» »

Kitajci in Rusi domnevno pridobili imenik ameriških in britanskih vohunov

Kitajci in Rusi domnevno pridobili imenik ameriških in britanskih vohunov

The Associated Press - Ameriškim in britanskim vohunom, ki so na tajnih operacijah v tujini, naj bi se te dni precej tresle hlače. Govori se namreč, da naj bi Kitajska in Rusija, dve od njihovih glavnih nasprotnic, uspeli pridobiti sezname z njihovimi imeni in drugimi podrobnimi informacijami.

Ameriško obveščevalsko skupnost je te dni pretresla novica, da naj bi se kitajska vlada uspela prebiti do celotne zbirke izpolnjenih splošnih obrazcev št. 86 (Standard Form 86, Questionnaire for National Security Positions). Gre za zelo podrobne obrazce (pdf), ki jih morajo izpolniti vse osebe, ki so zaprosile za dostop do tajnih podatkov na katerikoli stopnji. Pri tem morajo navesti svoje matične podatke, družinske vezi, zdravstveno oz. finančno zgodovino, vse službe, vse stike s tujimi državami, podjetji in posamezniki, ipd. Vneseno namreč služi kot izhodišče za varnostno preverjanje prosilca.

Skozi takšno preverjanje morajo zaposleni v varnostno-obveščevalnih službah ter varnostno bolj kritični zaposleni v drugih vladnih službah oz. pri zunanjih izvajalcih. Če je torej novica resnična, to pomeni, da ima Kitajska vlada na svoji mizi zdaj nadvse podroben imenik sedanjih in nekdanjih ameriških obveščevalcev. To ji omogoča marsikaj. Poišče lahko osebe z dostopom do informacij in jih skuša pridobiti za svoje vohune. Preveri lahko osebe, ki so v njeni državi in jih je že sumila, da delujejo kot vohuni pod lažnim imenom. V končni fazi bi se lahko poskusila tudi finančno okoristiti. V zbirki je več kot dovolj podatkov za klasične ameriške finančne prevare z odpiranjem bančnih računov in kreditnih kartic na daljavo. Ključni podatki (zlasti njihov social security number) namreč niso bili šifrirani, kar je za tako pomembno bazo izjemno slabo. Šlo naj bi namreč za podatke med 9 in 24 milijoni oseb, od nekje 80-ih let naprej, večinoma k sreči bivših zaposlenih.

Britanci pa so našli novo stvar, ki jo lahko očitajo Edwardu Snowdnu. Časopis The Sunday Times se namreč sklicuje na "visoko postavljeni" vir v premierjevi pisarni, sodeč po katerem naj bi Rusija in Kitajska uspeli pridobiti paket dokumentov, ki jih je bil Snowden predlani izročil izbranim časopisom. Ni še čisto jasno, ali jim ga je dal kar sam ali pa so ga uspeli dobiti mimo njega in potem nekako dešifrirati, v vsakem primeru pa vir meni, da mu Putin "ni kar zastonj dal političnega azila v Moskvi". Posledica naj bi bila, da omenjeni državi zdaj razpolagata z debelim milijonom zaupnih ameriških dokumentov, vključno seveda z dokumenti o delovanju obveščevalnih služb v štirih partnerskih državah (Združeno kraljestvo, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija). Zato se resno bojijo za svoje agente v tujini. Nekatere so tudi že premaknili v tretje države oz. jih odpoklicali domov.

Treba je dodati, da nekateri komentatorji na spletu močno dvomijo v pristnost očitkov, da naj bi Snowden pri tem kakorkoli pomagal. Obenem izpostavljajo tudi pomenljiv čas objave te novice. Le nekaj dni nazaj je namreč posebni vladni odposlanec za nadzor protiteroristične zakonodaje zapisal, da je sedanja zakonodaja "nedemokratična, nepotrebna in - na dolgi rok - nedopustna". Obenem je pozval k prepotrebnemu razmisleku in reformi protiterorističnih pooblastil. Takšen poziv ne more biti v god sedanji desni vladi, ki je že najavila namero, da misli izrabiti svojo nedavno pridobljeno parlamentarno večino za uzakonitev dodatnih pooblastil, ne pa za njihovo brisanje.

19 komentarjev

zee ::

Slisi se kot scenarij za kaksen film z James Bondom kot glavnim likom.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

GTX970 ::

Sedaj lahko predpostavimo, da imajo vse strani podatke od vseh ostalih konkurentov :)).

St753 ::

GTX970 je izjavil:

Sedaj lahko predpostavimo, da imajo vse strani podatke od vseh ostalih konkurentov :)).

