» »

Nakup rabljene montažne hiše

Nakup rabljene montažne hiše

miko22 ::

Pozdrav
Odločam se za nakup rabljene montažne hiše, stare cca 30 let. Kaj pravite? Je to dobra naložba? Ali me čaka preveč vzdrževanja?

jalovec09 ::

Odvisno od cene in objekta.

bluefish ::

Hm, včasih je veljalo, da je po 30 letih montažna hiša že počasi zrela razmisleka o postavitvi nove.

MadMax ::

Včasih so tako predvidevale pametne buče.
Danes tisti, ki bivamo v 30 let stari montažni hiši vemo, da so to le buče.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

šernk ::

če je bila fasada kaj vzdrževana, vzdrževanja na račun montažne hiše ne boš imel nič več kot pri navadni hiši. pričakuj pa da bo treba zamenjat fasado, če ni bila nič menjana/vzdrževana do sedaj če želiš v hiši bit še naslednjih 20-30let.

pa še to bi rekel da bolj iz zdrave pameti kot pa pod nujno. pač za montažno hišo ni dobro da voda vdira skozi fasado (kar itak ni dobro za nobeno hišo ampak ok)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Magic1 ::

Treba je pogledat stanje okoli hiše, tam pri tleh in po fasadi, potem je treba it na podstrešje, ker če je kaj zamakalo, je lahko štala. Res se pa da dost preprosto lepotno obdelat problematične točke in jih boš fasal čez par let. Najbolje, da plačaš nekoga, ki se spozna, da gre s tabo.
Magic

mat xxl ::

Ti misliš kupiti razstavljeno rabljeno hišo ali??? Postavljeno?

N0t0ri0us ::

če je bil hiša ustrezno zgrajena, začšitena in vzdrževana je dobra za naslednjih 100 let. Če je pa kdaj zamakala voda ali karkoli nepravilno zgrajeno, boš pa imel resne probleme s trohnobo.

Predlagam, da pokličeš g. Franca Pohlevna ali g. Miha Humarja (številke najdeš na internetu). Mislim, da bosta proti plačilu pripravljena iti pogledat objekt in ti podati strokovno mnenje o stanju hiše. Že res, da bosta po vsej verjetnosti računala nekaj 100€, kar pa minimalen strošek glede na 50.000-150.000€ vreden objekt in pa možne posledice nepravilne izgradnje in vzdrževanja.

fikus_ ::

Preveri iz kakšnega materiala so stene. Sicer ne vem do kdaj, ampak mislim da Marlesove so imele stene iz vlaknocementnih plošč z azbestom.

MadMax ::

Ja, imele so, pa ne stene ampak samo zunanje fasadne plošče. In ne samo Marles.
A dokler je ne napadeš s fleksarco ne bo nikomur hudega.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

miko22 ::

hvala za mnenja. Ravno to me skrbi kaki skriti stroški. Hiša je sicer vzdrževana, ima belo peko za fasado, zamakalo ni, samo to se lahko skrije, okna so sicer prva, kar bi verjetno trebalo v nekem planu met za zamenjavo. Ne morem pa videt kako je z izolacijo, saj je bela opeka naokoli. Kako bi lahko preveril poleg lastnikove trditve? Je pa marlesova. Sem klical na marles pa so tudi rekli, če ni zamakalo, se nimam ničesar bat.

Magic1 ::

Sam ta če je lahko končretno velik. Najbolje preverit, če lastnik ne muti, nima razloga da ti nebi pustil preverit pred nakupom. Kakšno pa sploh imajo te bajte izolacijo, 30 let stare znajo imet bolj švoh varjante.
Magic

miko22 ::

ravno to me zanima, kako lahko preverim ali je vse ok?

nejcek74 ::

