» »

Kateri set objektivov za Canon

Kateri set objektivov za Canon

Brane22 ::

Rabim posodobitev za svoj Canon 400D.

Body bom zamenjal ko bo denar. Začel bi z objektivi. Za začetek dokaj nujno rabim nekaj svetlega za indoor. Prioriteta je svetlost. Zato sem pocahnil serijo fiksnih goriščnic:

Walimex Pro 24mm f1.4

Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM

Canon EF 50mm f1.4 USM

Walimex pro 85mm f1.4 IF

Od prvih treh je Sigma bolj opcija, ker je 30mm mogoče premalo stran od 24mm oz 50mm ampak ajd, nek se nadže. Hotel sem še daljši objektiv za kake shote zunaj, kjer ne mroem sam izbirat vendo pozicije in kjer je itak bolj svetlo. Walimex/Samyang nima autofocusa na Canonu, ampak v tem razredu ne vidim alternative ( 24mm in 85 mm).

Za situacije zunaj, kjer bo dovolj svetlobe, jaz pa ne bom imel možnosti se postaviti na optimalno lokacijo sem pocahnil 70-300mm. našel sem poceni Canona, ampak Tamron je veliko bolje ocenjen v tem razredu.

Nasploh je vodilo maksimalno svetel objektiv pri krajših goriščnicah za nevesoljski denar, stabilizacija ni nujna, če dviga ceno v stratosfero. TUdi autofocusu se odrečem, če je treba, za soliden denar.

Zato me zanima:

1. Ali iam kdo boljši predlog v kateri od naštetih opcij

2. Sploh pri opcijah, kjer je naveden Samyang/Walimex, kjer bi za majhnen, podoben, ali zmerno večji denar imel tudi AF ?

3. Ima kdo boljši predlog za 70-300

4. Ima kdo soliden predlog za ultrawide, tam recimo okrog 10-16 mm ? Lahko je zoom ( kratek, kaj v stilu 1:2 ali manj ), vendar prioriteta je tam svetlost, za njo pa sodček.

Za Canon, jasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

bluefish ::

Objektivom brez AF se raje izogni, ker je ročno fokusiranje brez ustrezne medlice mučno. Tudi Live View, če ga 400D sploh ima, ni ravno primeren v trenutkih, ko želiš hitro zajeti subjekt.

Pri Canonu imaš poleg prej naštetih še 85/1.8, Sigma ponuja odličnega 50/1.4,...

UW bi bila dobra kaka Tokina 11-16/2.8. Če ga boš uporabljal za panorame in podobno, morda razmisli o f4, ker se pri ceni kar pozna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

DrSergioDJ ::

Namesto walimexa poglej samyang pri fotokliku (ista zadeva samo ponavadi ceneje kot v tujini).

Sigma 30mm 1.4 je fenomenalen objektiv, sem ga imel, ko sem bil še na crop senzorju (7D). Tudi Canonov 85 1.8 ni svoh objektiv, a ga prej sprobaj, če ti ne bo preozek (meni na cropu ni bil).

Poceni 24 1.4 z AF ne boš našel. In ja, tokina 11-16 je super objektiv.
...

bluefish je izjavil:

Objektivom brez AF se raje izogni, ker je ročno fokusiranje brez ustrezne medlice mučno.

Pa saj ti ob ujetju fokusa "zablicajo" kurzorji, kjer se je stvar ujela. Poleg tega večinoma fotkam ali izdelke ali hodeča trupla, ki v raznih hotelih "predavajo" na seminarjih in delavnicah. Poleg tega bi vzel v tej varianti samo 24mm in 85 mm, ker pač tam za ta denar ni pametnega autofocusa...

Zvezdica27 ::

sigma in canon sta fail-safe, za indoor pa bi jaz razmislil tudi o flashu (jnajcenejši način za dobre fotke): vsaj kot opcija doosvetlitve je to najbolj ziher varianta... a veš, ker tud senzor na 400d ni več najbolj top of the line, tko ga najdeš na high-end kamerah...

aja... canon ima kar nekaj objektivov okoli 30mm... poglej. Za crop je to bolje kot "klasična" 50, ker na cropu je to bolj 75...

zz

Brane22 je izjavil:

Pa saj ti ob ujetju fokusa "zablicajo" kurzorji, kjer se je stvar ujela.
Tisto je AF in ti indikatorji pri MF ne bodo delali.

