» »

Bi živeli pod daljnovodom?

Bi živeli pod daljnovodom?

1 2
3
4

jest10 ::

nekikr je izjavil:

jype je izjavil:

nekikr> Kako dolga žica in kje?

Sej to lahko zračunaš.

Ne, hočem, da mi on. Meni je jasno, da govori bedarije, samo jih je tolikokrat ponovil, da se bojim, da že sam sebi verjame.

Ne da se mi računat>:D
Hitra uporaba googla pa pravi, da je 15m žica 7m stran od 220kV daljnovoda dovolj, da čez 1kΩ breme(človeka) požene čez 5mA-te zruka.

Sicer avtor posta ni nič omenil poleg kakšnega daljnovoda stanuje. Če je 110kV, bi se z dovolj žice dalo upalit kako "neonko". Pri nižjih napetostih pa že nima kaj dosti smisla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

telexdell ::

trenerkar je izjavil:

Večini spektra, ki ga izseva zvezda se umakneš tako da greš v senco... Ostalo pa absorbira atmosfera.

Če senca ne nudi zaščito 100% in le npr. 95% bom torej dobil melanom le na 5% kože? Za 100% zaščito pa mi preostane le, da grem živeti v kakšno jamo (po možnosti skopano pod daljnovodom) in ven hodim zgolj ponoči.

PS- sonce sije na Zemljo že milijone let. Če bi bilo sevanje zvezde zares tako problematično, bi nekatera ljudstva v: Afriki,Aziji, Latinski Ameriki, tihomorskih otokih...katera so v pomanjkljivih oblačilih dnevno izpostavljen več urnemu sevanju Sonca bila na robu preživetja (ali celo izumrla), ne pa da je tam največji prirastek prebivalstva.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

trenerkar ::

To s soncem mi je jasno in se strinjam. Moj post je letel samo na tvojo izjavo da se pred tem ne moreš zaščititi.

mirator ::

Rok Woot je izjavil:

Ali mislite, da škoduje zdravju?

To (torej kot je ime teme, bi živeli pod daljnovodom) je bilo osnovno vprašanje.
Moj odgovor je sledeči:
- neposredno ne!
- posredno - možno:
- poškodbe zaradi pretrganja enega ali vseh vodnikov v daljnovodu
- statične elektrike (ker je relativno močno električno polje), kar zaradi pogostih razelektritev (ob vsakokretnem dotiku ozemjenih kovinskih konstrukcij) lahko vpliva tako na psihofizično kot na psihološko zdravje.
- približevanje daljnovodu s kovinski predmetom (ni potreben dotik)

Osebno direktno pod daljnovodom ne bi stanoval.

Drugače pa je življenje ob daljnovodu glede zdravja povsem varno. Tam do fizičnih poškodb ne prihaja, zemeljskostična zaščita pa tudi zagotavlja, da so napetosti koraka in dotika v predpisanih mejah, ki človeku in tudi živalim ne škodujejo.

Pojasnila nekaterim, ki komentirajo pa nimajo povsem osvojenih znanj okoli elektrotehnike:
- izkoriščanje daljnovoda za zastonj ogrevanje ali razsvetljavo je iz trte izvito
- mešati elektično polje oz. elektromagnetno polje z inducirano napetostjo v vodniku pomeni, da tisti, ki to dela, nima povsem jasnih pojmov o osnovah elektrotehnike. Mogoče ne bi bilo slabo, da odpre svojo temo in bo dobil dovolj sprejemljivih razlag.

Nekdo je repliciral na moj kometar nekomu, ki živi 5 m od daljnovoda, češ da tam ni potreben strelovod. Mogoče res ne, tega ne vem. Vendar poanta ni bila v zahtevi po strelovodu, temveč da bi v primeru, da strelovod ima, potem do vibriranja žleba ne bi prihajalo, ker bi bil ta žleb pač galvansko vezan s strelovodbno inštalacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

Queen ::

Zivijo! Obujam temo s svojo dilemo. Imam možnost ugodnega nakupa fine lokacije, kjer je vse idealno razen tega, da po dolgi stranici ozke in dolge parcele teče daljnovod 220 kV. Sicer je zazidalno, a če se hočemo umakniti iz 40 m varovanega pasa, bi morali hišo pritisniti čisto v kot parcele. V bistvu niti nisem več v dilemi, saj sem že toliko prebrala o tem, koliko življenje pod daljnovodi zniža kvaliteto življenja...
Sama sicer brnenja nisem zaznala, gre le za 220 kV in ne 400. Je pa baje močna statična elektrika, ki mene osebno psihično ubija (bojim se prijeti določenih predmetov, ker že vnaprej vem da me bo streslo), bojda je že bos težko hoditi po zemlji pod daljnovodi...pa nisem še niti prišla do konstantne izpostavljenosti EMS, čeprav 40 m od 220kv niti ni tako hudo, kar me spet vrže nazaj v vse benefite tiste lokacije...

