» »

Poceni vs draga sončna očala

Poceni vs draga sončna očala

«
1
2 3
...
5

Domobrancek ::

Pozdravljeni. Bliža se poletje in s tem tudi sonce, ki mene (zaradi manjših težav z očmi) zelo moti. Zanima me kakšna sončna očala imate in (predsem) koliko ste za njih odšteli? Se splača kupiti očala za 100€ ali več..ali so povsem enaka tistimi za 10€? Hvala Lp

Tony710 ::

Saj ves tako kot pri vsaki stvari je drazje bolje. Pri ocalih pa to se posebej drzi. Sipce na enih cheap soncnih ocalih iz pumpe za 20 e so kot noc pa dan proti enim speglom za 200 e.
In to se na oceh zelo pozna. Sicer dokler ne probas dobrih soncnih ocal mislis da so vse ok. Ko pa enkrat vrzes stran srot za 20e in nataknes ene za 200e iz optike, tedaj pa spoznas kako si matral oci ves ta cas.

Letalec ::

@Tony710 se ne strinjam

Več ali manj so enaka tistim za 10EUR. Stekla tako dela samo par podjetij na svetu. Denar je v okvirjih in dizajnu. Najbolj nevarno je, da očala nimajo UV zaščite. Malo poglej youtube in boš opazil, da ima tudi 95% kitajskih očal 100% UV zaščito. Zadevo se enostavno preveri tako, da jih neseš k okulistu, ki ti jih z napravo preveri v par sekundah.

V kolikor nimaš posebnih zahtev potem so obične ok. Če bi rad polarizirana stekla ter točno določen razred zatemnitve, ter kakšni filtri svetlobe... V tem primeru bo to 200EUR+

Sicer pa pojdi k optiku, ter vprašaj v čem je razlika med njihovimi najcenejšimi očali in najdražjimi. Njihove najcenejše so enake tistim za 10EUR in so pri njih metanje denarja stran. Njihove dražje se zaradi specifičnosti dobi večinoma samo pri njih. Če želiš kakšen feature dražjih, potem bo pač stalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Letalec ()

Tony710 ::

No, moj vid je sicer odlicen a imam kronicno suho oko, ki ne proizvaja solz, zato se kako obcutim razliko med soncnimi ocali za 20 ali 200 eur.
Za nekoga ki pa teh tezav nima pa je verjetno le stvar dizajna.

Letalec ::

Ja, točno tako. Za nezahtevne uporabnike so navadna čisto OK in je samo stvar dizajna. S takšnim specifičnim problemom pa defenitivno nekaj pri optiku, kar posledično izpade dražje.

Domobrancek ::

Torej je (kot vidim) bolj kot ne vseeno. Zanima me še, če je že kdo naročal očala iz aliexpressa? so ql ?

St235 ::

Tony, kaj si se odliočil, da boš same bučke prodajal?

Ključna razlika v ceni (poleg designa in branda) je v sami kvaliteti izdelave. Tako se ti bo na kitajskem šrotu za 10EUR prej pojavile raze na steklih, kruši se antireflex (če je), sami okvirji so slabše narejeni...

Glede varnosti in zaščite pa je letalec že vse povedal.

Domobrancek je izjavil:

Torej je (kot vidim) bolj kot ne vseeno. Zanima me še, če je že kdo naročal očala iz aliexpressa? so ql ?


ja, sem jih naročil par za na barko, ker jih vedno nekdo pozabi. In sem jih pred uporabo nesel pokazat lokalnemu optiku. UV zaščita je ok, se pa vidi da so "plastik fantastik" (vsake so bile cc 5EUR).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

weasel ::

Jaz sem lani kupil očala za 130€ - polarizirana. Kar se tiče kvalitete leč je tako: Barve in užitek gledanja skozi njih mi je v primerjavi s tistimi za 6€ odličen. Praske pa so se vseeno pojavile, čeprav se mi zdi, da sem jih pazil bolj kot prejšnja očala.

iKst ::

Samo za info. Nabavna cena brand name očal pri posredniku od enega izmed večjih proizvajalcev očal na svetu je od 20 do cca. 40, 45€. Gre za dizajnerske znamke, ki se v redni prodaji prodajajo po 150, 200 pa tudi krepko čez 300€. Tudi take s kovinskim okvirjem in res kvalitetnimi polariziranimi šipami.

