» »

Samsung razvil nov tip litij-ionskih baterij

1
2
»

Hair ::

to ni novica o baterijah ampak o grafenu ;)
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

srnjak ::

Kar se tiče sončnih celic in telefona lahko povem, kakšne so moje izkušnje.

Nekaj let nazaj sem šel v gore, na nahrbtniku sem imel sončne celice velikosti okrog 20 x 15 cm. Pot je seveda potekala nekaj po soncu, nekaj po senci. Vedno, ko sem prišel na sonce, se je telefon (SGS2) začel polnit, pri tem je vklopil zaslon in naredil glasen "biiip". Nazadnje sem spoznal, da ima zaradi tega večjo potrošnjo kot prejme elektrike s sončnih celic.

Te dni pa sem bil na nekajdnevnem kolesarjenju. Ponovno sem vzel na pot tudi panel s sončnimi celicami. Vendar za razliko od takrat, ga nisem vklopil na telefon (SGS5), pač pa na poseben polnilec, ki je polnil le baterijo. Po celodnevni vožnji po sončnem vremenu in celodnevni vožnji po oblačnem vremenu, je prazno baterijo napolnilo do 35%.

Torej zaključek:
Sončne celice, vgrajene na telefonu niso uporabne (še posebej, če se pri vsakem prehodu iz sence na sonce zaslon vklopi), med tem ko pa za polnjenje rezervne baterije lahko pridejo še kako prav.

BT52 ::

WarpedGone je izjavil:

>> Koliko novic o novih baterijah, ki so oh in ah, sem že prebral, pa še vedno uporabljamo baterije iz prejšnjega tisočletja.

Daleč od resnice.

Še litrska flaša vode ni nujno isto kot vsaka druga litrska flaša vode. Je razlika al se razbije ob padcu na tla al ne, a se vidi skozi steno, al je stena strupena, kolk vaga prazna, kakšne oblike je, itd.

Baterije imajo le še mnogo več pomembnih lastnosti. Ni težko izboljšati neke posamezne lastnost če lahko poslabšaš neko drugo lastnost. Težko je hkrati izboljšati baterijo kot celoto.

Na hitro, pomembne lasnosti:
- energetska gostota po teži - kolk energije je v bateriji na gram teže
- energetska gostota po volumnu - kolk energije je v bateriji na liter volumna
- "močnostna" gostota po teži - kolk W lahko potegneš iz kilograma baterij
- "močnostna" gostota po volumnu - kolk W lahko potegneš iz litra baterij
- energetska učinkovitost ciklanja - kolk % izgube energije pri enem ciklu (in kako različne obremenitve pri polnenju/praznenju vplivajo na učinkovitost)
- kvarnost ciklanja - kolk pade kapaciteta pri polnjenju/praznenju (in kako različne obremenitve pri polnenju/praznenju vplivajo na okvarjanje)
- občutljivost na temperaturo
- xyz

Te novice so tipično o izboljšanju ene izmed zgornjih lastnosti, največkrat o tretji - močnostni gostoti brez opisa detajlov i.e. kolk W dobiš iz kg baterij. Ko se zakoplješ v detajle pa zveš da je prva - kolk Wh je shranjenih, mizerna, ranga 5x manj kot trenutne celice v redni proizvodnji. če se zakoplješ še globje, zveš da bi tudi celice v trenutni proizvodnji komot imele bistveno večjo moč, če bi se zmanjšala kapaciteta.

Skratka, ogromno teh novic, so nikakršna resna novica. Resne izboljšave baterij se dogajajo inkrementalno, v laboratorijih proizvajalcev ki te napredke enostavno vgradijo v nove modele celic. In jih prodajo za realen denar. Kjer prodaja ni realna, pač ostane prazen PR in trkanje po prsih kako so podvojili kapaciteto itd.

Špica industrije je trenutno na ~250Wh/kg ob hkratnem 4,5C ie. 1kW/kg. Maš tudi 10kW/kg celice ampak so daleč pod 250Wh/kg. Različne aplikacije potrebujejo različne parametre - kakšno RC letalo al pa avtomobilski zaganjač potrebuje predvsem visoko moč, šele nato dovolj energije, zato so kakšne 50C celice bol primerne kot 5C celice. Ampak večina naprav tripa na shranjeno energjo - telefoni, itd. Vsi si želijo delovat čimdlje, max trenutna moč ni resna omejitev. Itak se max moč podvoji enstavno tako da vgradiš dvakrat večjo baterijo. Če je baterija sama po sebi dovolj majhna in lahka.

Spet traktat, ki se 99% bralcev ne bo niti dotaknil in bodo še naprej nabijali kako so novice o baterijah brezveze in da imamo enako zanič baterije kot pred 20 leti. Raje pljuvajte tiste, ki se s takimi 'dosežki' hvalijo.


Wau keri komentar: Velik +
Jaz bi še samo rad dodal razširitev tvojega spisa. SUper zadeva.

Orias ::

Veliko se govori o kapaciteti baterij in o kakih novejših tehnologijah. Nikjer pa ni govora o tem, kako bi zmanjšali porabo baterije iz strani operacijskega sistema na mobilnem telefonu. Prevelik poudarek se daje v hardware telefonov in premali v software.

Ales ::

Orias je izjavil:

Nikjer pa ni govora o tem, kako bi zmanjšali porabo baterije iz strani operacijskega sistema na ...

Ne bereš na pravih koncih. To so specializirane teme, o katerih poljudnoznanstvenih člankov ni tako veliko, rumeni tisk se pa sploh ne ukvarja s tem. Za razliko od baterij.

Jst ::

Z novo izdajo androida M, prihaja tudi nov način varčevanja z baterijo, imenovan Dozing. (S tem. da so že pri Liziki to področje kar dobro spedenali.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aluminijeve baterije so upogljive, ognjevarne, vzdržljive in - pretežke

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2212216 (7753) nekikr
»

Baterije iz nanobaterij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3011715 (7729) CaqKa
»

Na Stanfordu razvili nov elektrodni material za dolgožive baterije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388879 (7154) Bor H
»

Nova vrsta litij-ionskih baterij z Berkeleya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5016719 (13746) Lion29
»

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8012451 (6953) jest10

Več podobnih tem