Forum » Loža » Kakšen žar?
Kakšen žar?
jest10 ::
Kaj pa vem. Meni se zdijo svinjska rebrca pečena 7 do 8 ur na nizki temperaturi precej sočna.
Čisto odvisno od tega kaj in kako pečeš, kako pripraviš meso...
Tocno to sem mislil. Jaz sem tudi pekel rebrca, cca. 3 ure. Ni blo noben podplat, ampak meko k ritka
To ni pečenje, ampak dušenje/dimljenje.
PALOMINO ::
btw - ali kdo ve, kje pri nas kupiti kaj podobnega:
http://www.amazon.com/Hamburger-Papers-...
glede na to, da so burgerji tako zelo in, česa takega pa še nisem videl v trgovinah?
http://www.amazon.com/Hamburger-Papers-...
glede na to, da so burgerji tako zelo in, česa takega pa še nisem videl v trgovinah?
perci ::
Okapi, je razlika ali pečeš na orng železu, ki ima nekaj akumulacije ali na tanki mrežici, ki je nima. Če ne drugega se zapeče drugače, sočnost ohranja drugačno itd.
harvey ::
Okapi, je razlika ali pečeš na orng železu, ki ima nekaj akumulacije ali na tanki mrežici, ki je nima. Če ne drugega se zapeče drugače, sočnost ohranja drugačno itd.
To je vsakemu jasno, enako je s posodami (bakrena, litoželezna, bakreno dno, več plasti...) ali drugo stvarjo, malo denarja malo muzike...seveda je pa odvisno, kaj in koliko to uporabljaš in rabiš. Če boš pekel 2x v poletju, je absolutno nesmiselno nabavljati green egga ali Webra. Vzameš nek žar in ne kompliciraš pretirano ter uživaš takrat, ko se spraviš k peki, ne pa da ti ego fila zaprašen green egg..
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Metulj-1 ::
btw - ali kdo ve, kje pri nas kupiti kaj podobnega:
http://www.amazon.com/Hamburger-Papers-...
glede na to, da so burgerji tako zelo in, česa takega pa še nisem videl v trgovinah?
V sparu https://www.spar.si/sl_SI/aktualno/aktu...
Okapi ::
Predvsem bi moralo biti vsakomur jasno, da dražje ne pomeni nujno tudi boljše. To je ena od največjih zablod potrošniške družbe, da se enači ceno s kakovostjo.Okapi, je razlika ali pečeš na orng železu, ki ima nekaj akumulacije ali na tanki mrežici, ki je nima. Če ne drugega se zapeče drugače, sočnost ohranja drugačno itd.
To je vsakemu jasno, enako je s posodami (bakrena, litoželezna, bakreno dno, več plasti...) ali drugo stvarjo, malo denarja malo muzike...seveda je pa odvisno, kaj in koliko to uporabljaš in rabiš. Če boš pekel 2x v poletju, je absolutno nesmiselno nabavljati green egga ali Webra. Vzameš nek žar in ne kompliciraš pretirano ter uživaš takrat, ko se spraviš k peki, ne pa da ti ego fila zaprašen green egg..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Buggy ::
Ali pa recimo ta kuglasti JamieOliver v Sparu na točke in še -10% procentov na celotni nakup je ugodna varianta.
10% na celoten nakup pri temu artiklu v akciji, zal ne mores uveljavljati.
echo ::
Weber enostavno dela boljše. Imaš dobro regulacijo dotoka zraka in odtoka dima, kar cenejšim žarom nikakor ne uspeva. Tako je pečenje gladko, enostavno - ne rabiš se nič zajebavat.
Poleg tega ti zaradi izoliranega pokrova in dna omogoča pečenje na dimu, smoking. Prekajene ribe, svinjska plečka, goveja prsa - par ur ne rabiš niti pogledat, tako natančno drži temperaturo.