IL_DIAVOLO ::

Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

mirator ::

Moje mnenje je, da v tej razdalji ni nevarnosti. Če pa te je strah sevanja, potem pozabi na to parcelo. Živeti v stalnem strahu, je bolj nevarno od samega sevanja. Sicer pa si oglej tale link in se boš mogoče laže odločila.
http://www.inis.si/fileadmin/user_uploa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

jest10 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ne bodi nora no.

https://www.radiestezija.com/sevanje-da...


Praviš ne bodi nora, ter ponudiš link z norostmi:))

IL_DIAVOLO ::

Preseli se.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

V-i-p ::

Jaz sem pred leti živel za Savo (Črnuče) v eni prav kjut hiši, če bi jo starejša gospa prodala, se je ne bi branil. V glavnem, tam je en daljnovod, ne vem kakšen ampak okoli je kar nekaj lepih hiš. Okoli tega daljnovoda sem dostikrat psa sprehajal in kdaj tam posedel pa cigareto prižgal :). Mene ni nič motilo, pa sem hodil tam okoli v dežju, snegu, ponoči. Še brenčanja ni blo nobenega, tresenja pa še manj. Sem označil na fotki kje je, direktno zraven ima en prav hudo bajto, dvomim, da bi bil tam, če bi blo tako nevzdržno in hudo?



Evo jih, tu je lokacija.

Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

Queen ::

Tule je ena zelo fina pregledna karta elektro omrežja, lahko vpišeš svoj naslov in imaš pregled nad državnim omrežjem na različnih podlagah:
https://arcgis1.eles.si/ELES_GIS/

Ko malo gledam, kako je pozidano čisto na robu varovalnega pasu 220 in 400 kV v okolici Ljubljane, me prav čudi...npr. na zgornji karti, naslov: Suhadolčanova ulica, 1231 Ljubljana, v tistem trikotniku notri... Ali pa situacija na Zrinjskega ulica, 1230 Vir Domžale...Cela ulica dikretno spodaj pod 220 kV vodom. Če ti stebri padejo, jih bodo fajn dobili naravnost po buči.

Strah...kaj pa vem. Najprej sem slišala, da je 220 v ukinjanju, po poizvedovanju pa sem izvedela, da bodo 220 kV nadgradili na 400. To pravijo že od kar so ga postavili v 70-ih letih, da je samo začasno in bodo nadgradili, prvi projekt se je pripravil 15 let nazaj in glede na to, da TEŠ zapira vrata, dvomim, da bodo sploh kdaj nadgradili, kaj šele v bližnji prihodnosti (ta daljnovod namreč prenaša energijo iz TEŠ v Lj).

No, strah me seveda ni. Ne vem pa, kaj bi si mislila, če bi se pri otroku pojavila kakšna bolezen neznanega izvora, prav gotovo te prične glodati črv dvoma. Ravno danes sem bila spet gori, tak lep sončni zahod je, sem se sezula in bosa probala, če bo kaj treslo na ograji od terase...nič ni treslo...

starfotr ::

Jaz živim v bližini dveh 100 kV in enega 220 kV.

Meni gre na živce korona (ne covid 19) pač pa pojav korone. Daljnovod je glasen in to je tisti razlog zakaj ne bi živel tam spodaj ali v bližini. Sem cca. 500 m stran in je ok.

Mi pa na kraj pameti ne pride da bi bil bližje.

IL_DIAVOLO ::

400kV se načeloma ze gradijo oz. so ze dokončani npr. na dravskem polju:

https://old.delo.si/novice/slovenija/da...

