Forum » Zvok in slika » DAB stanje pri nas
DAB stanje pri nas
gb39 ::
digitalbroadcasting.org je danes zjutraj posodobil podatke za R4 na kanalu 5A. Torej naj bi moral vedno nekje oddajat. FMScan.org ima zadnje podatke od petka (27.12.)
Juneau ::
Zanimivo. Mene tudi zanima s katerega oddajnika oddajajo, ko pa še noben ni ujel R4 signala. Do danes. Verjetno s Krima ali Krvavca za par minut in potem nehajo oddajati.
andimik ::
Lepe pozdrave iz Avstrije, I confirm during my trips that R4 is on air on Kranjska Gora (TII not active yet), Plešivec (TII 0812), Pohorje (TII 0813), Idrija (TII 0803) transmitter. Tolmin seems to be on air, too, but I have not been there so far. All TIIs will be in alphabetical order.
The signal from Plešivec (95 km) is much (!) stronger (incl. audio here in Arnoldstein) than R2E, which seems to be weaker for several months, no audio possible). Guess this is a different antenna system according to the tender on Akos website.
FMLIST is up to date.
The signal from Plešivec (95 km) is much (!) stronger (incl. audio here in Arnoldstein) than R2E, which seems to be weaker for several months, no audio possible). Guess this is a different antenna system according to the tender on Akos website.
FMLIST is up to date.
Bejž no, bejž. Na Koroškem (še) ne lovijo R4, ti v Jurkloštru ga pa? :) Verjetno si pomešal MUX-e in loviš R1 s Krvavca.
Saj se niti še ne ve, kdo je dobil dovoljenje za oddajanje v R4 in R5. Potem imajo ti programi še 3 mesece časa, da začnejo oddajati. To se bo še zavleklo tja nekje do maja.
To že, amapk R4 mora nekje sredi februarja začet oddajat, programi sledijo po tem. Bodo pa sigurno takoj od začetka vsaj tisti prisotni, ki trenutno že oddajajo. Osebno pričakujem, da se bodo v R4 prestavili Enter in Best FM, mogoče tudi Antena in R1 Rock.
psillon22 ::
Zdravo
Mogoče ni vprašanje za sem...
Imam android multi radio v avtu z DAB+
Mogoče kdo ve katera je najboljša aplikacija preko katere poslušam DAB?
Hvala
Mogoče ni vprašanje za sem...
Imam android multi radio v avtu z DAB+
Mogoče kdo ve katera je najboljša aplikacija preko katere poslušam DAB?
Hvala
duh1 ::
Danes zjutraj sem doma (Ljubljana) naredil scan in sem prvič ulovil R4 in sicer na 6C. Sicer ko "zaženem" MuxR4 PRVI ali MuxR4 VAL202, mi stolp takoj vrže na R1 (enak SID in izbere močnejšega). Malo sem se poigral s stolpom, da sem dejansko predvajal MuxR4. Signal je povprečen (pod 50%). Ne vem pa kater oddajnik lovim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: duh1 ()
Danes zjutraj sem doma (Ljubljana) naredil scan in sem prvič ulovil R4 in sicer na 6C. Sicer ko "zaženem" MuxR4 PRVI ali MuxR4 VAL202, mi stolp takoj vrže na R1 (enak SID in izbere močnejšega). Malo sem se poigral s stolpom, da sem dejansko predvajal MuxR4. Signal je povprečen (pod 50%). Ne vem pa kater oddajnik lovim.
Torej, če je signal pod 50 % ni čudno, da ga ne lovi 80% ljudi. Torej R4 oddajajo s približno 300 W ? Če bo tako ostalo smo prišli z dežja pod kap.
No, R4 is much more powerful than R2 and R1.
I have measured during the weekend (Kranjska Gora - KR - LJ - PO - KP and back via Udine/Vidim to Austria) with GPS and DAB on a Raspberry Pi and have published my analysis on FMLIST.
Remember, there were some complaints from RTV that Akos insisted on too much power on small transmitters like Vogel or Idrija.
Believe me, your concern that 80% can't receive it is not (!) true as their radio receiver might stay on R1 as the SIds are the same.
6C in Ljubljana is Nanos, which has been activated lately...
I have measured during the weekend (Kranjska Gora - KR - LJ - PO - KP and back via Udine/Vidim to Austria) with GPS and DAB on a Raspberry Pi and have published my analysis on FMLIST.
Remember, there were some complaints from RTV that Akos insisted on too much power on small transmitters like Vogel or Idrija.
Believe me, your concern that 80% can't receive it is not (!) true as their radio receiver might stay on R1 as the SIds are the same.
6C in Ljubljana is Nanos, which has been activated lately...
Torej, če je signal pod 50 % ni čudno, da ga ne lovi 80% ljudi. Torej R4 oddajajo s približno 300 W ? Če bo tako ostalo smo prišli z dežja pod kap.