Je mel nekdo v žlahti čipšit varjanto webra, pa mi je ni hotel dati, ko je kupil Webra - mi ni privoščil zajebancije in je šlo direkt v smeti :)
Je pa pr oglju obvezen štarter oglja (tisti dimnik z ročko) - brez tega te vse mini, preden sploh začneš.
Poleg tega ti zaradi izoliranega pokrova in dna omogoča pečenje na dimu, smoking. Prekajene ribe, svinjska plečka, goveja prsa - par ur ne rabiš niti pogledat, tako natančno drži temperaturo.
Je mel nekdo v žlahti čipšit varjanto webra, pa mi je ni hotel dati, ko je kupil Webra - mi ni privoščil zajebancije in je šlo direkt v smeti :)
Je pa pr oglju obvezen štarter oglja (tisti dimnik z ročko) - brez tega te vse mini, preden sploh začneš.
2f4u ::
Sam še moj info; imel sem plin, elektriko, imel tudi tist "picopek", ... ni da ni...
1.
Sedaj sem šel na oglje in ja je razlika NA BOLJŠI okus. Edino za svojo uporabo sem kupil prevelik žar; tisti iz Merkurja - res pa je na polovici pečem na drugi polovici pa ohranjam temperaturo in zeljenjava....
http://www.merkur.si/prosti-cas/zari-in...
(ga tudi prodam, ker ga ne spravim v avto / v kombiju je bilo več prostora...!!!)
2.
Mreža mora bit rostfrei - vse skupaj se lepo čisti..
Plošča naj bo lita, naj bo "valjanja", brez "hrapavosti", al pa celo polirana!! Vedno mal olja gor - oksidira preko zime.
3.
Peka v bloku, balkon; nekako se mi ne zdi prav fer zaradi vonja. Sem pa doživel, da je en pekel kostanj na balkonu mmj.
lol
1.
Sedaj sem šel na oglje in ja je razlika NA BOLJŠI okus. Edino za svojo uporabo sem kupil prevelik žar; tisti iz Merkurja - res pa je na polovici pečem na drugi polovici pa ohranjam temperaturo in zeljenjava....
http://www.merkur.si/prosti-cas/zari-in...
(ga tudi prodam, ker ga ne spravim v avto / v kombiju je bilo več prostora...!!!)
2.
Mreža mora bit rostfrei - vse skupaj se lepo čisti..
Plošča naj bo lita, naj bo "valjanja", brez "hrapavosti", al pa celo polirana!! Vedno mal olja gor - oksidira preko zime.
3.
Peka v bloku, balkon; nekako se mi ne zdi prav fer zaradi vonja. Sem pa doživel, da je en pekel kostanj na balkonu mmj.
lol
ProGo ::
::
Poleg tega ti zaradi izoliranega pokrova in dna omogoča pečenje na dimu, smoking. Prekajene ribe, svinjska plečka, goveja prsa - par ur ne rabiš niti pogledat, tako natančno drži temperaturo.
Ko greš na BGE je baje še večji preskok, kakor iz cenenih variant na pravega Webra.
Je pa pr oglju obvezen štarter oglja (tisti dimnik z ročko) - brez tega te vse mini, preden sploh začneš.
Dimnik je bolj namenjen prižiganju briketov. Oglje se v webrih in kamado žarih čisto lepo prižiga s plinskim gorilnikom, eno ali več kockami za prižiganje oglja, čisto lepo pa deluje tudi malo z oljem pokapana papirnata brisača.
perci ::
Unknown_001 ::
3.
Peka v bloku, balkon; nekako se mi ne zdi prav fer zaradi vonja. Sem pa doživel, da je en pekel kostanj na balkonu mmj.
lol
Razen, če si povsem na vrhu ...
Ma dejte ga srat. A ko folku vrata slabo dihtajo, da se zelje po celem bloku voha, je pa OK?
