Forum » Omrežja in internet » ADSL vs VDSL
ADSL vs VDSL
damirj79 ::
Zivjo, zanima me konkretno na mojem primeru, od centrale sem kaksen kilometrr stran. Sedaj sem na Telekomu Top trio A 10/1mbps, kolikor vem je to adsl(2) in modem se sinhroniziram tam nekje 12 do 13, morda 14mbps. Prehajam na T-2, ki pa ima VDSL. Bo v mojem primeru vec ali manj DL hitrosti?
SaXsIm ::
Odvisno od linije, predvidevam, da je bil telekomov ADSL2+ boljša izbira - telekomov modem omogoča oba protokola, izberejo tistega, ki ti da boljšo stabilnost (in manjši packet loss). Si prepričan, da si imel ADSL2+ izbran pri telekomu?
SaXsIm
gregor_m ::
Naceloma se danes skoraj vedno uporablja vdsl, tudi pri telekomu, razen za res dolge linije 2km+.
Tako po obcutku bi rekel, da nekje na 1,5km se ADSL in VDSL povezeta s podobno hitrostjo.
Tako po obcutku bi rekel, da nekje na 1,5km se ADSL in VDSL povezeta s podobno hitrostjo.
Kje pa vidim ali imam adsl ali vdsl izbran? Sem bil preprican, da imam adsl, vsaj glede na izbrano hitrost. Sicer glede na trenutno sinhroonizacijo bi reku da v resnici nisem 1km stran, ceprav vem kje je omara, kamor sem prikljucen. Mozno da sem tam samo v razdelilni omari?
HappyPills ::
Možnost VDSLa ni vezan samo na oddaljenost ampak tudi na splošno kvaliteto linije, proste kapacitete ter možnost same centrale. Glede na hitrost, ki jo omenjaš imaš ADSL2+.
VDSL ima že v osnovi višje hitrosti predvsem uploda.
VDSL ima že v osnovi višje hitrosti predvsem uploda.
Vem to, ampak me je bolj zanimalo glede DL hitrosti. Ta je sedaj na ADSL 12mbps in Telekom ni uspel dvigniti. Tako me sedaj zanima, ali bi VDSL zmogel kaj več. Malo mi je sumljivo edino razdalja do centrale oziroma omarice. Ta je okoli 1km in mi je ta hitrost tudi za ADSL nizka, če kaj vem, bi moralo it hitreje.
srus ::
Ti lahko odgovorim iz prve roke.
Bakrene linije do centrale sem imel za 1700 m (pomerjeno z reflektometrom). Ko sem bil na Siolovem ADSL 2+ (modem Sagem 3344) se mi je modem sinhroniziral z 12 Mbs, potem pa so bakrene linije vedno bolj preperevale in vedno več sosedov se je paslo po bakrenem snopu, tako da je morala biti sinhronizacija po nekaj letih nastavljena na 10 Mbs, da TV slika ni kockala.
Ko me je Siol prestavil z MPEG2 na MPEG4 kodiranje se je TV slika spremenila v zmazek in ker me niso hoteli prestaviti nazaj, sem se jim zahvalil in šel na T-2 VDSL2. Dobil sem Smartcomov modem SVM104 sinhronizacija pa je padla na 8 Mbs. Kockanja slike ni bilo.
Zakaj je bila sinhronizacija na VDSL2 manjša od tiste na ADSL2+ ne vem. Morda ravno taka dolžina linije, preperele parice, motnje od sosednjih paric, nagajanje Telekoma ...
Download je bil v obeh primerih enak hitrosti sinhronizacije, upload pa je bil pri obeh tehnologijah enak - bednih 1Mbs.
Bakrene linije do centrale sem imel za 1700 m (pomerjeno z reflektometrom). Ko sem bil na Siolovem ADSL 2+ (modem Sagem 3344) se mi je modem sinhroniziral z 12 Mbs, potem pa so bakrene linije vedno bolj preperevale in vedno več sosedov se je paslo po bakrenem snopu, tako da je morala biti sinhronizacija po nekaj letih nastavljena na 10 Mbs, da TV slika ni kockala.
Ko me je Siol prestavil z MPEG2 na MPEG4 kodiranje se je TV slika spremenila v zmazek in ker me niso hoteli prestaviti nazaj, sem se jim zahvalil in šel na T-2 VDSL2. Dobil sem Smartcomov modem SVM104 sinhronizacija pa je padla na 8 Mbs. Kockanja slike ni bilo.
Zakaj je bila sinhronizacija na VDSL2 manjša od tiste na ADSL2+ ne vem. Morda ravno taka dolžina linije, preperele parice, motnje od sosednjih paric, nagajanje Telekoma ...
