» »

Študij "vodarstvo in okoljsko inženirstvo"

Študij "vodarstvo in okoljsko inženirstvo"

zztop ::

Kot pravi naslov teme, me zanimajo vaša mnenja o tem študiju. Študij se mi sam zdi zanimiv in še deluje na področju, ki je in bo vedno zaposljivo. Priporočam se tudi za mnenje študentov tega študija ali tistih, ki so ga končali. Pa tudi tistih, ki delujejo na podobnem področju. Hvala.

okoly ::

Brezvezen študij, ki je nastal še pod taktirko prejšnjega dekana FGG-ja, Bojana Majesa. Takrat se je imenoval še študij vodarstva in komunalnega inženirstva in ker jih zadnja leta malo zvija zaradi upadca vpisa na gradbeništvo (kriza), so študij preimenovali v nekaj bolj "fancy" in so iz imena odstranili ne tako simpatično besedico "komunala" pa čeprav si, ko študij končaš, komunalec. Vsaj takšen naziv velja med profesorji za ta študij. Pač, te študente se naziva s komunalci, ker je pravzaprav na koncu to tudi njihova primarna profesija - projektiranje komunalnega omrežja, greznic pa to. Je to tisto kar si želiš? Dosti jih pa konča tudi kot cestarji, ker pač kaj več ne morejo biti. Tako da ta študij ni ravno nekaj. Je bolj nastal zato, da imajo določeni profesorji šiht ter da fakulteta pobere denar od vpisa. Ko končaš pa itak nisi ne tič ne miš. Imajo nekaj gradbenih predmetov, ki se jim itak zdijo znanstvena fantastika in nekaj bolj spošnih, tko da si na konucu daleč od gradbenika in daleč od kakšnega ekologa. Ne vem kaj sicer tebe zanima mapak mislim, da nimaš čisto razčiščeno kaj ta študij sploh je. Lahko pa tudi, da vam pač na informativcih prodajajo raznorazne bučke le, da bi se vpisali. Moje predlog zate je, da se izogneš FGG-ja v vsakem primeru, ker je to po mojem mnenje leglo enih velikih zafrustrirancev, sploh v profesorskih vrstah, še nekatere katedre so med seboj skregane, določeni študijski programi se niso izvajali le zato, ker so bili prfoksi skregani. V glavnem podn. Verjetno ti je pa itak jasno, kakšna je perspektiva gradbeništva in s tem tudi tega študija komunale v Sloveniji. Bolj bogo je vse skupaj. Ugleda pa gradbinci itak nimajo nobenega. Če imaš kaj v glavi, pojdi študirat kaj druga, v tvoje dobro. Vem, da se to vse skupaj grdo sliši ampak tako je.

Poldi112 ::

Kaj je, so te izključili iz šole, da take pokaš?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

okoly ::

Lahko vse lepo zaviješ v celofan in to prodajaš na informativcih ali pa poveš tako kot je, da bo mogoče koga streznilo in odvrnilo od tega brezveznega študija, ki je sam sebi namen.

Isotropic ::

inzenirji pri cestarjih, ne cestarji (delavci), da ne bo pomote.
drugace je v avstriji ena firma, ki se s tem ukvarja, nekje blizu villacha. ime sem pa ze pozabil, kmw, hmf ali nekaj takega. 3 črke z enim w se mi zdi.

okoly ::

Isotropic je izjavil:

inzenirji pri cestarjih, ne cestarji (delavci), da ne bo pomote.
drugace je v avstriji ena firma, ki se s tem ukvarja, nekje blizu villacha. ime sem pa ze pozabil, kmw, hmf ali nekaj takega. 3 črke z enim w se mi zdi.


Točno tako, cestarji in komunalci. Dobro, inženirji ampak kakšni... kdo pri zdravi pameti si želi postati inženir komunale ali cestarije? Lepo vas prosim, če imate kaj pameti v glavi, potem samo obvoz od FGG... vas je škoda. Vpišite se na FS, FE, FRI, FKKT, FMF... izbire na pretek.

otago ::

Študij sam je verjetno zanimiv, imajo fine laboratorije. Meni je bil en drug študij na FGG všeč. Ga dokončal. Profesorji v glavnem dostopni. Žal pa se skoraj ni mogoče zaposliti v Slo.

