Forum » Loža » Sevanje (131I) in vpliv na elektroniko v bližini
Sevanje (131I) in vpliv na elektroniko v bližini
Kaj ::
Pozdravljeni!
Par vprašanj glede gama žarkov radiojoda na elektroniko v bližini.
V povezavi z zdravljenjem hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice), kjer se vbrizga nizek odmerek 131I (radiojod), ponavadi od 550 do 1100 MBq, me zanima še tehnološka plat samega sevanja, saj sem na tem področju bolj neveden. Radiojod namreč preide iz krvi v ščitnico, ki edina v telesu absorbira jod, s tem se uniči del ščitnice, ki ga je preveč. Poseg naj za telo ne bi imel stranskih učinkov, možnosti raka in podobnega, vseeno pa priporočajo izolacijo, odvisno od odmerka, predvsem od otrok in nosečnic (1-3 tedne).
Ob vsem tem se mi je seveda postavilo tudi vprašanje, kako radiaktivno sevanje na splošno (v takih odmerkih) vpliva na elektroniko (ročna ura, mobitel, PC) če si v bližini le-teh. Radiojod menda sestavljajo okoli 90% žarki beta, ki imajo v tkivu doseg 1 do 2 mm, ostalo so gama žarki, ki so bolj prodorni in imajo daljši doseg do par m. Zanima me predvsem za te zadnje žarke.
Hvala ;)
V povezavi z zdravljenjem hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice), kjer se vbrizga nizek odmerek 131I (radiojod), ponavadi od 550 do 1100 MBq, me zanima še tehnološka plat samega sevanja, saj sem na tem področju bolj neveden. Radiojod namreč preide iz krvi v ščitnico, ki edina v telesu absorbira jod, s tem se uniči del ščitnice, ki ga je preveč. Poseg naj za telo ne bi imel stranskih učinkov, možnosti raka in podobnega, vseeno pa priporočajo izolacijo, odvisno od odmerka, predvsem od otrok in nosečnic (1-3 tedne).
Ob vsem tem se mi je seveda postavilo tudi vprašanje, kako radiaktivno sevanje na splošno (v takih odmerkih) vpliva na elektroniko (ročna ura, mobitel, PC) če si v bližini le-teh. Radiojod menda sestavljajo okoli 90% žarki beta, ki imajo v tkivu doseg 1 do 2 mm, ostalo so gama žarki, ki so bolj prodorni in imajo daljši doseg do par m. Zanima me predvsem za te zadnje žarke.
Hvala ;)
- spremenil: Kaj ()
A. Smith ::
Najbrž se zavedaš, da je možno stvari izračunat samo zelo na grobo, se pravi kot indikacijo in ne kot nekaj absolutnega. Pri tem je treba upoštevat še nekaj stvari:
Radiacija, ki je v tebi, se na okolico izseva skozi čas. Se pravi, dlje se boš nekje zadrževal, večjo dozo bo "prejela" elektronika okrog tebe. To dozo lahko preračunaš z online kalkulatorjem:
1100 MBq of I-131 at 50 Centimeters
0.000212656011578089 Sv/hr
Če to pretvorimo v Graye (itak je skoraj isto), dobimo:
0.0002126560115781 gray/h
Sievert in Gray sta enoti, ki predstavljata učinek obsevanja.
Ker zdrži čip za široko potrošnjo (se pravi, tisti, ki ni izdelan po vojaških standardih) med 50 in 100 Grayev, mislim, da je razmišljati o učinkih na elektroniko brezpredmetno; jaz jih v smislu poškodb elektronike na tvojem mestu ne bi pričakoval.
Če sem med preračuni kaj kiksnil, računam na forumske kolege, da bodo na morebitne napače opozorili :-)
Radiacija, ki je v tebi, se na okolico izseva skozi čas. Se pravi, dlje se boš nekje zadrževal, večjo dozo bo "prejela" elektronika okrog tebe. To dozo lahko preračunaš z online kalkulatorjem:
1100 MBq of I-131 at 50 Centimeters
0.000212656011578089 Sv/hr
Če to pretvorimo v Graye (itak je skoraj isto), dobimo:
0.0002126560115781 gray/h
Sievert in Gray sta enoti, ki predstavljata učinek obsevanja.
