» »

Stanovanjska sodna izvršba

Stanovanjska sodna izvršba

butters81 ::

Pozdravljeni, ker se je že nekajkrat izkazalo, da je na forumu kar nekaj udeležencev, ki so pravno podkovani o takih problemih, in ker je situacija kar resna, sem se odločil odpret tole temo za pomoč.
Sprašujem za bližnjega sorodnika.

Oseba A in B sta sorojenca. Po smrti staršev sta postala polovična lastnika stanovanja, se pravi vsak je lastnik polovice stanovanja. Oseba A je sedaj naletela na problem. V tem stanovanju ne živi, in tudi ne ve točno, kaj oseba B počne s celim stanovanjem, tudi stiki so bolj slabi (ampak druga tema in debata). Ker je oseba B nezaposlena, se pravi (teoretično) nima prihodkov, in se je za neznan razlog zadolžila, zadeve so sledile tudi po sodni poti itd. Osebno ne razumem točno sodnega problema, vendar na koncu sta oseba A in B(verjetno) kot lastnika stanovanja dobila sodno izvršbo, da je vnešena hipoteka na stanovanje itd. Ker oseba B nima denarja/prihodkov, so se po izvršbi in sklepu vlade usedli na račun osebi A in ji za sodne stroške in druge storitve SAMI trgali približno 300€.

Ker nisem vešč v tem, me zanima, kako je sploh možno, da denar kar vzamejo osebi A, ki nima nič s tem, nikoli ni bila v dolgovih, nikoli ni bila tožena, nikoli ni sploh bila vpletena v to zmešnjavo?

Oseba A sedaj nima od stanovanja nič, polocivo tudi noben ne bo kupil oz ne more prodat, oseba B pa nikakor noče v prodajo celega stanovanja, tudi nima denarja da bi odkupil polovico osebe A. Oseba A s stanovanjem tudi noče več imeti opravka, samo da bi pa kar odrekla polovico je pa tudi malo hudo.

Zanima me tudi kakšen je sistem, da lahko tožijo nekoga zaradi dolgov, denar za sodne stroške pa vzamejo drugi osebi?

Vesel bi bil vsakršne pomoči, ker odvetniki so dragi in si ne moremo sedaj še to privoščiti. Razni sodni sklepi in izvršbe so pa napisani tako, da ti je še manj jasno ko prebereš drugič, tretjič.

Lep pozdrav

MoRp ::

Jaz kupim polovico od osebe A, po ugodni ceni seveda. Poslji mi podatke na zs. Ce so ze hipoteke gor (oz plombe), bo kmalu na drazbi se druga polovica imam obcutek. Lahko pa A pocaka da bo na drugi drazbi, ko bo, kupila polovico. Potem pa po sodni poti ven iz stanovanja... Zna trajat par let ampak JBG tko je.

jazjaz51 ::

Oseba A je malo zamudila ker ni preko sodišča zahtevala fizično razdelitev skupnega imetja. Upam, da se je oseba A pritožila na sklep o plačilu stroškov ker drugega zaenkrat ne more narediti, razen če so nastali stroški iz neplačevanja stroškov stanovanja - če si lastnik in ne koristiš moraš še vedno poravnavat stroške.

Yossarian ::

Nekaterih stvari ne razumem. Hipoteka (kakršnakoli že je) se glede na napisano ne more raztezati na celotno stanovanje, temveč samo na del od B-ja. Prav tako ne razumem, zakaj bi A moral plačati sodne stroške od B-ja. Nekaj tu ne štima. A naj poskuša v nepravdnem postopku zahtevati razdelitev premoženja. Tam se bo stanovanje prodalo, prosto vseh bremen in verjetno tudi za boljšo ceno kot v izvršbi, A bo dobil polovico kupnine, B-jev denar pa bo verjetno šel za poplačilo njegovih dolgov.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Invictus ::

Če je lastništvo stanovanja urejeno, ne morejo prodati deleža osebe A zaradi dolgov osebe B, niti mu naprtiti nikakršnih stroškov.

Ampak če stroški stanovanja niso bili poravnani, potem lahko trgajo ta denar obema lastnikoma. Kdo se bo zafrkaval s čudnimi družinskimi odnosi.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Šimpanz ::

Ja sem videl podobno štalo pri kolegu. Mama lastnica stanovanja je umrla. Stanovanje sta podedovala oba sinova vsak polovico. Eden je živel v stanovanju drug pa v svoji hiši. Potem je ta ki je živel v stanovanju izgubil službo in posledično nehal plačevati stanovanjske stroške (elektrika, ogrevanje, telefon, internet...). Upniki pa so se potem vsi obesili na drugega brata, ker pri prvem niso imeli kaj pobrati. Tako to sedaj teče že skoraj leto dni in še kar nič ne kaže da se bo spremenilo. Drugi brat je poskušal odklopiti internet in TV ampak ker ni naročnik mu ni uspelo.

NonPlusUltra ::

Sumim, da v zgodbi manjka par informacij in podatkov.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

MadMicka ::

Ja, naj gre oseba A k odvetniku, kjer bo povedala celo zgodbo in predvsem pokazala dokumente. Možno je bilo kako poroštvo, sicer pa brez podpisa osebe A zagotovo ne bi mogli bremeniti nje.

Ena izjema je in sicer, če je stanovanje v bloku, pa oseba B dlje časa ni plačevala računov, TV, komunala, skupni stroški, itd., je upravnik vložil izvršbo, v okviru katere se je spravil tudi na nepremičnino, stroški stanovanja namreč bremenijo oba. Nima pa smisla takole ugibati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Lonsarg ::

Res je stroški spadajo pod oba in lahko obema trgajo, lastnino pa ima vsak polovico.

Ampak oseba A lahko toži osebo B in bo zmagala za vse te stroške, ki bo kak Elektro trgal osebi A. Zmaga sicer še ne pomeni da dobiš denar... Načeloma dobiš vsaj del, ko se bo polovica stanovanja od osebe B prodajala na dražbi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nestrinjanje vrednosti premoženja oz. nepremičnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7510307 (7823) solatko
»

Nakup nepremičnine, ZVEtL

Oddelek: Pomoč in nasveti
142273 (1948) Invictus
»

Pravni nasvet

Oddelek: Loža
285308 (4338) St235
»

Rubež in skupno gospodinjstvo

Oddelek: Loža
188160 (6846) frikec()
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9015456 (13759) Matako

Več podobnih tem