» »

FRI-jevc in zaposlitev

FRI-jevc in zaposlitev

sci3nc3 ::

Kje se navadno zaposlijo diplomanti FRI-ja, katerim programiranje ne gre najbolje?

ps: Informacije potrebujem za nekoga drugega, zato prosim za čim bolj natančne odgovore, da bom znal pravilno razložit.

Smurf ::

Kaj mu pa gre bolje?

mladec ::

Sistemski administrator bi jaz rekel

Mavrik ::

sci3nc3 je izjavil:

Kje se navadno zaposlijo diplomanti FRI-ja, katerim programiranje ne gre najbolje?

Kjerkoli se zaposlijo ostali z opravljeno srednjo šolo ki so brezveze stran vrgli par let študija.
The truth is rarely pure and never simple.

SeMiNeSanja ::

Mavrik je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Kjerkoli se zaposlijo ostali z opravljeno srednjo šolo ki so brezveze stran vrgli par let študija.

Kot da je informatika samo in izključno programiranje?
Potem bi bila medicina tudi zgolj kirurgija!

Drugače pa tudi ni prav nobena sramota, če po končanem študiju na FRI ugotoviš, da uživaš v kreiranju cvetličnih aranžmajev, slaščic, krojenju oblek,.... in se samo še s tem ukvarjaš. Nasprotno - zdi se mi pogumno, da odložiš plašnice in slediš tistemu, kar te veseli.

Mislim pa, da v pričujočem primeru imamo opravka z osebo, ki še vedno ne ve, kaj jo pravzaprav veseli in ki tudi ne ve, v čem je pravzaprav dobra, boljša od povprečja. Osebo, ki ve le to, da ji programiranje ne gre...

Takšni osebi je težko svetovati, kje naj išče zaposlitev, če koneckoncev niti ne ve, kje in kaj bi rada delala in kje bi se lahko izkazala.

>> Kjerkoli se zaposlijo ostali z opravljeno srednjo šolo ki so brezveze stran vrgli par let študija.

To pomeni, da po končanem FRI-ju ne znaš nič drugega kot programirat?

Težko rečem, kaj mu gre najbolje. Zdaj končuje srednjo šolo, čisto druga smer. Menda ga računalništvo bolj zanima, ima pa pomisleke, kako mu bo šlo in kako bo potem z zaposlitvijo. Predvsem programiranja bi se rad naučil, vendar nikoli ni videl kako poteka programiranje, kaj šele da bi programiral. Po uspehu je drugače prav dober - uči se minimalno (mu ne diši preveč). Kaj pa vem, jaz lahko rečem, da mu računalništvo leži (zna odpraviti probleme s strojno in programsko opremo), a moje mnenje ne šteje, ker po izobrazbi nisem računalničar.

Zdaj je še vse odprto. Bo pa problem, če bo čez nekaj let končal študij, ne bo znal programirat in se drugje zaradi tega ne bo mogel zaposlit. Zaradi tega sprašujem, kje se še lahko potem zaposli. Treba je premislit dobre in slabe scenarije.

Jaz sem bil na srednji vzgojiteljski in se kasneje vpisal na FRI, sedaj imam sicer še 3 izpite ampak kar hočem povedati je, da kjer je volja je tudi delo. Sploh ni nujno, da bo po FRI-ju samo programiral. V šoli bo sicer veliko programiranja in matematike, kar bi pa rekel, da te mora to malce veseliti da opraviš, zato se mora na to kar pripraviti. Po študiju pa si lahko vse mogoče v povezavi z računalništvom in tako kot je rekel @SeMiNeSanja, programiranje je pač ena velika veja v računalništvu, ni pa edina.

Invictus ::

Programiranje je znanje za FRIjevca, kot za mizarja zabijanje žebljev.

Če ne znaš vsaj malo programirati, potem ti skoraj ni mesta v bolj zanimivih branžah. Razen če bi rad delal s FRI diplomo tisto, kar naredi vsak priučen računalničar s končano osnovno šolo, to je priklapljanje škatel na štrom, inštalacija Widowsov, razlaga Offica kuram, ki si nič niso zapomnile od tečaja in prebutaste da bi prebral vsaj knjigo Office za telebane in nastavljanje smartphonov nekemu direktorčku. No ja, napredno znanje je že postavitev enega serverja, ki ga načeloma firma niti ne rabi.

