» »

Piratizacija iger. Niti to ni več zastonj?

Piratizacija iger. Niti to ni več zastonj?

shadeX ::

Zakaj bi neka skupina (npr Reloaded), ki razbija zaščito iger in jim omogoča zagon brez nakupa (crack), delala to zastonj ? Če lahko nekdo poseže v izvorno kodo in obide zaščito, zakaj ne bi dodal še kakšno vrstico svoje kode (ali pa tisoč) in bral ter pošiljal kakšne podatke iz računalnika. Če ne drugega bi lahko te podatke uporabil pri prodaji raznim oglaševalskim ali drugim agencijam (odvisno od vsebine podatkov).

Recimo tudi sam sem kot mulc včasih kakšenkrat prenesel kakšno piratsko igro s travnika (dvomim da tukaj ni človeka ki bi naredil isto). Igre so delale super, nikoli ni bilo niti vidno da bi igra vidno škodovala PC-ju (virus). Mogoče se je pa v ozadju kaj ta čas dogajalo, s prvim pritiskom na .exe file. Danes ko recimo premišljujem v drugi smeri mi ne gre v račun zakaj bi to nekdo delal zastonj, sploh pa ko je napovedan kakšen svetovno znan špil (npr trenutno aktualen GTA V), ter ga prenese iz travnika na tisoče/milijone ljudi..

Vaša mnenja, linki? Kolk prepozno sem to ugotovil? :)

EDIT: Ko smo že pri temu. Isto velja za krekane programe oz. tudi Windowse.
  • spremenil: shadeX ()

opeter ::

Medtem so ti verjetno že 1000x ukradli identiteto. Že, ko uporabljaš piškote, Google in ...

Ne, resno ... A ti misliš, da bi krekerskim skupinam plačali neke oglaševalske firme za podatke? Kot prvo, ta skupina bi morala odpreti kakšen d.o.o. ali kaj podobnega, saj drugače od njih legalno ne moreš kupit informacije.

Ne vem sicer, kako je razvit črni trg za prodajo informacij, a dvomim, da lahko legalno prodajaš informacije, brez da bi imel neko inštituacijo oz. podjetje v ozadju. Morda pa se motim.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Niti za trenutek nisem pomislil da bi bila prodaja izvedena na legalen način. Kakor si omenil, črni trg pa to.

Olórin ::

opeter je izjavil:

Medtem so ti verjetno že 1000x ukradli identiteto. Že, ko uporabljaš piškote, Google in ...

Ne, resno ... A ti misliš, da bi krekerskim skupinam plačali neke oglaševalske firme za podatke? Kot prvo, ta skupina bi morala odpreti kakšen d.o.o. ali kaj podobnega, saj drugače od njih legalno ne moreš kupit informacije.

Ne vem sicer, kako je razvit črni trg za prodajo informacij, a dvomim, da lahko legalno prodajaš informacije, brez da bi imel neko inštituacijo oz. podjetje v ozadju. Morda pa se motim.

zakaj bi podatke, pridobljene z nelegalno aktivnostjo prodajal legalno?

shadeX je izjavil:

mnenje? se strinjam s tem kar si napisal. Tudi sam sem nekoč razmišljal drugače...odkar pa sem postal programer pa mi ni jasno zakaj bi nekdo bilokaj naredil zastonj. Zato sem ostro proti piratiziranemu programju. Posebno na kritičnih računalnikih....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Olórin ()

Machete ::

Ne rečem, da ni možno ampak.. Zakaj se sprašuješ? Si že slišal za hobi? :] eni pač zlagajo ladijce v flaši eni pa relisajo stuff. Jaz sem tudi svoj čas na enmu trackerju relisal muziko. Čisto iz veselja. Se pa nisem včlanil nikoli v scene skupino, čeprav so me iz dveh povabili..

Olórin ::

si že slišal da marsikdo s hobijem dobro služi?

