» »

hitra leča za Sony NEX5

hitra leča za Sony NEX5

eyevisio ::

zanimam se za nakup dodatnega objektiva za Sony NEX5.
Pri nakupu je bil zraven 18-55/3.5-5.6.

Gledam Sonyjev
-Sony SEL35F18 35mm f/1.8
in pa
-Samyang 21mm f/1.4 ED AS UMC CS

glede na to, da je sonovna leča že 18/3.5 iščem nekaj kar bo bitveno boljše - Sony namreč ponuja svoj "pancake" 20mm/2.8, kar po mojem ne bo bistveno boljše kot prej omenjeno.

Zgoraj omenjeni nista nič kaj poceni (slabih 400 EUR).
Bolj me sedaj skrbi oz. zanima vaše mnenje kakšen output lahko pričakujem iz njih.
Sony je seveda optimiziran za NEXa - ima tudi auto focus, staiblizacijo - je pa 35mm.
Samyang je pa 21mm (kar mislim, da je prodnost) in je še hitrejša. Nima AUTO fokusa!! - je to nekaj kar bi se tako ali tako raje uporablja? je hitrejša kot Sonyjea leča.

Kar me tukaj najbolj skrbi je kot. Sony bo tako slikal kot cca 45° kot medtem ko bi Samyang 69°.


Kaj bi vi izbrali?
Kaj je bolj pomembno pri take sorte leči?
Naj samo omenim, da NEX nima kukala, ampak samo LCD zaslon - morda pomembno zaradi auto fokusa.

hvala za mnenje!
lp

Lonsarg ::

NEX ima focus assist, z katerim je manualno fokusiranje veliko lažje koz z klasičnimi DSLRji, ki tega nimajo, kljub vsemu je pa odvisno od tega a se misliš z tem ukvarjat, ali ti je manualno fokusiranje zgolj muka? Ena glavnih vprašanje, ki si jih moraš odgovorit poleg fokusiranja je to, koliko zooma hočeš. Med 21mm in 35mm je precejšna razlika!

Jaz sem kupil SEL35F18, ker sem iz statistike svojih fotografij ugotovil, da večino slikam z okoli 30-35mm. Moj namen za nakup je bil slikanje nočnega mesta(bežna svetloba) brez stojala, ampak se je izkazalo da kljub večji hitrosti od kit leče to še vedno ni mogoče.

Ko pa uporabiš stojalo pa postane skoraj čisto vseeno ali imaš kit lečo z F3.5 ali to drago hitro lečo z F1.8, ker itak kompenziraš z daljšo ekspozicijo. Poleg tega sem ugotovil, da mi bokeh fotke z F1.8 sploh niso všeč(podnevi slikam z f>8), že F3.5 ima preveč tega efekta za moj okus in posledično sem jo prodal 1 leto rabljeno za 360€ in sem spet na kit leči, tistih par fotk na leto, ki bi res lepo uspele z tako lečo ni vrednih niti mojega truda niti toliko denarja:)


Ampak lej, jaz fotografiram za spomin, ne zaradi užitka ob fotografiranju. Če imaš žilico za fotografiranje se da z to lečo še koko lepo igrati.

eyevisio ::

Hvala @Azgard za komentar.
se strinjam - razlika v zoomih je precejšnja.
Rekel bi, da bom v večini slikal 'landscape' (pokrajina, ulice, splošni družabni dogodki-tudi v zaprtih prostorih) in ne ravno portrete (občasno seveda tudi), kar mi potem da vedet, da je verjetno bolje 21mm.
Manualen fokus me verjetno ne bi motil, problem je kako potem to precizno vvdet innastavit na LCD zasonu - kukala ne mislim kopovat.
Po mojem občutku jaz fotografiram tudi v spodnjem delu z kit lečo (18-35) ampak ne bi pa rad bil omejen samo na 35. Malo že paše popravit objekt z zumiranjem kar z fiksno goriščno narediš z nekaj koraki naprej/nazaj.
Meni so bokeh fotke OK - in to zaenkrat dosegam z zoomom kjer se to da (nisem toliko vešč, da vse parametre nastavljam peš. Velikokrat uporabljam prednstavljene programi (npr: Superior Auto) potem se pa igram s točkami fokusa...).
Ne vem kakšna je razlika ko to delaš z F1.8 lečo.

