» »

Problem s staro klimo coolwex letnik 2003

Problem s staro klimo coolwex letnik 2003

Pesimist ::

Zunanja enota se ne začne verteti iz prva. Iz notranje enote piha slab zrak in malenkost smrdi. Vcasih je potrebno po 10x pognati zadevo, da se zunanja enota zacne vrteti in klima delovati normalno hladno brez dodatnih dišav.
Klima se sama izkloi po par minutah kadar zunanja enota ne deluje. Tudi varovalko mi je ze vrglo ven enih 6x v teh mesecih vedno ko sem probaval pognati klimo. To ze dela dalj casa.

Ko pa mi enkrat uspe pognati pa deluje do konca dnevna normalno, tudi ce jo vmes izklopim se vklopi takoj nazaj. Vse ok do naslednega jutra kjer je potrebno ponovno zaganjat po 10x.

Kaj bi lahko bil najverjetnejsi vzrok? jaz sumim kondenzator glede na nacin delovanja oz ne delovanja.
  • spremenilo: Pesimist ()

SaXsIm ::

Lahko, da je kaj narobe z motorjem kompresora ali njegovo regulacijo. Predvidevam, da klima ni inverterska?
SaXsIm

Pesimist ::

ni ne, dvomim da so to meli dalnega leta 2003 anyway. Samo ce bi sel kompresor a ni potem tako, da ko jo enkrat izklopim, se ne vklopi vec takoj nazaj? Mislim ko mi jo enrkat rata koncno zagnati, jo lahko izklopim pa spet vklopim cez 10 minut in bo delala do naslednega jutra. Ce je sel kompresor je tak verjento bolse novo nabavit.

Ventilator se tudi ne vrti dokler pac ne zacne normalno laufat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

konspirator ::

Če meče ven varovalke, potem so lahko kondenzatorji/ drugi tokovni regulatorji.

SaXsIm ::

Hja, če je metalo ven varovalko, potem nekje potegne previsok tok. Druge opcije, kot da je nekaj narobe na pogonskem sklopu, pomojem ni. Sicer ne vem točno, kako je reguliranje motorja narejeno (če sploh), če ima motor dve hitrosti ali gre samo za on-off regulacijo.

Sicer bi za začetek preveril vso elektroniko, sploh močnostne dele. Glej za napihnjene kondenzatorje ali poškodovane tranzistorje. Če nič od tega ni poškodovano, potem je skoraj gotovo kaj narobe z motorjem. Če gre za asinhronski motor, bi bilo smiselno pogledati, v kakšnem stanju je zagonski kondenzator.

Sicer te opozarjam, da se na specifiko klimatskih naprav ne spoznam najbolje, tako da je vse ugibanje.
SaXsIm

Pesimist ::

Ja kako leot nazaj je serviser kondezator menjal pa zaracunal mastno. Zdaj smo sami odprli in ta kondezator je zelo fusarsko bil pritrden. Zato smo malo fixali in je delalo 2 dni. Zdaj pa spet zacelo jebat....

Pesimist ::

Zdaj spet probavam menda ze 6tic vklopit brez uspeha. Slisi se da zunanja enota zalaufa pa se takoj spet izklopi in notranja entoa z njo v 90% casa.

Evo 7dmic zdaj pa je zalaufalo vse in deluje....... zunanja enota se vrti, notranja piha mrzlo in nic vec ne proizvaja dišav. Cez enih 15 minut bom jo izklopo in probal ponovno zagnat cez 5min...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

konspirator ::

Zamenjaj serviserja.
Kakšni kondezatorji so notri, jaz bi jih zamenjal vse ?
13 let delovanja je za coolwex dolga doba.

Zgodovina sprememb…

Pesimist ::

vse jih lih ne morem ker jih nimam dovol. Glede na to da nic ne deluje bolse kot pred menjavo tega v zunanji enoti, bom starega dal nazaj kateri ocitno deluje dobro pa na mesto tega zamenjo drugega se.
Klima se cisto isto obnasa kot ze te emsce. Tudi po 50 minutah izklopa se je takoj nazaj vklopla in zacela hladiti. Tak da ocitno se kondezator sprazne po 12+ urah izklopa.

Magic1 ::

Poglej če se kaj očitnega in poceni za menjat (dvomim). Karkoli drugega je samo metanje denarja stran pri 12 let stari jajc klimi... Raje kupi novo za 300€ in jo sam montiraj.
Magic

MTB ::

Si pomislil na kak ležaj?

KraitPay ::

Nimam steklene kugle pa vseeno lahko poskusimo. Odpoveduje ti zagonski kondenzator za kompresor/ventilator. Lahko oboje lahko samo eden. Ker se kompresor/ventilator ne zavrti, elektronika to javi in gre v "safe" mode. Malo sem že pozabil vrstni red vklopa. Ampak med vklopom ventialtorja/kompresorja je par sekund razlike.
Če bi bil jaz na tvojem mestu bi pogledal;
1. Če je ventilator OK in če se vrti na lahko, če ga zavrtiš z roko (verjetno se)
2. Pregled kondenzatorja. Dva v ena kondenzator, en majhen in en velik v enem ohišju, za vklop kompresorja in ventilatorja. Če imaš tokovne klešče, med obratovanjem izmeri tok in napetost na njem, pa ti povem, če je kondenzator OK ali ne. Lahko tudi izmeriš z multimetrom, ampak mora biti AC izklopljen + meritev ni natančna, ker kondenzator ni obremenjen.
3. Če je kondenzator OK, pogledaš če je kompresor vroč. Če je, potem se lahko poslavlja komrpesor in/ali kondenzator.
4. Pri vklopu, se vklopi kompresor ali ne? Če se ne, je lahko zopet kondenzator.
5. Poglej če se ventilator poiskuša ob zagonu zavrteti, če se že takrat ne, je lahko mehansko oviran ali slab ventialtor.
6. Če ni nič od tega je vhodna plošča, lahko je kakšen večji kondenzator za usmernikom.

Verjetno je zunanji kondenzator. Ko bo kakšen toplejši dan, poiskusi prižgati klimo. Če v toplem prižge v hladnem pa ne, je lahko tudi kondenzator, ker nima zadosti energije. Ko enkrat laufa tako ali tako ni problema (kondenzator se potrebuje samo za zagon). Ko izklopiš klimo in vklopiš, so kondenzatorji še vedno napolnjeni in zato lahko spet takoj vklopiš klimo. Ko pa se izpraznejo in/ali je bolj mrzlo pa kondenzator nima zadosti energije da zasuše kompresor/ventilator in/ali ima preveliko notranjo upornost in posledično velik padec napetost povzroči, da stvar ne more zagnati.

Pesimist ::

ok thx. Bom sel potem skoz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mitsubishi MSZ-FH klimatska naprava - diagnostika okvare

Oddelek: Pomoč in nasveti
81675 (1136) TheBlueOne
»

Klima problem, Megane 1.5dci, l'11.

Oddelek: Na cesti
264439 (3734) BorutK-73
»

Vprašanje glede klimatske naprave....?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
133304 (2864) Spajky
»

klima hladi pri gretju se pa ustavi

Oddelek: Loža
85092 (4715) Spajky
»

Klima 2-1 sistem

Oddelek: Loža
95499 (5203) ax3K

Več podobnih tem