Forum » Omrežja in internet » Pojavljanje napak pri visokih download hitrostih
Pojavljanje napak pri visokih download hitrostih
joker16_7 ::
Pozdravljeni!
Najprej naj povem, da gre zgolj za sum, za katerega iščem razlago. Kolega mi je namreč pred časom omenil, da se pri visokih download hitrostih (cca nad 5 MB/s) rade pojavljajo napake na prenešenih datotekah. Seveda nisem verjel dokler nisem včeraj na enem delu serije opazil določene segmente, kjer je bila slika ''popačena''. Ker gre za preverjenega providerja, sem skoraj prepričan, da se je napaka pojavila nekje pri prenosu.
Zanima me torej ali ima kdo kakšne podobne izkušnje oz. znanje če se kljub sodobnim optikam lahko pojavi kaj takšnega.
Hvala in LP!
Najprej naj povem, da gre zgolj za sum, za katerega iščem razlago. Kolega mi je namreč pred časom omenil, da se pri visokih download hitrostih (cca nad 5 MB/s) rade pojavljajo napake na prenešenih datotekah. Seveda nisem verjel dokler nisem včeraj na enem delu serije opazil določene segmente, kjer je bila slika ''popačena''. Ker gre za preverjenega providerja, sem skoraj prepričan, da se je napaka pojavila nekje pri prenosu.
Zanima me torej ali ima kdo kakšne podobne izkušnje oz. znanje če se kljub sodobnim optikam lahko pojavi kaj takšnega.
Hvala in LP!
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley
Bill Bradley
Miha 333 ::
Seveda se lahko pojavijo napake med prenosom. Kriva pa verjetno ni optika, ampak nek del opreme, lahko tudi računalnik ali njegov disk. Zato je dobro, da avtor datoteke objavi zgoščeno vrednost - hash, s pomočjo katere lahko preveriš pravilnost datoteke.
Razumem, vendar po tvoji razlagi se vzrok skriva v njegovem računalniku oz. disku in ni kriv hiter download kot tak. Mene dejansko zanima ali se lahko pojavijo napake zaradi prevelikih hitrosti prenosa. Osebno uporabljam SSD disk, zato verjetno moj disk napake ni povzročil. Se motim?
Bill Bradley
Bill Bradley
Miha 333 ::
Razumem, vendar po tvoji razlagi se vzrok skriva v njegovem računalniku oz. disku in ni kriv hiter download kot tak. Mene dejansko zanima ali se lahko pojavijo napake zaradi prevelikih hitrosti prenosa. Osebno uporabljam SSD disk, zato verjetno moj disk napake ni povzročil. Se motim?
Možnosti je veliko, od pokvarjene mrežne kartice, RAM-a, ... Lahko pa da je z datoteko vse v redu in je napaka zgolj pri predvajanju (npr. preobremenjen procesor zaradi odprtih drugih programov, ...).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
Zanimivo, v ničemer se ne najdem. Očitno gre zgolj za slučaj.
Bill Bradley
Bill Bradley
googleg1 ::
Ne se hecat fantje. Optika naceloma res nima velikih izgub je pa med izvorom in tvojim racunalnikom vmes toliko razlicnih podatkovnih kablov in naprav, da se napake pri prenosu sigurno pojavijo. Prakticno ni prenosa, kjer bi lahko z 100% verjetnostjo trdili, da se podatki prenesejo brez napak. V ta namen TCP/IP stack uporablja precej nivojev preverjanja pravilnosti prenesenih podatkov. Preverja se kolicina prenesenih podatkov, veljavnost prenesenih podatkov in pa vrstni red prejetih paketov (to sedaj govorim za TCP, ki ga uporablja HTTP o katerem je govora).
Kljub vsem zascitam, se dolocene datoteke pri prenosu lahko "pokvarijo". Razlogov je vec, skoraj vedno pa je razlog RAM ali trdi disk izvora ali ponora. Zadnje case so vedno bolj popularni RAMi z vgrajeno ECC zascito pri katerih do takih napak ne more priti. Kmalu bo edini vektor napake ostal disk. Tukaj je seveda govora o zelo majhnem odstotku pokvarjenih bytov.
Kljub vsem zascitam, se dolocene datoteke pri prenosu lahko "pokvarijo". Razlogov je vec, skoraj vedno pa je razlog RAM ali trdi disk izvora ali ponora. Zadnje case so vedno bolj popularni RAMi z vgrajeno ECC zascito pri katerih do takih napak ne more priti. Kmalu bo edini vektor napake ostal disk. Tukaj je seveda govora o zelo majhnem odstotku pokvarjenih bytov.
Dr_M ::
Do okvare seveda lahko pride tudi pri sami mrezni opremi.
Velikokrat ima folk probleme z mrezo, pa sploh ne ve, da je kriv kabel (zelo pogosti primeri).