R4 trenutno oddaja 8 oddajnikov, noben ni v bližini Ljubljane. In ne, ne oddaja s 300W.
In v čem je smisel, da na R4 MUX-u oddajajo z enakim SID kot na R1? Čudna so pota Gospodova. Normalno, da vsem preklaplja na R1, ker je tam malo boljši signal. Če bi kot trdite nekateri R4 imel močnejši signal kot R1, bi DAB+ vedno izbral R4. Tako pa ... Te vaše predstave ne držijo vode. Bom kar verjel @ duh1, da je R4 signal izredno slab. Torej, če R1 oddaja s 600 W, in je R4 skoraj za polovico šibkejši pristanemo na 400 W. Kje je obljubljenih 5 kW po oddajniku? Za posrat!
In v čem je smisel, da na R4 MUX-u oddajajo z enakim SID kot na R1? Čudna so pota Gospodova. Normalno, da vsem preklaplja na R1, ker je tam malo boljši signal. Če bi kot trdite nekateri R4 imel močnejši signal kot R1, bi DAB+ vedno izbral R4. Tako pa ... Te vaše predstave ne držijo vode. Bom kar verjel @ duh1, da je R4 signal izredno slab. Torej, če R1 oddaja s 600 W, in je R4 skoraj za polovico šibkejši pristanemo na 400 W. Kje je obljubljenih 5 kW po oddajniku? Za posrat!
Človek, R4 sploh še ne oddaja na vseh oddajnikih na katerih mora po razpisni dokumentaciji. Zakaj isti SID? Morda zato, ker testirajo pa da ljudje niso zbegani, zakaj jim Prvi ali Val 202 prekinja. Tako nima veze, katerega izbereš, na koncu se predvaja tisti, ki je močnejši. Pa naj bo to iz R4 ali R1. Pa tudi mislim da je vsem jasno, da Prvi in Val 202 ne bosta ostala v R4 in da je to samo začasno stanje.
Once more: R4 is much stronger than R1. Wait till all transmitters have been equipped with the hardware and are transmitting.
Človek, R4 sploh še ne oddaja na vseh oddajnikih na katerih mora po razpisni dokumentaciji. Zakaj isti SID? Morda zato, ker testirajo pa da ljudje niso zbegani, zakaj jim Prvi ali Val 202 prekinja. Tako nima veze, katerega izbereš, na koncu se predvaja tisti, ki je močnejši. Pa naj bo to iz R4 ali R1. Pa tudi mislim da je vsem jasno, da Prvi in Val 202 ne bosta ostala v R4 in da je to samo začasno stanje.
Človek, a je res tako težko vsaj pri enem MUX-u na monitorju potrdit oddajno moč 5 kW? Verjetno je. Bog si ga vedi kako močne oddajnike so nabavili. 1 ali 2 kW? 5 kW ziher ne, ker ni logike, da bi kupovali 5 kW oddajnike, oddajali pa 600 W ali manj. In še 1X. Ja 5 ali 10 kW oddajnik pokrije ogromno območje. Tudi soteske in t. i. sive lise med hribi. Po 60 km ima še vedno veliko večjo izsevano moč kot 1 kW oddajnik, kjer se signal razgradi že po 10 km.
In kako ti veš, da oddajajo s 600W? Zakaj pa ne s 100? Ista logika. Poleg tega je pa trenutni signal, ki pač je na voljo, boljši od R1. Torej oddajajo z višjimi močmi.
Disertacija ::
Ampak dejstvo je, da nasi oddajniki oddajajo na polovici svoje moci oziroma se to ne, pa je glede na moc kar dobra pokritost. Fm tega niti ne doseze, ce je ze signal, je s precej suma. Ce bi oddajali z nazivno mocjo, bi pokritost bila dalec boljsa, itak so delali meritve ze vejo kje ni signala. Posebej skoraj 10 let nazaj ko so testirali in verjetno oddajali na polni moci, da si se lovil dalec v notranjosti hrvaske. Eni so celo v novem sadu ujeli signal, kar sicer nic ni posebnega, ker pogosto nas dvb-t ujamejo.
Izdelava luksuznih flaš - Gorazd Kocbek s.p.
https://www.kocbek1929.com/
https://www.kocbek1929.com/
duh1 ::
Could you please check 5B as well, seems it's testing on transmitter Šance or Krim.
Just got a confirmation from Igor Funa that his log is real.
https://digitalbroadcasting.org/?channe...
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?... does not list it so far.
Just got a confirmation from Igor Funa that his log is real.
https://digitalbroadcasting.org/?channe...
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?... does not list it so far.
Na 5B oddaja R5. V Kamniku signal odličen.
Oddajalo naj bi se iz Krima
Oddajalo naj bi se iz Krima
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gb39 ()