To je cena za manjšega trgovca, brez kakšnih hudih količinskih rabatov itd. Recimo, pri nabavi v vrednosti okoli 5000€.

šernk ::

razlika med očalimi za 10eur in za 50eur je kot dan in noč. v nasprotno me ne bo nihče prepričal. Kvalitetna sončna očala se začnejo nekje pri 40eur, če hočeš recimo polarizirana poskočiš na 100+ pač odvisno od želja (zatemnitev, barva, polarizacija in tudi zelo pomembno kako ti padejo na obraz (pa ne kako izgledaš z njimi)). sem 2 leti nazaj menjal leče na mojih sončnih ker se mi je ena podrsala (29eur navadne, 39eur z odbojnim efektom, 89eur polarizirana - problem mojih je da takšnih sploh ne dobim nikjer več, ko sem jih kupoval so bila edina polarizirana pod 180eur pa tudi tista za 250eur mi niso tako zelo dobro padla na obraz kot sedanja). očala so me stala cca 6 let nazaj 120eur (polarizirane leče) in ne nič se ne podrsajo če jih paziš ker se ne morejo (4 leta so zdržale brez ene same praske, potem so mi pa padla na rob kamna in je eno steklce podrsalo, čeprav ko si jih imel na nosu skoraj ni bilo videt zadeve sem drug dan naročil nova steklca).


poznam ogromno ljudi, ki joče kako ne morejo nosit sončnih očal imajo pa očala za max 10eur (in vsem ko posodim moja rečejo, da nanje bi se pa lahko navadili). Sem kupil dve leti nazaj očala za 10eur za kolesarit pa sem jih pustil v tretjem smetnjaku na poti, ni vredno mučit oči, medtem ko pri kvalitetnejših pa pozabiš da jih imaš na nosu. Je pa problem ker sem se tako navadil na polarizirana da mi navadna enostavno ne potegnejo več. pa ne trdim da je treba vreči sedaj 150eur za očala, se pa vsekakor splača stegnit vsaj tja v 50-80 eur za kaj boljšega. oči imamo samo ene.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

korenje3 ::

če kupuješ sončna očala, je velika verjetnost da jih je naredilo samo eno podjetje - luxottica. so pa od 50€ dalje, odvisno od znamke.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

iKst ::

Tisto, kar ne dela Luxottica pa naredi Safilo. Luxottica proda letno za 7,5 milijarde EUR robe, Safilo za dobre 3 milijarde. Skupaj to pokrije verjetno okoli 95% vseh brand name očal, če ne več.

rezator ::

Jaz sem imel veliko sončnih očal za 10, 20 evrov. Dokler nisem kupil pred 3 leti ene za 130 evrov. Ti povem, da največja razlika je v tem, da ta za 130 evrov pazim. Tiste poceni sem pa puščal povsod, jih pogubil, uničil cel kup... Tako mam zdaj ena kvalitetna, ki skrbim zanje. In je cenejše kakor cel kup očal za 10, 20 evrov :)
Some people feel the rain. Others just get wet.

krneki0001 ::

Domobrancek je izjavil:

Pozdravljeni. Bliža se poletje in s tem tudi sonce, ki mene (zaradi manjših težav z očmi) zelo moti. Zanima me kakšna sončna očala imate in (predsem) koliko ste za njih odšteli? Se splača kupiti očala za 100€ ali več..ali so povsem enaka tistimi za 10€? Hvala Lp


Sam sem si kupil adidasova sončna očala za 200€, zraven sem dobil 4 pare stekel (oranžne, rumene, črne in posrebrene), dodaten pas za športne dejavnosti in klip za leče z dioptrijo. Dal sem narest še šipce z diptrijo za v klip, kar me je prišlo še dodatnih 200€.

Za dodatnih 40€ dobim pa sedaj kadarkoli 2 para stekel barve po izbiri, ker garantirajo, da jih bodo še vsaj 5 let izdelovali, tako da četudi jih spraskam jih komot zamenjam.

Meizu ::

Pri cenejsih se edino pozna slabsa kvaliteta izdelave lece, kar posledicno pri nekaterih ocalih privede do spremenjenega loma svetlobe, kar seveda moti oci. Vsi ostali zahtevani standardi (UV), so pa vsaj v EU na vseh ocalih, ki se jih pri nas sme prodajat.

