» »

Študij na FE

Študij na FE

kristjan46 ::

Pozdravljeni!

S tem študijskim letom sem se vpisal na FE smer aplikativna elektrotehnika (VSŠ). Imam pa majhen problem. Namreč nimam nobenega predznanja elektrotehnike niti fizike, vendar sem opazil, da celoten študij temelji na temu. Pa me malce skrbi kako bom na izpitih in ustnih... Ima mogoče kdo kakšen predlog kako se lotiti vsega skupaj, saj me namreč veseli delo z električnimi napravami ipd. Skratka vsakršen nasvet bi bil dobrodošel :)

Se vnaprej zahvaljujem za vsak nasvet.

K3kec ::

Ne rabiš predznanja, pri OET 1/2 hodi na predavanja in avditorne vaje in obvezno vprašaj asistenta, če kaj ne razumeš in to je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K3kec ()

stalker ::

Če matematiko razumeš, potem ti je Lil'Kek'c povedal vse. Če je ne razumeš se pa raje prepiši. Ker znanje matematike je temeljna podloga za celoten elektro faks.

kristjan46 ::

Ja matematiko razumem samo mi nismo delali določenih snovi kot je na primer integral, kompleksna števila in vektorji... Hodil sem na ekonomsko šolo

lebdim ::

Ja, samo se moraš zavedati, da se fakultetna matematika začne s funkcijami, limitami, odvodi in integrali in da je to tisto bistveno. Če tega ne znaš ali pa ne boš razumel, potem nimaš kaj iskati na FE.

K3kec ::

kristjan:
Vse to boste tudi jemali pri matematiki 1/2. Kar boste potrebovali pri razumevanju OET snovi, boste na kratko ponovili tudi pri avditornih vajah pri OET, če ti pa še vedno ne bo jasno, si pa poglej na internetu kakšen video. Pri matematiki bi pa ti svetoval da hodiš na avditorne k Pernetu, ker res dobro razlaga. Prvi letnik je na FE res precej enostaven, tako da se ne preveč bat :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K3kec ()

Pro_moted ::

Lahko pa enostavno hodiš še naprej na faks, brez da se kaj bojiš in si priden in deloven pa boš brez problema naredil. Moraš se zavedat da so tukaj na forumu vsi, ki so hodili na tehnične fakse naredili prej še doktorat iz matematike kar v gimnaziji.
Ne sekiraj se. Mogoče pač ne boš blestel v matematiki, kar tudi vsakemu ni treba, pač ne boš delal po faksu v raziskovalnem laboratoriju ali pa predaval, ampak boš delal nekje kjer se druga znanja bolj poudarjajo. Za vsakega se najde delo, če je zainteresiran.Integrale in odvode se boš pa že naučil, ker tako težko pa spet ni, sploh na tem nivoju kjer boš potem deloval.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

KraitPay ::

Tako kot so ti nekateri povedali; ne oziraj se na mnenje drugih. Če pač nisi imel integralov, odvodod in podobnih stvari nič zato.
Greš namreč pri vseh predmetih iz neke srednješolske matematike. Edini problem bi ti lahko delal OET, ki pač zahteva neko tehnično predznanje, ampak se tudi tega da razumeti če si priden, hodiš na predavanja in če redno delaš kolokvije. Kako to vem?
Imel sem sošolca, ki je prav tako prišel iz ekonomske srednje šole in je hotel nekaj novega. Imel je sicer nekaj težav pri OET ampak, ko smo mu pomagali, je hitro zakapiral in ni bilo več težav.

Edini problem ki smo ga imeli mi je bil ta, da smo v prvem letniku imeli FIZ in MAT, ki se nista dopoljevali. Pri FIZ smo namreč začeli z odvodi in integrali hitrosti, pri matematiki pa z srednjošolsko matematiko. No ko smo končali z 1. letnikom, je šele sledila matematika 2, pri kateri smo imeli integrali in odgode malo bolj na splošno.

Tako da brez skbi, pogumno in vso srečo!