Zaposljivost diplomantov FGG-ja po krizi pa je zelo slaba. Če nimaš vez, boš brezposeln ali pa nekje v tujini.

Še ena stvar, ki je proti študiju na FGG. Razni občinski razpisi bodo zahtevali zelo specifično npr. diplomo gradbeništva za področje dela komunale in katastra. Odpadli bodo vodarji, geodeti, arhitekti itd... In obratno. Razpisi na ministrstvu za infrastrukturo, na ARSO, na agenciji za varovanje voda, AKTRP, MOP, MKGP itd.. vse je zrežirano. Večjih gradbenih projektov ni, zelo malo manjših gradenj. Zato tudi zelo manj zaposlovanja v privat sektorju. Stay away.

Če že FGG, potem gradbeništvo, po možnosti 2. del študija v tujini (nemčija, francija), kjer bo možnost zaposlitve večja. Vzhod je zanimiv in fajn za študij, zaposlitev in plačilo pa manj vabljivo.

P.S Sam bi, če bi moral ponovno izbirati, izbral strojništvo na FS (samo ne letalstva). Tudi študentje FS-je so bolj zanimivi & ekstremni ljudje (po mojem okusu, v primerjavi s FF).

Poglej tudi temo Študij arheologije

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

TheKekec ::

come to the dark side we have cookies!! ( Strojna :) )

Toffifee ::

Pozdravljeni,

še ena informacija o študiju iz prve roke. Imam občutek, da nobenega izmed zgornjih komentarjev ni napisal 'komunalc' oziroma oseba, ki bi bila vsaj približno informirana o delu stroke. Kar sledi so informacije od osebe, ki bo v ponedeljek zagovarjala svojo magistrsko nalogo na smeri Vodarstvo in okoljsko inženirstvo (VOI).

Študij je aktualen, zanimiv in vsestranski. Vsekakor ne izmišljotina posameznikov ali fakultete da bi si zagotovila delo. Podobno kot z razvojem ostalih ved, kot so strojništvo in elektrotehnika, so tudi znotraj gradbeništva nastale 'pod kategorije'. Ker se je znanje razvilo do te mere, da en inženir preprosto ne more obvladati vseh znanj, so se na vseh tehničnih fakultetah (tudi na strojni in elektro) razvile nove študijske smeri, med njimi na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani tudi Vodarstvo in okoljsko inženirstvo. Če pogledaš fakultete za gradbeništvo v svetovnem merilu, imajo (vsaj ta ugledne) obvezno tudi smer, ki se ukvarja bodisi z okoljskim inženiringom, upravljanjem voda ipd. Sama sem v juliju prišla iz izmenjave na Tehniški Univerzi v Delftu, ki slovi kot druga najboljša na svetu na področju gradbeništva in se vanjo stekamo gradbeniki in 'komunalci' iz vseh sfer. Tako v Delftu, kot na FGG ni nobenega zaničevanja 'komunalcev'. Ta termin je sploh čisto passe in so ga včasih zaničljivo uporabljali študentje gradbeništva, ki so o sebi mislili, da so 'nekaj več', ker je njihov študij bil bolj vezan na surovi inženiring izpred 100 let, vodarstvo pa je teklo z roko v roki z zavedanjem o aktualnih okoljskih problematikah, ki postajajo vse bolj pereče. Iz izkušenj ti povem, da smo gradbeniki in 'komunalci' že dolgo tega zakopali bojno sekiro, jemljemo izbirne predmete iz različnih smeri ter skupaj sodelujemo v študentskem svetu, organizaciji ter društvih. Prav tako so znanja, ki jih na celotni FGG pridobiš še kako aktualna.