RedDrake ::

Hja, če se pozna razlika v ceni?
Med tistimi za 10-20 EUR in tistimi "dizajnerskimi" za poljubno EUR niti ne (praktično vsa ta dizajnerska očala izdeluje Luxottica, kot je že nekdo omenil), vsaj kar se tiče zaščite pred UV in temnenjem. Verjetno imajo tista dražja malce bolj kvaliteten okvir, a niti slučajno niso 5-20x bolj kvalitetna. So "lepša", in imajo znamko, če je to tvoj fetiš.

Jaz recimo potrebujem sončna očala z dioptrijo in nisem šparal - Serengetti okvir, Carl Zeiss optika (edini ponudnik, ki mi je lahko naredil leče za zelo ukrivljen okvir tako da se dioptrija ne spreminja če gledam levo ali desno samo z očmi), cirkularna polarizacija. Praktično lahko gledam v sonce, ali pa hodim okoli z njimi tudi ponoči (ni neke strašne izgube svetlosti), vozim v megli (se vidi bolje in dlje), ipd ...
Cena, prava sitnica, kot bi rekel Sir Oliver - samo 650 EUR. Ampak, tako stvar kupim enkrat na šest, sedem let, in pač takrat dam.
Prejšnja, ki so sicer stala manj (ni bilo ukrivljenih stekel, kar precej poceni vse skupaj), so zdržala brez poškodb več kot pet let.
Serengetti ima drugače tudi svojo optiko s svojimi premazi - take ima moja partnerka - podoben performans kot moja s CZ optiko. Njene Miss Sixty pa pravo nasprotje - uporabne res samo v polnem soncu.
Food for thought.

tikitoki ::

Kja vem, sem dal 200 EUR za sipce na trenutnih ocalih in sem manj zadovoljen, ko sme bil s pol cenejsimi prejsnjimi sipcami. Tko, da prbijanje v smislu visja cena = visja kvaliteta je popolnoma neutemeljeno.

noraguta ::

Jaz ne vidim kake velike razlike med kitajskimi polariziranimi za 20 € ali oaklyejem in bolletom za 100+ , niti julbo po optiki ne izstopa, ok so zraven se fotokromatska pa precej bolj trpežna ampak to je pa to.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Thuban ::

Nisem še videl poceni sončnih očal, ki bi bila dejansko dobra. Kakšna "zaščitna" sončna očala, namenjena delavcem (3m recimo) sicer zelo dobro zaščitijo pred soncem ampak imajo zanič kontrast in barve. Stanejo pa 10 EUR na komad.

Rekel bi, da se splača dat tistih 100 EUR za sončna očala (pač se počaka recimo na kakšno akcijo) in se jih potem pazi. Če jih imaš recimo 3-5 let, je to že dovolj, da se nakup recimo splača.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Magic1 ::

Tukaj se sedaj govori v dveh popolnoma različnih zadevah. Primerjate po meri narjena očala za pol jurja in več s takimi za pet... Itak da je v tem razponu že velika razlika. Avtor in marsikdo drug se sprašuje o razliki med štanc dizajnerkimi za 100-250€ in štanc cenenimi. In tam je razlika v večini bistveno manjša, sploh pri steklih. Z malo sreče lahko dobiš cenene s čisto solidnim okvirjem, prav tako ti lahko poturijo fejk dizajnerske za polno ceno in ne boš sploh opazil. Zdej pa razmišljaj, kaj se ti splača.
Magic

Brias ::

test iz leta 2012 ( http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/masn... ) kateri je bil objavljen tudi tukaj ( https://slo-tech.com/forum/t573374/0 ), tam je bil video hrvaskega preverjeno, na trznicah, optiki, shoping centru kupijo 16 soncnih ocal od vrednosti 7 do 150 eur ... na test jih dajo na Institut Ruđer Bošković, u Center za laserska in atomska raziskovanja in razvoj ...

rezultati so bili .... zelo zanimivi in dalec od tega, kar bi clovek pricakoval ... fejki za 5 eur ... boljsi kot original 150+ eur ...( na testu so padle samo ORIGINAL CLEAR ray ban )test je star, videa na "prvo zogo" ne najdem ...

testi 2013
http://www.vecernji.hr/moje-zdravlje/te...

Jednaka ocjena
Iznenađenje je u tome što smo na analizu dali skromne naočale iz trgovine koje smo platili samo 48 kuna, zatim naočale s tržnice koje su stajale pedeset kuna te skupe šminkerske Ray Ban naočale za koje treba izdvojiti čak 1400 kuna.