Miha 333 ::

Vedno se najdejo ljudje, ki jim je to izziv, zabava, življenjska filozofija, itd., ne pa vir zaslužka. Saj je podobno tudi na drugih področjih, npr. contributorji opensource kode, Linux, ...

Ne boste verjeli, ampak obstajajo tudi ljudje, ki ne gledajo vsega skozi $$$. Lahko da se pač preživljajo iz drugih virov.

ahac ::

Oni to delajo zaradi izziva in respecta (kdor prvi cracka nekaj je največji frajer).

zakaj ne bi dodal še kakšno vrstico svoje kode (ali pa tisoč) in bral ter pošiljal kakšne podatke iz računalnika
To bi se hitro ugotovilo in taka skupina bi izgubila ves respect.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Limona ::

V jokerju je bil enkrat zelo obširen in zanimiv članek o "sceni" preberite si ga
http://joker.si/article.php?rubrika=1&a...

nakoncu zaključijo s tem, da ti hekerji počenejo to zaradi slave in prepoznavnosti.

Yacked2 ::

Olórin je izjavil:

opeter je izjavil:

shadeX je izjavil:

mnenje? se strinjam s tem kar si napisal. Tudi sam sem nekoč razmišljal drugače...odkar pa sem postal programer pa mi ni jasno zakaj bi nekdo bilokaj naredil zastonj. Zato sem ostro proti piratiziranemu programju. Posebno na kritičnih računalnikih....

Je razlika med osebo, ki je programer in osebo, ki opravlja delo programerja. Ti si očitno ta tadrugi, pa ne govorim o razliki v znanju, sposobnostmi ampak v mentaliteti.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

opeter ::

Olórin je izjavil:

Zakaj nelegalna združenja (pa naj bo to mafija v ZDA v začetku 20. stoletja) kupujejo ali pa ustanavljajo (legalna) podjetja?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ahac je izjavil:

Oni to delajo zaradi izziva in respecta (kdor prvi cracka nekaj je največji frajer).

zakaj ne bi dodal še kakšno vrstico svoje kode (ali pa tisoč) in bral ter pošiljal kakšne podatke iz računalnika
To bi se hitro ugotovilo in taka skupina bi izgubila ves respect.

Ok, men se zdi to kar dovolj močan argument, ki mogoče izpodbija nekatere moje teorije.

Lonsarg ::

Saj se ne spomnim več kje ampak je bila študija na to temo. Tanajvečji releasi so sami po sebi v večji meri virus-free. So pa potem zelo velikokrat prepakirani, preuploadani z modificiranimi verzijami in ker ti releasi nimajo kake hude evidence z hashi je stvar kar pestra. Kot zanimivost večji del vseh false positives se izkaže v končni fazi da SO virusi, sam folk pač verjame komentarjem "izklopi antivirus, ker ga napačno zazna".

Torej ja, poleg jasnega legalnega razloga zakaj ne piratizirati je varnost tudi med njimi.

norcuron ::

Na underground sceni je bilo glavno vodilo bolj kot ne vedno: "Bolje, hitreje, močneje ..."

Kdo ima največ ... 100 Mbit linkov (danes Gbit, seveda), najbolje dissasemblerje & koderje, ki bodo "povozili" zaščite in čimprej naredili release, ki bo RES delal ... kateri bodo imeli največ dostopov do pomembnih FTP-jev, kjer bo njihov release čimprej gor ...

Egotriperjev na polno, povsod.

Ko vidiš to v živo, je pravo bojno polje. Pa ne, da samo skrbijo za svoje release, ker kaj je hujšega kot da te zmečejo s FTP-jev in ti povedo: "Ej, tole bo pa fasalo iNTERNAL!" in se potem, ko pride ta novica ven, vsi zaženejo, da spravijo ven svoj PROPER release. Takrat si dobil črno piko ... prvi, ki je prišel na vrh pa velik plus.

Mislite, da ne gledajo kode eni drugih?! Predstavljajte si, da pride ven z dokazi info, da recimo RELOADED povsod meče noter svojo info-gathering-kodo. Mislim, da izgubijo vse kar so skozi leta gradili.

