» »

klima hladi pri gretju se pa ustavi

klima hladi pri gretju se pa ustavi

Bizkit45 ::

problem imam s klimo pri gretju. Na začetku se ventilator zavrti za ~10sekund nato ugasne. Kompresor se zažene istočasno z ventilatorjem, ampak potem ko se ventilator ugasne, kompresor še vedno deluje. No, vsaj nekaj časa, nato pa tud kompresor odpove. Notranja enota se takrat ugasne in začne utripati lučka. Kasneje se notranja zopet prižge, še vedno utripajo lučke med oranžno in rdečo, ampak na zunanji enoti se ne zgodi nič.
Ko ponovno vržem ven varovalko in počakam nekaj časa lahko zgodbo ponovim.
Ventilator in kompresor na zunanji enoti se bosta zopet zagnala in spet bo nekaj časa pihalo toplo. Potem bo crknil vent in nato še kompresor..LOOP!
Plina je dovolj, je bil majster tuki pa je napolnil, tudi priključil manometer in je bilo dovolj pritiska pri delovanju - sam ni znal razložiti pojava, ki ga opisujem. Tudi oba kondenzatorja je pomeril in sta ok.
Sam malce sumim ta majcen kondenzator 2uF, ki je za zagon motorja na ventilatorju, ampak me čudi ker se zažene?!
Druga stvar je pa ta, da je klima stala pri miru 7 let (letos je bila prvič uporabljena). Je letnik 2008 in ni inverterska niti nima nobene logike.
Še tole - pri hlajenju ventilator deluje neprestano
Gre pa za Airwell Prime 9 (notranja) in GCN 9 RC R410A (zunanja)
Kakšne izkušnje ali napotki?
Hvala

BorutK-73 ::

Kaj pa če sploh nima gretja.

Bizkit45 ::

Ima.

Včasih greje tudi do 20 min, ampak zunanji vent se pa ne vrti.
Potem vrže ven in je ne boš pripravil do ponovnega gretja..res ne razumem.
Mogoče je pa le kdo imel podobno izkušnjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bizkit45 ()

Spajky ::

Čisto možno je, da kakšen ali kondenzator od obeh ali kakšno navitje od obeh motorjev prebija. Steče večji tok kot treba in zaščita izklopi. Ni nujno da je navitje prebito, lahko prebija med navitji v katerem motorju. Lahko pa (praviš, da je klima stala 7 let) zaradi oksidiranega kontakta na priključku onega tamalega kondiča (zagonski) za vent zaradi vibracij zgubi kontakt po kratkem času.

Takrat vent (preostalo navitje!) potegne večji štrom in ker se ne vrti (ne hladi se navitje!), se zna zgodit da se začne iz navitja venta tudi kadit !!! in če tega ne vidiš hitro, adijo vent! Tvoja klima je novejša od moje, pa verjetno zaščita izklopi postopoma v celoti zunanji del, da se ne vžge. Meni je s pravočasnim ročnim izklopom uspelo rešiti vent (glih videl oblak dima!). Rešitev je v spucanju onega čeveljčka na obeh straneh-stisnit malce, da gre bolj na trdo nazaj in da ne oksidira nazaj malce WD-40 ...

Če pa kondenzatorčič čez čas prebije, pa tudi ni dobro, ker gre isti tok brez faznega zamika skozi navitja venta, pa spet ti zaščita izklopi.

Bo treba malce odpret pokrov klime (odklopi elektriko klimi!) pa pomerit navitja obeh motorjev in pa kondenzatorje/žice/kontakte. Pač kombinacijsko diagnostiko. Lahko je čista malenkost kot je bila pri meni, lahko je pa kaj huje narobe ... Splača se malo prečekirat, kot pa it takoj po drugo klimo z montažo (da te serviser proba nategnit, kot je eden probal že tudi mene >:D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spajky ::

Lahko te pa zeza tudi navitje/kontakti elektromagneta ventila za gretje/hlajenje ali pa slab kontakt na releju' za preklop na notranji9 enoti ... bok ti ga vedi kaj utegne bit :8)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Bizkit45 ::

tnx. najprej bom poizkusil z menjavo kondenzatorja za ventilator, potem pa naprej.
bom javil, ko prispe iz čajne :)

telexdell ::

Zagonski kondenzator (že ime pove) je namenjen zgolj zagonu in ničemur drugemu (ko motor zažene ga lahko mirne duše odklopimo). Če pri hlajenju ventilator steče potem z zagonskim kondenzatorjem ni nič narobe.
Nekako se mi zdi logično, da pri hlajenju ventilator deluje ves čas (hladi rebra), pri ogrevanju pa se vklopi le občasno (sam nimam klime , naj to pove nekdo, kateri jo ima!). Glede na opisane težave sumim (nekaj časa deluje- samodejni izklop- po neka časa mirovanja možen ponovni vklop), da je težava v pregrevanju elektronike (pri hlajenju piha hladen zrak in hladi elektroniko, pri gretju pa tega hlajenja ni). Ko se klima izklopi bi bilo smiselno preveriti, če je kateri del elektronike posebej topel. Možno je tudi, da je pokvarjen termostat in zaradi tega vrže ven varnostni termostat, kateri se resetira tako, da izključiš napajanje...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Bizkit45 ::

pri hlajenju drugače piha topel zrak in ga ventilator na zunanji enoti hladi. pri gretju pa ravno obratno - klima zunaj zmrzuje. MOgoče res ni potrebe po ventilatorju, ampak nekajkrat je ventilator deloval in zato je klima tudi delovala dlje. Mogoče res ni nič narobe s kondenzatorjem, ali pa ima energije samo za en zagon? to bi bilo logično? prvič zažene ventilator in ga potem ugasne, ko pa se ponovno hoče prižgati pa ni elektrine? Ker ventilator naj nebi deloval neprestano, ali pač?

Spajky ::

Pri moji klimi dela zunanji vent vedno in enih 10 sekund dlje kot kompresor po izklopu. Tudi pri gretju (Panasonic navadna trenutno) ... Vsa elektronika je v notranji enoti, zunaj ni tega ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera klima (strani: 1 2 3 4117 118 119 120 )

Oddelek: Kaj kupiti
59791160411 (279) darck
»

Problem s staro klimo coolwex letnik 2003

Oddelek: Loža
121616 (1481) Pesimist
»

Problem z domačo klimo

Oddelek: Loža
91687 (1164) #000000
»

Lastna montaža klime v hiši

Oddelek: Loža
3846137 (16567) Magic1
»

Vprašanje glede klimatske naprave....?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
133291 (2851) Spajky

Več podobnih tem