- Mjerili smo kvalitetu zaštite od UV zračenja i mogu reći da sve naočale zadovoljavaju najviše standarde. To znači da naočale ne propuštaju UV zračenje i ljubičasto svjetlo valne duljine ispod 400 nanometara - kazao je dr. Lončarić i dodao da je mjerio i kategoriju, odnosno stupanj zatamnjenja te da su sve dobile dobru ocjenu. Za razliku od UV zraka, koje mogu biti pogubne za oči, nešto lošije zatamnjenje ne utječe na zdravlje očiju.

- Kao što na suncu koža izgori od UV zračenja, tako se mogu oštetiti i dijelove oka ako smo izloženi suncu bez naočala - rekao je dr. Lončarić i dodao kako sve naočale koje imaju oznaku UV 400 imaju idealnu zaštitu od zračenja.

Ova je godina jako dobra jer su rezultati na stotinu uzoraka bili izvrsni. Analize pokazuju da cijena ne mora ništa značiti jer kod provjerenih dobavljača čak i jeftine naočale zadovoljavaju sve kriterije. Današnja je tehnologija otišla tako daleko da naočale koje zadovoljavaju sve UV kriterije mogu, kao što smo vidjeli, stajati i manje od 50 kuna. Stoga nema nikakvog zdravstvenog razloga da se kupuju skupe naočale od 1000 ili 1500 kuna.


http://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivo...

radmannsdorf ::

Bolle očala za 15.000sit so bila zakon(po par letih so me še počastili zlomnjen desni nosilec)
DM očala za 15€ so bila obup(polarizirana, ampak so bile pikice na lečah-moteče, slaba izdelava)
Zdaj grem pa počasi na lov za ene vsaj 40€+ :)

fosil ::

Problem je ker praktično ne moreš dobil solidnih očal v rangu kakšnih 50EUR.
Na eni strani imaš poceni očala za 10EUR in na drugi strani draga brand očala 150+EUR, kjer 90% cene predstavlja znamka.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Malajlo ::

Pa ja. Če imaš veze pri optiku, dobiš tudi solidna očala za 50 EUR (pa ziher še kaj zasluži). Jaz več kot 20 EUR ne dam več za očala, ker je vse isti klinac, pa ponavadi je tako, da dražja kot so, prej jih polomim (tisto, ko jih imaš v prsnem žepu, pa ljubico močno objameš), padejo v morje (ene sem imel glih četrt ure na nosu), kje pozabim, mi jih ukradejo (poleg avtoradia mi je še špegle pajsnil) ...
Imam celo ene Raybanke z OK UV filtrom in celo fedri v okvirju za 1.03 EUR (3.10 EUR za tri kose v Tuziju, po vsej verjetnosti je bila nabavna cena 0 EUR :)))

Domobrancek ::

Hja sej to. Okrog 50€ bi še dal..100€ je pa že mal huda. Sploh, če ni druge večje razlike razen tiste v okvirjih. Nategatorjev je pa itak dosti. Sem našel na eni slovenski strani očala za 30€ nekaj minut kasneje pa sem ta ista očala našel na aliexpressu za 10€ :))

pegasus ::

Mene blazno moti ker ko končno najdem ena sončna očala, ki mi sedejo, čez 10 let več ne dobim šipc zanje ... samo še zjebane na ebayu. Če mi zna kdo povedat kje še lahko danes dobim take reči, bom hvaležen ...

radmannsdorf ::

a je kdo kupoval na edel-optics?
cene majo ful zanimive, pa me mika.

Glodko ::