Pač, mojih 5c.
Great are mysteries of the mind ... or not?

Phantomeye ::

Med skupinami je tako kot v politiki. Če si prepisal magisterij, te BODO odkrili.

MrStein ::

Olórin je izjavil:

odkar pa sem postal programer pa mi ni jasno zakaj bi nekdo bilokaj naredil zastonj.

Temu se reče, da si odrasel in postal cinik.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Buggy ::

...odkar pa sem postal programer pa mi ni jasno zakaj bi nekdo bilokaj naredil zastonj. Zato sem ostro proti piratiziranemu programju. Posebno na kritičnih računalnikih....

a programer si kar "postal" prej si bil pa kaj...sofer? V obeh temah so tvoje izjave, predvsem pa pametovanje miloreceno smesne.

Ce tebi ni jasno zakaj se dela free software, do tega da je le to marsikomu izziv, ce ne celo tekmovanje med skupinami po prestizu znotraj dolocenih krogov, kako zaobiti zascito, biti prvi,...potem se vzdrzi komentarja. Da si pa ti ostro proti bilo cemu, na bilo kaksnem racunalniku (btw: kaj je zate ze kriticen racunalnik?!?) pa res nikogar ne zanima...tnx.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Unknown_001 ::

shadeX je izjavil:

Zakaj bi neka skupina (npr Reloaded), ki razbija zaščito iger in jim omogoča zagon brez nakupa (crack), delala to zastonj ? Če lahko nekdo poseže v izvorno kodo in obide zaščito, zakaj ne bi dodal še kakšno vrstico svoje kode (ali pa tisoč) in bral ter pošiljal kakšne podatke iz računalnika. Če ne drugega bi lahko te podatke uporabil pri prodaji raznim oglaševalskim ali drugim agencijam (odvisno od vsebine podatkov).

Recimo tudi sam sem kot mulc včasih kakšenkrat prenesel kakšno piratsko igro s travnika (dvomim da tukaj ni človeka ki bi naredil isto). Igre so delale super, nikoli ni bilo niti vidno da bi igra vidno škodovala PC-ju (virus). Mogoče se je pa v ozadju kaj ta čas dogajalo, s prvim pritiskom na .exe file. Danes ko recimo premišljujem v drugi smeri mi ne gre v račun zakaj bi to nekdo delal zastonj, sploh pa ko je napovedan kakšen svetovno znan špil (npr trenutno aktualen GTA V), ter ga prenese iz travnika na tisoče/milijone ljudi..

Meni je po pravici povedano dokler sem bil še aktiven v teh gamer vodah dobesedno dol viselo. Pa ti povem zakaj?

Nisem še imel interneta doma, drugje pa nisem imel dovolj močne makine, da bi špilal + da na računalniku dejansko nimam nič takega da bi me glava bolela če bi vse izgubil. Kake family albume posnetke, seminarske ipd pa imam vedno na zunanjem trdem disku pa še na DVD jih ali namenskih USB-jih ki jih nikomur ne posojam :))

Ps. Je pa pomembno, da veš od kje nameščaš in fajn je če datoteko dobiš iz relevantne strani kjer skupnost uporabnikov takoj sporoči na škodljivo programsko kodo. Pa zmeri mej Firewall pa spodoben AV pa ne bo problema, dokler si nezanimiv povprečen uporabnik računalnika.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako bi najhitreje dobil znanje za tekoče delo programerja?

Oddelek: Programiranje
396589 (4857) Phantomeye
»

O popolni zgrešenosti slovenskega boja zoper spolne zlorabe otrok (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7722441 (17240) ...:TOMI:...
»

Ali je programiranje težko?

Oddelek: Programiranje
409427 (6606) 111111111111
»

W3C in WHATWG sprta okoli usode HTML5

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3712217 (10514) Icematxyz
»

Apple odstranil aplikacije za obveščanje o policijskih kontrolah alkoholiziranosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
188419 (7630) sgdjkdlsugi4

Več podobnih tem