» »

Dobavitelj

Dobavitelj

djmisq ::

Zdravo,

Nameravam odpreti spletno trgovino z in me zanima če ima kdo izkušnje oziroma ve vsaj približno kako je z dobavitelji oziroma pogodbami? Se da skleniti za krajši čas (če nisi siguren da bo laufalo) ali so ponavadi okrog enega leta?

SeMiNeSanja ::

Odvisno, kakšen tip spletne trgovine boš odprl, se potem tudi ostalo dogaja 'v ozadju'.

Imaš spletne trgovine, ki delujejo enako, kot navadne trgovine. Ti si ogledaš izdelke, ki so zate zanimivi, se dogovoriš za nabavno ceno in pogoje plačila/dobave, zadevo daš v trgovino in zbiraš naročila.
Če si malo bolj zagreben, lahko nabaviš tudi sam kaj od kitajcev direktno, preko Ebay-a, odkupiš kakšne presežke zalog, izdelke iz stečajne mase,....

Druga varianta pa je taka, da postaviš trgovino in sklepaš pogodbe z posameznimi dobavitelji, ki sami nalagajo izdelke 'na police' in sami določajo cene, ti pa pobiraš odstotke od prodaje in 'najemnine' trgovine.

Takšnih trgovin mislim, da je že dovolj in bi se kot novinec izredno težko uveljavil, saj bi moral ponujati dobaviteljem izredno ugodne (dumping) pogoje, da bi sploh napolnil svoje virtualne police. Proti kupcem pa tudi težje vzpostaviš neko zaupanje, saj tvoja zanesljivost ni odvisna samo od tebe, temveč tudi od dobaviteljev.
Je pa ta varianta manj rizična, da bi obsedel na kupu vrnjene robe, saj ta ni tvoj problem, temveč od dobaviteljev.

Za začetek (ker nisi neki 'veliko ime' oz. 'brand') je najbolje začeti po varianti klasične trgovine. Res da je malo rizično z vrnjenim blagom, ampak tega lahko še vedno prodajaš kot B Stock po ceni, ki je bistveno nižja od običajne. Seveda pri tem kupce ne smeš zavajat, saj se to zelo hitro maščuje.

Kot 'navaden trgovec' imaš različne dobavitelje. Nekateri so tako veliki grosisti, da si lahko privoščijo, da moraš pri njih nakupiti za določeno vsoto, drugače sploh ne bodo hoteli delati s tabo.
Na srečo je veliko več takšnih, ki so veseli tudi prodajalca, ki bo nabavil šele takrat, ko bo imel konkretno naročilo in ne bodo postavljali pogoje za neko minimalno količino ali vrednost prvega nakupa ali nakupov v določenem obdobju.

Ker te pa nihče ne pozna in nimaš ne reference, niti renomeja, kaj šele zgodovine (pozitivnega) finančnega poslovanja, pa boš vsaj v začetku moral vse blago plačati z avansom. To pa zna postati kar hud zalogaj, če nisi šparal 10 let, kje dobil silen kredit, ali pa ti cela žlahta finančno pomaga 'shoditi'.

Večina spletnih trgovin, ki se odpirajo je takointako selitev dela prodaje uveljavljene 'fizične' trgovine v 'oblak'. Takšne trgovine so vsaj deloma že uveljavljene in imajo urejena razmerja z dobavitelji, včasih tudi z odlogom plačila. Za te trgovine je spletna zgolj en dodaten prodajalec, ki dela 24/7 za razmeroma nizko plačo. Vsekakor pa ni zastonj. Stane že postavitev / najem strežnika, programja, polnjenje vsebine, urejanje podatkov, oglaševanje trgovine,...

Če hočeš stvar začeti iz nič in to še sam in brez denarja, potem te čaka kar težko in tvegano obdobje. Nikjer ni rečeno, da ne moreš uspeti. Je pa to v veliki mero odvisno od tebe samega, kako boš znal in zmogel plavati v bazenu z morskimi psi.

djmisq ::

Hvala za odličen odgovor!

Se opravičujem, ker sem pisal pod napačno temo, vendar se še neznajdem na forumu. Gre za prehrambene dodatke, ki so v tujini precej prodajani in znani. Kapital ni problem, potrebno bo deklarirati izdelke in jih dati v skladišče. Nevem pa kako bo z ostalimi zadevami, kot so pogodbe itd. Fizične trgovine še nimam namena narediti, zaenkrat bo vse kot spletna trgovina.

SeMiNeSanja ::

Verjetno že imaš neko idejo čigave/katere izdelke bi rad ponujal v svoji spletni trgovini. Naveži stik z proizvajalcem/grosistom, mu razloži svoje namere in si pusti razložiti pogoje nabave in cene, ki bi ti jih ponudil.