Načeloma delajo, če imaš gor čip za potrditev..
...

no comment ::

bluefish je izjavil:

Brane22 je izjavil:

Čip v Samyanga in bo delal AF confirmation. Še boljše, kupiš Nikon verzijo s čipom + adapter iz Nikon na Canon mount (imaš več možnosti, da ga hitro prodaš, če se tako odločiš v prihodnosti).

bluefish je izjavil:

Brane22 je izjavil:

To moram še preverit. Ampak saj v člankih sem dobil tak feeling da se to da. Če se ne bi, v čem bi bil potem point da bi bil objektiv deklariran za Canon ?

No, vsekakor moram to prej preverit...

Zvezdica27 je izjavil:

sigma in canon sta fail-safe, za indoor pa bi jaz razmislil tudi o flashu (jnajcenejši način za dobre fotke): vsaj kot opcija doosvetlitve je to najbolj ziher varianta... a veš, ker tud senzor na 400d ni več najbolj top of the line, tko ga najdeš na high-end kamerah...

aja... canon ima kar nekaj objektivov okoli 30mm... poglej. Za crop je to bolje kot "klasična" 50, ker na cropu je to bolj 75...

zz

Saj imam par EX 580tk. Delata super, samo tega ne moreš vedno uporabljat. Tudi ko ga uporabiš, ni vseeno koliko svetlobe zna objektiv vsrkat iz okolice. S svetlejšim objektivom je treba manj flasha...

Zgodovina sprememb…

bluefish je izjavil:

UW bi bila dobra kaka Tokina 11-16/2.8. Če ga boš uporabljal za panorame in podobno, morda razmisli o f4, ker se pri ceni kar pozna.

Dokaj jo hvalijo, je pa le en problem. Dela samo na APS-C. Tisti, ki so jo probali na full-frame, pravijo da dela samo na 16mm.

Rad bi steklo, ki ga lahko uporabim tudi na FF, če bo treba. Če žvajznem kdaj 6D/5D body, bi rad da mi vse steklo ostane uporabno, le vsi objektivi bodo pač "širši" za eno stopnico in to je to.

Ma kdo kako drugo idejo ?

Hm, potem je za EF bajonet 17-40/4 ali 16-35/2.8. Drugih UW modelov alternativnih firm za FF ne poznam.

Brane22 je izjavil:

Dokaj jo hvalijo, je pa le en problem. Dela samo na APS-C. Tisti, ki so jo probali na full-frame, pravijo da dela samo na 16mm.

Ja, in? Kot da bi obstajal kakšen hitri AF ultra wide za FF za manjši denar*. Ta Tokina na FF pač ni več zoom, ampak je fiksni 16mm.

* Razen rabljene Sigme 14/2.8 (jih ne delajo več). Ampak, glede na online primere, sem skoraj siguren, da je performančno slabša od Tokine. Tokino sam nisem nikoli videl, Sigmo sem pa imel (v Nikon mountu).

no comment je izjavil:

Ja, in? Kot da bi obstajal kakšen hitri AF ultra wide za FF za manjši denar*. Ta Tokina na FF pač ni več zoom, ampak je fiksni 16mm.

* Razen rabljene Sigme 14/2.8 (jih ne delajo več). Ampak, glede na online primere, sem skoraj siguren, da je performančno slabša od Tokine. Tokino sam nisem nikoli videl, Sigmo sem pa imel (v Nikon mountu).

Saj vprašanje sem postavil kot da tak objektiv obstaja. Vprašam, česar pač ne vem. če bi vedel, ne bi vprašal. Osnovna logika.;((

Itak, ja. Se opravičujem, res sem malo čudno napisal...

Ta Tokina na FF pač ni več zoom, ampak je fiksni 16mm.

Tega recimo ne štekam. Stvar je podana kot 11-16mm ampak za APS-C senzor. A ne pomeni to, da potem ni crop-faktorja in lahko na APS-C pričakujem tako vidni kot kot bi ga imel na FF s tapravim FF objektivom ? Ali je to 11-16 "tapravih FF" milimetrov, tzorej kot bi jih imel na FF senzorju, čeprav objektiv ne dela z njim ?

