» »

Telekom hitrost

Telekom hitrost

miha1135899 ::

Zdravo. Imam problem s hitrostjo interneta. Ko smo presli na paket modri se je hitrost dvignila iz 4/1Mbps na do 20/1Mbps.
Zdaj bodo stevilke samo se za DL. Tehniki so izmerili maksimalno hitrost sinhronizacije modema 14,5Mbps, za rezervo je na Sinopeju odprto na 12,5Mbps.
Ce grem narest en orng speedtest, tako da izklopim wifi, tv, telefon in se povezem na modem kabelsko direktno in sem edini porabnik dobim 10,3Mbps hitrosti.
Po kaksni logiki? Kje se zgubi 2,2Mbps hitrosti? Na Telekom sem seveda tezil, prisel je tudi tehnik na dom z raznimi izgovori, skratka brez uspeha. Kaj bi lahko bilo narobe?

Pa se vprasanje v zvezi narocanja tega modrega paketa. Pogodba je sklenjena za 2 leti, in na to naj bi pripadal aneks na programsko opcijo po izbiri (recimo HBO) 5 mesecev brezplacno. Tega mi niso ponudili niti sam nisem zahteval. Pod aneksi na mojtelekom imam vse prazno, torej lahko odpovem pogodbo brez placila teh penalov?

lp

MacGyver141 ::

Če imaš prižgan siol box, je lahko to vzrok izgubljenih 2.2Mbps. Če boš siol box ugasnu, bo speedtest pokazal 2.2Mbps več.

miha1135899 ::

Sej sem napisal da sem edini bil na modemu, ko sem testiral da bo ja za zihr maksimum.
Box je pa tud drgac zanimiv ja, ce ga vgasnes s pritiskom na on/off konof kot normaln clovk gre samo v standby, da ti ne odzira linije ga mors dat na kanal 0 al pa tiscat on/off knof 7 sekund da se zares ugasne in napise da se izklaplja edino tako je res brez porabe. Ampak ta izklop jim je tud tezko popravt ocitno. Fora je pa da se vklaplja nazaj ali iz standbya ali iz zares izklopljenega stanja enako zelo dolgo.

SambaShare ::

~10% hitrosti ti pobere TCP/IP overhead, nekaj pa tudi sam povezavni nivo na modemu. Ne pričakuj da bo DL delal enako hitro kot se modem sinhnorizira s centralo (na fizičnem nivoju).

miha1135899 ::

ampak se mi se vedno zdi prepocasno. Razdaljo od centrale sem pozabu omenit 2800m zracne se pravi ene 3km.

darkz ::

To bo to.... predalec si :) domnevam da imas adsl povezavo. max rating je po praksi nekje 2-2,5km nato izgublja moč.
|ryzen 3900x|, |2x8 ddr4 3600|, |x470-f rog|
|970pro 512|, |5700 xt|, |nzxt x52|, |omen 32|

Dr_M ::

Glede na razdaljo, imas super hitrost.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SambaShare ::

Imaš v redu hitrost za to razdaljo ja. Dokler ne napeljejo kaj boljšega od parice je to to. Neodgovorno da ti vseeno prodajo 20/1 paket, ko je jasno da ga niti približno ne morejo zagotavljati.

miha1135899 ::

Zanimivo k mi je pa kolega ki je tehnik ne telekomu reku da bi lahko bilo se kar malo boljse. In tisti tehnik, ki je lokalen tukaj se je cel dan nekaj matral okol glede tega.

Paket je pac DO 20/1 na ADSL, na VDSL je omejitev se visje na optiki pa itak - v vseh treh primerih je pa pac DO beseda kar je pac razumljivo.
Neodgovorno je pa da so zagotavljali z nekimi meritvami da BO 14,5Mbps pa ni.

TOP ::

Ja problem je verjetno isto kot pri meni bil.Jaz sem imel 30/10 in vleklo mi je max do 22 in več ni šlo.Ko sem klical so rekli da moram razumet,da je hitrost do 30 in sem reku jaz tole razumem sam ne pa do 22 in po pogovoru so mi rekli,da bodo preverili.Poslali so tehnika,kateri je ugotovil da je napaka na nekem spoju,po zamenjavi le tega pa je hitrosz bila 31 celo.Tako da jaz sem tole rešu.Moraš težit,to je to.