Kaj točno se na Vodarstvu in okoljskemu inženiringu učimo? Definitivno pridobiš osnovna znanja mehanike in statike, matematike, gradbene fizike, kemije, malce biologije (ekologije) ipd. Sledijo strokovna znanja iz področja priprave pitne vode in oskrbe s pitno vodo, čiščenja in odvajanja odpadnih voda ter urejanja vodotokov. Če se komurkoli zdijo skrb za to, da bo prebivalstvo imelo ČISTO PITNO VODO in ne živelo v lastnih iztrebkih 'raznorazne bučke', potem se moramo krepko zamisliti v kakšni družbi živimo. Poleg tega je vsakdo najverjetneje slišal za podnebne spremembe, ki počasi vodijo v večje število ekstremnih dogodkov - daljše suše, močnejši nalivi --> visoke poplavne vode. Menim, da prav tako namakanje kot protipoplavna zaščita nista nobena 'brezvezarija', kar vprašajte ljudi, ki so čez noč ostali brez streh v preteklih poplavah ali pa kmete.

Kje se vodar lahko zaposli? Poleg seveda raznih ministrstev in agencij, inštitutov ter fakultete, se lahko zaposli v vsaki gradbeni firmi, saj lahko pridobi tudi projektantski štempelj. Vodar sodeluje pri hidroenergetiki, odvodnji cest, predorogradnji, izgradnji vodovodnega omrežja, pripravi čiste pitne vode, izgradnji kanalizacijskega omrežja, na čistilnih napravah, gradi odlagališča odpadkov, sodeluje na regionalnih centrih za ravnanje z odpadki. Skratka zaposlitvenih možnosti je veliko, morda pa so malce bolj kot npr. študiji na fakulteti za strojništvo, vezane na javni sektor. ZAKAJ? Ker je komunalna infrastruktura v lasti države, kot je tudi prav. Vode, kanalizacije in odpadkov navsezadnje ne bi radi prepustili kapitalističnim načelom?

Kaj pa glede ugleda gradbincev? Žal mi je, da je situacija kakršna je - fakulteta se ravno zaradi tega 'ugleda' sooča z nižjim vpisom, saj se mladi, perspektivni bodoči inženirji raje odločajo za strojništvo in elektrotehniko, kot pa za gradbeništvo. Sama sem se, navkljub odlični maturi in točkami, s katerimi bi prišla na katerokoli fakulteto, odločila za VOI in mi ni žal. Kriza leta 2008 je najbolj udarila po gradbenem sektorju, v istem času pa je bilo nekaj skorumpiranih gradbenikov močno medijsko izpostavljenih, kar je rezultiralo v še večjem padcu integritete slovenskega gradbeništva. Posledice se deloma čutijo še danes, a ni več tako hudo. Zaposlitvene možnosti se povečujejo, prav tako pa zavedanje družbe o tem, koliko lahko gradbeni sektor doprinese k BDPju in kako pomemben je izobražen delovni kader na omenjenem področju.


Upam, da sem s tole objavo vsaj delno pojasnila tele nejasnosti glede študija Vodarstva in okoljskega inženirstva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Kdor ima še kakšno vprašanje, strah, dvom ali zgolj komentar - kar, se bom potrudila odgovoriti.

Lep pozdrav,
bodoča magistrica inženirska okoljskega gradbeništva (grem zdej pripravit zagovor do konca ;) )

Aston_11 ::

Toffifee je izjavil:

bodoča magistrica inženirska okoljskega gradbeništva (grem zdej pripravit zagovor do konca ;) )
Samo ena stvar me zanima. Kje se lahko zaposliš oziroma kdo zaposluje vaš profil?

Toffifee ::

Aston_11 je izjavil:

Toffifee je izjavil:

bodoča magistrica inženirska okoljskega gradbeništva (grem zdej pripravit zagovor do konca ;) )
Samo ena stvar me zanima. Kje se lahko zaposliš oziroma kdo zaposluje vaš profil?


Sem že omenila:

"Kje se vodar lahko zaposli? Poleg seveda raznih ministrstev in agencij, inštitutov ter fakultete, se lahko zaposli v vsaki gradbeni firmi, saj lahko pridobi tudi projektantski štempelj. Vodar sodeluje pri hidroenergetiki, odvodnji cest, predorogradnji, izgradnji vodovodnega omrežja, pripravi čiste pitne vode, izgradnji kanalizacijskega omrežja, na čistilnih napravah, gradi odlagališča odpadkov, sodeluje na regionalnih centrih za ravnanje z odpadki."

