» »

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Slo-Tech - Zaključka pregleda letošnjih velikih olimpijad iz znanja ne zaključujemo v pakistanskem Karačiju, kot smo pričakovali, temveč v Tbilisiju. Pakistan, ki bi bil moral gostiti letošnjo mednarodno kemijsko olimpijado, je namreč januarja od organizacije odstopil, potem pa je v zadnjem hipu vskočila Gruzija. Slovenske ekipe to ni zmedlo, saj se s tekmovanja vrača z izjemnim izkupičkom. Uroš Prešern se vrača s srebrno medaljo, Tristan Kovačič (oba Gimnazija Novo mesto), Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka) pa z bronastimi medaljami, s čimer so dosegli naš največji kemijski uspeh doslej.

Za letošnje tekmovanje je bil pred leti izbran Pakistan, ki pa je bil zaradi političnega položaja prisiljen odpovedati tekmovanje. Veliko držav je namreč sporočilo, da se tekmovanja ne bodo udeležile, ker številna zunanja ministrstva (tudi naše) vsa nenujna potovanja v Pakistan odsvetujejo. Da bi se izognili blamaži ob množični odpovedi sodelovanja, je januarja Pakistan odstopil od organizacije, potem pa so po hitrem postopku organizacijo prevzeli v Tbilisiju.

Prvo mesto in veliko nagrado je med 308 tekmovalci iz 77 držav osvojil Andrei Iliescu iz Romunije, sledili pa so mu trije kitajski in dva ruska tekmovalca. Najboljši Slovenec Uroš Prešern se je uvrstil na 71. mesto, kar ga uvršča v zgornjo četrtino vseh tekmovalcev. Ekipno so bili (spet) najboljši Kitajci, ki so edini osvojili štiri zlate medalje. Drugo mesto si delijo Rusija, Romunija, Južna Koreja in Tajvan, ki so vsak osvojili tri zlate medalje in eno srebrno. Po klasičnem olimpijskem štetju (po številu najbolj žlahtnih medalj) je Slovenija na odličnem 25. mestu med 77. državami, kar je na primer enak rezultat, kot ga je dosegla Nemčija. Ob tem velja poudariti, da kar držav 20 ni osvojilo niti ene medalje.

Kot je to že v navadi, tekmovanje poteka dva dni, celoten dogodek pa traja deset dni. Prvi tekmovalni dan je namenjen laboratorijskemu delu, drugi tekmovalni dan pa reševanju teoretičnih nalog. Oboje si lahko ogledate na uradni strani in se na lastne oči prepričate, da ne gre za trivialne probleme, saj vsakoletne izkušnje s študenti kemije kažejo, da imajo tudi ti veliko težav z njim, medtem ko se na olimpijadi z njimi spopadajo dijaki splošnih gimnazij.

Prihodnje leto bo tekmovanje na Tajskem. Izbor slovenske ekipe se bo začel že jeseni in bo potekal podobno kot doslej, torej čez celo leto razporejeni dnevi priprav in več izbirnih testov.

3 komentarji

fireice ::

Super! Se tako naprej!

Praskalec ::

Prišlo je do napake: ne Miha Rihtaršič, ampak Martin Rihtaršič. Miha je že končal gimnazijo (oba osebno poznam).

McHusch ::

Res je, hvala za opozorilo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74084 (3373) janig
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103702 (2819) koyotee
»

Srebro in bron na biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54917 (3565) TanjaKop
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137644 (6009) St753
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167207 (6213) GoodSatanist

Več podobnih tem