Ko smo glih pri tem, zadnč je soseda v spodnem štuki paprikaš kuhala očitno in mi je cel flet zasmradilo z vonjem po papriki in paradajzu. Širlo se je pa skozi skupni ješek kjer so speljane glavne vodovodne cevi do stanovanja. Matr sem bil jezen ko ris ko sem v stanovanje pršu. Za drugič bom en ventilator s turbino našraufal da bo dol pihal, pa naj si vohajo tiste njihove specialitete.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
perci ::
Ma sej to ti hočm rečt. V bloku ni drugega kot da si toleranten.
To pomeni, da mal potrpiš, ko drug počne neumnosti in da si malo rezerviran, da sam ne počneš prevelikih neumnosti.
Peka na plinskem žaru na balkonu, je po mojem znotraj meje sprejemljivosti.
To pomeni, da mal potrpiš, ko drug počne neumnosti in da si malo rezerviran, da sam ne počneš prevelikih neumnosti.
Peka na plinskem žaru na balkonu, je po mojem znotraj meje sprejemljivosti.
echo ::
je izjavil:
Poleg tega ti zaradi izoliranega pokrova in dna omogoča pečenje na dimu, smoking. Prekajene ribe, svinjska plečka, goveja prsa - par ur ne rabiš niti pogledat, tako natančno drži temperaturo.
Ko greš na BGE je baje še večji preskok, kakor iz cenenih variant na pravega Webra.
Je pa pr oglju obvezen štarter oglja (tisti dimnik z ročko) - brez tega te vse mini, preden sploh začneš.
Dimnik je bolj namenjen prižiganju briketov. Oglje se v webrih in kamado žarih čisto lepo prižiga s plinskim gorilnikom, eno ali več kockami za prižiganje oglja, čisto lepo pa deluje tudi malo z oljem pokapana papirnata brisača.
Seveda, BigGreenEgg je še večji, bolj izoliran, z boljšo posodo za gorivo itd.
Delal sem na obeh, BGE deluje skoraj kot plin - ko odpreš spodaj loputo, imaš v minuti vročino na rešetki, ko jo zapreš, lepo ugasne.
Zadeva dihta.
Se popravljam, dimnik je namenjen briketom (jaz pogovorno vsem tem rečem oglje).
Če imaš dotok zraka od spodaj, se ti bo oglje hitro vžgalo, problem je pri teh tradicionalnih slovenskih žarih, kjer je oglje na ravni plošči. Kdo se je to spomnil?
PS: Čvapi niso boljši na webru ali BGEu, samo z manj stresa jih spečeš. Moraš pač pretehtati, kaj ti je bolj važno...
::
PS: Čvapi niso boljši na webru ali BGEu, samo z manj stresa jih spečeš. Moraš pač pretehtati, kaj ti je bolj važno...
kar se tiče čevapov, imaš prav, ampak s pojavom BGE-ja so povsem izginili iz našega repertoarja, saj boljši žari ponujajo precej načinov, kako pripraviti meso na bistveno višjem nivoju.
Unknown_001 ::
Ma sej to ti hočm rečt. V bloku ni drugega kot da si toleranten.
To pomeni, da mal potrpiš, ko drug počne neumnosti in da si malo rezerviran, da sam ne počneš prevelikih neumnosti.
Peka na plinskem žaru na balkonu, je po mojem znotraj meje sprejemljivosti.
Eno je če se to zgodi na vaske kvatre (po pomot) drugo pa je če je to že rutinski ponavljajoč vzorec. Mnja, tu govort o kakšni toleranci... Ventilator sem že dobil, cev od turbine si bom pa od enga razpihovalnika listja sposodu, pol se bom pa glupega delal ko jim bo nazaj smrdel. Zakaj bi jaz pa še pol bloka moral dnevno te njihove čorbe vohat. Spelje naj si drugam ne pa na skupni vod.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
ProGo ::
Unknown_001 je izjavil:
Ma sej to ti hočm rečt. V bloku ni drugega kot da si toleranten.