Za informacijo - Slovenija ima trenutno skoraj 100 različnih upravljavcev - "firm" z vodovodnimi sistemi. Pa tule govorim SAMO o vodovodnem omrežju, kje so še ostala področja, ki jih pokrivamo. Na študijsko smer Vodarstvo in okoljsko inženirstvo, kjer se izobražuje kader, ki bi z vodovodnimi sistemi moral upravljati, saj je edini, ki se zanj v Sloveniji izobražuje, je pa letos zaradi tega "ugleda", o katerem sem prej govorila vpisanih ne vem če 10 ljudi. Te inženirje bomo še krvavo potrebovali, pa se tega noben ne zaveda.

PrihajaNodi ::

Kje so pa ta delovna mesta objavljena? Das kak link od delovmih mest na zrzsju ali moje delo?


Taksna jajca kot jih pises ti so govorili tudi za arhitehte, inzinirje gradbenistva, gradbene tehnike pred 2008.

Zgodovina sprememb…

okoly ::

Saj jaz te razumem, da se moraš nekako tolažiti, ker si se vpisala na ta VKI jajca ampak večine pa ne moreš preslepiti. Študij je nastal, da imajo določeni profesorji zagotovoljen šiht in to je to. Nobene druge potrebe ni bilo, da bi se ta jajca sploh odprla. Imaš na gradbeništvu smer hitrotehnika, če te zanimajo stvari, ki jih omenjaš, lahko tudi komunala, če ti greznice dišijo, pa tudi cestarijo, če ti strupene vonjave vročega asfala in zelena faca bolje ustrezajo. Izbire na pretek! Pa saj kaj bi ti govoril! Itak ima večina folka nekaj v glavi in se takšna jajca ne vpisujejo, kar priča tudi letošnji vpis. Mislim, da so se vpisali le trije možganski maloposestniki. Bučke kot so, da si imela na maturi ne vem koliko točk, pojdi pa prodajat drugam. Pametni se na ta jajca ne vpisujejo.

PrihajaNodi ::

Ta naziv je enako fency kot tisti s primorske univerze, "biopsiholog". Na koncu pa ugotovijo da sploh nimajo poklica.

okoly ::

PrihajaNodi je izjavil:

Ta naziv je enako fency kot tisti s primorske univerze, "biopsiholog". Na koncu pa ugotovijo da sploh nimajo poklica.


Ma tam si vsaj psiholog, tu si pa ne tič ne miši, jebiveter :)) Mislim, da je res skrajni čas, da se začne govoriti o teh brezveznih študijih, ki so sami sebi namen in da se neha nategovati bodoče študente.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: okoly ()

Aston_11 ::

okoly je izjavil:

Ma tam si vsaj psiholog,
Še to menda nisi, si kar nekaj...

PrihajaNodi ::

okoly je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Ta naziv je enako fency kot tisti s primorske univerze, "biopsiholog". Na koncu pa ugotovijo da sploh nimajo poklica.


Ma tam si vsaj psiholog, tu si pa ne tič ne miši, jebiveter :)) Mislim, da je res skrajni čas, da se začne govoriti o teh brezveznih študijih, ki so sami sebi namen in da se neha nategovati bodoče študente.



Kaj pa tisti, ki so jih že nategnili? Tisti so izgubili 4 leta IN VEČ in so nezaposljivi...

Zgodovina sprememb…

okoly ::

PrihajaNodi je izjavil:

okoly je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Ta naziv je enako fency kot tisti s primorske univerze, "biopsiholog". Na koncu pa ugotovijo da sploh nimajo poklica.


Ma tam si vsaj psiholog, tu si pa ne tič ne miši, jebiveter :)) Mislim, da je res skrajni čas, da se začne govoriti o teh brezveznih študijih, ki so sami sebi namen in da se neha nategovati bodoče študente.



Kaj pa tisti, ki so jih že nategnili? Tisti so izgubili 4 leta IN VEČ in so nezaposljivi...