SaXsIm ::

Vse se da narediti, morda boš moral vložiti samo malce več dela, kot kdo, ki predznanje že ima. Za matematiko (in tudi fiziko?) je dober vir znanja khan academy, za OET pa ima FE videe predavanj na spletu, od ARSa (UNI predavatelj). Če prav jih zdejle ne najdem, ker so spreminjali spletno stran in se na novi še ne znajdem. Za fiziko se splača hoditi na avditorne k Fošnariču, če bo eden izmed asistentov za predmet.
SaXsIm

TehDucky ::

Tri leta nazaj smo pri OET1 ponovili prvih 14 dni vso srednješolsko matematiko in vzeli še tisto kar nekateri mogoče niso (integrali, limite ipd. ne vem več). Tako, da razloga za neznanje OETja ni bilo. Potem pa smo samo šibali čez vso snov, ker je profesor predpostavljal, da so že vsi znali potrebno matematiko.

Fizika mi je bila pa zelo zanimiva, vendar kljub temu kar zahtevna. Čimveč hodi na predavanja in vaje, zapisuj si vse, potem pa le preveri še 1 dan pred predmetom vse formule vsaj oz. vaje.

FE ni lahek faks, ampak se ga da vseeno narediti brez večjih težav. Le naloge/vaje delaj čimbolj redno, pomaga tudi če se dobiš s kakšnimi sošolci, ena učilnica bi mogla biti vedno na voljo v popoldanskih urah. Lahko si zrihtate tudi tutorja, samo če hočeš da ti tutor pomaga, je fino da že nekaj znaš. Toliko, da veš kaj vprašat, ne sam rečt OETja nimam pojma.

DOOM_er ::

hodi na predavanja in hodi na vaje, to je vse. Sam nisem imel pojma o OET ampak sem s sprotnim delom dosegel to da sem naredil po kolokvijih z 10. Matematiko boš rabil skozi celoten faks tako da se jo le nauči kot se zagre, medtem ko pa pri fiziki določene stvari pridejo v poštev v višjih lentikih. Vglavnem recept je simpl. Ne zabušavat in imej 100% udeležbo pri vsem ter poskušaj razumeti stvari sproti. Če se zatakne, se usedi in nauči v nasprotnem primeru boš švical kot konj kasneje.
Robots will steal your job. But that's OK

brodul ::

Zdravo,

vsaj na UNI studiju smo vse dele Elektrotehnike in Fizike vzeli od zacetka. Pri matematiki naceloma tudi vendar si moral relativno obvladati matematiko iz gimnazije.
Tu in tam sem imel problem tudi sam. Sploh pa kasneje med studijem, ko enostavno "pozabis" odvajat med tem ko delas neke druge stvari.

Pomagal sem si s tem http://www.e-um.si/ . Splaca se ti preleteti celo gimnazijsko matematiko. Snov je dobro razlozena.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

ticox ::

Živjo

Opa tole sedaj sem pa prebral nekaj pamtnega.
Sam se namrec tudi odlocam, da bi se vpisal na to smer (vss aplikativna elektortrhnika- felj) samo me podobno skrbi ce bi bilo to potem za narediti, ker nocem nekaj pretiravati z visokimi cilji četudi bi bila mogoce visja sola energetika- (mislim da je v kranju) samo, da bi naredil.

Trenutno zaključujem elektrotehnik-enregetik
Samo se tudi nebi ravno hvalil z velikim znanjem matematike in fizike, ker prihajam iz programa 3+2 pa malo bol temeljimo na praksi.
Glede OET pac ja racunanje upori, kondenzatorji... Drugo mi je bol tuje. Vendar to me zanima in se mi ni problem malo potruditi.
Skrbijo me delovne navade, ker sem sedaj naredil z dobrim/pravdobrim uspehom brez problema in mi ni bilo potrbno sedeti za knjigo. Samo moram pa priznati, da ni ravno velike težavnosti.
Pa omejitev sem tudi videl da je bila 60 tock to je ze nekaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ticox ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

fizika na fakultetah

Oddelek: Šola
242497 (1708) kow
»

FERI programiranje

Oddelek: Šola
246968 (6495) amacar
»

Fakulteta za strojništvo ali elektrotehniko??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
16449921 (28432) Unknown_001
»

Urnik na Fakulteti za elektrotehniko

Oddelek: Šola
243966 (3142) Sirko20
»

prepisovanje na maturi NEXT GEN - how to (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8812058 (8563) Pro

Več podobnih tem