To pomeni, da mal potrpiš, ko drug počne neumnosti in da si malo rezerviran, da sam ne počneš prevelikih neumnosti.
Peka na plinskem žaru na balkonu, je po mojem znotraj meje sprejemljivosti.
Eno je če se to zgodi na vaske kvatre (po pomot) drugo pa je če je to že rutinski ponavljajoč vzorec. Mnja, tu govort o kakšni toleranci... Ventilator sem že dobil, cev od turbine si bom pa od enga razpihovalnika listja sposodu, pol se bom pa glupega delal ko jim bo nazaj smrdel. Zakaj bi jaz pa še pol bloka moral dnevno te njihove čorbe vohat. Spelje naj si drugam ne pa na skupni vod.
Niti ne rabiš turbine, samo močnejši vent od njihovega. Še bolj preudarno pa bi bilo popraviti povratno loputo, da se odpira samo v zunanjo smer.
Unknown_001 ::
Niti ne rabiš turbine, samo močnejši vent od njihovega. Še bolj preudarno pa bi bilo popraviti povratno loputo, da se odpira samo v zunanjo smer.
To sploh ni jašek od prezračevanja, ampak jašek za vodovodno napeljavo. Nobene lopute ni, samo vratca kjer imaš dostop do 2h glavnih ventilov za dovod vode in ko potegne notr smrdi ko vrag čim vrata od kopalnice an stežaj odpreš.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Aston_11 ::
V stanovanjih v bloku ne moreš pričakovati življenja kot v vili na obali ob morju s tabližnjim sosedom 5 km zračne črte stran. Blok je navsezadnje neke vrste geto.
ProGo ::
Unknown_001 je izjavil:
Niti ne rabiš turbine, samo močnejši vent od njihovega. Še bolj preudarno pa bi bilo popraviti povratno loputo, da se odpira samo v zunanjo smer.
To sploh ni jašek od prezračevanja, ampak jašek za vodovodno napeljavo. Nobene lopute ni, samo vratca kjer imaš dostop do 2h glavnih ventilov za dovod vode in ko potegne notr smrdi ko vrag čim vrata od kopalnice an stežaj odpreš.
Zasilikoniraj vse reže in upaj, da bo pomagalo. Ko pa rabiš dostop do cevi, pač z olfa zrežeš silikon stran.
Unknown_001 ::
V stanovanjih v bloku ne moreš pričakovati življenja kot v vili na obali ob morju s tabližnjim sosedom 5 km zračne črte stran. Blok je navsezadnje neke vrste geto.
Lej, al vse potrpim. Tud to da mi je sosed ene 5x pustu pecikel direkt pred mojimi vrati, to da so me zaparkiral ene parkrat, da se soseda nad mano gonta ko zajca, da se frocovje na cajte dere po hodnikih, vse to še gre, ampak da pa nekdo namerno greni življenje mu bom pa vrnil tako ali drugače.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
harvey ::
Ali pa recimo ta kuglasti JamieOliver v Sparu na točke in še -10% procentov na celotni nakup je ugodna varianta.
10% na celoten nakup pri temu artiklu v akciji, zal ne mores uveljavljati.
Aja? Klavzula je naslednja:
*10% popust ne velja za tobačne izdelke, časopise, revije, povratno embalažo, nakup vinjet, darilnih bonov in SPAR darilnih kartic, SIM kartice mobilnih operaterjev, darilne pakete Zvezdar, Selectbox in Selectcard, izdelke blagovne znamke Tchibo, nakupov in polnitev kartice Urbana ter polnitev za mobilne telefone (SPAR MOBIL, Mobi, Bob, Izi mobil, Simpl). Na podlagi Zakona o enotni ceni knjige (Uradni list RS, št. 11/2014) za knjige, ki so v Republiki Sloveniji na podlagi evidence Javne agencije za knjigo Republike Slovenije v prodaji prvih šest mesecev in se nahajajo na seznamu v naših poslovalnicah ter na spletni strani www.spar.si, ni mogoče uveljavljati kakršnegakoli popusta ne glede na vrsto, obliko in obseg katerekoli oglaševane prodajne akcije v družbi Spar Slovenija d.o.o..