Ma saj za te komunalce se bo verjetno že našlo kaj, nam bodo pač magistrice komunale prodajale Big Mac-e, kaj pa čmo? :))

TheKekec ::

To gres studirat, ce ves da ti bo ocka zrihtal sluzbo na obcini. Drugace gres drugam. :D

okoly ::

TheKekec je izjavil:

To gres studirat, ce ves da ti bo ocka zrihtal sluzbo na obcini. Drugace gres drugam. :D


Tudi to je res. Bo očy zrihtal kaj, ane komunalke? Je pa to res čisto brezvezen študij. Malo bi se šli ekologa, malo kemika, malo cestarja, malo hidrologa, malo komunalca, malo gradbinca... vsega po malo pa nič konkretnega. Na koncu pa kaj znaš? Jah, za gret kak stolček na občini (če so veze) boš že dober. Itak se ve, da so tam večinoma jebivetri in luftarji, ki nič ne znajo in nič ne delajo. Samo vprašanje pa je, koliko komunalcev ima veze, da si bodo lahko zrihtali te fajn sužbice. Je kar dolga vrsta primernejšega kadra, ki čaka nanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: okoly ()

PrihajaNodi ::

Malo bi se šli ekologa, malo kemika, malo cestarja, malo hidrologa, malo komunalca, malo gradbinca...


Temu se reče multidisciplinarni študij.

okoly ::

PrihajaNodi je izjavil:

Malo bi se šli ekologa, malo kemika, malo cestarja, malo hidrologa, malo komunalca, malo gradbinca...


Temu se reče multidisciplinarni študij.


* izbrisano * raje ne bom komentiral :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: okoly ()

fikus_ ::

Za razne "kikiriki" študijske programe je v prvi vrsti država/ministrstvo za šolstvo krivo, ker dovoli in plačuje to! Potrjujejo jih po VIP (veze in poznanstva) liniji in potem nastane kar pač nastane.
Na ministrstvu bi morali malo pomigati in narediti raziskavo, kateri poklici so/niso zaposljivi oz. kateri kader se rabi in temu prilagoditi vpise.

Toffifee ::

Pozdravljeni še enkrat,

ne bom se spustila na nivo na katerega je padla debata - ste kar sami pokazali iz kakšnega razgledanega testa ste in od kod prihajate.

Za vse bodoče VOI študente in zainteresirane za vodarstvo, bi samo napisala, da se hidrotehnična in komunalna smer kot modul gradbeništva ne izvaja več že nekaj let, saj to področje pokriva študij Vodarstva in okoljskega inženirstva. Poleg tega pa vsem polagam naj pred izbiro študija temeljito preučijo različne študijske programe, morda pogledajo tudi primerljive študijske programe v tujini. Verjetno boste opazili, da so si programi podobni, saj so akreditirani s strani iste ASIIN skupine, ki akreditira vse študije v Evropi. Biopsihologija akreditacije, kolikor vem, ni imela.

Tanja

fikus_ ::

ga. Tanja, ali imate podatke, koliko % vaših diplomantov je zaposlenih na področju, za katerega so se izobraževali (študij Vodarstva in okoljskega inženirstva)?

Ni toliko problem samega študija, kot potem nezaposljivost diplomantov na ustreznem področju! V nekaj letih teoretično konča študij toliko diplomantov, da za njih v Slo ni več delovnih mest, še posebej, ko je gradbeništvo precej na dnu.

okoly ::

Mogoče se programi na gradbeništvu ne izvajajo, ker je na ta jajca še manj zanimanja kot na VOI, vsekakor pa obstajajo http://www3.fgg.uni-lj.si/studijski-pro...

HIDROTEHNIKA

V okviru študija hidrotehnike spoznavaš predvsem dinamiko naravnih pojavov, povezanih z vodami. Za njihovo razumevanje potrebujemo vrsto poizkusov v laboratoriju, opazovanja na terenu in poznavanje vpliva ostalih človekovih dejavnosti na vode.

PROMET IN PROMETNE GRADNJE

Sodobne prometne povezave morajo ustrezati predvidenim prometnim obremenitvam, trase pa morajo biti izpeljane tako, da z morebitnimi negativnimi učinki čim manj prizadenejo okolje. Pri projektiranju cest in železnic je potrebno upoštevati prometnotehnične zahteve, ki pogojujejo varen in sodoben način prometa oziroma transporta.