Jaz nosim korekcijska očala že 20 let. Ugotovil sem da pri korekcijskih okvirjih se ne gre zanašat na znamko. Večina korekcijskih okvirjev priznanih dizajnerskih znamk je ranga 100-200 eur in v večini primerov kvaliteta ni bistveno boljša od no-name okvirjev. Mislim da enako velja za sončna očala. Moj vtis po vsem tem času - očala dizajnerskih imen so povečini za pokazat, niso pa praviloma funkcionalna in trpežna.
Tudi tukaj pa je nekaj izjem. Izredno dobro narejeni so okvirji znamk Oliver Peoples (ročno delano v Italiji, starejši modeli na Japonskem) in Mykita (Nemčija). Samo spet teh firm ne pozna veliko ljudi, ni velikega povpraševanja in relativno težko jih je pri nas dobit. Se pa že ob prvem stiku vidi razlika v izdelavi.
Pri sončnih očalih spet ponavadi pod dobrimi očali ljudje smatrajo Ray Ban. Kar ni nujno res. Ray Ban je kot Rolex v svetu ur. So solidna očala, ni pa rečeno da je to najbolje kar lahko denar v tem rangu kupi.
Sam imam zaradi dioptrije zelo omejeno izbiro sončnih očal. Nosim trenutno Adidasov Terrex Fast z dioptrijskimi klipi. Očala so me prišla dobrih 500 eur s klipi. Samo očala za tiste brez dioptrije so 230 eur. Zadeva je narejena v Avstriji. Ročke in leče so snemljive. Očala so prenesla že marsikatero zlorabo. Padce s kolesom... Najboljši del vsega skupaj je ker se setavljajo kot LEGO kocke in lahko del, ki je fuč zamenjaš. Čeprav do sedaj nisem še nobenega Adidas okvirja uspel uničit. Je pa res da niso dizajnerska očala, so pač športna.

darkolord ::

Očala so ena od stvari z daleč najvišjimi maržami. Od 150 eur za okvir plačaš 145 za znamko.

Pri lečah/stekelcih je enako. Tam je sicer več razlik, ampak da bi klinčeve plastične leče stale 100 eur, ni prav nobenega pametnega razloga.

Problem pri poceni očalih je edino ta, da imaš milijone modelov, od tega je precej smeti. Je pa tudi precej odličnih, ki so vsaj enako dobre ali boljše od brand name.

Zgodovina sprememb…

detroit ::

Kakšne guči pa đorđ armani nimajo kvalitetnih leč, ker so pač plastika. Poglej kake Serengeti. Moje maui jim so ble cca 230-300 ne pomnim dobr, niti ni pomembno, pomembno je samo dejstvo da za do 150 eur (na oko) ne moreš dobit dobrih leč, ampak plastiko. Torej razne priznane modne firme prodajajo kot je nekdo napisal 90% brand, 10% očala in so kot junk s petrola in potem je vseeno ali nosiš Barbapapa ™ za 30eur al Emporio Armani za 100eur.
Skero

Aquinas ::

Zakaj so steklene leče boljše od plastičnih?

darkolord ::

Trše so (ne opraskajo se tako zlahka), to je pa tudi vse.

Zgodovina sprememb…

DavidJ ::

darkolord je izjavil:

Trše so (ne opraskajo se tako zlahka), to je pa tudi vse.

Pa težje tudi. Nekatere to precej moti.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Malajlo ::

Ja, pa cigaret lahko na steklenih ugasneš. Se še prav živo spominjam, kako je Cigo na ulici dokazoval pristnost robe :)

knesz ::

Takole, ravnokar domov prinesel očala Oakley polarizirana stekla,, 175€ s popustom, kupljene pri optiku. So dejansko vredna toliko? Skoraj gotovo ne. Je vredno to, da sem lahko pomeril in probal 20 različnih modelov in jih pomerjal in primerjal? Glede na to, da jih kupujem za dlje časa, meni ja.

K3kec ::

Glede na to da ima luxottica monopol, si vsekakor preplačal(mimogrede, Oakley so pred nekaj leti kupili prav oni), ampak v končni fazi tudi lastniki Appla Iphona preplačajo svojo igračko, tako da dokler si zadovoljen z produktom to ni važno.

darkolord ::

Samo da pri iPhone preplačaš nekaj 10%, tukaj pa za nekaj 1000% :)

Okapi ::

Tony710 je izjavil:

Saj ves tako kot pri vsaki stvari je drazje bolje.
To je ena od večjih zablod sodobne potrošniške družbe. Ker ne znaš sam oceniti, kaj je boljše, si vse skupaj poenostaviš in si domišljaš, da je boljše tisto, kar je dražje. Ampak v resnici je povezava kakovosti in cene le naključna. Očala za 100 evrom mogoče so boljša od tistih za 10 evrov, mogoče pa tudi niso.