Popusti ne veljajo za pravne osebe in samostojne podjetnike. Prodaja samo v količinah, običajnih za gospodinjstva. Popust ne velja v trafikah Spar ali Interspar.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Buggy ::
Klical v dve SPAR trgovine na razlicnih koncih Slovenije ravno s tem vprasanjem in glede same zaloge. Ce so nategnili mene sem jaz vas.
...sem zar tudi videl razstavljen je pa ta stvar ogromna in zgleda tudi kar masivna.
...sem zar tudi videl razstavljen je pa ta stvar ogromna in zgleda tudi kar masivna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
noraguta ::
Ikst je vegič in o pripravi mesa nima pojma pobrskajte po drugih temah. Tle sanja o nekem dušenju ampak šnicla on od blizuvidu ni. Niti pripravil kakih slastnih rebrc.
Ima podobne izpade tudi pri avtomobilih. Zgubljena duša brz šnicla in orodja.
Ima podobne izpade tudi pri avtomobilih. Zgubljena duša brz šnicla in orodja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: noraguta ()
Aston_11 ::
Pri nizkih temperaturah se peče govedino, da razpadejo kolagen ali karkoliže. Prasca se peče tako, da je pečen v 6 do 8 minutah.
harvey ::
Pri nizkih temperaturah se peče govedino, da razpadejo kolagen ali karkoliže. Prasca se peče tako, da je pečen v 6 do 8 minutah.
Aja , odkod pa to pravilo? Lahko kakšen vir za podkrepitev te teorije.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Aston_11 ::
Amerikanci sami pravijo, da se govedina dela na majhni temperaturi, da pride mehka. Zato pa imaš te dimnike dolge kot cadilac, da se to doseže. Na visoki pride žilava, to menda vsi vemo? Pri pujsu to tudi ni nič posebnega. Če ga pečeš 15 minut, izsušiš meso, v 8 do 9 je že pečen in sočen - čivapčiči. Vratovina - še manj, kotleti malenkost več. Piščanec, traja dlje, malo manjša temperatura.
noraguta ::
Govwdino maš od telečje pljuučne do starega kravjega tbona. Vse zahteva svoj pristop. Da se ne spušamo še med sortami v detajle.
Iz olžene krave pa ne dobiš teletine, ki se poeče povsem drugače kot kravetna.
Iz olžene krave pa ne dobiš teletine, ki se poeče povsem drugače kot kravetna.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: noraguta ()
zunno ::
Ima kdo tale kamin za oglje: https://www.mimovrste.com/pripomocki-or...
Lahko kdo naredi primerjavo z Webrovim, če ima izkušnje z obema? Uporabljal bi se izključno za navaden statičen kaminski žar. Se takšni kamini dobro obnesejo v kombinaciji z ogljem iz kakšnega Mercatorja?
Lahko kdo naredi primerjavo z Webrovim, če ima izkušnje z obema? Uporabljal bi se izključno za navaden statičen kaminski žar. Se takšni kamini dobro obnesejo v kombinaciji z ogljem iz kakšnega Mercatorja?
Aston_11 ::
Imam nekaj podobnega doma. Ugotovitev: če naložiš oglje na roštilj in ga tam prižigaš, bo popolnoma enak rezultat, kot že ga extra kuriš v tem. Brezveze, imo, pa še majhno kapaciteto ima.