OP:
do sedaj nisi dal cisto nobene informacije na podlagi katere bi ti lahko karkoli svetovali. Montazna hisa je lahko marsikaj.
- 99% 30let starih his (kalsicne ali montazne) so gradbeno izrazito slabse kot moderni objekti:
degradacija materialov, veliko jih je ze prezivelo svojo uporabno dobo (npr. vecina cenejsih oken, vrat) ali pa se temu blizajo (izolacijski materiali, stresniki etc)
manj zahtevni standardi ob gradnju: dopustne toplotne izgube so bile izrazito vecje
manj kvalitetni elementi: ogrevalni sistemi z slabsimi izkoristki, okna z vecjimi izgubami etc
- zamenjava (obnova) vecine primerljivih elementov je priblizno enako draga na klasicni ali montazni hisi (streha, fasada etc), je pa res da bos na hiso sestavljeno iz elementov tezko vrgel najcenejsi fasadni omet
- degradacija nosilnih elemenotv oziroma sanacija le teh je res lahko bolj problematicna pri hisah z leseno nosilno konstrukcijo (gnitje zaradi vlage)
- pa vendar, najslabsa moznost je nakup s popoldanskim delom zgrajene hise, kjer so ljudje z "bogato zakladnico domacega znanja" in "veliko zeljo po prihranku" poceli najrazlicnejse bedarije v temeljih, ploscah in prekladah. Vecina teh his je primernih le za rusenje.
- slovenci imamo predsodke proti montaznim hisam, cena bi zato morala biti bolj ugodna
Kot ti je nekdo ze svetoval, ce sam nimas tega znanja, je ob taki investiciji edino smiselno narociti strokovnjaka iz gradbene stroke (btw. sam sem arhitekt, pa bi ravno tako poiskal mnenje gradbenika ob nakupu hise)

Magic1 ::

Je treba razumet, da gradbeniki niso študirali le zato, da bodo gradili nebotičnike. Najosnovnejša hiša ima vse gradnike stavbe in je treba znat kar nekaj stvari, da znaš ocenit stavbo malo bolj, kot le kvaliteto zadnjega ometa.
Magic

mat xxl ::

Ja vem za eno Marles montažno hišo iz leta 1973 v Mednem pri Ljubljani ...., je bilo vse tako gnilo in izolacija napita z vlago, da so jo podrli in postavili novo.

miko22 ::

Sem si uredil enega strokovnjaka iz Marlesa. Bomo videli kaj bo imel za povedat.

SeMiNeSanja ::

miko22 je izjavil:

Sem si uredil enega strokovnjaka iz Marlesa. Bomo videli kaj bo imel za povedat.

Najbolj pametna varianta.

dork_ ::

Sem kupil pred leti montazno od Jelovice iz 1980. Ce bi se enkrat kupoval bi se odlocil enako. Zamenjal sem okna, dodal nekaj izolacije in je fantazija kar se tice kvalitete bivanja. Pred tem sem zivel v socialisticni kocki iz enakega obdobja pa se ne da primerjat. Tukaj sta itak dva klana...eni bodo vecno zagovarjali klasiko drugi pa montazno izvedbo. Dejstvo pa je, ce kupis staro hiso je v primeru, da ni bilo predhodnega vlozka v adaptacijo potrebno nekaj denarja nameniti menjavi dotrajanih stvari pa naj bo to zidana ali montazna hisa...

miko22 ::

evo, strokovnjak iz Marlesa si je ogledal in dal zeleno luč. Zaračunal pa 40€ :D

Ales ::

Si lahko malo bolj specifičen, kaj je gledal, kaj sta skupaj ugotovila, v kaj boš moral v kratkem investirati, itd.?

miko22 ::

Je reko, da je vse ok, niti oken ne rabim zamnjat, so lesena termopan. Edino pobarvat je treba lesene dele. Ostalo pa je vzrževano, tako da naj kupim.

UNIVERZUM ::

Čestitam za vrhunsko investicijo 40€, bi si želel, da več ljudi koristi strokovnjake pri raznih nakupih rabljenih stvari (avto,...). Mnogo bolje in predvsem ceneje kot kasnejši jok in stok po forumih ter iskanju rešitve, ki bo najcenejša.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

Magic1 ::

Jaz sem tudi dal statiku 50€ preden sem šel v adaptacijo. Sej to na koncu ni noben denar, prepreči ti lahko pa ogromno tegob in dodatnih stroškov. Sam en folk je pač najbolj pameten v vsem na svetu... Na koncu so seveda za vse ostali krivi.
Magic

miko22 ::

Ja, saj jaz tudi tak mislim. Glede na znesek, ki ga imam namen "zapravit" za nakup, so to centi. Me je pa pomiril. Sem mislil, da bo reko, da vsaj okna treba zamenjat, pa je reko, da ni potrebe. Samo naj lepo pobarvam, pa še bodo služila svojemu namenu.