Download je bil v obeh primerih enak hitrosti sinhronizacije, upload pa je bil pri obeh tehnologijah enak - bednih 1Mbs.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: srus ()
Hvala, koristno. Bom videl kaj bo ratalo ven, malo mi je res čudno, da na atki razdalji ne bi videl več kot vidim sedaj, saj VDSL zmore več.
strom_15 ::
Ti lahko odgovorim iz prve roke.
SVM104 je VDSL1, ker SV2M104 pa je VDSL2
Kakšen modem torej dostavi T-2 ? Sem bral nekje, da imajo lahko tudi Innbox V45, torej enak kot Telekom, ker tale baje pozna tako ADSL kot VDSL
Miha 333 ::
Kakšna je realna pričakovana hitrost na bakru, 1200m od centrale? Trenutno imam T-2 optiko, ampak bodo po prihajajoči podražitvi želeli imeti slabih 100 € mesečno za 20/20, mobilni telefon in 2 fiksna (poslovni uporabnik). Medtem pri Telekomu dobim za pol te cene enako oz. več. Problem je, ker je optika od T-2 in preko nje ni možno koristiti storitev od nobenega drugega ponudnika. Resno razmišljam, da bi šel iz optike nazaj na baker. Mislite, da bi šlo vsaj 20/10 pri taki razdalji?
broken/link ::
nihče ti ne more povedat, ker je vse odvisno od lokacije, na kateri si. Nekaj je teorija, drugo pa potem praksa.
Poznam familijo, ki so cca 800m od centrale, kjer bi v teoriji morali dosegat download speed tam okrog 30Mbps, dosegajo pa borih 11Mbit. Zakaj? ker so nekje kabli slabi in se TSju ne splača menjat. In to je maximum, potem je pa linija še dodatno s profilom omejena, da TV ne kocka, tako da izvlečejo ven 9Mbit. Za vse storitve. Je pa upload na bakru na takih razdaljah kar problem in 10Mbit ga skoraj zihr ne bo.
Najbolje da pokličeš na telekom in vprašaš, kakšno sinhronizacijo modema imajo sosednje hiše. in če imajo sosedje sinhronizacijo OK je velika velika verjetnost, da jo boš imel tudi ti. ampak je pa potem spet odvisno od interne inštalacije, pa obremenjenosti centrale,...
pač vsak primer je zase. jaz vem, da če bi imel na voljo optiko, ne grem nazaj na baker.
Poznam familijo, ki so cca 800m od centrale, kjer bi v teoriji morali dosegat download speed tam okrog 30Mbps, dosegajo pa borih 11Mbit. Zakaj? ker so nekje kabli slabi in se TSju ne splača menjat. In to je maximum, potem je pa linija še dodatno s profilom omejena, da TV ne kocka, tako da izvlečejo ven 9Mbit. Za vse storitve. Je pa upload na bakru na takih razdaljah kar problem in 10Mbit ga skoraj zihr ne bo.
Najbolje da pokličeš na telekom in vprašaš, kakšno sinhronizacijo modema imajo sosednje hiše. in če imajo sosedje sinhronizacijo OK je velika velika verjetnost, da jo boš imel tudi ti. ampak je pa potem spet odvisno od interne inštalacije, pa obremenjenosti centrale,...
pač vsak primer je zase. jaz vem, da če bi imel na voljo optiko, ne grem nazaj na baker.
No da še updejtam. Priklop na T-2 narejen, dobil sem ADSL priklop, ker sem za VDSL predaleč, razdalja je nekje 1900m (lahko je tudi manj, ampak to kaže, da so kabli slabi). Sinhronizira se na 15mbps, profil imam nastavljen na 11mbps, kar je torej enako kot Telekom. Opcija za VDSL je, če to želim. Se mi splača komplicirat? Bojda bi dobil edino upload, download bo enak ali pa celo manj.
Cena je ista. Izgubim pa lahko nekaj na hitrosti. Saj 11mbp mi je načeloma OK, če bi pa vedel za 100%, da bi šlo z VDSL 15mbps ali več, potem bi rekel da menjajo, ampak mi tega tehnik ni potrdil, rekel je, da bo lahko tudi slabše
broken/link ::
Klemzz ::
Furbo ::
A se da kje sposodit kakega frizta, da človek sproba na koliko se bo povezal, pred (dragim) nakupom?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Dobil sem Innbox V60.
Po besedah tehnika: T-2 načeloma nima ADSL, dobiš ga pa v kolikor zaradi lokacije/razdalje VDSL ni možen ali ne bi zmogel zagotoviti hitrosti za vsaj en TV stream (teh 5-6mbps).
Enako tudi mene zanima.