Tole se uporablja za prižiganje oglja, če to delaš doma in nimaš na plin:
Tole se uporablja za prižiganje oglja, če to delaš doma in nimaš na plin:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
perci ::
Amerikanci sami pravijo, da se govedina dela na majhni temperaturi, da pride mehka. Zato pa imaš te dimnike dolge kot cadilac, da se to doseže. Na visoki pride žilava, to menda vsi vemo? Pri pujsu to tudi ni nič posebnega. Če ga pečeš 15 minut, izsušiš meso, v 8 do 9 je že pečen in sočen - čivapčiči. Vratovina - še manj, kotleti malenkost več. Piščanec, traja dlje, malo manjša temperatura.
Ja, seveda. Biftek v ameriških steakhousih čist lepo pečejo na zelo visokih temperaturah. Recimo Pitttsburgh ali pa Chicago-style.
mihec87 ::
Mislim da ste začeli mešat običajno pečenje ter dimljenje(ne dimljenje kot za klobase)...
erkgheoruugh ::
Predvsem mislim, da tisti, ki tega še niso sprobali, vsi govorijo na pamet. Oziroma govorijo o tistem, kar so vajeni.
Pri Webru (žaru) ne gre za dimljenje kot ga poznamo pri klobasah, ampak za dolgotrajno pečenje na nizki temperaturi z dodatkom dima (med 120-140 st. celzija)
Pri tem se ne peče direkt nad izvorom vročine, ampak indirektno. Potrebno je malce vaje, da osvojiš regulacijo t., potem pa je zakon.
Pečejo se večji kosi z maščobo dobro prepredenega mesa (npr. Rebrca, kos vrata, hrbta) ne glede na poreklo živali. Najbolj znan je npr. pulled pork, ka omogoča dolgotrajna peka >5 ur in se meso potem lepo trže (poguglajte slike, da boste vidli)
Čevapčiči so v bistvu na Webru še najslabši. Kvaliteta ni samo v konstrukciji, ampak v kvaliteti pleha. Weber na emajliran pleh ponuja mislim da 25 letno garancijo. Na ameriških oglasnikih se redno pojavljajo več deset let stari webri, ki potrebujejo samo malo čiščenja in novo rešetko pa so kot novi. In tle se je še vsak okapi opekel, ko je kupil čipšhit robo, ki je enaka Webru in je začel pleh po nekaj sezonah cvetet.
Evo še par mojih slikc.
Pulled pork po dveh urah (vratovina par kilc kos)
Postreženo po 6 urah
Prikaz indirektne peke perutničk (cca 1ura pečenja)
Pri Webru (žaru) ne gre za dimljenje kot ga poznamo pri klobasah, ampak za dolgotrajno pečenje na nizki temperaturi z dodatkom dima (med 120-140 st. celzija)
Pri tem se ne peče direkt nad izvorom vročine, ampak indirektno. Potrebno je malce vaje, da osvojiš regulacijo t., potem pa je zakon.
Pečejo se večji kosi z maščobo dobro prepredenega mesa (npr. Rebrca, kos vrata, hrbta) ne glede na poreklo živali. Najbolj znan je npr. pulled pork, ka omogoča dolgotrajna peka >5 ur in se meso potem lepo trže (poguglajte slike, da boste vidli)
Čevapčiči so v bistvu na Webru še najslabši. Kvaliteta ni samo v konstrukciji, ampak v kvaliteti pleha. Weber na emajliran pleh ponuja mislim da 25 letno garancijo. Na ameriških oglasnikih se redno pojavljajo več deset let stari webri, ki potrebujejo samo malo čiščenja in novo rešetko pa so kot novi. In tle se je še vsak okapi opekel, ko je kupil čipšhit robo, ki je enaka Webru in je začel pleh po nekaj sezonah cvetet.
Evo še par mojih slikc.
Pulled pork po dveh urah (vratovina par kilc kos)
Postreženo po 6 urah
Prikaz indirektne peke perutničk (cca 1ura pečenja)
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
PALOMINO ::
Tole pa zgleda zelo ok. Kater Weber je to. Drugače pa sem videl v Obi-ju 47cm Weber za 90 eur...
erkgheoruugh ::
Tole pa zgleda zelo ok. Kater Weber je to. Drugače pa sem videl v Obi-ju 47cm Weber za 90 eur...