KOMUNALNO GOSPODARSTVO

Študijske vsebine te podrobneje seznanjajo z načrtovanjem, gradnjo, ekonomiko in organizacijskimi vidiki delovanja infrastrukturnih sistemov, komunalno in urbano ekonomiko, vodenjem projektov od sprejetja prostorskega plana do izdaje ustreznih dovoljenj.


Torej še enkrat, VOI je ena izmed večjih FGG bedarij in nategancij (pa jih ni malo). Še vedno pa ni tako velika bedarija kot je bil program Stavbarstvo, ki je bila pa res prvokategorna oslarija brez primere. Teh jajc sicer od leta 2014 ne izvajajo več http://www3.fgg.uni-lj.si/studijski-pro... ampak ene parim študentom so pa globoko porinili prst v rit. Saj po tej poti bodo šla tudi verjetno jajca od VOI. Po vpisu sodeč že kmalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: okoly ()

PrihajaNodi ::

Naj ga. Tanja povprasa koliko delodajalcev je v prejsnih letih iskalo tak kader. Ups. tak poklic sploh ni obstajal, iznajdli smo ga sele pred kratkim.

DOOM_er ::

5 bivših sošolcev iz gradbene ki so se prepisali na VKI, po treh letih še vsi brez dneva delovne dobe, ker ni služb.
Robots will steal your job. But that's OK

fikus_ ::

ga. Tanja, kaj pravite na to?!

DOOM_er ::

mah itak je vsakemu ki je študiral na gradbeni jasno kam pes taco moli s tole ga. Tanjo. Kriza je ker ni študentov, ga. Tanja lahko poveste še kaj o cenzuri na student-info in ostalih forumih?
Robots will steal your job. But that's OK

Invictus ::

Mislim, da se ga. Tanji maje mesto asistenta na FGG, pa dela malo reklame ;).

Drugače je danes biti gradbenik bolj ovira kot karkoli drugega.

Zdaj nam gradijo Avstrijci, Hrvati in Bosanci. Slovenske firme je pa Pahorjeva vlada skupaj z Lahovnikov uspešno uničila.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

PrihajaNodi> Naj ga. Tanja povprasa koliko delodajalcev je v prejsnih letih iskalo tak kader. Ups. tak poklic sploh ni obstajal, iznajdli smo ga sele pred kratkim.

"Civil engineering" je področje, kjer je ogromno dela. Če te zanima kariera na Novi Zelandiji, v Avstraliji, v Kanadi, v Švici ali v skandinavskih državah, je tak študij odlična iztočnica, še posebej za tiste študente, ki ne študirajo samo zaradi papirja, ampak jih reči resnično zanimajo in med študijem pokažejo vsaj malo samoiniciative.

Razumem pa, da se pritožujete tisti, ki si želite dolgočasne, večne uradniške službe v Sloveniji. Za vas tak študij ni primeren.

fikus_ ::

Jype, problem je, da davkoplačevalci financiramo takšen študij, po katerem diplomanti ne dobijo službe! Nismo toliko bogati, da bi financirali cele generacije študentov, ki bi pa po končanem študiju šli v tujino!

Invictus ::

fikus_ je izjavil:

Jype, problem je, da davkoplačevalci financiramo takšen študij, po katerem diplomanti ne dobijo službe! Nismo toliko bogati, da bi financirali cele generacije študentov, ki bi pa po končanem študiju šli v tujino!

Če lahko financiramo diplomirane natakarje in prodajalce v špecerijah, bomo pa še te...

Saj Slovenci tako nimajo preveč jajc iti delat v tujino.

Bodo pač diplomirani cestarji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

fikus_> Jype, problem je, da davkoplačevalci financiramo takšen študij, po katerem diplomanti ne dobijo službe! Nismo toliko bogati, da bi financirali cele generacije študentov, ki bi pa po končanem študiju šli v tujino!

Naše visoko šolstvo je izrazito izvozno usmerjeno, drži.

Invictus ::

Izvozno usmerjeno z nepovratnimi subvencijami na račun davkoplačevalcev...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

PrihajaNodi ::

jype je izjavil:

PrihajaNodi> Naj ga. Tanja povprasa koliko delodajalcev je v prejsnih letih iskalo tak kader. Ups. tak poklic sploh ni obstajal, iznajdli smo ga sele pred kratkim.

