» »

Carina in usa

Carina in usa

svejk ::

Ima kdo kaj pojma kako potekajo dajatve pri nabavi novega objektiva iz usa. Naj omenim da pride objektiv pri nas 100k sit, usa 1/2 te cene, se mi zdi da je kar ugodno, ampak kako hudica je z dajatvami? Je ze kdo narocal prek tega
  • polepsal: Sergio ()

boštjan ::

če poznaš koga iz USA da ti on pošlje se splača drugače pa ne.

svejk ::

ja to bo pa kriza, nimam kake tete v tistem koncu, skoda :((

Leo ::

No jest ne bi rekel da se ne splaca, odvisno koliko zadeva tehta in s tem so povezani tudi stroski postnine. Ce zadevo dobis za 60K SIT z DDV-jem in pristejes postnino se mi zdi da se se vedno splaca. Ne vem pa ali za to rec obstaja kaksna carinska dajatev.

svejk ::

ja sej cena je ze s postnino

Senitel ::

Mah naša carina itak računa ceno tko psevdo randomly... Primer: Mesec nazaj sem dobil direktno od ATI-ja Radeon 9700 PRO. Na Radeona 9700 PRO mi carina računa 8k pa še neki DDV-ja na neko "statistično" vrednost 40k sit, ki so jo potegnil bog si ga vedi iz kje (dvomim, da naši distributerji dobijo te kartice po 40k, pa tudi na računu te cene ni bilo). Na koncu sem plačal 1k za prijavo blaga + 20% DDV, 2756 za skladiščenje + 20% DDV ter 8993 carinskih dajatev.

boštjan ::

kar 2X po 20% so ti računali?
No naj še jaz povem mojo izkušnjo iz ZDA.Sicer nisem nič kupoval,ampak zadel CPU.Tip mi je poslal proc in za PTT dal 20$.No ko je paket prišel v slo. sem dobo obvestilo da naj povem vrednost blaga.Seveda sem poklical na carinski urad in tam mi je tip reko da za Rač.komponente ni carine!!!,ter da bom plačal le 20%DDV in da naj povem vrednost blaga oz. zapišem vrednost blaga, na formular ,ki sem ga dobil. napiso, da je roba rabljena vredna malo in na koncu plačal nisem nobenih dajatev.
svejk v tvojem primeru je drugače,ker ti bo trgovina poslala,zato bo vrednost blaga vidna,če pa je v to ceno ,ki jo navajaš,že vštet PTT pol pa se splača,samo vprašanje je spet slo carine

Hypno ::

Pa se ena fora pri nakupu iz tujine recimo:
PTT si cist vedno zaracuna "posredovanje" blaga, ponavad ene 2-3k :)
Great are mysteries of the mind ...

svejk ::

ha baje obstaja se ena varianta, narocis robo v borovlje na posto pa je brez carine, edino se prenos v slovenijo pod sedezem avtocka...baje da dela, to sem danes zvedel

Voranz ::

Glede nejasnosti o "statistični vrednosti" - statistična vrednost je vrednost blaga, povečana za vse stroške, ki nastanejo do slovenske meje (stroški tovornine, pakiranja, zavarovanja) in so odvisni od paritete, ki jo določi prodajalec (pariteta - kraj do koder so plačani stroški transporta - npr. fco kupec pomeni, da so vsi stroški plačani do kupca; fco prodajalec - pomeni, da vse stroške nosi kupec) - zato je ponavadi statistična vrednost večja od čistega preračuna iz cene v valuti v SIT - glede na to da v večini primerov stroške transporta ipd. nosi kupec to povečuje statistično vrednost, ki pa je kot že navedeno osnova za obračun eventuelnih carinskih dajatev oziroma DDV-ja. Tak način obračuna se večinoma pojavlja pri cestnem in letalskem transportu, v poštnem prometu, pa se smatra da so stroški transporta ipd. v primeru da niso prikazani na fakturi plačani s strani prodajalca. Generalno na računalniške komponente ni carinskih dajatev, ne glede na poreklo blaga, DDV pa je neizbežen ... razen slučajev.