Skratka, boš diplomirana opica za delo, večinoma support uporabnikov, ki ga Indijec naredi za skodelo riža.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tear_DR0P ::

sci3nc3 - kjerkoli mu bo pasalo delat in bo delo na voljo. Šola ni garancija za službo, kakor tudi ni garancija za znanje ali veselje do tega, česar se je naučil.

Bolj je vprašanje kje bo delal, če ga učenje ne zanima - služb za take bolj ni.

Če ljudje ne vejo kaj bi radi v življenju ali kaj jih zanima, jim jaz raje svetujem kako leto službe/potovanj/branja knjig/fitnesa pa naj se potem odločijo - dosti bolje kot iti na faks in po treh mesecih ugotoviti, da si nisi tega predstavljal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

dronyx ::

Šofer mestnega avtobusa?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: IceBoX ()

AnitaTrump ::

mislim da je brez veze da se spuscas v racunalnistvo. itak lahko uvozimo 1000 indijcev, ki bojo za nizjo ceno in veliko bolje opravljali te storitve.

Jerry000 ::

@sci3nc3, jaz sem bil na podobnem. Računalniki so me zanimal, vpisal na FERI potem pa videl pa programiranje ni zame ker sem bolj vizualen tip. Tako sem vseeno naredil FERi in sedaj delam kot designer :). Hočm rečt, tud če konča FRI se lahko načeloma preusmeri potem v tisto kar ga veseli. Seveda biolog iz te šole ne bo :).

c3p0 ::

mladec je izjavil:

Sistemski administrator bi jaz rekel

Sysadmin bo kar programiral. Razen, če misliš tistega, ki instalira win, office in printerje po firmi, tisto še mogoče gre skozi.

Kenpachi ::

Tip je FRI majster, pa se mu ne rata registrirat na slo-tech forum in sam vprasat kako in kaj...

Ajd bjez koga druzga zajebavat... To pomeni, da se tud na linkedin ne bo znal registrirat, pa poiskat filter slovenija IT jobs in poslat mail s ponudbo za delo.
Zaraki Kenpachi.

@Sago jp, mislil sem bolj kot user support, ker kot sem v opisu prebral ga ravno to najbolj zanima. Sicer pa za to ne rabi hodit na FRI ampak gre lahko na kako višji šolo za informatiko in če mu bo še vedno v veselje, gre lahko naprej na FRI.

Smurf ::

AnitaTrump je izjavil:

mislim da je brez veze da se spuscas v racunalnistvo. itak lahko uvozimo 1000 indijcev, ki bojo za nizjo ceno in veliko bolje opravljali te storitve.

Pa vseeno vseh 1000 indijcev skupaj ne bo morali naresti dela, ki ga opravljam jaz.

V 21. stoletju je/bo programiranje tako pomembno kot znanje anglescine. Ogromno poklicev bo zmeraj bolj delalo preko racunalniskega interfaca in tisti, ki si bodo znali z avtomatizirati delo bodo v veliki prednosti.

galu ::

Kenpachi je izjavil:

Tip je FRI majster, pa se mu ne rata registrirat na slo-tech forum in sam vprasat kako in kaj...

Ajd bjez koga druzga zajebavat... To pomeni, da se tud na linkedin ne bo znal registrirat, pa poiskat filter slovenija IT jobs in poslat mail s ponudbo za delo.

sci3nc3 je izjavil:

/.../ Zdaj končuje srednjo šolo, čisto druga smer. Menda ga računalništvo bolj zanima, ima pa pomisleke, kako mu bo šlo in kako bo potem z zaposlitvijo.

Branje je kr cenjena vrlina.
Tako to gre.

Torej, večina vas pravi, da se po FRI-ju lahko zaposli kot programer? Ne vem kaj si mali predstavlja, jaz mu tudi ne znam svetovat, zato se moram pozanimat (bolje eden več, kot nobeden). Potemtakem ima ustanova napačen naziv - mar ne bi bilo boljše, če bi se imenovala "fakulteta za programiranje"?

Btw, nekdo je omenil, da dela kot designer. Kaj točno to pomeni oz. kaj se v tem poklicu dela?

Invictus ::

OP, kaj si ti delal 4 (5) let na faksu?

