Forum » Operacijski sistemi » Debian - pravilno particioniranje diska
Debian - pravilno particioniranje diska
harmony ::
Na fizicni racunalnik (laptop) sem instaliral Debian in sicer na 256Gb SSD disk (uporabil sem celo particijo).
Sedaj bi rad sel korak dalje in sicer, rad bi imel kriptiran disk. Gledal sem neke tutoriale, kjer se da kriptirati disk tudi po instalaciji, ampak IMO vzamejo prevec casa, zato sem se odlocil za ponovno instalacijo, saj nimam nobenih stvari na disku, niti posebnih shranjenih konfiguracij.
Muci me, ker nevem kako pravilno razdeliti 256Gb disk. Mi lahko nekdo svetuje kako naj naredim particije. Pa zanima me tudi ali je pametno cel fizicni disk kriptirati ali samo posamezno particije?
Sedaj bi rad sel korak dalje in sicer, rad bi imel kriptiran disk. Gledal sem neke tutoriale, kjer se da kriptirati disk tudi po instalaciji, ampak IMO vzamejo prevec casa, zato sem se odlocil za ponovno instalacijo, saj nimam nobenih stvari na disku, niti posebnih shranjenih konfiguracij.
Muci me, ker nevem kako pravilno razdeliti 256Gb disk. Mi lahko nekdo svetuje kako naj naredim particije. Pa zanima me tudi ali je pametno cel fizicni disk kriptirati ali samo posamezno particije?
Ribič ::
Mar nima že debian na voljo avtomatskega particioniranja z možnostjo šifriranja trdega diska? Za Ubuntu vem, da ima, za debian pa nisem čisto prepričan. Mislim, da bi tudi moral imeti. Šifriral boš verjetno particije, ker iz 100% šifriranega diska ne boš mogel boot-ati. Ponavadi vedno obstaja prva particija nešifrirana - to je /boot particija in je velika okoli 512 MB. Jaz ponavadi naredim 2 primarni particiji - prva je nešifrirana /boot, druga pa šifrirana LUKS/LVM, kjer uporabim virtualne particije (LVM), da razdelim zadevo še na pod-particije, če je potrebno.
Vedi tudi, da s tako nastavljenim diskom ne boš mogel uporabljati suspend/resume (funkcija spanja), ker bi ta potrebovala nešifriran swap. Ampak pri SSD-jih se itak odsvetuje uporaba swap-a.
lp
Vedi tudi, da s tako nastavljenim diskom ne boš mogel uporabljati suspend/resume (funkcija spanja), ker bi ta potrebovala nešifriran swap. Ampak pri SSD-jih se itak odsvetuje uporaba swap-a.
lp
harmony ::
Hvala, sem ponovno instaliral. Sem pozabil, da je avtomatika, kot si sam omenil. Dela vse bp.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mala šola informacijske varnosti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Informacijska varnost | 82529 (38010) | Dpool |
» | Software raid 1 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11729 (10871) | uporabniik |
» | Izšel TrueCrypt 6.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 10311 (5085) | kitara8 |
» | Linux server in particije!Oddelek: Operacijski sistemi | 3752 (3297) | jkreuztzfeld |
» | Vlada ZDA bo uporabljala polno kriptiranje vseh diskov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 9798 (7833) | Matrin |