Tak da lahko pričakujete da bo tega se vec.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

denabiker ::

Sem delal kot pubec prakso na elektro področju, trafo postajah, daljnovodih z ekipo s katero imam tudi sedaj še kontakt. Pa sedeli smo nad trafojih, jedli malico, se pogovarjali, sevanje je bilo tako močno, da elektronske naprave nisi mogel uporabljat, monitor je metalo ven na sekundo, en flukejev velik inštrument, ko sem hotel pogledat arhiv meritev je tudi samo utripal. Ljudje iz tega oddelka so tudi v penziji, pa bi potem morali že zdavnaj umreti pod kakšnih električnimi poljskimi jakosti in gostoto elektromagnetnega pretoka se dela. Se spomnim, da sem imel tudi inštrument enkrat zraven za uT in je non stop piskal in bil v rdečem polju, tako da sem moral zvok izklopit. Spomnim se samo, da je bilo govora o nesrečah. Enega je skurilo celega, drugemo pa je roko skurilo. Poznam pa ljudi, ki živijo pod 400kV daljnovodom, žice visijo precej blizu hiš, pa nisem slišal, da bi kdo imel kakšne težave.
Po mojem bodo težave na zdravje EMS z višjimi frekvencami - mobilna omrežja, toliko anten, vedno več, vedno višje frekvence, satelitov je že kot smetja, ki nas obstreljujejo za komunikacije, internet itd.
Pa tudi bi se morali sekirati kakšno vodo in hrano uživamo. Sem že pisal o tem...sploh to vodo tako počasi izboljšujejo.

lemur233 ::

Dr_M je izjavil:

Kle pri nas v vasi je en daljnovod (mislim da je 110kv, nisem pa 100%) in se tri najbljizje hise prodajajo, ker so vsi nekaj zboleli. Seveda zanimanja za te hise ni, pa niso slabe, lokacije je pa fenomenalna.


A lahko poveš kaj več ? Kupujem hišo ali zemljo. Kje je lokacija, so oglasi na netu ? Lahko v ZS

bbbbbb2015 ::

Rok Woot je izjavil:

Ali mislite, da škoduje zdravju?


Verjetno direktno ne škoduje zdravju tako, da boš ovenel ali umrl.

Sigurno pa zmanjšuje kvaliteto življenja. Brni, pa če ni v redu ozemljitev, so motnje. Sicer pa je tudi stvar bližine daljnovodu.

Sigurno pa poleg zmanjšanja kvalitete življenja vpliva daljnovod na ceno nepremičnine. Ponavadi za krepkih 30% ali več navzdol.

Tako da ne bi živel in sicer ne živim.

Kawl6 ::

Po dežju vzami faznprifer in ga prisloni na solato posajeno pod 110kW daljnovodom.Bo presenečenje.
Problem pri VN napeljavah je bližnja industrija.Svinarija se lepi, privlači.
Za info: Šmidova ulica, Koroška Bela.Vse bolno, rakavo.Prebivalci so pred dvajsetimi leti organizirali civilno inciativo, kaj so dosegli ne vem.VN vod 20kW je bil speljan po drogovih med hišami, lahko da je danes vkopan, prestavljen...
Osebno ne bi nikoli živel spodaj, ne v bližini transformatorskih postaj.Ja pa sem od foha.

dexterboy ::

Kot šolan štromar, in to za visoke napetosti, je moj odgovor: NE. Še več, prepovedal bi gradbene parcele v bližini daljnovodov. Določen pas pod kablovjem ni zazidljiv in basta. Bi pa dovolil vrtičkanje ;) To bi raslo kot za stavo :D Ker kot je nekdo že napisal: težava ni na prvo žogo, težave se pojavijo na dolgi rok. Sej ostali vodi vas tudi ne motijo, mar ne? Pa osvetljava ponoči? Mnogo je tega, kar delamo narobe. Pa smo še vedno preživeli.... Voltažo pa večajo vsled manjših tokov. Zato smo tudi prešli iz 220V na 230V.
(( sedaj je sicer korona, tu ljudje padajo kot za stavo, ampak, pustimo se presenetiti :)) ))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Miha 333 ::

dexterboy je izjavil:

Voltažo pa večajo vsled manjših tokov. Zato smo tudi prešli iz 220V na 230V.

To ni bil razlog, razlika je za to premajhna. Pravi razlog je bil v poenotenju za celo Evropo, kjer sta bili prej napetosti 240V in 220V. Je pa dovoljeno odstopanje tako veliko (230V +- 10%), da starih trafo postaj ni bilo treba menjati, niti starih naprav.

Zaradi manjših tokov se menjajo 220kV daljnovodi s 400kV.

