» »

Apple spet z rekordnim dobičkom, a upočasnitvijo rasti

Apple spet z rekordnim dobičkom, a upočasnitvijo rasti

The Verge - Čeprav Apple proizvaja številne izdelke, njegove poslovne rezultate še vedno v veliki definira izdelek, ki ga je tudi izstrelil na prvo mesto lestvice največjih podjetij. Apple je iPhone z nekaj dodatki, ki pa skupaj prinesejo manj kot tretjino prihodkov. Zato so Applovi investitorji z mešanimi občutki pospremili zadnje poslovne rezultate, ki kažejo rekordni dobiček in konec rasti prodaje iPhonov. In tako je delnica podjetja minute po objavi rekordnega dobička izgubila več kot pet odstotkov vrednosti.

V prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 26. decembra, je Apple zabeležil 75,9 milijarde dolarjev prihodkov in 18,5 milijarde dolarjev dobička, kar je oboje rekordno. V primerjavi z enakim obdobjem lani je dobiček zrasel za poltretji odstotek, prihodki pa za slaba dva odstotka. Toda investitorje je zaskrbelo dejstvo, da je prodaja iPhonov praktično stagnirala, saj so jih v enakem obdobju lani prodali 74,5 milijona, sedaj pa 74,8 milijona. Apple pričakuje, da bo to tudi nadaljnji trend, saj so v napovedi za drugi kvartal predvideli upad prodaje iPhonov in zmanjšanje prihodkov na 50-53 milijard dolarjev (lani 58 milijard dolarjev).

Apple ima še vedno 216 milijard dolarjev denarja in ekvivalentov, ki pa je večinoma izven ZDA in ga ne morejo vrniti v domovino brez plačila 35-odstotnega davka. Zato si je Apple v preteklosti sposojal denar za plačilo dividend in odkupe lastnih delnic, kar bodo počeli tudi v prihodnje.

Apple počasi postaja zrelo podjetje, ki jih investitorji ne kupujejo zaradi nore rasti tržnega deleža, prodaje in dobička, temveč zaradi predvidljivega poslovanja in konstantnih dividend. Četudi se prodaja ne bo več povečevala, lahko Apple še vedno ustvarja zavidljive dobičke.

3 komentarji

stapler rump ::

Torej, ne samo da se dandanes od podjetja pričakuje neprestano rast, ta rast mora še neprestano naraščati, če hočeš da investitorjev ne skrbi. Res ne vem. So na Wall Streetu pričakovali da bo do konca leta vsak zemljan nosil po dva iPhona v žepu, do konca naslednjega pa štiri, nekje do konca stoletja pa da bo vsa masa sončnega sistema predelana v majhne napravice s svetlečim jabolčnim logotipom?

McClane ::

Saj je bilo že večkrat omenjeno da so investitorji preveč navajeni na ogromno rast in bo narobe ko se bo rast začela umirjati.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

carota ::

V končnem svetu ne gre pričakovati neskončne rasti.

Lahko pa si izmislijo nov trend, recimo pametno ogrlico, dežnik, vibrator, jakno ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812036 (9827) solatko
»

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11830354 (25996) blackbfm
»

Apple s padcem prihodkov razočaral (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
16643549 (39651) sandmodnigga
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178283 (6816) aerie

Več podobnih tem