» »

Električni daljnovod - zazidljiva parcela in cena le te

Električni daljnovod - zazidljiva parcela in cena le te

Keyser Soze ::

Imam eno vprašanje oz. prošnjo.

V lasti imam eno parcelo, ki je v celoti zazidljiva. Ko sem poklical nepremičninarja, da se oglasi in pregleda oz. oceni stanje, me je opozoril na daljnovod, ki poteka čez parcelo.

Ge za lepo kvadratno 60x60 parcelo, čez katero precej priročno, cca. 10m od roba (poleg ceste) tečejo žice daljnovoda. Agent me je opozoril, da je gradnja 10m stran od daljnovoda prepovedana oz. je potrebno pridobiti naknadno soglasje in da je posledično tudi prodajna cena takšne parcele ustrezno nižja, ker se pač nikomur ne da ukvarjat s takšnimi malenkostmi.

Pod črto je tako 1/3 parcele neuporabna oz. ima precej manjšo tržno vrednost, kot preostali del. Sedaj me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z vzdrževalci omrežja in odstranitvijo kablov oz. polaganjem le teh v zemljo. Kot sem rekel, ob parceli teče cesta, poleg katere bi BP položili kable.

Ali je mogoče, glede na to da služnost ni vpisana v ZK, je pa daljnovod na parceli še izpred 1990, od elektra zahtevati sanacijo stanja oz. kompenzacijo zaradi nižje prodajne cenen? Verjamem, da bi se sicer odločili za slednjo opcijo, ker je veliko cenejša, plus tudi meni bi to bolj ustrezalo.

Ima mogoče kdo kakšne izkušnje s tem oz. se je že soočil s takšnim problemom?
OM, F, G!

Aston_11 ::

Služnost so pridobili na podlagi zakona - priposestvovanje. Premaknili bi na tvoje stroške. Mučo. Soglasje za gradnjo bliže dajo brez problema - načeloma. Mi, ko smo prodajali, daljnovod je bil na meji, zaradi tega cene nismo nižali, prodali pa vseeno.

SeMiNeSanja ::

Sicer ne vem za kakšen daljnovod se gre, ampak resno dvomim, da bo šel Elektro na tvojo željo zakopavati kabel mimo tvoje parcele, tudi če se gre za manjši lokalni 'daljnovod'.

Aston_11 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Sicer ne vem za kakšen daljnovod se gre, ampak resno dvomim, da bo šel Elektro na tvojo željo zakopavati kabel mimo tvoje parcele, tudi če se gre za manjši lokalni 'daljnovod'.
Naredijo, samo stroški so ubitačni. V rangu par 10 k.

Keyser Soze ::

Ja, to o priposestvovanju mi je načeloma jasno. 20 let, pa šlus.

Samo se mi zdi pa izredno butasto, da imam nepotreben strošek če hočem polno izkoristit kapacitete svoje parcele. Neposredno pod daljnovodom ne moreš gradit in ker daljnovod teče čez najlepši del parcele, je pač tudi ob soglasju nemogoče koristit 3m od daljnovoda in 10m med cesto in daljnovodom. Edino kar mi preostane je zasipanje kotanje in gradnja na manj ugodnem delu parcele.

Ne gre mi pač v kup tole, da je zakonodaja tako neobzirna. Konec koncev morajo vzdrževat omrežje, zaračunavajo omrežnino, ipd., tako da bi lahko dejansko prestavili tisti kabel 10 metrov levo in v zemljo pa gre lepo po parceli pod zemljo.

Komot mi jo prekopljejo, komot gre čez mojo parcelo, mi gre pa težko v račun, da sem zato oškodovan.

P.S.: Dejansko so trije potencialni kupci vsi po vrsti zbijali ceno zaradi tega dejavnika. Parcela se prodaja več kot 2 leti, pa je cena konkurenčna ponudbi na tržišču (izvzemši dejstvo daljnovoda).
OM, F, G!

Šimpanz ::

Cena pozemnega dalnovoda je bistveno višja kot nad zemljo, zato je 90% dalnovodov nad zemljo. Če bi ti ga zakopali pa bi lahko imel kasneje problem, ko tam ne bi mogel nič zidati. Kolega je pred 20 leti zgradil hišo potem pa jo je hotel zraven še sosed pa ga je prosil za soglasje če potegne elektriko čez njegov vrt. Seveda mu je ugodil, zdaj pa hoče tam zgraditi sin še eno hišo pa ne more ker spodaj teče elektrika. Kabel bodo morali premikati na svoje stroške (6k eur), ker sosed sedaj noče nič slišati da bi kaj prispeval.

