Forum » Loža » Izredni dopust
Izredni dopust
neon21 ::
Pozdravljeni,
Danes sem v službi prejel papir na katerem piše, da podjetje odobri izredni dopust v času 4.4.2016 do 5.5.2016 oz. do izteka pogodbe (takrat mi poteče pogodba za določen čas). Piše tudi da podjetje odobri izredni plačan dopust. Sedaj pa me zanima ali je to mogoče in v čem je finta, da ima podjetje raje nekoga doma in ga plača za izredni dopust kot pa da bi delal in prejemal plačo. Čeprav piše da je izredni dopust plačan me zanima, če bom res prejel to plačano ali je to kakšna finta. Poudarjam, da izrednega dopusta nisem sam zaprosil ampak se je delodajalec tako odločil.
Danes sem v službi prejel papir na katerem piše, da podjetje odobri izredni dopust v času 4.4.2016 do 5.5.2016 oz. do izteka pogodbe (takrat mi poteče pogodba za določen čas). Piše tudi da podjetje odobri izredni plačan dopust. Sedaj pa me zanima ali je to mogoče in v čem je finta, da ima podjetje raje nekoga doma in ga plača za izredni dopust kot pa da bi delal in prejemal plačo. Čeprav piše da je izredni dopust plačan me zanima, če bom res prejel to plačano ali je to kakšna finta. Poudarjam, da izrednega dopusta nisem sam zaprosil ampak se je delodajalec tako odločil.
- spremenil: neon21 ()
GupeM ::
Mogoče ga pride to ceneje, kot da ti mora plačati še prevoz na delo in malico? Ali pa so samo izredno fer, ker vejo, da te čez en mesec ne bo več.
Miha 333 ::
Delodajalec je to naredil po svoje (drugo bi bilo, če bi ti zaprosil za izredni dopust). Na kratko: delodajalec ti je dolžan zagotoviti delo ter koriščenje rednega letnega dopusta (to so njegove obveznosti iz delovnega razmerja). "Prisilni" dopust po zakonu ni niti možen niti dopusten.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
videc ::
Verjetno je tudi zato, da po izteku pogodbe ne bi prišel v službo, ker bi ti potem moral dati zaposlitev za nedoločen čas.
Zaposlen sem bil od začetka februarja in sem vsak mesec dobil v podaljšanje novo pogodbo. Danes pa je prišla ta novica, da pojdem na izredni dopust, ki bo plačan prav tako bo plačan delež letnega regresa. Torej zadevo sem dopoldan podpisal, vendar sprašujem tukaj, ker mogoče pozna kdo kakšne pravne delovne zadeve ampak mi je zelo čudno, da so tako "radodarni".
Magic1 ::
Mogoče je kak sorodnik uletel in dobil takoj tvojo službo. Da pa se ne rabijo zajebavat s tabo, so te poslali na dopust.
Magic
Vsekakor nisem nič jezen za izredni dopust, če bo le plačan tako kot piše. Torej bi se znalo to izpodbijat? Ali lahko podjetje, ki ni državno naredi tudi kaj po svoje in "časti" izredni plačan dopust?
Magic1 ::
Verjamem, da bi v državni firmi znal bit problem, v privat firmi pa ne vidim razloga.
Magic
Invictus ::
https://www.uradni-list.si/1/content?id...
Člen 22.
Tako, da karkoli si podpisal, nima osnove v zakonu ... Ker dvomim da so tam našteti razlogi upravičeni v tvojem primeru.
Člen 22.
Tako, da karkoli si podpisal, nima osnove v zakonu ... Ker dvomim da so tam našteti razlogi upravičeni v tvojem primeru.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Člen 22.
Torej narediti se ne mora tukaj nič, kot pa lepo uživati na izrednem plačanem dopustu?
NonPlusUltra ::
Torej narediti se ne mora tukaj nič, kot pa lepo uživati na izrednem plačanem dopustu?
Ti kar lepo uživaj na izrednem plačanem dopustu, za katerega sploh nisi zaprosil in ne izpolnjuješ nobenega zakonsko določenega pogoja.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
No one distinguishes me from who I am."
Miha 333 ::
Člen 22.
Samo za info, linkal si predpis, ki ne velja več.
St235 ::
V bistvu gre za neke vrste prisilni dopust oziroma včasih smo poznali čakanje. V bistvu s tvoje strani kot delavca ti ni nič kršeno dokler si za tisti čas plačan. Dolžnost delodajalca je zagotovi delo in če ti ga ne, si upravičen do plačila kot če bi ga.