57 One touch premium. Kupil pri Majdiču za ok denar glede na naše cene.
Priporočam, da kdor kupuje, da že v začetku štarta s 57. Je res mal več denarja, ampak je vredno.
Sem imel manjšega pa sem ga po par letih prodal. Enostavno je premalo prostora. Težje je vzdrževat temperaturo. Recimo gor na sliki je cca 1,5 kg perutničk. To je za 3-4 jedce. Ni šans, da na ta malem to narediš. Če želiš še kak kos zelenjave pa hitro zmanjka placa. Na 47 tudi ne moreš ne moreš delati can chicken, ker je prenizek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: erkgheoruugh ()
::
Ima kdo tale kamin za oglje: https://www.mimovrste.com/pripomocki-or...
Lahko kdo naredi primerjavo z Webrovim, če ima izkušnje z obema? Uporabljal bi se izključno za navaden statičen kaminski žar. Se takšni kamini dobro obnesejo v kombinaciji z ogljem iz kakšnega Mercatorja?
Tega ne uporabljati za prižiganja oglja, ker ti bo spodaj oglje že dogorelo, zgoraj pa se še niti prižgalo ne bo. saj se zadeva tudi imenuje "kamin za prižiganje briketov". Briketi pa so nekaj drugega kakor oglje in se tudi uporabljajo za druge namene.
@matajur: vidim da obvladaš zadevo! A delaš tudi kakšno pertutnino ali drobnico?
erkgheoruugh ::
je izjavil:
@matajur: vidim da obvladaš zadevo! A delaš tudi kakšno pertutnino ali drobnico?
Gor je slikca perutničk, ki so pri nas zelo priljubljene. Cca pol urce na vsaki strani indirektne peke in na koncu še po dve minuti na vsaki strani direktno. Prej jih kako urco v najlon vrečki mariniram v mešanici sojine omake, kečapa, worthchesterske omake, čilijeve omake, gorčice. male količine. vsega skupaj cca 1,5 dl marinade daš v veliko vrečko daš noter peruutničke, premikastiš in pustiš na sobni temperaturi. Medtem pripraviš in segreješ žar, potem pa akcija. Priporočam aluminjast pladenj (poceni iz Eurospina ne od webra) poln vode, da maščoba od perutničk kaplja v pladenj. To je to. Delamo tudi celega piščanca in pa manjše kose (stegna, bedra), vendar so perutničke najjbolj priljubljene, guess why (hint: fat)
Z drobnico še nimam izkušenj na žaru, meni tisti vonj ne potegne preveč.
Pri webru oziroma katerem koli žaru je največja umetnost držati nizko temperaturo dolgo časa. Tukaj je treba malo poskušati, uporabiti kako finto, pravilno razporediti brikete. Druga varianta je, da daš na začetku zelo malo (prižganih briketov), npr. 1/3 kamina na pol kamina neprižganih, ki jih že prej razporediš po polovici žara. Pomaga tudi da imaš pregibno rešetko, da lahko dolivaš vodo, ko izhlapi ali pa dodajaš brikete, sploh pri večurni peki.