Senitel ::

Hvala za razlago!
Samo: Na fakturi od ATI-ja meni piše "Terms of payment - Prepayment, by Telex Transfer", "Terms of delivery - FOB DESTINATION" in kolikor jaz vem, to pomeni, da je transport plačan...

Voranz ::

Samo: Na fakturi od ATI-ja meni piše "Terms of payment - Prepayment, by Telex Transfer", "Terms of delivery - FOB DESTINATION" in kolikor jaz vem, to pomeni, da je transport plačan...

Terms od delivery - FOB DESTINATION - po Incoterms-ih to pomeni "free on board" destination - kar v poenostavljeni razlagi pomeni dostavljeno in neocarinjeno destinacija - pomeni da nosiš stroške carinjenja blaga in eventuelnih dajatev - stroški dostave do destinacije pa so vključeni v ceno - vendar pa je zelo pomembno da piše npr. FOB Ljubljana (oziroma kraj - sedež prejemnika) - cariniki ali špediterji pa si samo besedo "destination" razlagajo zelo različno, zato lahko pride do tega, da špediter ob izpolnjevanju deklaracije v statistično vrednost še enkrat vključi ocenjen znesek tovornine (lahko višji ali manjši od dejanskega). Rešitev tega - dobavni pogoji naj bodo jasni (npr. CIP, CPT ali FCO kupec - vključno s sedežem prejemnika) oziroma na računu ločeno izkazana vrednost tovornine in zavarovanja - ob izpolnitvi teh pogojev se blago dejansko carini na vrednost, ki je na računu, brez dodatkov - je pa res da so zadeve drugačne od ene carinske izpostave do druge. Vsekakor pa naj samo "FOB DESTINATION" nebi zadoščal temu.

Trdi ::

Ne morem verjet, da moramo ugibati take stvari. To mora biti nekje zapisano!! Kaj moram plačat za 377$ + 75$ (transport) + 35$ (neke bančne dajatve) dolarjev vreden fotoaparat, če ga naročim iz ZDA? DDV je očitno nujno plačat in to je 20%. Kako pa je s carino? Če carine ni, potem je kul, ker to znese 122 jurjev, v Sloveniji pa najdem cene od 133 do 167.
Trdota d.o.o.

DanKick ::

Ja, to zanima tudi mene.
Imam ceno izdelka v ZDA, imam stroške pošiljanja, vse skupaj znese 350 USD, gre pa za digitalni fotoaparat.
Koliko bom (jurja gor ali dol) plačal pri prevzemu v Sloveniji?

hlodek ::

Zanima me, če je carina na celotna računala v primeru da se uvaža iz ZDA. Za komponente vem da je samo DDV in konec koncev je računalnik samo skupek komponent, ampak naši vrli zakonodajni organi imajo včasih čudna pota. Kupil bi pa prenosni računalnik. Torej, je carina ali je ni?

boštjan ::

zakaj pa naj ne bi bila,seveda je.

hlodek ::

konec koncev je računalnik samo skupek komponent


Zaradi tega naj ne bi bila. Kakšen preverjen vir kje?

morphling1 ::

DanKick, meni so za fotoaparat zaračunali 8% carine 20% ddv-ja ter neko takso. Na koncu prideš do tega da sploh ni velike razlike napram našim cenam, pa še rizik je neprimerno manjši. Tu imaš vsaj servis in robo dobiš takrat, ko plačaš. Pri naročanju iz tujine se vedno v majhnem strahu, da bo vse prišlo tako kot je treba in da bo vse delovalo, ko se prva zadeva pokvari ti stroški narastejo v nebo. Jaz sem iz tujine naročal samo take zadeve, kjer mi je bilo več ali manj vseeno za reklamacije in so bile dosti cenejše kot pri nas (pri fotoaparatu sem se malo zeznil oz. mi je carinska pošta dobro zaračunala, no na srečo vse dela tip top)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uvoz in carina + ddv

Oddelek: Loža
223591 (2309) suki

CARINA ebay (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27093525 (70390) Tilen

Carina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13839595 (35376) Tilen
»

Carina oz. davek na poštnino?

Oddelek: Loža
3910018 (9083) Princo22
»

Online nakup iz ZDA -raport

Oddelek: Kaj kupiti
395536 (4423) mlav

Več podobnih tem