Magic1 ::

To je tako kot gradnja zraven avtoceste. Gradijo, čez nekaj časa pa jok in zahtevajo zvočne pregrade. Poraba elektrike bo šla gor, bo treba pojačat infrastrukturo, potem bodo pa vsi proti. Preprosto bi morali prepovedat novogradnje vsaj 50m do visokonapetostnega voda.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

mirator ::

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo. To, da posveti fazenprifer ni nič nenavadnega, saj je za tlivko dovolj že nekaj mV. Govoriti, da je za pogosta rakava obolenja na določenem območju kriva bližina daljnovoda je nedokazana ugotovitev gostilniških debat.
Napetostni nivoji so standardizirani, višja napetost pa pomeni pretok manjših tokov (s tem se zmanjša tudi jakost magnetnega polja) in s tem zmanjšanje izgub v daljnovodu.
Jaz sem že omenil, da tik pod daljnovodom ne bi živel, če bi ne bilo treba. Če pa bi ob parceli, ki mi je všeč, potekal daljnovod, bi parcelo vseeno kupil. Enkrat sem že omenil, da je lahko ovira strah (oz. negotovost) pred sevanji. Ovira pa je seveda lahko tudi brenčanje ob nevihtnih dneh in seveda sam vizualni pogled. Ampak vsak se sam odloča, tale forum prav gotovo ni neko merilo za za ali proti. Pa še nekaaj je pomembno. Če je v bližini nosilni steber pa lahko nastanejo težave zaradi motenj v električnih inštalacijah (vpliv ozemljitev daljnovoda, je v tem primeru lahkko problematičen).

krempelj ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ne bodi nora no.

https://www.radiestezija.com/sevanje-da...


Radiestezija je sarlatanstvo.

Kakor tudi karkoli, kjer se grejo scaremongering, hkrati pa prodajajo storitve povezane z njim.

mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

Glugy ::

Ne bi ampak ne zarad sevanja, tega se ne bojim, daljnovod ima zanemarljivo sevanje. Ne bi pa zato živel pod daljnovodom ker se sliši elektrika če si direkt pod njim pa ker ne bi hotel imeti sence daljnovoda na svoji zemlji.

Netrunner ::

Jaz nebi živel pod daljnovodi. Nevem ali kaj seva ali ne vendar občutek biti blizu ni fajn :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

mirator ::

krempelj je izjavil:


mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.

Če mi dokažeš, ti bom verjel.

Telbanc ::

Bolje živet pod dalnovodom v hiši, kot pod mostom na prostem.

Torej v skrajni sili ja.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

krempelj ::

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.

Če mi dokažeš, ti bom verjel.


Inverse-square law @ Wikipedia
Praskam...

Stikalo ::

Sam daljnovod verjetno res ni škodljiv. Če imaš hišo zraven dalnjovodna je pa sigurno težje prodajljiva in nimaš nobenih koristi. Tako, da soglasja ne bi dal, da gre mimo moje hiše dalnjevod (brez kompenazcije). Sigurno je v povprečju nepremičnina 30% cenejaš. Če bi mi pa nekdo prodal super ugodno hišo zraven daljovoda bi jo pa kupil.

mirator ::

krempelj je izjavil:

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.

Če mi dokažeš, ti bom verjel.


Inverse-square law @ Wikipedia

Električno polje: E= U/d (V/m)
Gostota magnetnega polja: B=μ*i/(2*π*r) (A/m)

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.

Če mi dokažeš, ti bom verjel.


Inverse-square law @ Wikipedia

Električno polje: E= U/d (V/m)
Gostota magnetnega polja: B=mi*i/(2*pi*r) (A/m)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

mirator ::

krempelj je izjavil:

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


mirator je izjavil:

Tako eletrično kot magnetno polje upadata z razdaljo.


Celo s kvadratom razdalje.

Če mi dokažeš, ti bom verjel.


Inverse-square law @ Wikipedia


Elektično polje: E=U/d (V/m)
Magnetno polje: B= mi*i/(2*pi*r) (A/m)

krempelj ::

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


Inverse-square law @ Wikipedia

Električno polje: E= U/d (V/m)
Gostota magnetnega polja: B=μ*i/(2*π*r) (A/m)


Preberi si link, ki sem ti ga postal, ne pomagajo ti nobene formule, ce ne razumes srednjesolskih osnov.

Razen, ce bi rad povedal, da je gostota elektricnega polja v tockovnem izvoru neskoncna, da se lahko enakomerno razsiri po celotnem 3d prostoru enakomerno, ne glede na njegovo velikost. Oz, drugace povedano, ce gledas ploskovno, kot tvoji dve formuli, dlje kot bos od izvora, vecja bo razdalja med dvema tockama, ki sta bile na izvoru skupaj.