Izredni dopust o katerem govori invictus pa je delavčeva pravica (torej delavcu v določenih okoliščinah pripada).
Dejansko delodajalca nihče ne more prisilit, da delavcu da delo in to da delavca obvesti da ni dela in je lahko na dopustu ne predstavlja kršitve ZDR kot takšne.
Izredni dopust o katerem govori invictus pa je delavčeva pravica (torej delavcu v določenih okoliščinah pripada).
Dejansko delodajalca nihče ne more prisilit, da delavcu da delo in to da delavca obvesti da ni dela in je lahko na dopustu ne predstavlja kršitve ZDR kot takšne.
MadMicka ::
neon21, pač delodajalec te lahko pošlje na čakanje na delo do penzije, če je treba. Če temu reče izredni dopust, tudi prav.
Bistveno je, da moraš dobiti 100% nadomestilo plače.
Delodajalci to sicer naredijo običajno iz dveh razlogov, prvič, če ni dela in drugič, kadar želijo nekomu preprečiti, da bi še prihajal v podjetje.
Bistveno je, da moraš dobiti 100% nadomestilo plače.
Delodajalci to sicer naredijo običajno iz dveh razlogov, prvič, če ni dela in drugič, kadar želijo nekomu preprečiti, da bi še prihajal v podjetje.
_pobesneli_ ::
A ti je povedal tudi da ti ne bo podaljsal pogodbe? Ce ti je, je to to. Ti si dobil dopust in si lahko doma, delodajalec ti pa itak da plačo. Ker pri nas v sloveniji imamo se vedno placane dopuste in ti si zaposlen. Mi tudi vedno damo delavcu dopust ko mu povemo da ne bomo podaljsali pogodbe, ker je itak storilnost delavca, ki ve da nima prihodnosti v podjetju bolj ali enaka 0 ali se dodatno obremenjuje sodelavce s problemi in spravlja pol firme v slabo voljo.(prosim da ne trdi kdo da ni res). Ponavadi pa kar sami vprasajo ce lahko dopust pokoristijo.
Ce imas pa pogodbo naprej, ti je verjetno dal dopust ker nima dela zate, ne vem v kateri stroki si. Vem da so v gradbništvu tudi po par tednov doma ko ni dela.
Ce imas pa pogodbo naprej, ti je verjetno dal dopust ker nima dela zate, ne vem v kateri stroki si. Vem da so v gradbništvu tudi po par tednov doma ko ni dela.
Gregor
Invictus ::
V tujini je to nekaj normalnega.
Podjetje te odpusti, dajo ti 15 minut da pospraviš osebne stvari s svojega delovnega mesta, potem ti pa ukinejo vse dostope, kartice, accounte. Oz., to naredijo tik preden si odpuščen.
Potem si doma ob plači, ali pa ti plačo za odpovedni rok kar nakažejo v enkratnem znesku.
Zadeva opravljena.
Podjetje te odpusti, dajo ti 15 minut da pospraviš osebne stvari s svojega delovnega mesta, potem ti pa ukinejo vse dostope, kartice, accounte. Oz., to naredijo tik preden si odpuščen.
Potem si doma ob plači, ali pa ti plačo za odpovedni rok kar nakažejo v enkratnem znesku.
Zadeva opravljena.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
MIHAc27 ::
pobesneli.... imaš kar prav. Jaz sem po moje edini idiot, ki je vestno opravljal svoje delo, tudi ko sem vedel, da bo čez en mesec vsega konec. Sem se pač hotel izkazati, mogoče bi se pa premislili. Ma itak sem šel na boljše.
V bistvu gre za neke vrste prisilni dopust oziroma včasih smo poznali čakanje. V bistvu s tvoje strani kot delavca ti ni nič kršeno dokler si za tisti čas plačan. Dolžnost delodajalca je zagotovi delo in če ti ga ne, si upravičen do plačila kot če bi ga.Lahko samo pojasniš, nekaj, če lahko? Delodajalec mu je dajal vsak mesec novo pogodbo. A ni po zakonu tako, da tega ne sme delati (ne poznam zakona) in bi lahko delodajalca prijavil na inšpektorat za delo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: videc ()
Ales ::
pobesneli.... imaš kar prav. Jaz sem po moje edini idiot, ki je vestno opravljal svoje delo, tudi ko sem vedel, da bo čez en mesec vsega konec. Sem se pač hotel izkazati, mogoče bi se pa premislili. Ma itak sem šel na boljše.
Ne bi rekel, da si ravno edini, je pa nekako v predstavah ljudi, da so taki delavci bolj redki. Mogoče imajo tudi prav, na žalost.
V glavnem, ne se spremenit. Nikoli nisem kapiral folka, ki svoje delo opravlja slabše, kot ga lahko. Kar se mene tiče je to stvar samospoštovanja.
In končno, tudi ko naletiš na nadrejenega oz. delodajalca z nekaj inteligence, bo tak pristop znal ceniti.
V bistvu je to nekakšen ekvivalent - delodajalci, ki jim dol visi in ne opazijo ničesar, ter delavci, ki jim prav tako dol visi. Oboji si sami pljuvajo v skledo, družbi kot celoti pa tudi. No, saj ne rečem, včasih pač dela enostavno ni oz. ni več, in sta lahko tako delodajalec kot delavec še tako korektna, pa se bo zadeva zaključila. Ampak tudi v tem primeru bi pričakoval, da bo z obeh strani do zadnjega dne vse, kot bi bilo sicer.
Razmere v podjetju niso bile rožnate sploh ne s strani nadrejenega kot vodje. Jaz osebno sem dobil izredni plačan dopust , nekdo je odšel v bolniško nekdo je dobil opomin, ker ni prišel v soboto delat, čeprav mu tega ni nihče rekel. Bile so finte takšne in drugačne. Mobing je v tem primeru premila beseda. Zato se ne čudim, da sta en al pa dva spokala v bolniško, tretji je dal odpoved. Tudi novi delavci, ki so prišli so spakirali po enem tedno ko so videli kakšen je način v tem podjetju.
Tako, da mene osebno (kot predvidevam) so poslali na izredni dopust samo da se me rešijo oz. sem nekomu stopil na žul, ker sem vedel kaj se sme in kaj ne. Zanima me samo, da če slučajno ne dobim plačanega tega izrednega dopusta ali imam kakšno podlago, da grem na inšpektorat in opišem zadevo oz. predložim obvestilo, ki sem ga prejel od delodajalca, da so odobrili izredni dopust, čeprav sam tega nisem zahteval.
Tako, da mene osebno (kot predvidevam) so poslali na izredni dopust samo da se me rešijo oz. sem nekomu stopil na žul, ker sem vedel kaj se sme in kaj ne. Zanima me samo, da če slučajno ne dobim plačanega tega izrednega dopusta ali imam kakšno podlago, da grem na inšpektorat in opišem zadevo oz. predložim obvestilo, ki sem ga prejel od delodajalca, da so odobrili izredni dopust, čeprav sam tega nisem zahteval.
MadMicka ::
neon21, a ti ne bereš, al samo ne razumeš? Ker si zaposlen, moraš dobiti plačo. A zdej boš isto vprašanje postavil še desetkrat? Če ti ne bi plačali, v kar močno dvomim, lahko vložiš tožbo, zahtevaš posredovanje inšpekcije, vložiš kazensko ovadbo, karkoli od tega ali pa vse naenkrat.
V bistvu gre za neke vrste prisilni dopust oziroma včasih smo poznali čakanje. V bistvu s tvoje strani kot delavca ti ni nič kršeno dokler si za tisti čas plačan. Dolžnost delodajalca je zagotovi delo in če ti ga ne, si upravičen do plačila kot če bi ga.Lahko samo pojasniš, nekaj, če lahko? Delodajalec mu je dajal vsak mesec novo pogodbo. A ni po zakonu tako, da tega ne sme delati (ne poznam zakona) in bi lahko delodajalca prijavil na inšpektorat za delo?
Dokler je podaljševanja trajalo manj kot dve leti načeloma ni problem.
Načeloma je to, kar praviš, res, vendar tule "Delovno pravo" pravijo, da bi lahko šlo za šikaniranje... :)
Lahko bi šlo tudi za nutelo z lešniki, zato tudi beseda načeloma. Zgolj to da podaljšujejo pogodbo ni kršitev ZDR.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prekinitev dopusta kar sredi dopusta? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11417 (8421) | Arzen28 |
» | Nalaganje dela za na dopust (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14415 (10783) | Utk |
» | Vprašanje glede dopustaOddelek: Loža | 4825 (3807) | mojsterleo |
» | Problem pri delodajalcu - dopustOddelek: Loža | 9375 (1926) | AndrejO |
» | Jebeš Ameriko - ali zakaj Amerikanci ne hodijo na dopust (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 10409 (8791) | donfilipo |