AC_DC ::

Imaš urejeno interno hišno instalacijo (brez ploščatih kablov in raznih telefonskih vtičnic) https://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=7&... ?
Na mestu kjer v hiši pride net do tebe, priklopi modem in poglej s koliko se poveže.

Če imaš na bakru paket do 20/1Mbps, potem imaš vdsl2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

Napajalc ::

Fino imaš, 1800m 14-15/1 oba ponudnikla enako.
011011100111010101100010

BlaY0 ::

Dogajalo se je že, da je bil izvir motenj ter posledično padec hitrosti recimo pri sosedu (v bajti 20m stran). Izvir motenj je lahko stalen ali občasen...

SambaShare ::

TOP je izjavil:

Tako da jaz sem tole rešu.Moraš težit,to je to.


Mimo tegale ne bo šlo:

miha1135899 ::

Imam Sinope 568 R4 modem, se pravi ADSL2+ tehnologija.
Sem sprintal tabelo in z 11,4Mbps pridem na 2550m kar ni mozno, ker je 2800m samo zracne razdalje, teren pa tak da pod 3km skor ne bi v realnosti govoru.

Glede instalacije bom moral pa se bolj podrobno preveriti. Je pa v grobem tako, da na podstresju pride telekom na tram zunaj hise - iz tu gre cez 2 metra v dozo in se razdeli na 3 linije (1. napaka), ena gre dol na modem (pritlicje), drugi dve pa vsaka v svojo sobo na nepriklopljeno vticnico (1. nadstropje). Vsi te kabli so vsaj UTP, flat sigurno ne. Prva linija, ki gre na modem preko UTP ima spodaj uticnico, od uticnice na DSL priklop modema pa je povezava preko flat kabla (2. napaka?). Potem je iz modema LAN1 potegnjen direktno, brez stenskih vticnic nazaj na podstresje in gre spet v neko drugo dozo, verjetno je bil prekratek in se je tukaj stukal (3. napaka), ker je samo en IN in en OUT, nic deljeno. Iz te stuk doze gre kabel v mojo sobo na WAN od routerja (no, trenutno imam switch ker je router skurjen ampak nima veze). Iz routerja LAN gre takoj v moje racunalnike - en LAN pa gre spet preko podstresja v drugo sobo na drug racunalnik direktno brez stenskih vticnic.

Torej kaj bi glede teh napak lahko naredil?
Pri prvi napaki bi odprl dozo in odklopil drugi dve neuporabljeni liniji, ce so sploh priklopljeni.
Pri drugi napaki bi potegnil UTP kabel direktno v modem, da se resim stenske vticnice in flat kabla naenkrat, ker ga na podstresju itak dovolj visi.
Pri tretji napaki pa bi potegnil nov UTP kabel, ki bo pac dovolj dolg brez stukanja.

Zdaj je pa vprasanje, koliko Mbps bi s tem pridobil?

Druga stvar je mogoce se ta. V prvi dozi v kateri se telekomov kabel razdeli na 3 gre en od treh tudi v mojo sobo. Kaj ce bi to priklopil na WAN routerja in preko tega vzpostavljal pppoe sejo direktno brez modema? To je tudi najkrajsa mozna linija do telekoma. Koliko bi tukaj pridobil Mbps?

Za te hitrosti sprasujem cisto priblizno, ker si sploh ne predstavljam, domnevam pa da ne glih nekaj kar bi bilo omembe in odprave napak vredno? Ali pac?

Hvala za pomoc

Napajalc ::

Tukaj se gre bolj zato, da eliminiraš vse ČE-je in se naprej pogovarja koliko žica zmore na tako razdaljo.
011011100111010101100010

miha1135899 ::

No sej se mi je zdelo. Probal bom tako, kot sem v zadnjem odstavku napisal, da bom z modemom direktno povezal pppoe sejo v sobi. Tako ze pokrijem 2. in 3. napako, ostane mi pa se samo razdelitev telekom dovoda, 2 slepa prikljucka.

Po eni strani na tem T2 forumu govorijo, kako mora biti vse direktno povezano, brez stenskih vticnic pa konektorjev, samo direkt kabl v modem in porabnike. Po drugi strani bi pa predlagal, tako kot imamo omarico za varovalke, da se nardi komunikacijska omarica, kamor bi clovek vgradu patch panele, routerje, modem, switche... a to je pa dobr? :D

No, se pocakam narocen modem pa probam.

SeMiNeSanja ::

Ne razumem cele debate.