Oz., ce bi rad videl prakticno, vzami si rocno lucko, zapri se v sekret (oz. najdi temo drugje) in opazuj kako izginja moc svetlobe na obrobju v odvisnosti od razdalje. In kaj je svetloba? :)
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

krempelj ::

krempelj je izjavil:

In kaj je svetloba? :)

Se opravicujem, tale ni bila na mestu, ne morem tega pricakovati od fachidiota, ki je ravnokar staknil mat (sicer sem, vsaj po izobrazbi, energetik, samo me je sram bullshita narcisov (lep primer je tema o fotovoltaiki), ki se imajo za energetike - vsa cast izjemam).

Elektromagnetno sevanje.

Pa zelo prosim, da si ne drznes izreci, da na spodnji sliki ni daljnovodov. Razumem, da v idiokraciji ni samoumevno pricakovati, da to kdo razume, samo vseeno malo pazi na svoj "ugled". Ker nekaj fizikov se pa se vedno najde ob poplavi webshitov.



(p.s.: zdaj je cas, da potegnes ven, kdaj sem se registriral :)))
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

mertseger ::

Magic1 je izjavil:

To je tako kot gradnja zraven avtoceste. Gradijo, čez nekaj časa pa jok in zahtevajo zvočne pregrade. Poraba elektrike bo šla gor, bo treba pojačat infrastrukturo, potem bodo pa vsi proti. Preprosto bi morali prepovedat novogradnje vsaj 50m do visokonapetostnega voda.


Novogradnje so prepovedane 15 m od 110 kV in 40 m od 220 kV in 400 kV vodov. In to že nekaj časa.

mirator ::

krempelj je izjavil:

krempelj je izjavil:

In kaj je svetloba? :)

Se opravicujem, tale ni bila na mestu, ne morem tega pricakovati od fachidiota, ki je ravnokar staknil mat (sicer sem, vsaj po izobrazbi, energetik, samo me je sram bullshita narcisov (lep primer je tema o fotovoltaiki), ki se imajo za energetike - vsa cast izjemam).

Elektromagnetno sevanje.

Pa zelo prosim, da si ne drznes izreci, da na spodnji sliki ni daljnovodov. Razumem, da v idiokraciji ni samoumevno pricakovati, da to kdo razume, samo vseeno malo pazi na svoj "ugled". Ker nekaj fizikov se pa se vedno najde ob poplavi webshitov.



(p.s.: zdaj je cas, da potegnes ven, kdaj sem se registriral :)))

Ne vem, zakaj bi me moralo zanimati, kdaj si se registriral? To je očitno tvoj in ne moj problem tako kot je tudi tvoj problem, da si energetik.
Mimo grede res, v svojem prikazu nimaš zajetih daljnovodov (ker si me pač izrecno na to opozoril). Ampak kakor koli, jaz za svojim mnenjem stojim ti pa lahko svoj prav dokazuješ še naprej. Se pa s stabo strinjam, da je na forumu kar nekaj dobrih fizikov.

krempelj ::

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:

krempelj je izjavil:

In kaj je svetloba? :)

Se opravicujem, tale ni bila na mestu, ne morem tega pricakovati od fachidiota, ki je ravnokar staknil mat (sicer sem, vsaj po izobrazbi, energetik, samo me je sram bullshita narcisov (lep primer je tema o fotovoltaiki), ki se imajo za energetike - vsa cast izjemam).

Elektromagnetno sevanje.

Pa zelo prosim, da si ne drznes izreci, da na spodnji sliki ni daljnovodov. Razumem, da v idiokraciji ni samoumevno pricakovati, da to kdo razume, samo vseeno malo pazi na svoj "ugled". Ker nekaj fizikov se pa se vedno najde ob poplavi webshitov.



(p.s.: zdaj je cas, da potegnes ven, kdaj sem se registriral :)))

Ne vem, zakaj bi me moralo zanimati, kdaj si se registriral? To je očitno tvoj in ne moj problem tako kot je tudi tvoj problem, da si energetik.
Mimo grede res, v svojem prikazu nimaš zajetih daljnovodov (ker si me pač izrecno na to opozoril). Ampak kakor koli, jaz za svojim mnenjem stojim ti pa lahko svoj prav dokazuješ še naprej. Se pa s stabo strinjam, da je na forumu kar nekaj dobrih fizikov.