Ker zdrži čip za široko potrošnjo (se pravi, tisti, ki ni izdelan po vojaških standardih) med 50 in 100 Grayev, mislim, da je razmišljati o učinkih na elektroniko brezpredmetno; jaz jih v smislu poškodb elektronike na tvojem mestu ne bi pričakoval.
Če sem med preračuni kaj kiksnil, računam na forumske kolege, da bodo na morebitne napače opozorili :-)
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
nikjozo ::
Pozdravljeni!
Hvala ;)
Lahko ti posodim merilnik, pa konkretno izmeriš koliko sevanja doseže naprave
http://www.bolha.com/stroji-orodja/meri...
Kar se tiče trditve da radiojod ne vpliva na zdravje ni res. Konkretno poznam osebo ki je imela enako radioterapijo, nato pa zbolela za rakom - pri ne dopolnjenih 30-ih letih
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nikjozo ()
MaFijec ::
Kar se tiče trditve da radiojod ne vpliva na zdravje ni res. Konkretno poznam osebo ki je imela enako radioterapijo, nato pa zbolela za rakom - pri ne dopolnjenih 30-ih letih
Tole pa je sklep stoletja.
Jaz pa poznam eno osebo, ki je vrhunsko pripravljen rekreativec, že celo življenje živi zdravo, pa je zbolela za rakom.
Ergo, rekreacija povzroča raka ...
Upam, da lahko vsak vidi, kje je napaka pri takem sklepanju, na večih nivojih.
stapler rump ::
Povečano sevanje gama se da v okolici pacienta lepo izmeriti z dovolj občutljivim dozimetrom. Odvisno je od odmerka. Ne spomnim se več točno, koliko Bq je dobila oseba, pri kateri sem to meril pred leti. Po mojem spominu je bila vrednost v uSv/h na kakem metru oddaljenosti nekajkrat večja kot naravno sevanje ozadja.
To so za ljudi še vedno zelo nizke vrednosti. Elektronika je še bistveno manj občutljiva na sevanje kot živi organizmi (zakaj bi sicer v okoljih z visokim sevanjem uporabljali robote?). Razen če delaš s kakimi občutljivimi instrumenti, ne bi smela imeti ta terapija nobenega opaznega vpliva na naprave okoli tebe.
Smrekar1 ::
131I vsekakor lahko povzroči težave, vendar je verjetnost za to toliko manjša, da boš naredil sebi več koristi če ti ga vbrizgajo kot ti ga ne.
Razpolovno dobo ima 8 dni, kar pomeni, da količina sevanja* pade za 50% v 8 dneh. Če je imel A.Kovač prav glede tega koliko zdržijo čipi res ne skrbi - ljudje imamo 100% smrtnost, z maksimalnim zdravljenjem pri nekako 8 Grayih, brez zdravljenja pri približno 6 Grayih, čip ob tebi bo prav gotovo dobil manjšo dozo kot ti.
* čisto točno bi bilo: število radionuklidov, od katerih je neposredno odvisna količina sevanja
Razpolovno dobo ima 8 dni, kar pomeni, da količina sevanja* pade za 50% v 8 dneh. Če je imel A.Kovač prav glede tega koliko zdržijo čipi res ne skrbi - ljudje imamo 100% smrtnost, z maksimalnim zdravljenjem pri nekako 8 Grayih, brez zdravljenja pri približno 6 Grayih, čip ob tebi bo prav gotovo dobil manjšo dozo kot ti.
* čisto točno bi bilo: število radionuklidov, od katerih je neposredno odvisna količina sevanja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | 5 G - za in proti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27846 (20907) | Jazon |
» | Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanjeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 11007 (8428) | jype |
» | Varnost mobilnih telefonov: nove študije na miškah in podganah brez dokončne sodbe (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20068 (16877) | blay44 |
» | PC vs. TV Elektromagnetna sevanjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3399 (1805) | 737 |
» | Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnegaOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 14718 (8171) | BaToCarx |