» »

Yahoo prodaja 3000 patentov

Yahoo prodaja 3000 patentov

Slo-Tech - Yahoo je začel postopek prodaje več kot 3000 patentov in patentnih prijav, ki so jih bili aprila prenesli na podružnico Excalibur IP LLC, kar priča o daljših pripravah na prodajo patentov. Viri blizu podjetja pravijo, da je v zadnjih tednih podjetje stopilo v stik z več potencialno zainteresiranimi kupci, celoten postopek pa koordinirana specializirana investicijska banka Black Stone IP. Patenti v Excaliburju pokrivajo področja iskanja, e-trgovine in oglaševanja.

Yahoo si za patente želi okrog milijarde dolarjev, kar je za ta namen zelo veliko. Na to številko velja pogledati iz drugih perspektiv. Verizon je za osnovno dejavnost Yahooja, torej spletno iskanje in oglaševanje, ponudil tri milijarde dolarjev. V ponedeljek se je namreč iztekel drugi krog roka za vlaganje ponudb za prevzem podjetja. Strokovnjaki sicer pravijo, da je Yahoo vreden vsaj štiri do osem milijard dolarjev, a Verizon se ni zanimal za patente, ki jih ima podjetje tudi v lasti.

Ob tem si velja v spomin priklicati tudi prodajo Nortelovih patentov, za katere je bil Google pripravljen odšteti 900 milijonov dolarjev, potem pa jih je konzorcij odkupil za 4,5 milijarde dolarjev. V ta namen ustanovljeno podjetje Rockstar Consortium se je potem namenilo tožiti vse, kar leze in gre (še zlasti pa Google!), a je bil rezultat klavrn. Nekaj sto milijonov so dobili, na koncu pa so patente prodali RPX-u za 900 milijonov dolarjev. Skupni rezultat je bil velikanska izguba. Kodakovi patenti, ki so se tudi prodajali v paketu, pa so prinesli bistveno manj denarja, in sicer slabe pol milijarde.

Sodna praksa se je v tem času nekoliko spremenila, a je Yahoojev portfelj patentov vseeno dovolj močan, da si iz njega kakšen patentni trol lahko pridobi nekaj sto milijonov dolarjev. Yahoo seveda navija za čim višjo prodajno ceno, saj so si v začetku leta zastavili cilj dezinvestiranja iz neosnovnih dejavnosti - z odprodajo patentov in nepremičnin želijo pridobiti vsaj tri milijarde dolarjev.

4 komentarji

mtosev ::

Nisem vedo, da ima yahoo toliko patentov. Aja so bili prvi resen spletni search engine, tak da tole mi ne bi smelo biti presenetljivo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

3p ::

Niso bili prvi resni search-engine pač pa direktorij. :>

Še to prodajo, pa se lahko specializirajo na izdelavo T-shirtov z napisom Yahoo.

OK.d ::

:))
LPOK.d

c3p0 ::

YaWho?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Yahooja ni več, naj živi Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
104951 (3834) konspirator
»

Yahoojevi delničarji potrdili prodajo, Verizon bo takoj začel odpuščati

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
55737 (5105) srus
»

Razkosanje Yahooja v Verizon, Altabo in Excalibur

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84806 (3492) opeter
»

Velika zgodba 90. let končana: Yahoo prodan Verizonu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
147141 (5451) hendriks
»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
118157 (7313) Bistri007

Več podobnih tem