Tle je še en Samyang 14mm f2.8:

Samyang 14mm f2.8 IF ED MC

EDIT: Pozabi, je samo za APS-C ;((

Zgodovina sprememb…

Brane22 je izjavil:

Tega recimo ne štekam. Stvar je podana kot 11-16mm ampak za APS-C senzor. A ne pomeni to, da potem ni crop-faktorja in lahko na APS-C pričakujem tako vidni kot kot bi ga imel na FF s tapravim FF objektivom ? Ali je to 11-16 "tapravih FF" milimetrov, tzorej kot bi jih imel na FF senzorju, čeprav objektiv ne dela z njim ?
Ne. To so pravi mm. Goriščnice na objektivih so VEDNO v pravih mm. Kakšen vidni kot pa dobiš ven je pa odvisno od velikosti senzorja.

Brane22 je izjavil:

EDIT: Pozabi, je samo za APS-C ;((
Samyang 14/2.8 je FF (ampak na AF).

no comment je izjavil:

Goriščnice na objektivih so VEDNO v pravih mm. Kakšen vidni kot pa dobiš ven je pa odvisno od velikosti senzorja.

Ampak potem je podatek 11-16mm malo zavajajoč. Objektiv dela itak samo z APS-C, torej bi pričakoval, da se bo podana cifra nanašala nanj.
Ponekod imajo v internet štacunah v tabelah podan tudi ekvivalent za 35 mm senzor. Če se vse podane vrednosti vedno nanašajo nanj, potem ta podatek o senzorju, za katerega so podane, najbrž ni potreben ?

Samyang 14/2.8 je FF (ampak na AF).

Ko sem letel po štacunah gledat, vidim da je podan v dveh varaintah - "AS( aspherical)" in brez tega. Prva je bistveno dražja, druga je samo za APS-C, če to prav razumem.

EDIT: Ehh, hitreje tipkam kot berem (AF je najbrž asferični) ;o/

Zgodovina sprememb…

Narobe si razumel, samyang ima vse objektive tako za APS-C kot FF senzorje.

Pa še vedno ne vem, zakaj linkaš tuje štacune/iskalnike, če dobiš zadevo pri nas ceneje :)
...

Zgodovina sprememb…

Lažje iščem po znanih štacunah. Nabodeš parametre in pogledaš kaj se je našlo. Spremeniš en parameter in pogledaš, kako se rezultati spremenijo.

OK, niste ravno cenejši od najnižjih ponudb za to lečo (€296), niste pa tako daleč...

Zgodovina sprememb…

Brane22 je izjavil:

Ampak potem je podatek 11-16mm malo zavajajoč. Objektiv dela itak samo z APS-C, torej bi pričakoval, da se bo podana cifra nanašala nanj.
Ponekod imajo v internet štacunah v tabelah podan tudi ekvivalent za 35 mm senzor. Če se vse podane vrednosti vedno nanašajo nanj, potem ta podatek o senzorju, za katerega so podane, najbrž ni potreben ?
Ne razumem kje gre za zavajanje? Milimetri so milimietri so milimetri.

Objektivi na vseh formatih so označeni z njihovo goriščnico. 11-16mm se nanaša na objektiv, ni važno na kak format senzorja boš projeciral z njim (4x5, 6x6, FF, APS-C, APS-H, m4/3...). Če pa objektiv zmore izrisat dovolj velik krog za format senzorja, je pa drugo vprašanje...

Brane22 je izjavil:

Ko sem letel po štacunah gledat, vidim da je podan v dveh varaintah - "AS( aspherical)" in brez tega. Prva je bistveno dražja, druga je samo za APS-C, če to prav razumem.

EDIT: Ehh, hitreje tipkam kot berem (AF je najbrž asferični) ;o/

Samyang 14/2.8 APS-C-only ne obstaja. In je samo ena verzija (v različnih mountih za leica 135 format (in manj, seveda)). Polna oznaka je:

Samyang 14mm f2.8 ED AS IF UMC 8-)

(ED (low dispersion glass elements), AS (aspherical glass elements), IF (internal focusing), UMC (ultra multi coatings))

Ne razumem kje gre za zavajanje? Milimetri so milimietri so milimetri.

To me malo mede. Bom moral prebrat definicije. Fotografi pač niso matematiki, jebat ga.

pričakujem zorni kot v stopinjah, dobim pa milimetre.

preveč filozofiram.

OK, hvala... :)

Dobiš tudi podatek o FOV.

V datasheetih ja. Sem prej gledal Samyanga in lepo piše zorni kot za vsak senzor posebej.

Ampak v štacuni in v oznaki so navedeni samo milimetri.

Sam bi se veliko lepše znašel z dvema ciframa: največji vstopni zorni kot/merilio preslikave vstopni:istopni zorni kot.

