» »

CERN trka curka z energijo 13 TeV

CERN trka curka z energijo 13 TeV

CERN - V CERN-u so včeraj izvedli prve trke protonskih curkov z energijo 13 TeV, kar je prvi tak dogodek na Zemlji, so poročili iz Ženeve. Še nihče ni trkal protonov s tako visokimi energijami (v vesolju se seveda dogaja marsikaj še više energijskega). Šlo je za preizkusne trke, ki so služili kot kontrola pri nastavljanju kolimatorjev, ki so potrebni za lovljenje pobeglih delcev in zaščito komponent v trkalniku pred njimi. Prve trke, ki jih bodo uporabili pri zbiranju podatkov in nadaljnjih raziskavah, pričakujemo prihodnji mesec. Tedaj bodo začeli detektorji v eksperimentih ALICE, ATLAS, CMS, LHCb, LHCf, MOEDAL in TOTEM pridno beležiti statistiko.

Spomnimo, da je CERN-ov veliki hadronski trkalnik deloval v letih 2009-2012, ko je dosegel največjo energijo trkov 7 TeV. To je bilo dovolj, da so uspeli potrditi obstoj Higgsovega bozona. Do letošnjega maja v CERN-u niso izvajali trkov, saj so trkalnik pripravljali za delovanje pri višjih energijah.

Prvi curki so sicer zaokrožili že aprila. Majski testi pri energijah 450 GeV na curek so bili uspešni, a pri 6,5 TeV (skupaj 13 TeV) so tirnice nekoliko drugačne, curka pa za trk usmerjena v manjše področje (premer curka pri 450 GeV je 0,2 mm, pri 6,5 TeV pa le še 0,02 mm). V enem curku lahko kroži do 2800 paketov protonov, ki imajo vsak po 1011 protonov; trenutno trkajo le s po enim paketom. Vse to so razlogi, da bodo še kakšen mesec pilili trkalnik.

Čeprav je Higgsov bozon odkrit, v CERN-u dela ne bo zmanjkalo. Za začetek bodo zgodbo o njem nadaljevali, saj naj bi pri višjih energijah opazili njegovo sledove pogostokrat, tako da bomo izvedeli o njem več - tudi to, ali jih je mogoče več vrst. Ukvarjali se bodo tudi z vprašanji gravitonov (za zdaj še hipotetičnega delca za prenos sile gravitacije, podobno kot foton prenaša elektromagnetno silo), temno snovjo (snov v vesolju, katere gravitacijske vplive čutimo, a je ne vidimo) ter temno energijo (neznan fenomen v vesolju, ki povzroča pospešeno širjenje). Potem je tu še supersimetrija, ki ima sicer veliko nasprotnikov, lahko pa njen obstoj mogoče preverijo z močnejšimi trki.

12 komentarjev

matobeli ::

tole se pa že kot kakšna Black Mesa sliši. Lepo da jim gre vse po načrtih.

Markoff ::

Trka curka? Ali curke?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Cowboy6 ::

Z letošnje eksurzije v CERN-u :)

 Tovarna antimaterije

Tovarna antimaterije

Tukaj naj bi bil moj podpis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cowboy6 ()

smash ::

ne vem zakj to tako dolgo traja, cele mesece...mar bi zjutraj poizkusila malo, potem do 12h nastavili vse in potem bi se lahko šli že zares..do večera bi bili podatki, ki bi jih preko noči analizirali...zjutraj pa že z všjimi energijami...

tako pa traja mesece in leta :p

SimplyMiha ::

Tale "nastavili vse" korak zna trajat, sploh če upoštevat velikost LHC-ja. Inženirji morajo tekat sem ter tja, o šit, pozabil torbico z malico, nazaj cel krog...

one too many ::

Markoff je izjavil:

Trka curka? Ali curke?

Pomojem curka. Ne spoznam se točno, delci me nikoli niso zanimali.
Pospeševalnik v osnovi deluje tako, da pospešuje delce v krožnici v nasprotnih smereh (zato curka).
Tako je skupna hitrost delcev 0. To je zaželjeno, zato ker gre tako največ energije v trk, sicer bi del energije ostal v višku kinetične energije produktov, saj se gibalna količina ohranja.
Tako nekako, mislim, da je tudi v osnovi razlaga še bolj zapletena.

dexterboy ::

Trkajo DVA curka. Eden gre v smeri urinih kazalcev, drugi pa pospešuje v nasprotni smeri. Nato se v detektorjih, če se prav spomnim, se imenujejo Atlas, "zaletijo" drug v drugega. Rezultat je najčistejša ljubezen :))
Bral sem tudi, da so v času "počitnikovanja" posodobili tudi strojno računalniško opremo, tako na tračnih enotah kot ostali opremi, kar posledično pomeni, da lahko zapišejo več "surovih" informacij v sekundi kot so jih prej. Kar je seveda potrebno; pri trkih večjih energij je posledično tudi več razpadlih delcev...

Off topic; ko odkrijejo vse delce in potrdijo teorijo vsega, bom lahko dobil svoj Millenium Falcon? Prosim, prosim, prosim...
Sej bom plidn pa vsako leto pisal božičku in dedku mrazu :D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

matobeli ::

zna obstajat problem da niti teorije še nimamo za nekatere stvari.

miroB ::

@Dexter...
Millenium Falcon ne boš dobil, ker sem ga jaz rezerviral pred tabo, lahko pa dobiš Ebon Hawk... :P

one too many ::

matobeli je izjavil:

zna obstajat problem da niti teorije še nimamo za nekatere stvari.

V bistvu je ravno to smisel fizike!

matobeli ::

Točno tako!8-) Moj komentar se je nanašal na spodnjo izjavo, v smislu da če mi misli čakat da okrijejo vse delce in potrdijo vse teorije naj se preseli na Millerjev planet, pa še to mu bo prej brada zrasla.

dexterboy je izjavil:

ko odkrijejo vse delce in potrdijo teorijo vsega, bom lahko dobil svoj Millenium Falcon?

NikotinUbija ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LHC v CERN-u odkril sledove novega osnovnega delca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8729872 (26200) jype
»

LHC spet v pogonu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
133728 (2609) CHAOS
»

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3813908 (11773) Thomas
»

Veliki hadronski trkalnik ponovno v pogonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
538512 (6457) noraguta

Več podobnih tem