Pri T-2 lahko na helpdesku točno pogledajo zgodovino povezovanja DSL modema in njegovo sinhronizacijo (hitrost), s katero se je povezal (samo pokličeš in vprašaš, če si v dvomih glede povezave). Ta hitrost je na koncu tudi tista maksimalna, ki bi jo lahko potem izkoristil, če je z opremo, ki si jo priključil na modem vse v redu.

Skratka kot prvo ugotovi hitrost s katero se modem sinhronizira.

Pri T-2 se mi je modem sinhroniziral z 20/2 - paket pa je bil 20/4. Potem so malo čarali z različnimi profili na modemu in nekako izvlekli 20/3 oz, še kakšno malenkost več. KLJUB TEMU, da se paketi oglašujejo 'DO xx Mbps' so mi dali za podpisati, da se strinjam z paketom 20/4, čeprav vem, da te hitrosti iz tehničnih razlogov ne morejo zagotoviti v celoti. Alternativno bi mi lahko znižali paket na 10/2 ;(

Kaj pa Telekom mutivodari, pa mi ni jasno.

miha1135899 ::

No, ta max hitrost sinhronizacije, ki so jo pogledali ob narocilu in povedali je 14,5 dobim pa 11,4Mbps.

SaXsIm ::

To je bilo ob naročilu, sedaj pa lahko, da je stanje na povezavi drugačno. Pokliči jih in povprašaj, kakšna je sploh sinhronizacija.
SaXsIm

BlaY0 ::

Sinhronizacija na _zasedenem_ omrežju je lahko nižja od sinhronizacije, če si edini, ki v vasi uporablja DSL. Zvečer, ko vsi zakurblajo svoje linke na polno, zna hitrost povprečno pasti. Ponavadi se pomeri max sinhronizacija, potem se pa vzame od tega ene 5% in se omeji na DSLAM-ih. Če bi vsem pustili da lupijo dol z najvišjo hitrostjo bi kar naenkrat vsem ali pa vsaj večini padla sinhronizacija. Tukaj grem stavit, da ti večje prepustnosti niti ne bodo dovolili, ker bi s tem lahko ogrožal kvaliteto povezave ostalim. Skratka nisi sam na omrežju in to moraš vzeti v zakup. Poleg tega je tudi odvisnno kakšno terminalsko opremo ima folk okoli tebe, izvori motenj itd... eni imajo nove modeme, drugi stare, tretji že popolnoma zastarele in vsem morajo zagotavljati približno enake pogoje. Konec koncev je pa tudi odvisno na katerem DSLAM-u si. Skratka faktorjev je nebroj.

roCkY ::

Morda bi kakih 20%-25% profitiral z VDSL2b. Si pa kar daleč in imaš za moje pojme super prenos za to razdaljo, če TV ne kocka pri tej sinhronizaciji. Sam sem bil na skoraj 1000m manj na podobnem.

Kako je s tem sedaj pojma nimam. Meni so VDSL2b ponudili prek kakimi 4 leti, ko sem bentil nad (12MB) limitom za IPTV na ADSL2+. VDSLx je bil takrat brez limiita za IPTV. Sedaj smo cca. leto in pol na T-2 optiki...

Včasih je bil pogoj za VDSL2b, da si naročil UL več od 1MB kolikor zmore ADSL2+. V tistih časih je bil paket 15/5. Modem je bil nato odprt na skoraj 20 MB in se je lepo gledalo polne HD kanale prek PC in zraven prek STB mpeg4.

Uros!no ::

Da si sposodim temo. Ima še kdo težave z občasnim nedelovanje interneta v zadnji uri ali dveh?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Uros!no ()

IceBoX ::

Jaz tudi. Primorska regija. Zgleda kot da je težava s tujino
Huh...

Er333 ::

Skyman ::

Jaz tudi neke tezave z tujimi stranmi(gorenjska regija)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL vs VDSL

Oddelek: Omrežja in internet
294794 (3923) damirj79
»

TV prepolovi hitrost interneta

Oddelek: Omrežja in internet
254656 (3927) xda develope
»

VDSL upload problem

Oddelek: Omrežja in internet
121679 (1185) Alien123
»

Hitrost siol interneta

Oddelek: Pomoč in nasveti
165631 (4920) kradljivci
»

Siol VDSL2 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
25136628 (20574) Bug

Več podobnih tem