Pač BBQ ni nekaj, kar boš delal ta trenutek, ko te prime lakota, za ta namen je boljši plinski žar. Tle si moraš vzeti čas, obred, spit kako pivičko vmes, ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: erkgheoruugh ()
::
Pri nas delamo pertutnino v obliki celega piščanca, sedečega na pločevinki pira, pečenega na 150-180 stopinj in na indirektnem ognju. Od drobnice pa delamo praktično vse, najbolje pa se odrežejo segna ali cele noge - če foter kje dobi kozlička, zaklanega pred 3. mesecem starosti. Takrat meso tudi nima tistega vonja in okusa, ki je za marsikoga neprijeten. Stegna se pripravljajo na nizki temperaturi, med 100 in 120, ter dimijo s češnjevim, hruškovim ali jabolčnim lesom. Do pred nekaj leti smo imeli tudi mi Webra (57 cm), dokler se foter ni odločil za Big Green Egga. Pri BGEju je regulacija temperature precej enostavnejša in z lahkoto vzdržuješ nizke temperature (okoli 100 stopinj) precej dolgo časa. Mislim da tudi 12 ali več ur ni problem. Saj spečeš lahko na obeh iste ali podobne stvari, le tehnika je malo drugačna. Pri webru npr. za indirektno peko ustrezno razporediš oglje ali brikete, kar pri BGEju ni mogoče zaradi manjšega premera (47cm), zato se tam uporablja šamotni deflektor. Pice, ki so v BGEju pri cca. 400 stopinjah pečene v nekaj minutah, so take kakor iz krušne peči.
Ko je naš foter izpilil uporabo Webra v vse detajle, se je skeširal za BGEja in mu ni žal, nam ki zadeve konzumiramo pa takisto ne.
Ko je naš foter izpilil uporabo Webra v vse detajle, se je skeširal za BGEja in mu ni žal, nam ki zadeve konzumiramo pa takisto ne.
Okapi ::
::
Najboljše meso (kozliček, pujsek ...) pride ven iz tega - železnina pa stane 50 evrov, ali manj, če kupiš bolj "na jugu".
V "žar terminologiji" se temu reče Dutch oven. Vse ostalo je isto.
Po domače rečeno pečica z malo dima
Pri nekaterih zadevah je dim bistvo vsega.
perci ::
Temu se reče po naše sač ali pod peko. Ne spada glih v isto kategorijo kot žar, ker tole pa res zahteva dolge priprave.
::
Temu se reče po naše sač ali pod peko. Ne spada glih v isto kategorijo kot žar, ker tole pa res zahteva dolge priprave.
Pri saču gre v bistvo za kuhanje v zaprti litoželezni posodu z indirektnim gretjem, saj ne kuriš pod posodo ampak jo oblagaš z žerjavico z vrha in od strani. Taka metoda priprava hrane (ne samo mesa, notri se precej lepo speče tudi kruh) je meni ljuba in jo pogosto uporabljamo na kakšnih piknikih, kjer imamo možnost priprave žerjavice. To pa je težje izvedljivo na terasi hiše, zato v takih primerih uporabimo isti princip malo drugače:
Rezultati so povsem primerljivi.
harvey ::
Pulled pork po dveh urah (vratovina par kilc kos)
Lep BBQ ring in pa bark, sicer je za pulled pork bolj primeren kos mesa - pleče z delom vratu, vendar tega pri nas mesarji ne režejo (samo "milanska pištola" poje v naših koncih.). Drugače pa je kralj za "smoukanje" brisket (goveje podplečje) čista zmaga (10 - 12 ur je to kolobocij).
Okvirne temperature, da bomo vedeli o čem govorimo od 100 - 250 F - DIMLJENJE, 250 - 350 F = BBQ (to je tista prava scena), 350 - 450 F (ali več) = GRILL (sear, to je pa tisto kar je naš ljubi žar ala čevapi).
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
harvey ::
krneki0001 je izjavil:
pujsek je najbolši tak:
Ali cajun box (original kubanska scena) - npr. Lepa žoga v Lj peče tako, ali pa Odprti kuhinji srečaš to.
A v naših stopinjah pa tega ne znaš povedati? So ameriške bolj fancy, ne?
Itak - neoliberalen števec imam inštaliran
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Tadragi žari?Oddelek: Loža | 4901 (2466) | Bizkit45 |
» | Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?Oddelek: Loža | 10341 (8691) | nekikr |
» | Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 22103 (19165) | Riff |
» | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 48164 (29849) | bauci |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22474 (20711) | Alec999 |