Moja fotografija je prav tako 'za spomin' ampak kdaj pa kdaj se tudi malo poigram s kakšno funkcijo.
Vem, da so/bodo kompromisi, bojim se samo, da si z 35mm preveč zaprem vidno polje.

blackbfm ::

35mm je standardna vsestranska goriščna razdalja, a je treba še kej zraven dodat?:P

Manualni fokus pri odprti zaslonki je muka, verjemi ti bo hitro do*izdilo če se boš šel point&shoot na ulici

Okapi ::

Vprašati se moraš, katere fotke, narejene z zumom, ki ga imaš, niso najbolje uspele, ker zum ni bil dovolj svetlobno močan (in imajo recimo preveč šuma, ker si moral povečati občutljivost, ali preveč globinske ostrine). Ko boš to ugotovil, ti bo hitro jasno, ali potrebuješ širokokoten, normalen ali mogoče celo blažji teleobjektiv. Ali pa mogoče sploh nobenega. Mi lahko samo ugibamo.

Ročno ostrenje pri širokokotniku načeloma sicer ni pretirano težavno, je pa res, da pri f1,4 je že precej zoprno, ker je majhna globinska ostrina.

Mogoče bi pa za drugi objektiv raje izbral kaj bolj širokokotnega, recimo 14mm?

eyevisio ::

hm....v resnici nisem nikoli študiral na ta način kot to predlagaš @Okapi.
Kar sem 'testiral' z zumom, je bilo več ali manj zadovoljivo in mi je bilo všeč. bolj je to, da sem imel zožano vidno polje in to bi rad razširil.
Bolj me matra to, da ne vem kaj točno bom dobil z 35ko ali 20ko (ali čem dugim).
Za point&shoot je verjetno boljša izbira Sonyjeva leča, saj je optimizirana za omenjeni fotoaparat in je to to.
Imel sem v mislih sonyjev pancake 20mm/F2.8 ampak kot rečeno - mislim, da ne bom bistveno profitiral glede na kit lečo, ki jo že imam, ki zmore 18mm/3.5.
sony ima še eno varjanto 16mm in 20mm ampak mislim, da 16ka ni dobavljiva. Kot rečeno sta oba F2.8. 35mm pa je F1.8 kar mi daje vedet, da bi se dalo z njo več naredit.

Katerega 14mm si imel v mislih?
Predlagate kakšen model direktno? ...vsekakor za 'normalen' denar. :)


(hvala vsem za komentarje še 1X)

Okapi ::

bolj je to, da sem imel zožano vidno polje in to bi rad razširil.
No, to lahko narediš samo tako, da kupiš objektiv, ki ima manj kot 18mm. Zaslonka s tem nima nič. Na objektive za Sony se ne spoznam, tako da kaj konkretnega ti ne morem priporočiti. Od cenejših recimo Samyang (ali Rokinon) 14 mm f2,8. Nima sicer avtomatskega ostrenja, ampak pri takem širokokotniku to ni zelo kritično. Nastaviš zaslonko 5,6 ali 8, in bo ostro vse od pol metra do neskončno (na pamet rečeno). Stane okoli 400 evrov. Ali pa Sony 16 mm, za okoli 250 evrov, ki je sicer avtomatski, ampak se bojim, da se ti bo razlika od 18 mm, kolikor imaš sedaj, zdela premajhna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stari objektivi doživljajo drugo pomlad (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6316622 (14598) Jst
»

Kateri set objektivov za Canon

Oddelek: Kaj kupiti
325017 (4704) Brane22
»

Nikon predstavil novo kamero D7000 in 35mm f/1.4 objektiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6213638 (9870) kuglvinkl
»

Kateri DSLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6511799 (5467) JayKay

Več podobnih tem