Mogoče pa to ni tako slabo, če bodo vsi odposlali svoje agente :)).

mtosev ::

jih bodo pač domov poklicali in nadomestli z drugimi agenti
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pegasus ::

zee je izjavil:

Slisi se kot scenarij za kaksen film z James Bondom kot glavnim likom.
Skyfall? ;)

Martin Krpan ::

Tu gre predvsem za osebe ki so nekje v domovini zbirale in obdelovale nevemkakšneže podatke.
Menda ne misli gdo , da so imele ZDA "pod krinko" v Rusiji in Kitajski ter drugod kdajkoli od 9-24 miljonov Jamesov Bondov?:D
Vsak 10 prebivalec rusije ageat CIA-e? :))

Zgodovina sprememb…

Zmajc ::

Itak da bojo zdaj vse naprtili Snowdnu, perfekta tarča je.

jimmb0 ::

Saj kaki trenutek. Isto kot 9/11, da so spremenili zakon o terorizmu brez problem. Isto poskušajo zdaj, tipična amerika pač. Najbolj žalostno, da bo jim zakon sigurno uspelo sedaj sprejeti XD. Vse nameščeno in uprizorjeno z njihove strani ?! Da se prebivalci malo prestrašijo in jih takoj podprejo. Naivneži pač XD

erunno ::

Seveda, da je snowden perfektna tarča: kamere ujele vstopati v kitajski in ruski konzulat preden je odletel v Moskvo, polag tega je kot IT admin imel bistveno boljše poznavanje IT sistema kot pa random hacker v kitajski ali rusiji. Ni dokaz, je pa dovolj za folk, da ga obtoži tega.

Ta informacija je zagotovo resnična, ker jo je potrdilo več virov.

erunno ::

Treba je dodati, da nekateri komentatorji na spletu močno dvomijo v pristnost očitkov, da naj bi Snowden pri tem kakorkoli pomagal. Obenem izpostavljajo tudi pomenljiv čas objave te novice.
Če bi bilo to merilo, potem bi bilo treba večino "razkritij" od Snowdena treba zavržti, ker je večina le teh imela enak timing.

uio ::

We are not incompetent...
It was Snowden and those dam Chinese...

HAHAHA prov jim je f nesposobni.

erunno ::

uio je izjavil:

We are not incompetent...
It was Snowden and those dam Chinese...

HAHAHA prov jim je f nesposobni.


HAHAHA prov nam civilistom je, kva smo pa tako nesposobni civilisti, da nam taki luzerji prisluškujejo

vostok_1 ::

A Edi nima prav nobene šanse, da se premesti kam drugam?

erunno ::

Seveda se da: pacifik je bolj kot ne prazen, tako da se da brez pronlema prileteti vse do južne amerike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: erunno ()

HPME ::

uio je izjavil:

We are not incompetent...
It was Snowden and those dam Chinese...

HAHAHA prov jim je f nesposobni.

Kako je jez (dam) povezan s to novico?

Jaz ne varjamem kako so lahko ljudje tako neumni in nesposobni, dogodki (9.11, ta imenik) jih prisilijo v spremembo zakonodaje in kršenje človekovih pravic. Na tak način je zelo lahko manipulirati cel Ameriško vlado.

DoDaske ::

So se naučili iz preteklosti, da stati za "informacijo" oz "lažjo" ni dobro v dobi informatike. A ne Rumsfield in Bush ?(Iraq)

Zdaj se desinformacije plasirajo kar z s članki, ki se začno :"anonimni visoki uradnik".

Hmmm....Se strinjam s teboj HPME....A s(m)o ljudje res tako neumni!?....

Ko spremljam tako ljudi malo okoli, sem opazil, da ljudje pomembnih novic (razen če jim jih prinese na pladnu) sploh ne spremljajo...Živijo čist v svojem svetu potrošništva, kjer je najpomemnejše to kdaj gredo v BTC, pa Špar....kdaj bodo šli na morje in od kje denar...itd.
Razen izjem poznajo problematiko samo od govoric, ki krožijo okoli. Ko jih vprašaš, kje si zvedel to in ono informacijo, ugotoviš, da jo je slišal od prijatelja, ker on v bistvu več kot 24kur.com sploh ne bere. Hmmm Boh ne dej, da mu poveš resnico o tem mediju. Postane rdeč v fris, nervozen in zajedljiv, kot da bi mu rekel direkt : "A si bebo"..Ali pač? :)

PaX_MaN ::

Nekatere so tudi že premaknili v tretje države oz. jih odpoklicali domov.

Evo, lejte kva (bi) dela(la) (popolna) državna transparentnost: kuj se neha netit vojne.

Poldi112 ::

Intervju z novinarjem, ki je objavil to kozlarijo: http://edition.cnn.com/videos/us/2015/0...

Je pa tudi Dnevnik včeraj povsem nekritično povzel to pod naslovom Zaradi Snowdna umikajo vohune. Žalost.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

DoDaske ::

En članek vreden ogleda...https://firstlook.org/theintercept/2015...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Oddelek: Novice / NWO
3711131 (7286) zmaugy
»

Cisco v boju zoper NSA pošilja opremo na lažne naslove

Oddelek: Novice / Varnost
4317786 (11385) delpero
»

Ustavnost zakona (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514522 (13110) St235
»

Ameriško-britanske tajne službe so mnenja, da so v računalnikih Lenovo skrite ranljiv

Oddelek: Novice / Varnost
238880 (6264) Mandi
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125926 (21603) PaX_MaN

Več podobnih tem