Tako bi recimo takoj vedel da je 90/1:3 široki objektiv za recimo FF in približno bi se ti sanjalo, kaj bo naredil na APS-C, 4/3 itd.

Brane22 je izjavil:

Tako bi recimo takoj vedel da je 90/1:3 široki objektiv za recimo FF in približno bi se ti sanjalo, kaj bo naredil na APS-C, 4/3 itd.

Lahko razložiš kako taka oznaka 'deluje'?

V bistvu ti v grobem pove, kaj naredi objektiv z vpadno svetlobo.

Velika prva cifra označuje tipično široke objektive. Drugi dve pa ti povesta kako se kot vpadne svetlobe spremeni.

Če veš,d a recimo pri kotu 30° od objektiva do senzorja ta pokrije cel TVOJ senzor, potem pri objektivu 90/3:1 vidi tvoj senzor kot 90°, kar ustreza nekako ekvivalentu ~14mm na 35mm senzorju sedaj, če sem prav zaokrožil.

Če daš tak objektiv na fotoaparat z manjšim senzorjem, kjer zajameš senzor z recimo izstopnim kotom 22°, potem bo tak senzor videl 90°*(22°/ (90°/3)= 90* 22/30 = 66° namesto prejšnjih 90°

Če daš tak objektiv, kjer rabiš 40° za zajetje senzorja, boš dobil črne vogale in bo potreben adapter.

Še vedno moraš imet deklariran fov na enem formatu in vedet razmerja med deklariranim in 'ciljnim' formatom. Isti šmorn. Ampak, bolj enostavno se ne da.

Ne rabiš. FOV na enem formatu je potem stvar geometrije aparata ( se pravi, podan z oddaljenostjo senzorja od objektiva in njegovo velikostjo), ne objektiva.

Sicer pa nisem silil v konkretno ta način. Le podal primer, kako bi lahko lastnosti objektiva podal direktno s koti in ne milimetri.

Zgodovina sprememb…

Eh, isti šmorn.
Tudi na zapis FOV bi se morali navaditi. Itak sedaj vsak približno ve, čemu je namenjen objektiv z neko goriščnico.

Še eno vprašanjce: makro objektiv.

Vem, da imajo mnogi kao makro funkcijo, ki jo eni bolje drugi slabše opravljajo. Iščem opcijo za relativno hiter objektiv za normalen denar ( do recimo ~€300, lahko več, raje manj), ki ne bi bil fiksen- pokrival naj bi torej nek razpon. Ta naj bi se začel pri cca 20mm, pa recimo do kakih 50mm ali kaj takega. Zoom me zanima, ker imam Canon 60mm makro, pa to ni to. Vedno moram boleče prilagajat razdaljo, potem je pa v večini primerov razdalja že takšna, da bi to lahko opalil z drugim objektivom. Takrat seveda tudi ne morem enostavno zabrisat ozadja itd itd. Pa rad bi takega, ki dela tudi na full-frame.

Rad bi torej steklo, ki bi bilo uporabno za makro na tak način, s katerim bi pa lahko nadomestil v sili tudi svoj pravi objektiv za določen posnetek. Pač ne bi imel f1.4 ampak recimo 2.8 ali več za tisti posnetek.

Našel sem Canon 50mm f2.5 makro, ampak ta je fiksen. Je tudi solidna sigma mislim da 30mm in 50mm ampak fiksna. Nato je "Sigma 17-70mm f2.8-4.0 DC", ki pa je precej slabo ocenjena, nato pa je še "Tamron SP AF 28-75mm f2.8 XR Di LD Aspherical IF Makro". Ta je zelo dobro ocenjen ampak ni pravi makro. Najmanjša razdalja je 33 cm. To bi lahko bilo dostikrat premalo. Po drugi strani pa je videti čisto spodoben objektiv za situacije, ko ni časa ali volje za menjavo objektivov.

Ma kdo kako idejo ?

Zgodovina sprememb…

BTW- a se "minimum focusing distance" podaja od sprednje leče objektiva ali od senzorja ?

Pravi (1:1) macro zoom ne obstaja.

MFD je razdalja do film plane (sensor).

Ah pol pa nima smisla.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3812622 (10074) CaqKa
»

Nikon predstavil novo kamero D7000 in 35mm f/1.4 objektiv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6214340 (10572) kuglvinkl
»

Nikon predstavil D3100 in štiri nove objektive (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10721037 (18549) legice

Več podobnih tem