"Civil engineering" je področje, kjer je ogromno dela. Če te zanima kariera na Novi Zelandiji, v Avstraliji, v Kanadi, v Švici ali v skandinavskih državah, je tak študij odlična iztočnica, še posebej za tiste študente, ki ne študirajo samo zaradi papirja, ampak jih reči resnično zanimajo in med študijem pokažejo vsaj malo samoiniciative.

Razumem pa, da se pritožujete tisti, ki si želite dolgočasne, večne uradniške službe v Sloveniji. Za vas tak študij ni primeren.


Hoho kar cakajo take brez referenc. Pardon jih bo g. Zidar napisal.

DOOM_er ::

jype je izjavil:

PrihajaNodi> Naj ga. Tanja povprasa koliko delodajalcev je v prejsnih letih iskalo tak kader. Ups. tak poklic sploh ni obstajal, iznajdli smo ga sele pred kratkim.

"Civil engineering" je področje, kjer je ogromno dela. Če te zanima kariera na Novi Zelandiji, v Avstraliji, v Kanadi, v Švici ali v skandinavskih državah, je tak študij odlična iztočnica, še posebej za tiste študente, ki ne študirajo samo zaradi papirja, ampak jih reči resnično zanimajo in med študijem pokažejo vsaj malo samoiniciative.

Razumem pa, da se pritožujete tisti, ki si želite dolgočasne, večne uradniške službe v Sloveniji. Za vas tak študij ni primeren.



dej ne klobasaj, redki so projekti, izredno redki v katerega bi podjetje zaposlilo človeka iz tujine ki ne pozna lokalnih gradbenih predpisov, najboljše opcije so Kitajska in Indija kjer je hudo pomanjkanje nadzornikov na gradbiščih (ampak spet je potrebno znati ali mandarinščino ali pa hindujsko). Moraš štekat da to ni tako globalna stvar kot je računalništvo. Od teh kolegov si noben ne želi pisarniške službice tako kot sklepaš, ampak si želijo terenskega dela, tega pač žal ni če ne poznaš ljudi na pravih mestih, prav tako ni opcije za "dolgočasno uradniško službo".
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

PrihajaNodi ::

Das kak razpis iz kitajske kjer iscejo "nooba" iz Slovenije?

jype ::

PrihajaNodi> Hoho kar cakajo take brez referenc.

Čakajo in cenijo take z izobrazbo.

DOOM_er> dej ne klobasaj, redki so projekti, izredno redki v katerega bi podjetje zaposlilo človeka iz tujine ki ne pozna lokalnih gradbenih predpisov

Poleg tega, da se "lokalne gradbene predpise" lahko naučiš v slabih dveh mesecih (in da so na svetu v resnici samo trije veliki sistemi gradbenih predpisov) tudi ni res, da so taki projekti redki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

DOOM_er ::

PrihajaNodi je izjavil:

Das kak razpis iz kitajske kjer iscejo "nooba" iz Slovenije?


nvem, to so pričevanja kolega. Ni nujno da je n00b iz slovenistana, gre se bolj za to da iščejo gradbene inženirje za nadzor gradbišč.

Poleg tega, da se "lokalne gradbene predpise" lahko naučiš v slabih dveh mesecih (in da so na svetu v resnici samo trije veliki sistemi gradbenih predpisov) tudi ni res, da so taki projekti redki.


potem že veš bolje kot moja kompanija. V redu, nisem vedel da si građevinac
Robots will steal your job. But that's OK

GreatXhan ::

Tudi jaz razmisljam o tem studiju. Sicer me malo skrbi z zaposlitvijo, saj je le ta vezana na javni sektor drzavnih sluzb, mi je pa vsekakor zanimiv in privlacen studij. V kolikor ima kdo podrobnejse informacije o studiju naj prosim še dopiše kakšno informacijo. Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GreatXhan ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344907 (7099) nejc_nejc
»

Vpis/prepis na drugo šolo?

Oddelek: Šola
92626 (2324) NotSpecial
»

Študij ekonomije po inž. študiju (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6712389 (10889) Isotropic
»

Vpis na fakulteto

Oddelek: Šola
313989 (3160) deltacqb
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16921704 (18398) TESKAn

Več podobnih tem