Vsi kateri imajo hiše, pravijo, da je to vreča brez dna. Taka ali drugačna, ker vedno kaj najdeš kaj bi rad imel, popravil/ izboljša,...
Če grem v nakup sem do penzije pečen, da odplačam kredit, pa vzdrževanje,....malo me skrbi, samo če ne bom tvegal, ne bom imel nikoli hiše.

Magic1 ::

Veliko je v vzdrževanju in pri obnovah, v izbiri materijala. Treba je naredit kot je treba in s primernim materijalom, potem s primernim vzdrževanjem zadeva lahko traja mnogo dlje. Bajta je lahko vreča brez dna, seveda je vse najdražje če za vsako malenkost pokličeš "majstra" in na koncu ni nujno, da sploh naredi, kot je potreba. Danes imaš interent, npr http://www.podsvojostreho.net/ gor lahko dobiš ogromno nasvetov, a vmes tudi veliko neumnosti kakšnih "mojstrov". Moraš znat malo ocenit. Če pa si v dilemi lahko vedno za kakšnega pedesetaka vprašaš šolanega strokovnjaka, kot si storil sedaj. Za večino stvari, je 50€ na koncu drobiž.
Pri vsaki hiši je zamakanje zelo škodljivo, pri montažni pa še veliko bolj. Bodi pozoren na to pri vzdrževanju. Les hitro gnije, a suh je lahko večen. Voda, vlaga, zajedalci bodo pri tebi stvar, na katero boš moral najbolj pazit pri vzrževanju.
Magic

Okapi ::

Les hitro gnije, a suh je lahko večen.
Čisto tako, off-topic in kot zanimivost, praktično večen je pravzaprav le moker les.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Magic1 ::

Tudi suh je, a kaj ko ni nikjer po svetu tako suho, kjer je nekoč nekaj raslo in ni bilo dvonogih, da ne bi skurl lepo suh les;)
Magic

jype ::

miko22> samo če ne bom tvegal, ne bom imel nikoli hiše.

Ta izjava se mi zdi popolnoma absurdna. Če nimaš denarja za hišo, potem je ne kupuj, ampak raje razmisli o cenejših možnostih reševanja stanovanjskega problema, ker se ti bo sicer kvaliteta življenja poslabšala za najmanj toliko časa, da redno odplačaš vse dolgove, v primeru težav z odplačevanjem pa potencialno še bistveno dlje. Vrsta prijateljev, ki sem jim posodil denar, ker so se ušteli pri nakupu nepremičnine, ki si je ne morejo več privoščit niti prodat, se vztrajno daljša.

Magic1 ::

Jure se hoče losat prijatlov in jim posoja denar... Saj veš, da se to ponavadi ne konča dobro, razen če tebi visi za ta denar in ga niti ne pričakuješ nazaj v štartu.
Magic

solatko ::

Kdorkoli danes posodi denar, lahko v veliki meri računa, da ga ne bo tako zlepa dobil nazaj, celo banke.
Delo krepa človeka

miko22 ::

Ne narobe razumet, hiše brez kredita ne moreš danes kupit. Hišo kupim na kredit, vse gre lepo skozi, se pokriva, razen....danes službe niso več od 21 leta pa do 65 leta zagotovljene. To je tveganje. Saj če ne bi bil kreditno sposoben niti ne dobim denarja.

ToniT ::

V štirih letih je verjetno hiša že prodana...

Ganon ::

Reklama za spletno stran.

fikus_ ::

mpritr1 si večkrat privošči takšno reklamo!

Stellungnah ::

Ali našteto v tej temi velja tudi za Jelovica rabljene hiše? Ali so tu kakšne posebnosti glede na Marlesove?



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rabljena Marles montažna hiša

Oddelek: Loža
132394 (1638) MadMax
»

Montažne hiše - pogajanje o ceni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7625776 (20634) UganiKdo
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13245050 (27196) Aston_11
»

Montažna hiša- dvojček: help needed! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8019688 (15764) nejcek74

Več podobnih tem