Seveda, za tvojim napacnim mnenjem bos stal, dokler ne bos razumel linka, ki sem ti ga ze na zacetku prilepil. Pac zabit narcis. Zakaj to pravim? Ker se tako obnasas. Gre za srednjesolsko fiziko in vsak, ki ima za silo sposobnosti logicnega razmisljanja bo razumel. Ti si se odlocil kontrirati, brez, da bi pogledal. Pac jebat ga. Samo se en idiot, nic posebnega, sem ze navajen.
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

dexterboy ::

@Miha333; hvala, da si me popravil, bil še na jutranji kavi :) Ja res za daljnovode, višja kot je napetost, manjši so tokovi. Pri kreganju drugih dveh pa ni nobene filozofije, sem pa opazil že na nekaj srednjih šolah, da sploh NIMAJO knjige za fiziko!!! Jebote, pa to je res Idiocracy v realnost!!! Skratka, sevanje upada s kvadratom razdalje. V nasprotnem bi Černobil pobil polovico zemeljske oble. Pa je ni...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Oberyn ::

dexterboy je izjavil:

Skratka, sevanje upada s kvadratom razdalje.

A mi mogoče lahko kdo razloži, če pri daljnovodu sploh gre za sevanje? Upoštevajte, da nimam izobrazbe s tega področja. Kolikor razumem, gre za izmenični tok s frekvenco 50 Hz. Valovna dolžina je torej 6.000 km. EM sevanje naj bi bilo definirano kot sprememba jakosti polja na časovno enoto. Vendar se jakost polja v prostoru, ki ga zasedam, praktično ne spreminja, če je valovna dolžina 6.000 km, jaz pa zasedam 0,5 do max 2 m prostora, odvisno od smeri. Torej gre bolj za statično polje kot za sevanje. Se motim? Koliko je to relevantno, ko se pogovarjate o sevanjih iz daljnovodov? Pa če bi šlo lepo prosim brez zmerjanja, sam prašal sem.

mat xxl ::

:) Če bi šlo po daljnovodih res izmeničen tok z frekvenco 50 HZ, bi bile izgube tako velike, da lahko elektro zapre svoja vrata in tudi če bi bilo tako, se nihče ne bi za take frekvence sekiral.....

Hudoooooo se motiš..... ampak, res zelo hudo....... Malo pogooglaj naetosti pa frekvence po daljnovodih, potem se pa vprašaj, zakaj toliko transformiranj in daljnovodov na lokalni del, pa spet lokalno, pa, do odjemalcev....

mirator ::

Seveda gre za frekvenco 50 Hz, ne glede na napetostni nivo.

A. Smith ::

mat xxl je izjavil:

:) Če bi šlo po daljnovodih res izmeničen tok z frekvenco 50 HZ, bi bile izgube tako velike, da lahko elektro zapre svoja vrata in tudi če bi bilo tako, se nihče ne bi za take frekvence sekiral.....

Hudoooooo se motiš..... ampak, res zelo hudo....... Malo pogooglaj naetosti pa frekvence po daljnovodih, potem se pa vprašaj, zakaj toliko transformiranj in daljnovodov na lokalni del, pa spet lokalno, pa, do odjemalcev....


Ne, ti se hudo motiš. Po vodnikih evropskih dajnovodov res teče izmenični tok frekvence 50Hz, ki je posledica 50Hz napetosti.

In transformatorji spreminjajo nivo napetosti (in posledično tudi tok, ki teče glede na določene napetostne nivoje), frekvenca pa vselej ostaja 50Hz.

V drek si brcnil in to skrajno samozavestno 8-)
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

mertseger ::

Oberyn je izjavil:

dexterboy je izjavil:

Skratka, sevanje upada s kvadratom razdalje.

A mi mogoče lahko kdo razloži, če pri daljnovodu sploh gre za sevanje? Upoštevajte, da nimam izobrazbe s tega področja. Kolikor razumem, gre za izmenični tok s frekvenco 50 Hz. Valovna dolžina je torej 6.000 km. EM sevanje naj bi bilo definirano kot sprememba jakosti polja na časovno enoto. Vendar se jakost polja v prostoru, ki ga zasedam, praktično ne spreminja, če je valovna dolžina 6.000 km, jaz pa zasedam 0,5 do max 2 m prostora, odvisno od smeri. Torej gre bolj za statično polje kot za sevanje. Se motim? Koliko je to relevantno, ko se pogovarjate o sevanjih iz daljnovodov? Pa če bi šlo lepo prosim brez zmerjanja, sam prašal sem.