Aston_11 ::

Šimpanz je izjavil:

na svoje stroške (6k eur), ker sosed sedaj noče nič slišati da bi kaj prispeval.
To je normalno. Če hoče lastnik drugačno stanje, je jasno, da ga bo on plačal. Je imel priliko misliti, ko je bil čas.

Keyser Soze ::

No ja, glede na to, da bi šel kabel cca. 1 m od lokalne ceste, mislim, da ne bi bilo težav z zidanjem, ipd., 5m od ceste itak nimaš kaj praskat. Za dovoz nardit npr. bi se pa verjetno dalo izvest projekt.

Pač, situacija ni nabolj rožnata. V skrajnem primeru pustim kot je in upam, da se najde enkrat ena rešitev.

Je pa zadeva, kot sem že omenil, močno butasta IMO, še celo za slovenske razmere, pa smo vajeni vsega čudnega. Konec koncev, če pogledamo, včasih tako ali tako nisi imel "prava glasanja", kje bo šel daljnovod. Vmes je preteklo cca. 35 let, sedaj pa je edina opcija to, da ne moreš naredit ama nič.
OM, F, G!

nejcek74 ::

(2) Širina varovalnega pasu elektroenergetskega omrežja poteka na vsako stran od osi elektroenergetskega voda oziroma od zunanje ograje razdelilne ali transformatorske postaje in znaša:
- za nadzemni večsistemski daljnovod in razdelilne transformatorske postaje nazivne napetosti 400 kV in 220 kV 40 m;
- za podzemni kabelski sistem nazivne napetosti 400 kV in 220 kV 10 m;
- za nadzemni večsistemski daljnovod in razdelilne transformatorske postaje nazivne napetosti 110 kV in 35 kV 15 m;
- za podzemni kabelski sistem nazivne napetosti 110 kV in 35 kV 3 m;
- za nadzemni večsistemski daljnovod nazivnih napetosti od 1 kV do vključno 20 kV 10 m;
- za podzemni kabelski sistem nazivne napetosti do vključno 20 kV 1 m;
- za nadzemni vod nazivne napetosti do vključno 1 kV 1,5 m;
- za razdelilno postajo srednje napetosti, transformatorsko postajo srednje napetosti 2 m.


To si si verejtno pogledal, a ne. Drugace lahko zaprosis za projektne pogoje pri elektru, da bo bolj jasno. Zal pac nisi lastnik lepe zazidiljive parcele 60x60m, ampak si lastnik zazidljive parcele 30x60m pred katero stoji daljnovod in nezazidljive parcele 30x60m. Odskodnino bi morali dobiti ko se je postavljal daljnovod, ne mores je zahtevati sedaj ponovno. Prestavljanje daljnovoda je mozno, kot so ti ze opisali. Iz tvojega opisa tezko uganemo za kaksen daljnovod gre, pri malih do 20kV bi se vsekakor splacalo, stroski se merijo v desetisocakih, kar pri parceli 3.600 m2 ni pretirano. Vlozek par deset tisoc evrov da dobis 1.000 m2 zazidljive parcele je cudovita poslovna moznost.
Glede na to, da si lastnik posestva, kjer lahko zgradis ze manjse naselje 5-6 his, ti predlagam pogovor z elektrom in oceno stroskov posega.

Keyser Soze ::

Varovalni pas je 10m, s soglasjem upravljalca do 3m.

Govoriti o tem, da bi morali zahtevati odškodnino, če se pogovarjamo o dobi 35let +, je malce za lase privlečeno IMO. Konec koncev je bila situacija v takratnih časih precej drugačna kot je sedaj. Vprašanje sploh kakšne so bile pravne možnosti uveljavljanja odškodnine.

Pogovor z upravljalcem omrežja bo sigurno bil, ampak ne še na tej stopnji, ko še nimam vseh info kako in kaj. Počasi bomo že prišli zadevi do dna, predvsem pa temu, da si spravljen v takšen pat položaj.
OM, F, G!

Uporabnik ::

pa še brezplačno imaš potem razsvetljavo... pa še kakšnega raka zraven

čuhalev ::

Eh, en tukaj pri nas je zgradil hišo tako blizu 400kV daljnovododa, da ima na ostrešju nabito tablo: pozor visoka napetost. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bi živeli pod daljnovodom? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
18338775 (15052) Invictus

Daljnovodi in sevanje

Oddelek: Loža
181777 (1575) jype
»

Zakaj stebri daljnovodov klonejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
26071256 (60186) Zajec123
»

Kakšna je zaščita pri padcu vodnikov na tla

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
196374 (5632) energetik
»

Izpad elektrike na Gorenjskem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
358607 (7372) A. Smith

Več podobnih tem