šernk ::

Je vredno to, da sem lahko pomeril in probal 20 različnih modelov in jih pomerjal in primerjal? Glede na to, da jih kupujem za dlje časa, meni ja.


seveda je vredno, jaz sem svoja očala pomerjal na svetlobi. Med cca 25imi očali sem dal ene 5 v ožji izbor, ki so bile potencialno ok in z vsakimi posebej potem šel na ulico preverit kako izgleda zadeva, ker je gledanje skozi njih v trgovini ali pa na soncu nekaj povsem drugega. zato jih pa tudi imam stalno na nosu, ker sem jih kupoval cca 2 uri in res stestiral vse žive stvari od barv do oblik okvirjev. Cena me enostavno ni brigala, zgornja meja je bila postavljena na 200eur in kaj zato dobim. če bi dobil dobra za 30eur bi vzel za 30eur, če bi jih dobil za 190eur bi jih vzel za 190eur, pristal sem potem na 120eur. enako sem kupoval čelado za kolo (še ena stvar, ki mora pasti na glavo in cena ni pomembna). zgornja meja je bila postavljena na 150eur, potem sem počasi obupoval in dvignil mejo na 200eur, na koncu edina ki mi je padla na glavo je bila čelada za 40eur.

najbolj mi je smešen folk glavno da so raybanke pa tud če mu svetloba udira iz vseh smeri not.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Er333 ::

Jaz sem pred dvema letoma kupil črne RayBan Aviator za 140€. Imajo pravo steklo.
Ko so bile stare 1 mesec, so mi padle na beton in na okvirju se je na sprednji strani med očmi odkrušil lak. Takrat sem mislil da se bom fental... šel sem k dvema optikoma vprašat, če mi lahko popravijo lak in oba sta mi rekla, da tega ne delajo in naj poskusim pobarvat z lakom za nohte. Ma fak off, cigo stila se pa ne grem, naj bojo opraskana, se vsaj vidi da jih uporabljam.

Namensko sem kupil znamko, da jih bom pazil, jim lahko zamenjal stekla in jih imel 20 let tako kot moj foter svoje Raybanke. Eto ti kurac, po enem mesecu so vidno opraskane.

Kar se pa tiče zaščite proti soncu:
Slika skozi očala se mi zdi lepa, ravno prav je zatemnjeno in po uri nošenja me ne boli glava tako kot pri plastikfantastik očalih.
Moti me pa sam dizajn slavnih Aviatork. Od strani so zelo odprte in zelo je moteče, če ti sonce sveti od strani, ker se mi kar blešči. Katastrofa od dizajna.
Ampak jbg, to je zimzelen model očal, v modi je že zadnjih 30 let.
Enkrat sem se nategnil, ko bom drugič kupoval bom že vedel kaj gledat pri očalih.

SeMiNeSanja ::

Lani enkrat so imeli na RTL reportažo o teh imenitnih 'dizajnerskih' očalih.
Več ali manj jih VSE dela en sam proizvajalec v Italiji, prodajajo pa se potem po celem svetu pod najrazličnejšimi zvenečimi imeni.

Dejansko se gre za pravi monopol na trgu očal. Zadeva gre tako daleč, da lahko narekujejo, kaj sme optik v trgovini prodajati - na koncu seveda samo še njihova očala. Če hočeš 'konkurenco', se moraš podati na tržnico, ker v 'ugledni trgovini' te preprosto ni več na voljo.

SeMiNeSanja ::

http://www.luxottica.com/en/eyewear-bra...

In to so samo znamke, ki jih za sebe proizvajajo - izdelujejo namreč tudi očala za druge znamke.

Ker samo očala niso dovolj, so si podredili še prodajo: http://www.luxottica.com/en/retail-bran...

Skratka vse velike svetovne prodajne verige očal so v resnici Luxottica.

Potem pa nakladajte, katera očala da so boljša ali slabša Ray Ban, Oakley,.... VSE ti je isto, izdelano v isti tovarni, morda celo sestavljeno od istega delavca!

knesz ::

SeMiNeSanja je izjavil:

http://www.luxottica.com/en/eyewear-bra...

In to so samo znamke, ki jih za sebe proizvajajo - izdelujejo namreč tudi očala za druge znamke.

Ker samo očala niso dovolj, so si podredili še prodajo: http://www.luxottica.com/en/retail-bran...

Skratka vse velike svetovne prodajne verige očal so v resnici Luxottica.

Potem pa nakladajte, katera očala da so boljša ali slabša Ray Ban, Oakley,.... VSE ti je isto, izdelano v isti tovarni, morda celo sestavljeno od istega delavca!

Drži. Točno to je povedal optik pri katerem sem danes kupil draga očala :)

MrStein ::

SeMiNeSanja je izjavil:

http://www.luxottica.com/en/eyewear-bra...