V bistvu prav razmišljaš za razliko od drugih tule ki tako pametujejo. Jakost polja se spreminja proporcionalno toku ki je 50 Hz res pa da beseda sevanje (čeprav uradno je v uredni torej jo uporabljajmo) za 50 Hz ni čisto točna. Lahko bi govorili o kvazistatičnemu polju kjer za razliko od VF govorimo o dveh komponentah E in B.
Zdaj tukaj se nekaj ven metat s frekvencami in valovnimi dolžinami kot zgoraj delajo je BS. Pri kvazistatičnih poljih se govori o efektivni vrednosti ki se tudi povsod navaja, vse ostalo je pač samo neko pametovanje nekoga ki misli da nekaj ve.

p.s Višja napetost daljnovoda še ne pomeni nižjega toka kot zgoraj ugotavljajo. Zakaj ne...ker daljnovodi višjih napetosti prenašajo tudi precej višje moči in posledično je tudi tok višji. V praksi je nekako 400A za 110 kV, 800A za 220 kV in 1600A za 400 kV vode (seveda so to maksimalne vrednosti v praksi običajno precej manj).

steev ::

krempelj je izjavil:

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


Inverse-square law @ Wikipedia

Električno polje: E= U/d (V/m)
Gostota magnetnega polja: B=μ*i/(2*π*r) (A/m)


Preberi si link, ki sem ti ga postal, ne pomagajo ti nobene formule, ce ne razumes srednjesolskih osnov.

Razen, ce bi rad povedal, da je gostota elektricnega polja v tockovnem izvoru neskoncna, da se lahko enakomerno razsiri po celotnem 3d prostoru enakomerno, ne glede na njegovo velikost. Oz, drugace povedano, ce gledas ploskovno, kot tvoji dve formuli, dlje kot bos od izvora, vecja bo razdalja med dvema tockama, ki sta bile na izvoru skupaj.

Oz., ce bi rad videl prakticno, vzami si rocno lucko, zapri se v sekret (oz. najdi temo drugje) in opazuj kako izginja moc svetlobe na obrobju v odvisnosti od razdalje. In kaj je svetloba? :)


To je vse res za točkasti izvor, kar pa daljnovod ni, o čemer tu teče debata. V bližnii daljnovoda pa lahko kar rečemo da pada skoraj linerano.
:|

Jan ::

Če je hiša odmaknjena 250 m od 400kV daljnovoda in pri tem nekih 50 m višje ležeča od daljnovoda, vendar daljnovod ni viden (zakriva ga sosedova hiša). Bi lahko na vrtu demonstrativno inducirali majhno napetost (večna led lučka ipd.)? Kako? Vzporedna žica, tuljava?

energetik ::

250m je že kar daleč. Ja, dovolj velika tuljava bi morda lahko posvetila kakšno ledico, ampak je potrebno izračunati, na pamet si ne upam nič trditi.
Pa seveda izhodna napetost te tuljave bi bila odvisna od pretoka na DV...
vires in numeris

mertseger ::

Jan je izjavil:

Če je hiša odmaknjena 250 m od 400kV daljnovoda in pri tem nekih 50 m višje ležeča od daljnovoda, vendar daljnovod ni viden (zakriva ga sosedova hiša). Bi lahko na vrtu demonstrativno inducirali majhno napetost (večna led lučka ipd.)? Kako? Vzporedna žica, tuljava?


Vzemi žico in naredi največji krog ki ga lahko. Priklopi na voltemeter pa boš videl kaj dobiš.

energetik ::

mertseger je izjavil:

Jan je izjavil:

Če je hiša odmaknjena 250 m od 400kV daljnovoda in pri tem nekih 50 m višje ležeča od daljnovoda, vendar daljnovod ni viden (zakriva ga sosedova hiša). Bi lahko na vrtu demonstrativno inducirali majhno napetost (večna led lučka ipd.)? Kako? Vzporedna žica, tuljava?


Vzemi žico in naredi največji krog ki ga lahko. Priklopi na voltemeter pa boš videl kaj dobiš.
Pa upoštevaj, da je magnetno polje okoli vodnikov v taki smeri. Zanko moraš postaviti tako, da gre kar največ mag. polja skozi. Seveda naredi tudi čimveč ovojev:

vires in numeris

mertseger ::

Magnetno polje bo na tleh pravokotno tako da če jo položi na tla ne bo veliko zgrešil če je zanka okrogla, seveda pa več ovojev, bolje bo. Tako daleč stran bi romal računat kaj bo dobil, če ima vlik vrt potem mogoče kaj da ledico skuri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mertseger ()

A. Smith ::

steev je izjavil:

To je vse res za točkasti izvor, kar pa daljnovod ni, o čemer tu teče debata. V bližni daljnovoda pa lahko kar rečemo da pada skoraj linerano.