Velikokrat ima folk probleme z mrezo, pa sploh ne ve, da je kriv kabel (zelo pogosti primeri).
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
googleg1:
Ali lahko ta mali odstotek pokvarjenih bytov pokvari sliko ali zniža njeno kakovost za nekaj 10 sekund?
Ali lahko ta mali odstotek pokvarjenih bytov pokvari sliko ali zniža njeno kakovost za nekaj 10 sekund?
Bill Bradley
Bill Bradley
BlaY0 ::
Kako to misliš popačena? A se skocka ali kaj podobnega? To ni problem v prenosu ampak v kodiranju/dekodiranju videa. Če te prav zastopim govoriš o p2p prenašanju... tukaj dejansko težko pride do napake ker ima vsak del tudi svojo zgoščeno vrednost (hash), ki se preveri ko se ta del prenese. Če se hash-a ne ujemata se ta del pobere še enkrat. Zelo malo pa je verjetno da bi se hash-a ujemala kljub napačno prenesenim podatkom. Poleg tega 5 MiB/s ni neka blazna hitrost, to je dobrih 40 Mbit/s... če pogledaš da je dandanes 1 Gbit/s nekje standard za ethernet potem to pomeni da bi imelo zaradi hitrosti prenosa polovico folka na svetu probleme.
BlaY0:
Za nekaj 10 sekund se je njena kakovost občutno poslabšala. 1080p video je izgledal kot nek posnetek iz kamenodobne mobi kamere.
Ja, gre za p2p prenos.
Za nekaj 10 sekund se je njena kakovost občutno poslabšala. 1080p video je izgledal kot nek posnetek iz kamenodobne mobi kamere.
Ja, gre za p2p prenos.
Bill Bradley
Bill Bradley
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: joker16_7 ()
Ja vem. Če je key frame zanič, potem je lahko tudi 30 ali več sekund slika bad. Ampak to nima veze s prenosom po mreži.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Predvajalnik uporabljam VLC.
Bill Bradley
Bill Bradley
Nima veze. Tisti ki je _naredil_ ta film je imel nek problem med kodiranjem.
Lahko pa narediš md5sum na fajlu in ga primerjaš s kolegom recimo ki je pobral isti film.
Lahko pa narediš md5sum na fajlu in ga primerjaš s kolegom recimo ki je pobral isti film.
Zgodovina sprememb…
Kar se hitrosti prenosov tiče pa se že dlje časa sprašujem zakaj je net v naši okolici tako zasičen. Imamo klasični T3 paket po spominu 100/10. Nikoli mi ni uspelo priti preko 1,2 MB/s. Zgoraj omenjeni prenos sem naredil na drugi lokaciji.
To je pomembno. Potem ni napaka pri meni, temveč na nek način na torrentu. Glede na high end komponente mojega PC-ja dvomim da je težava v mojem hardwaru.
To je pomembno. Potem ni napaka pri meni, temveč na nek način na torrentu. Glede na high end komponente mojega PC-ja dvomim da je težava v mojem hardwaru.
Bill Bradley
Bill Bradley
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: joker16_7 ()
Ja, problem je v torrentu ali še pred torrentom. Če enkodiraš film on-the-fly z DVD-ja ali bluray-a in vmes delaš kaj kar procesorsko in diskovno obremenjuje comp, je velika verjetnost da boš imel na koncu v izdelku dosti artefaktov.
Zgodovina sprememb…
Hvala vsem za pomoč! Upam da vam lahko kdaj vrnem nasvet
Bill Bradley
Bill Bradley
Nima veze. Tisti ki je _naredil_ ta film je imel nek problem med kodiranjem.Verjetno res. Ker je iz vidika porabe prostora neprakticno shranjevati vsako sliko posebej, video kodiranja shranjujeo spremembe med posameznimi slikami. Tako lahko recimo slabo shranjeni zacetni okvir povzroci, da slika zgleda kockasta, ker se spremembe, ki se dogajajo nalagajo na nepravilno sliko. Stvari so precej matematicno komplicirane drugace: Wikipedia: Inter frame.
P.S: vsi vemo, da je film piratska kopija.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pokvarjeni podatki pri kopiranju čez mrežoOddelek: Pomoč in nasveti | 4896 (3502) | MrStein |
» | S!Mobil omejuje uporabnike (strani: 1 2 3 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 14006 (10623) | #000000 |
» | Minty MP3 playerOddelek: Novice / Diski | 4969 (3882) | Brane2 |
» | UTP, STP, FTP,....?Oddelek: Strojna oprema | 4197 (3931) | ali3n |
» | vprašanja v zvezi s povezavo diskov in cd-rom enotOddelek: Pomoč in nasveti | 1118 (931) | pirx |