Imam cca 4x hitrejši LTE na lokaciji, kot preko bakra, ampak... T-2 hibridnega modena ne ponuja, da bi pa sam šel v to, se mi pa tudi ne splača ravno. Sploh kje bi dobil kak hibridni modem, ki bi load balancing oziroma merge bakra in lte naredil.
Po besedah tehnika: T-2 načeloma nima ADSL, dobiš ga pa v kolikor zaradi lokacije/razdalje VDSL ni možen ali ne bi zmogel zagotoviti hitrosti za vsaj en TV stream (teh 5-6mbps).
A se da kje sposodit kakega frizta, da človek sproba na koliko se bo povezal, pred (dragim) nakupom?
Enako tudi mene zanima.
LTE ni varjanta ?
Imam cca 4x hitrejši LTE na lokaciji, kot preko bakra, ampak... T-2 hibridnega modena ne ponuja, da bi pa sam šel v to, se mi pa tudi ne splača ravno. Sploh kje bi dobil kak hibridni modem, ki bi load balancing oziroma merge bakra in lte naredil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: damirj79 ()
NejcSSD ::
Jaz imam tudi Innbox v60u, če se navežem na prejšnje poste, podobna razdalja cca 1500m, VDSL se je slabše postavil kot ADSL2+.
Sinhronizacija cca 14mbit, dejansko 11-12mbit.
Fritzbox al kaj je, pa je zmogel največ 11mbit sinhronizacije, VDSL spet slabše kot ADSL.
Leta 2019 plačujem 80 eur za Modri paket ADSL2+
Fritzbox al kaj je, pa je zmogel največ 11mbit sinhronizacije, VDSL spet slabše kot ADSL.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
:) 80€ je nateg, na T-2 imaš paket T4 Diamant HBO za 70€ (po 1.4. bo podražan za 1,9€), ampak prvo leto plačuješ 40€.
PS: ali je to kar se sedaj ponuja kot ADSL dejansko ADSL2 ali ADSL2+ ? Ker če gledam te grafe, potem ADSL2+ zmore na 2km malo več kot 15mbps.
PS: ali je to kar se sedaj ponuja kot ADSL dejansko ADSL2 ali ADSL2+ ? Ker če gledam te grafe, potem ADSL2+ zmore na 2km malo več kot 15mbps.
:) 80€ je nateg, na T-2 imaš paket T4 Diamant HBO za 70€ (po 1.4. bo podražan za 1,9€), ampak prvo leto plačuješ 40€.
Zmore več kot 15 v idealnih pogojih :) Ne pa na tok starih štangah in bakrenih povezavah.
Drugega kot Telekom mi ne preostane, T-2 ne potegne toliko, sosed ima največ 8/1. Zakaj, ne vem.
A T-2 ima samo tale Innbox na voljo ali tudi kaj drugega? Fritz?
Kakšne so pa opcije, da bi obstoječ kabel do moje hiše zamenjali? Oziroma zadnjih 100m je kabel nov (cca. 2 leti), ker so ga napeljali, ko sem končal z gradnjo (tako da je teh 100m tudi pod zemljo, razen priklop je na štangi). Kaj to na T-2 dam prijavo/prošnjo ali moram GVOju težit ?
Kakšne so pa opcije, da bi obstoječ kabel do moje hiše zamenjali? Oziroma zadnjih 100m je kabel nov (cca. 2 leti), ker so ga napeljali, ko sem končal z gradnjo (tako da je teh 100m tudi pod zemljo, razen priklop je na štangi). Kaj to na T-2 dam prijavo/prošnjo ali moram GVOju težit ?
Furbo ::
Noben ne bo menjal kabla, če nisi ravno kak politik. Potem se pa zrihta vse, od ceste itd.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Jaz imam tudi Innbox v60u, če se navežem na prejšnje poste, podobna razdalja cca 1500m, VDSL se je slabše postavil kot ADSL2+.
Pri Fritzu se da nastavit marsikaj, med drugim tudi to (poglej sliko). Če dam čisto levo oz. najbol stabilno se postavi nekje 40Mbit.
Vem da se na Fritzu da nastavljat, vendar se v mojih pogojih ni odrezal dobro tako kot Innbox
Zanimivo, jst bolšega modema na bakru še nisem imel. Je pa res, da sem imel prej 7490, sedaj pa imam novega 7590.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Telekom hitrostOddelek: Omrežja in internet | 3878 (2764) | Skyman |
⊘ | TelekomOddelek: Omrežja in internet | 1335 (999) | roCkY |
» | Flex paket od Amisa (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 18878 (13015) | berlusconi |
» | SiOL par vprašanjOddelek: Pomoč in nasveti | 1317 (1077) | šernk |
» | VDSLOddelek: Omrežja in internet | 3001 (2798) | BlueRunner |