Tako je!

Ker so daljnovodi zelo dolge zadeve, in predpostavljamo, da je dolžina daljnovoda 100x daljša od naše razdalje do daljnovoda, lahko zadevo komot poenostavimo v linijski izvor sevanja, od katerega se sevanje širi v obliki valja, ne v obliki krogle, kot pri točkastem izvoru.

V zgornji debati ima Mirator torej prav, Krempelj pa lahko zmerjanje z narcisi in podobnim usmeri kar nase.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

krempelj ::

steev je izjavil:

krempelj je izjavil:

mirator je izjavil:

krempelj je izjavil:


Inverse-square law @ Wikipedia

Električno polje: E= U/d (V/m)
Gostota magnetnega polja: B=μ*i/(2*π*r) (A/m)


Preberi si link, ki sem ti ga postal, ne pomagajo ti nobene formule, ce ne razumes srednjesolskih osnov.

Razen, ce bi rad povedal, da je gostota elektricnega polja v tockovnem izvoru neskoncna, da se lahko enakomerno razsiri po celotnem 3d prostoru enakomerno, ne glede na njegovo velikost. Oz, drugace povedano, ce gledas ploskovno, kot tvoji dve formuli, dlje kot bos od izvora, vecja bo razdalja med dvema tockama, ki sta bile na izvoru skupaj.

Oz., ce bi rad videl prakticno, vzami si rocno lucko, zapri se v sekret (oz. najdi temo drugje) in opazuj kako izginja moc svetlobe na obrobju v odvisnosti od razdalje. In kaj je svetloba? :)


To je vse res za točkasti izvor, kar pa daljnovod ni, o čemer tu teče debata. V bližnii daljnovoda pa lahko kar rečemo da pada skoraj linerano.


Res? Bolj zakomplicirana teorija bo potrebovala vec pripomockov. :))

Namesto lucke najdi led trak (lahko je 100x mocnejsi, samo najdita ustrezno velik prostor :))). Pojdi v WC (oz. prostor brez luci) in opazuj kako svetloba izginja, lahko tudi izmeris razdaljo in kaksen koren uzges cez njo. :))

Ce bi rada imela se kaksne dodatne teorije, vzamita neonko, samo dvomim, da jo znata priklopit.

A. Smith, ti pa pojdi z njim in ko ugotovita, da svetloba spet izginja z kvadratom razdalje, se lahko mastno zalizeta in gresta prebrati link, ki sem ga podal. Ce vama se ne potegne, probajta razumeti slikico na desni in kar pise pod njo - ja, brati bo treba vec kot enostavcno poved. Saj vesta, tista izumirajoca umetnost, ki jo redkokdo se zmore.

Potem zdruzita moci, kupita zaboj getoraida (coz it has electrolytes), ga scuzajta in pojdita pretepsti vajine ucitelje za fiziko v srednji soli, ker so vaju spustili cez letnik, ce sta pa osnovnosolska dropouta, pa vama je opraviceno, samo ne pisita vec neumnosti po slo-techu.

Idiokracija.
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

krempelj ::

(Pricakujem nov "argument", da svetloba je pa popolnoma nekaj drugega, vcasih je ljudem tudi slikica prevec naporna :)))

Mimogrede, nauk za drugic, na taksen nacin nastajajo teorije kot je kreacionizem, flateartherstvo, proticepilstvo,... ker si poizkusajo ljudje, ki se jim ne da nastudirat tematike, raje razlagati nekaj po svoje, po kmecki pameti, saj jim je mama rekla, da so njeni pametni srcki. In mama ima vedno prav. Razen kadar nima.

No, a se vedno ne bo nihce povedal, da sem trol, ki se je registriral takrat pa takrat in zato ne jaz ne fizika nimava prav... :)? Cas bi ze bil primeren... :))
Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Daljnovodi in sevanje

Oddelek: Loža
181648 (1446) jype
»

Zakaj stebri daljnovodov klonejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
26068195 (57125) Zajec123
»

daljnovodni kabli(žice)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4410166 (8930) einstein :P
»

WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7417896 (15575) antonija
»

sevanje vtičnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7618137 (14067) RejZoR

Več podobnih tem