In to so samo znamke, ki jih za sebe proizvajajo - izdelujejo namreč tudi očala za druge znamke.

Ker samo očala niso dovolj, so si podredili še prodajo: http://www.luxottica.com/en/retail-bran...

Skratka vse velike svetovne prodajne verige očal so v resnici Luxottica.

Potem pa nakladajte, katera očala da so boljša ali slabša Ray Ban, Oakley,.... VSE ti je isto, izdelano v isti tovarni, morda celo sestavljeno od istega delavca!

Ja, ker v isti tovarni ne delajo različnih izdelkov (glej N-to debato ali je boljši prenosnik znamke X ali Y)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brias ::

people like diversety :) ( oz. luxotica pwnage )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brias ()

Domobrancek ::

Res je, da luxotica izdeluje bolj kot ne vsa očala luskuznih znamk, ampak to nima nobene veze s poceni očali. Očala za 5€ najbrž niso narejena s strani luxotice...al so tud pocenska narejena tm ? V primeru, da so potem je res vseeno kaj kupiš :D, če pa niso pol pa je mal razlike..

detroit ::

Še enkrat znamke ki jih poznaš zaradi modnega kiča ne delajo dobrih špeglov. Lepe pa odvisno od okusa seveda, zame ja. In kakor sem razbral luxotica izdeluje ščiš za njih.
Skero

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Tony710 je izjavil:

Saj ves tako kot pri vsaki stvari je drazje bolje.
To je ena od večjih zablod sodobne potrošniške družbe. Ker ne znaš sam oceniti, kaj je boljše, si vse skupaj poenostaviš in si domišljaš, da je boljše tisto, kar je dražje. Ampak v resnici je povezava kakovosti in cene le naključna. Očala za 100 evrom mogoče so boljša od tistih za 10 evrov, mogoče pa tudi niso.

mislim da v 99% to drži.
morda to ne drži v tistem cenovnem razredu ki si mi zamišljamo (+/-100% cene), ampak če stvar preplačamo 10×, potem je imho 99% verjetnosti da JE boljša. kolikokrat pa je boljša pa je drugo uprašanje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Za začetek upoštevaj, da je precej več kot 1% možnosti, da boš kupil ponarejena očala, pa tega sploh ne boš vedel, in tudi cena bo enako visoka, kot bi kupil prava. Kanalov, po katerih prihajajo dobro ponarejena očala v trgovine, ki sicer prodajajo originale, je ogromno.

Kot drugo, upoštevaj, da ima recimo Luxottica 12 tovarn (6 v Italiji, 3 na Kitajskem, po eno v ZDA, Braziliji in Indiji), in da tri kitajske naredijo toliko očal kot 6 italijanskih. Izdelava očal ni nek strašen hi-tech, in na Kitajskem imaš še druge tovarne, ki izdelujejo očala in po kakovosti ne zaostajajo nujno za tistimi tremi od Luxottice.

Za premislek o tem, kako napihnjene so cene očal, sta tule dva (optična) izdelka, ki stanete enako. Zdaj pa malo razmisli, koliko tehnologije in dela je potrebnega za izdelavo enega, in za izdelavo drugega.

Dve "navadni" šipci, malo plastike, malo kovinske žice - 150 evrov.



13 natančno zbrušenih leč, kovina, plastika, elektronika ... 150 evrov.




Preprosta logika ti mora povedati, da če lahko naredijo dober zum s samodejnim ostrenjem in umirjevalnikom slike za 150 evrov, in pri tem zaslužijo, je mogoče dobra očala (brez dioptrije) narediti za 15 evrov (oziroma jih prodati za 15 evrov in pri tem zaslužiti - proizvodna cena je še nižja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

knesz ::

Očala blagovnih znamk so pač izdelki z visoko dodano vrednostjo. Saj to ni osamljen primer. Lahko kupiš Android samsunga za 400€ (pa še tukaj preplačaš), ali pa Vertu s podobnimi specifikacijami za 17k€ :)
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera sončna očala? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21957543 (617) del0
»

Naročilnica - Recept za očala (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11829319 (3700) energetik
»

Korekcijska zaščitna očala

Oddelek: Loža
4513273 (12606) ulemek
»

Sončna očala 21. stoletja

Oddelek: Loža
4010338 (7433) Steinkauz
»

Ray Ban (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6517582 (15575) Rok Woot

Več podobnih tem