Kot rečeno, so stvari lahko pri vsakem proizvajalcu/dobavitelju drugačne, tako da se splača tudi malo levo in desno pogledat, kaj bi ti lahko ponudil še kdo drug.

V principu bi morale biti cene ugodnejše, če kupuješ bližje 'izvoru', torej direktno pri proizvajalcu. So pa lahko tu spet cene vezane na količine in podobno. Seveda moraš potem tudi upoštevat, da bo tudi transport določen strošek (ki ga ne velja zanemariti!) - ta pa bo nižji, če boš nabavljal čim bližje.
Če bi rad nabavljal izven EU, pa to lahko za sabo potegne še kakšne dodatne stroške, tako da se je potrebno še o tem predhodno pozanimati.

djmisq ::

Hvala za odlične predloge! Kako pa je kaj z izdelki iz kitajske? Se da najti kakšnega dobavitelja iz alibaba, amazon itd., ali je potrebno kje drugje iskat? Morajo biti izdelki brez znamke, da se smejo tukaj prodajati ali kako je z tem?

nikjozo ::

Kot kupec, bi bil zelo skepticen do prehranskih dodatkov s Kitajske.Si pomislil na to?

XIIT ::

Pri izdelkih iz kitajske moraš biti pozoren tudi na to, da je ob uvozu potrebno plačati uvozne dajatve - carina (vkolikor ne gre za elektroniko) ter DDV.

Nuditi moraš obvezno enoletno garancijo (za tehnične izdelke), v tem času pa moraš nuditi brezplačna popravila (v kolikor za okvaro ni kriv kupec) oz. okvarjen izdelek zamenjati z novim.

V roku dveh let od nakupa lahko kupec uveljavlja stvarno napako (tj. napaka ki je obstajala že ob nakupu), pri čemer lahko zahteva:
- popravilo izdelka ali
- zamenjavo za nov brezhiben izdelek ali
- vračilo kupnine (torej vrne izdelek in dobi povrnjen denar)
- vračilo dela kupnine v sorazmerju z napako

Poleg tega moraš kot uvoznik (ker si izdelek uvozil iz tretje države v Evropsko Unijo) še (najmanj) 3 leta (če se ne motim) po poteku garancije nuditi rezervne dele (v kolikor bi jih kupec želel kupiti).

Poleg tega moraš priložiti navodila za uporabo v slovenščini.

Za začetek pa lahko izdelke (ker jih verjetno ne boš imel dosti) prodajaš na spletnih straneh kot je kuponko.si itd.

djmisq ::

@nikjozo v tem primeru ni šlo za prehrambene dodatke. Bolj kako elektroniko itd.

@XIIT, kaj pa pri razni športni opremi, rekvizitih je tudi potrebno nuditi garancijo? Zadnjič sem kupil nek izdelek preko ene trgovino v sloveniji in je škatla z kitajsko pisavo itd. pa vseeno nisem kje zaznal da bi bila garancija. Morda bi bilo bolje najti kakšnega evropskega dobavitelja.. Hvala za pomoč!

SeMiNeSanja ::

Garancija je po zakonu. Če nisi dobil posebnega garancijskega lista, jo pač uveljavljaš z računom.

djmisq ::

Kaj pa za ostale stvari, recimo če prodajaš neke unikatne izdelke ki jih doma izdelaš sam. Je tudi potem garancija? Kaj pa če podjetje čez leto dve propade..?

toplakd ::

Za katere stvari je obvezna garancija si poglej Pravilnik o blagu, 2. in 3. člen (Uradni list RS, št. 14/2012).

djmisq ::

Kje pa se lahko še več seznanim o vseh pravnih zakonih za različne dejavnosti (grafično oblikovanje, masaža, prodaja unikatnih izdelkov itd..)? Da bo vse legalno, da nebo imela inšpekcija dela :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: djmisq ()

djmisq ::

Ve kdo, če obstaja kaka stran z slovenskimi dobavitelji? Priporočljivo bi bilo, da piše kdo so in kaj dobavljajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: djmisq ()

Šimpanz ::

Google skoraj vse ve.

K0K0 ::

Ti to resno ?
Greš na stran proizvajalca in poiščeš distributerja za Slovenijo. Sam če boš prišel z takimi vprašanji te bodo vsi odpikal. Al pa boš dobil 5% popusta.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izkušnje s senetic.si

Oddelek: Kaj kupiti
4214712 (2204) Dafer
»

Vračilo blaga kupljenega preko interneta? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22756836 (5023) Groot
»

Spletna prodaja

Oddelek: Izdelava spletišč
132913 (2650) gslo
»

Slovenski trgovci ter tujina (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19539165 (35489) s51as

Več podobnih tem