Razen če obstaja kak FRI vrtec ?!?!?!
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

Potemtakem ima ustanova napačen naziv - mar ne bi bilo boljše, če bi se imenovala "fakulteta za programiranje"?
Ne, ti je Invictus povedal kako je s tem. Če ne znaš programirati čisto nič, potem boš z diplomo delal to, kar ostali delajo brez nje in samo s srednjo šolo ali pa še brez nje. Kar pomeni, da je šlo teh nekaj let študiranja čisto v nič.

videc ::

Če se dobro spomnim, je FRI včasih imel tri smeri: hardware, software, nowhere.

sci3nc3 je izjavil:

Torej, večina vas pravi, da se po FRI-ju lahko zaposli kot programer? Ne vem kaj si mali predstavlja, jaz mu tudi ne znam svetovat, zato se moram pozanimat (bolje eden več, kot nobeden). Potemtakem ima ustanova napačen naziv - mar ne bi bilo boljše, če bi se imenovala "fakulteta za programiranje"?

Btw, nekdo je omenil, da dela kot designer. Kaj točno to pomeni oz. kaj se v tem poklicu dela?

Oblikuje se UI, tudi UX aplikacij, programov, workflow. Sem pa tudi delal logotipe, grafično oblikovanje brošur itd

Hockey ::

sci3nc3 je izjavil:

ps: Informacije potrebujem za nekoga drugega, zato prosim za čim bolj natančne odgovore, da bom znal pravilno razložit.

V klicnem centru tehnične podpore.

k--p ::

Lahko delaš marsikaj (če ti uspe dobit službo), je pa veliko stvari povezanih z ali pa je neposredno programiranje, takih je največ delovnih mest ...
To, da napišeš kakšno skripto z nekaj 10 vrsticami, se znajdeš v terminalu ter znaš delati osnovne poizvedbe v bazo, ni ravno programiranje, je pa osnova za marsikatero tehnično mesto.
S staro diplomo (sedma stopnja) lahko delaš veliko stvari, ki niso neposredno programiranje, sam poznam primere, ki so npr. direktor zavoda, profesor informatike, direktor IT podjetja, predavatelji na konferencah, načrtovalec in pisec specifikacij za informacijske sisteme ...
Povsod rabiš določena znanja iz FRI + ostalo se naučiš. Lahko se zaposliš na delovnih mestih za informatike, matematike, tudi elektrotehnike, odvisno kaj ti leži, osnove vsega tega dobiš na FRI.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: k--p ()

lebdim ::

Itak. Računalništvo je tako široka panoga, da greš lahko delaš praktično karkoli. Tudi sam sem profesor računalništva, ki ne dela v šoli. Nič zato, trenutno niti ne želim delat v šolstvu. Zaenkrat sem aktiven pri dveh društvih, ki se ukvarjata z računalniki, se pa pogovarjam z računalniškim servisom, če bi me vzeli na kakšno prakso, da si razširim svoja strokovna znanja. Načeloma pa tudi ponujam inštrukcije za matematiko, računalništvo in kemijo. Mogoče kak dober računalniški servis, kjer veste, da diplomante jemljejo na kako prakso / usposabljanje? ;)

Kenpachi ::

galu je izjavil:

Kenpachi je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

/.../ Zdaj končuje srednjo šolo, čisto druga smer. Menda ga računalništvo bolj zanima, ima pa pomisleke, kako mu bo šlo in kako bo potem z zaposlitvijo.

Branje je kr cenjena vrlina.

IDGAF, to bi moralo v OPu pisat. Vseeno bi lahko se znal registrirat na forum, ne pa prek nekega proxy-ja se pogovarjat.
Zaraki Kenpachi.

Isotropic ::

lahko greš za business analitika, op
pri takih je fajn da znajo mal programirat, da lahko realno povejo programerjem, kaj je treba naredit (in ne v stilu gradovi v oblakih)

en brat od kolega dela tut kot DBA - ms sql server, oracle, ne vem več. verjetno sicer tut mora programirat, ne pa izključno. prišel je tja direkt po fri.

drgač pa programiranje ni talent, ampak je skill, tko da vadi vadi vadi.
http://www.bbc.com/news/magazine-263847...

ne rečem, da moraš sicer narediti 10k ur prakse, rabiš pa dobiti konkreten zicleder.

Zgodovina sprememb…

Glej, to je široka veja, lahko si marskej, tut čistilka. Pač usmer se tam ko ga zanima, konc.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko dejansko pomeni izobrazba informatike? potrebujem nasvet kako naprej...

Oddelek: Pomoč in nasveti
468897 (7228) kuall
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10125593 (20384) Invictus
»

Kam po FRI-ju

Oddelek: Šola
266686 (5401) Ciklamen
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )