» »

DAB stanje pri nas

DAB stanje pri nas

««
70 / 73
»»

Spc ::

Jaz se strinjam, da je FM dosti bolj kvaliteten kot DAB+ zato sem tudi mnenja, če se že ukinja se naj DAB ukine.
Še vedno lahko poslušamo preko interneta določen radio, kar pomeni boljšo kvaliteto kot jo ima DAB+.

FM radio pa je izredno kvaliteten, to sem že pokazal z primerom, ko sem snemal FM in DAB+.
Primer najdete tukaj, še opozorilo, tukaj je bil zvok 128kbit/s AAC, sedaj več ni.
Ampak se še pri 128kbit/s opazi razlika v dab+ vs FM zvoku.

DAB+ zvok:

FM STEREO zvok:

MPX kodek, ki se uporablja na FM-u je uncompressed do 15-16kHz.
Seveda je link od oddajnika do končnega uporabnika še vedno analogen, ampak poslušalec ne sliši kompresije, ki je slišna pri 56kbit/s stereo AAC.
Uncompressed zvok se ne more primerjati z compressed kodeki.
To je podobno kot bi mp3 primerjali z FLAC kodekom.

Recimo za primer lahko dam Mein Kinderradio iz avstrije:
Mein Kinderradio DAB+ 8A = 40kbit/s stereo HE-AACv2
Mein Kinderradio HLS = 192kbit/s stereo MP3, Mpeg1 Layer3

V tem primeru je 192kbit/s MP3 dosti dosti boljši kot 40kbit HE-AACv2, tudi razlika v zvoku je ogromna.
HLS je na naslovu: https://stream01.zogl.net:8907/stream

V takem primeru kot je recimo Mein kinderradio bi jaz ukinil DAB+ in uporabljal samo HLS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spc ()

Scorpy84 ::

In spet smo tam, da imas dober zvok na fm, mores imeti vrhunski tuner, sploh v avtu z tovarniskim radiem je problem, ker je menjava nesmislena ali nemogoca. Dab radio je v tem primeru cenejsi, glede na kvaliteto zvoka, ki jo dobis.
Ce si malo v hribovitem kraju izven mest, imas slab signal fm ali pa sploh ne in ti preostane kaksen lokalni radio, ce je sploh ostal od odlazka ali pa drzavne postaje. Dab, vsaj tam, kjer se jaz gibljem, mi omogoca poslusanje postaj kjer je na fm muka poslusat ali pa sploh ne.
Ste pa se spisali zakaj dab ni ok
ampak jbg na hrvaskem 30km od meje lahko poslusam postaje, kjer jih drugace nebi mogel, izjema internet. In to je ogromna prednost dab-a, da se fm ne more primerjati.

Juneau ::

Scorpy84 je izjavil:

Ce si malo v hribovitem kraju izven mest, imas slab signal fm ali pa sploh ne in ti preostane kaksen lokalni radio, ce je sploh ostal od odlazka ali pa drzavne postaje. Dab, vsaj tam, kjer se jaz gibljem, mi omogoca poslusanje postaj kjer je na fm muka poslusat ali pa sploh ne.
Ste pa se spisali zakaj dab ni ok
ampak jbg na hrvaskem 30km od meje lahko poslusam postaje, kjer jih drugace nebi mogel, izjema internet. In to je ogromna prednost dab-a, da se fm ne more primerjati.

Se strinjam.

Je pa zdaj zadnja priložnost z R4 in R5, da obstoječe RA postaje dvignejo kbit/s. Ampak imam občutek, da bodo tudi v teh dveh MUX-ih oddajali s 56 kbit/s. :P

Pa sprejem po Sloveniji je potrebno občutno izboljšati. Obstoječim DAB+ oddajnikom vsaj za 100% povečati izsevano moč in še nekaj dodatnih novih oddajnikov, pa smo na konju.

veso266 ::

DAB je lahko zelo kvaliteten, ampak nebo (in to lahko vidimo že sedaj, in to ne samo pri nas (zakaj mislite da ima Mein kinderradio, slabo kvaliteto zvoka, zato ker je ljudem to všeč, zagotovo ne)), ker večine to ne briga

Ko ti tehnologija omogoča da lahko namesto večjega zaščitnega razmerja in boljše kvaliteto zvoka, v multiplex natlačiš več poataj, se ve kaj bo multiplex operatorju prioriteta (več postaj, saj posledično dobi tako več denarja)

Saj to je čisto razumljivo, če si ti nek multiplex operater, ti je prioriteta da s čim manj stroški (čim šibkejši in čim manj oddajnikov) dobiš čim več denarja

Postaja pa bi za svoj obstoj tudi rada čim manj najemnine plačala (kvaliteta najmanjša koker gre, da so ljudje zadovolni), to se da rešiti s tem da vse MUXe vzdržuje država, ampak ima to potem pa druge probleme

Pri FM se tako pač nemoreš it, kvaliteta zvoka je taka kot je, če je manjša gre pač v tvojo škodo, nimaš nič od tega)

Kot je to da si v hribih in dobiš več postaj dobro, je lahko tudi slabo

Recimo da imaš naprimer multiplex v katerem so postaje ki so za zamejne slovence, če tega MUXa ne dobiš, nimaš nič, pri FM, bi lahko pa dobil saj eno postajo

PS: tisti v vinski kleti ki pa radi premikate radio za 1cm in pri tem poslušate tišino, pa imate jeklene živce, in bi meni lahko prišli nastavit satelitsko (oprema: tv ki ti ne pokaže količine signala, ter krožnik, drugega nimam :))

Drugače pa obstaja tudi squelch, lahko ga nastaviš, na neko mejo, kjer ti pri slabem signalu, zvok prekine in šumenja sploh ne slišiš, izgleda pa takole:

Tako smo vsi zadovolnji, tisti ki šumenja ne marate, ga pač nimate, tisti ki pa šumenje znamo ignorirat in ga tudi koristno uporabit (da lažje najdeš boljši signal, brez da zato rabiš posebno opremo) pa tudi nismo prikrajšani
Why do you need an e signature if everyone can delete it

veso266 je izjavil:

zakaj mislite da ima Mein kinderradio, slabo kvaliteto zvoka, zato ker je ljudem to všeč, zagotovo ne

Oni imajo zelo dober zvok preko interneta, HLS, ampak na DABu pa je porazen zvok.

Če bi oni sami želeli imeti slab zvok bi že na internetu imeli 96kbit/s stereo mp3, tako pa imajo 192kbit/s.

Okapi ::

Ni mi sicer čisto jasno, zakaj bi nekdo, ki da veliko na kakovost zvoka, sploh hotel poslušati radijsko postajo, FM ali DAB? Poslušaš "svojo" glasbo, v formatu, ki ti najbolj ustreza, ali pa uporabljaš katero od pretočnih storitev.

Veliki večini ljudi za razlike v kakovosti zvoki med različnimi postajami "dol visi", zato tudi radijske postaje pri DAB uporabljajo najbolj varčno kompresijo, ker je zanje najcenejša.

Pri ukinjanju FM bi pa morali upoštevati tudi varnostni vidik. Koliko avtov ima radio samo z FM? Ker vsi ti bi morali menjati radio, sicer bi ostali brez prometnih obvestil.

Če ukinejo DAB, pa tega problema ne bi bilo, ali pa vsaj neprimerno manj, ker večina sprejemnikov z DAB ima tudi FM.

Okapi je izjavil:

Ni mi sicer čisto jasno, zakaj bi nekdo, ki da veliko na kakovost zvoka, sploh hotel poslušati radijsko postajo, FM ali DAB? Poslušaš "svojo" glasbo, v formatu, ki ti najbolj ustreza, ali pa uporabljaš katero od pretočnih storitev.

Veliki večini ljudi za razlike v kakovosti zvoki med različnimi postajami "dol visi", zato tudi radijske postaje pri DAB uporabljajo najbolj varčno kompresijo, ker je zanje najcenejša.

Pri ukinjanju FM bi pa morali upoštevati tudi varnostni vidik. Koliko avtov ima radio samo z FM? Ker vsi ti bi morali menjati radio, sicer bi ostali brez prometnih obvestil.

Če ukinejo DAB, pa tega problema ne bi bilo, ali pa vsaj neprimerno manj, ker večina sprejemnikov z DAB ima tudi FM.

Na radio imaš stvari, ki jih ne moreš kupiti v trgovini na CD-ju.
Recimo RTVSLO ima posebne koncerte, ki so jih snemali v njihovem studio iz več let od vlada kreslina, odštekani itd itd itd..

Tega ne moreš kupiti nikjer.
Če snemaš iz FM-a dobiš ven uncompressed zvok koncerta, drugače pa aac 104kbit/s na dab-u.

Recimo zgornji primer, ki sem ga dal "cvetje v jeseni" koncert.

Lahko to kje kupim v uncompressed kvaliteti ? oz PCM/Flac.

Drugi primer je bil pred leti reporter milan in seveda legendarni HBDJKV, tega niti radio city nima več arhivirano.
Ker smo snemali iz FM radia pa imam še jaz vedno to posneto.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

FM mora obstajat še 20 do 30 let. Potem se bo flota avtov brez DAB+ zmanjšala in bo FM postalo nesmiselno oddajat.

Lonsarg ::

Odvisno od stroška oddajanja, glede na to da ni treba novih FM postaj postavljat morda strošek res ni velik.

Ne glede na strošek pa je avtov starejših od 15 let malo in ko bo enkrat minilo 15 let od kar se avti prodajajo z DAB+ je takrat edino smotrno zadevo ukinit, ne moreš zaradi 1% populacije držat celo omrežje. in če prav vem se že nekaj let vsi prodajajo z DAB+.

Je pa malo žalosten ta radio, da se zgolj v avtih uporablja. A je res upravično zgolj zaradi radija v avtih imeti ločeno omrežje? Jaz mislim da bi boljša pot bila vztrajat z FM še par desetletij in počakat da pride neko sodobno omrežje ki ima več use casov in radio pokrije čisto mimogrede (naprimer omrežje za avtonomna vozila na cesti da med sabo komunicirajo, to nas pomoje čaka v nekaj desetletjih) in takrat šele FM ukinit, DAB+ pa sploh ne uvajat. Ampak kot rečeno, je too-late, se je že preveč vložilo v DAB+ da bi zdaj to ustavili.

Meni itak Spotify free verzija v uporabnosti povozi radio, ima caching da ne prekinja (da uvajamo nek DAB+ in gremo v stroške brez te osnovne caching funkcionalnosti je bolano), reklam je BISTVENO manj na Free Spotify kot na radio, pa še musko lahko customatiziraš z ročnimi ali avtomatskimi playlistami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Ne glede na strošek pa je avtov starejših od 15 let malo
Ne bodi preveč prepričan;)
V Sloveniji je povprečna starost 11 let, kar pomeni, da je kar veliko avtov starejših od 15 let.
Povprečna starost osebnih avtomobilov presegla 11 let Osebni avtomobili, registrirani lani v Sloveniji, so bili stari v povprečju 11,1 leta. Povprečno so bili najmanj stari v osrednjeslovenski statistični regiji (10,3 leta). Najstarejši vozni park ostaja v goriški statistični regiji (12,9 leta)

naprimer omrežje za avtonomna vozila na cesti da med sabo komunicirajo, to nas pomoje čaka v nekaj desetletjih...

Ne želiš si, da samovožeča vozila komunicirajo s centralo in ne raje med sabo fizično na cesti.

BTW: Ali mi zna kdo povedat zakaj od 09 avgusta na 95.8 iz Logatca oddaja Radio 1 (čista kopija tistega iz Krima, še slogan imajo isti takrat ko naj bi kao oddajali svoj program)
Saj ga imamo že na 107.9 (Šance), 88.4 (Krvavec), 90.6 (Iz Krima)

Ali se v Logatcu Radio 1 slabo sliši (če se že drugo ne bi se saj 1kW iz Krima moral slišati), pa so rabili še eno frekvenco? (Sem blizu doma, zato ga lovim na 95.8, saj naj bi bil samo 300W oddajnik, ampak vseno, frekvenco so pa vseno zasedli)

Ali imam občutek da bi pač Odlazek rad vse frekvence in DAB Multiplexe pobral zase

Če se že gre to, bi lahko namesto Radio 1 dal gor saj kakšno od svojih kopij postaj, bi bilo manj očitno da je nekaj narobe

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: veso266 ()

d4vid ::

Dejmo realno pomislit, koliko je takih ljudi, ki jim je kvaliteta radia važna?

Meni osebno ni. Radio si prižgem ponavadi v avtu, delavnici ali kuhinji. Vsepovsod je glavni namen "background noise", ko nekaj v delavnici žagaš, brusiš, kvaliteta nima vpliva.

Imam tudi radiobudilko. Kvaliteta gor ali dol, ob 4:40 zjutraj bom še vedno preklel vse :))

Za poslušat Herto, ki je povsod, je pa še ta kvaliteta preveč.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

veso266 je izjavil:

BTW: Ali mi zna kdo povedat zakaj od 09 avgusta na 95.8 iz Logatca oddaja Radio 1 (čista kopija tistega iz Krima, še slogan imajo isti takrat ko naj bi kao oddajali svoj program)

Ali se v Logatcu Radio 1 slabo sliši (če se že drugo ne bi se saj 1kW iz Krima moral slišati), pa so rabili še eno frekvenco? (Sem blizu doma, zato ga lovim na 95.8, saj naj bi bil samo 300W oddajnik, ampak vseno, frekvenco so pa vseno zasedli)

Ali imam občutek da bi pač Odlazek rad vse frekvence in DAB Multiplexe pobral zase

Če se že gre to, bi lahko namesto Radio 1 dal gor saj kakšno od svojih kopij postaj, bi bilo manj očitno da je nekaj narobe

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

starfotr je izjavil:

veso266 je izjavil:

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

aha tako je torej to

2.3 Ponudnik lahko kandidira samo z radijskim programom, ki se že razširja v analogni radiodifuzni tehniki, pri čemer se mora območje pokrivanja tega radijskega programa v analogni radiodifuzni tehniki v celoti ali deloma nahajati znotraj tistih statističnih regij, ki so v nadaljevanju opredeljene pri posamezni radijski frekvenci oziroma sklopu tega javnega razpisa.

Nevem pa ali v Logatcu območje pokrivanja Radia 1 res tako slabo da je bilo to potrebno
Mogoče je na drugih območjih nuja nevem

No, saj Capris je malo dlje slišen na 94.7

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: veso266 ()

gb39 ::

veso266 je izjavil:

Ko ti tehnologija omogoča da lahko namesto večjega zaščitnega razmerja in boljše kvaliteto zvoka, v multiplex natlačiš več poataj, se ve kaj bo multiplex operatorju prioriteta (več postaj, saj posledično dobi tako več denarja)

Plačuje se od porabljenih CUjev, ne od kvalitete oddajanja. Torej nima veze, če so vsi CUji porabljeni, je lahko v muxu 5 programov ali pa 30, račun je na koncu isti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

gb39 je izjavil:

veso266 je izjavil:

Plačuje se od porabljenih CUjev, ne od kvalitete oddajanja. Torej nima veze, če so vsi CUji porabljeni, je lahko v muxu 5 programov ali pa 30, račun je na koncu isti.

Pri RTVju se tako plačuje, pri privat MUXih (ki jih pri nas ni) verjetno drugače, zato pa sem govoril na splošno

d4vid je izjavil:

Dejmo realno pomislit, koliko je takih ljudi, ki jim je kvaliteta radia važna?

Meni osebno ni. Radio si prižgem ponavadi v avtu, delavnici ali kuhinji. Vsepovsod je glavni namen "background noise", ko nekaj v delavnici žagaš, brusiš, kvaliteta nima vpliva.

Imam tudi radiobudilko. Kvaliteta gor ali dol, ob 4:40 zjutraj bom še vedno preklel vse :))

Za poslušat Herto, ki je povsod, je pa še ta kvaliteta preveč.

To. Kdor želi lahko začne oddajat svoj program z 200kbit/s, če želi, pa mu želim vso srečo. Iskat kvaliteto v radiu je tak nesmisel. A kdo lepoto išče v tv programih? Še ta HD, ki je na voljo, je porazen. Pa se nihče ne krega. Radio mora bit pa kot da bi bil v Cankarjevem domu. Naj ima to kvaliteto ARS, ki dejansko predvaja glasbo, ki se mora lepo slišat. Poslušalcem Radia 1, Aktuala, Antene,... je pa gladko vseeno, kakšno je zaščitno razmerje. Kvaliteta DAB+ v primerjavi z povprečnim FM tunerjem v avtu je pa že zdaj boljša. In ne mi kazat primerjav v idealnih pogojih. Pri FMu tega ni. Če vas zanima, kateri zvok je komu "lepši" se pa vsedite v avto, ki ima oboje, pa ljudi povprašajte, brez da vedo za vir, kateri zvok se jim zdi boljši. Sam sem sprobal in do sedaj so vsi pristali na DAB+. Pa za primerjavo sem uporabil komercialne postaje.
Sj bi tudi jaz rad videl, da lepo špila v avtu, ampak trga ne bomo doživeli. Radijskim postajam pa FM na dolgi rok ne odgovarja, ker je predrago. Zato pa je šel Salomon na DAB+. Ker se na FM ni več splačalo.

Aja, pa radio je postal medij v avtu in, zako kot zgoraj omenjeno, za "background noise". Povprečen čas poslušanja radia v enem kosu je cca 20-30min. In izdajatelji radijskih programov se tega prekleto dobro zavedajo. Imamo pa poslušalci na voljo DAB+ in Radioplayer. Te se pa vsak sam odloči, kje bo poslušal. FM bo pa ugasnil. Z dabom vred ali pa sam.

veso266 je izjavil:

Okolica logatca je vedno bil slabo prekrit s strani krima, saj je relief tak, da je v senci vsem glavnim oddajnikom. Krvavec pa sploh ni sans, da pokrije to obmocje, nanos ocitno tudi ne. Sance je ravno vmes, da prodre po sredini med hribi, ampak potem mu zmanjka visine.

Scorpy84 je izjavil:

veso266 je izjavil:

Okolica logatca je vedno bil slabo prekrit s strani krima, saj je relief tak, da je v senci vsem glavnim oddajnikom. Krvavec pa sploh ni sans, da pokrije to obmocje, nanos ocitno tudi ne. Sance je ravno vmes, da prodre po sredini med hribi, ampak potem mu zmanjka visine.

Thnx

Okapi je izjavil:

Če tebi in tvojemu sosedu pri poslušanju RA "dol visi" glede kvalitete zvoka, je to vajin problem. Ostalim pač ne. V bistvu pa ni problem v tem komu "dol visi". Oddajati se mora zvok z vsaj minimalno zahtevano kvaliteto. S kakšnim sprejemnikom bosta pa ti in tvoj sosed, ki vama "dol visi" za kvaliteto zvoka poslušala RA je pa vajin problem. Veš, obstajajo tudi ljudje, ki imajo v avtomobilih RA sprejemnike in zvočnike za 1000+ €. Prav tako drage in kvalitetne sprejemnike za hišno uporabo.

Obstajajo, ampak to spet niso audiofili, ce so dali za drag avto z dragim ozvocenjem. Ti se sploh ne obremenjujejo, samo se obrememjujejo ali dela ali ne. Da bojo cim manj BT povezav, gumbe pritiskali.
Se vecji je problem tvoj, da tvoja kvaliteta zvoka ne prinasa denar. Ce se 90% folka ne pritozuje nad kvaliteto, pol nimas kaj. Za teh par % kot ti se ne bojo jebali, ce jih zaradi tega vec stane.
Pac mi smo majhen trg in se sprijazni, potrosniki bomo pac vedno na slabsem. Vsaj mobilna tehnologija, zaradi manjsega prebivalstva, nam boljse deluje, kot v bolj razvitih drzavah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Scorpy84 ()

Juneau je izjavil:

Okapi je izjavil:

Če tebi in tvojemu sosedu pri poslušanju RA "dol visi" glede kvalitete zvoka, je to vajin problem. Ostalim pač ne.
:)) Kdo so to ostali? Ti in še dva v Sloveniji?;)

Stvar je ravno v tem, da to, da bi ti rad imel dobro kakovost zvoka na radiu, je tvoj problem. Ker ostalih to ne zanima.

To je tudi razlog, zakaj se radijske postaje odločajo za čim skromnejšo (in čim cenejšo) kakovost oddajanja - ker dobro vedo, da večine poslušalcev to ne moti in zaradi slabe kakovosti zvoka ne bo nihče preklopil na konkurenčno postajo.

Drugače pa, mene slaba kakovost zvoka niti ne moti toliko (ko imam glasbo samo za "ozadje" - v avtu, kuhinji, med delom ali rekreacijo...), kot me motijo odvratne in vsiljive reklame, zato radija ne poslušam, tudi če bi oddajali v DVD-Audio ali SACD kakovosti.

Juneau je izjavil:

Veš, obstajajo tudi ljudje, ki imajo v avtomobilih RA sprejemnike in zvočnike za 1000+ €. Prav tako drage in kvalitetne sprejemnike za hišno uporabo.

Jaz z LP nisem bil več zadovoljen, takoj ko so prišli na tržišče laserski gramofoni. Bil sem eden prvih, ki ga je imel pri nas (prvi med tistimi, ki jih poznam, in sigurno med prvimi 1% v Sloveniji) - kupil leta 1987 v Hong Kongu. Prenosni model, da sem ga lahko v nahrbniku pretihotapil domov.;)

In ko so kasneje prišli na trg predvajalniki DVD-Audio, sem takoj enega kupil. In še enega za SACD.

Doma poslušam glasbo v avdiofilski kakovosti že celo življenje (ker je zelo spodoben hi-fi imel že moj oče). Ampak vrhunska kakovost mi je pomembna, ko se vsedem in osredotočeno poslušam glasbo (in ko gledam film, v katerem je glasba pomembna). Ko je glasba samo za ozadje, in je po možnosti še hrup v okolici, ne kompliciram. Če poslušam (po)govor, še toliko manj. Ampak radia pa ne poslušam, zaradi reklam, ne zaradi skromne kakovosti zvoka.

V resnici mi ni čisto jasno, zakaj nekateri, ki jim kakovost zvoka pomeni veliko (in kupijo drago avdiofilsko opremo), poslušajo radio in jih reklame ne motijo, ko pa obstaja toliko možnsti, da bi poslušali glasbo brez reklam in še v kakovosti, ki je boljša od najboljše "radijske" kakovosti.

Han ::

Tisti, ki želimo vsaj 96 kbps na DAB+, nismo v takšni manjšini kot si nekateri mislite. Ko so reklame, preklopim na drugo postajo. Če pridem s poslušljive kvalitete (SLO 1-2-3, SI) na neposlušljivo (Radio 1, 2, Ekspres, City...), sledi preklop na FM ali na SD kartico.

Han je izjavil:

Tisti, ki želimo vsaj 96 kbps na DAB+, nismo v takšni manjšini kot si nekateri mislite. Ko so reklame, preklopim na drugo postajo. Če pridem s poslušljive kvalitete (SLO 1-2-3, SI) na neposlušljivo (Radio 1, 2, Ekspres, City...), sledi preklop na FM ali na SD kartico.

Res? Je kaksna nastala skupina na fb, ker slo-tech je majhna skupnost. Tudi v zivo med prijatelji, sodelavci, znanci nikjer ne slisim to problematiko, medtem ko za vsako drugo malenkost slisim.

Okapi je izjavil:

Veliki večini ljudi za razlike v kakovosti zvoki med različnimi postajami "dol visi"

Potem bi lahko vsi oddajali na dabu 16kbit mono.
Sej to je dovolj za garažo, da imaš zadaj glasbo.

Že tistih, ki poslušajo DAB je malo, v primerjavi s tistimi, ki poslušajo FM, tistih, ki poslušajo DAB in jih moti slaba kakovost, pa še toliko manj.

Okapi je izjavil:

Že tistih, ki poslušajo DAB je malo, v primerjavi s tistimi, ki poslušajo FM, tistih, ki poslušajo DAB in jih moti slaba kakovost, pa še toliko manj.

Večina ljudi sploh ne ve kaj je to DAB in imajo vsi še FM radije, na FMu je kvaliteta zelo dobra, če imaš dober SNR.

cekr ::

Spc je izjavil:

Okapi je izjavil:

Večina ljudi sploh ne ve kaj je to DAB in imajo vsi še FM radije, na FMu je kvaliteta zelo dobra, če imaš dober SNR.

To je to. Ljudje sploh ne vedo, kaj je kaj. Smejijo se bednim štosom, ki jih nek bedak govori skozi zvočnik. Glas je pa na nivoju => scanja po plehu.
Poznam mnoge, ki sploh ne vedo, da imajo membrano počeno v zvočnikih. Zvok skače gor in dol, prasketa... Njim je to normalno. Zraven se pa kregajo, kakšne fajne kable imajo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Dejstvo je samo eno. Odkar se uporablja digital, se ga ne izkorišča, kjer je njegova največja prednost. In to na vseh področjih.

Telefonija - ne uporablja se HD+ kodekov v 100 % primerih, ko bi se lahko (klici med različnimi operaterji znotraj države, EU, sveta).

Na DVB-T so bile klub praznemu muxu slike slabše, kot na analogni TV, s pasovno širino manj od 1 M.

Na DAB+, katerega prednost je, da ima SFN in s tem boljšo spektralno učinkovitost in bi lahko "radio znova odkrili", se gredo šlamastike v smislu slabe kakovosti, slabga zaščitnega razmerja in slabe pokritosti.

Tetra, DMR - bom kar brez besed.

Pač digital ni samo zlato, ki se sveti. Lahko je zelo temna črna luknja.

Če ugasnejo FM in obstane samo DAB+, ne bo RTV prispevek nič manjši, reklam ne bo manj, raznolikost postaj/število postaj ne bo večje in nenazadnje kakovost vsebin/glasbene izbire ne bo višja. Skratka ukinitev FM pomeni edino le slabšanje izkušnje za končnega uporabnika. To je to.

Zato bi pa morali Antene in zveze odstranit iz RTV.
Naj posluje kot svoja firma, brez odlagališča za "uspešne" kadre.

Zakaj?

cekr je izjavil:

Zato bi pa morali Antene in zveze odstranit iz RTV.
Naj posluje kot svoja firma, brez odlagališča za "uspešne" kadre.

Sej druge države delajo še slabše.

Recimo Rock FM Austria DAB+ ima 48kbit/s stereo.

LoungeFM DAB+ austria, 40kbit/s stereo:

Zgodovina sprememb…

Oddaja se točno taka kvaliteta, da je za povprečnega poslušalca sprejemljiva. Meni vsi sodelovci in znanci pravijo, da jim je DAB+ boljši in FMa že dolgo ne uporabljajo. DAB+ je v zadnjih letih kr lepo pridobil na prepoznavnost. Sveda ni še primerljivo z FM, a.precej boljše kot pred petimi leti.
Kdor pa želi poslušat top kakovost pa tega ne bo iskal niti na FM frekvencah, niti na DAB+. Za ta namen so drugi kanali.

starfotr je izjavil:

Dejstvo je samo eno. Odkar se uporablja digital, se ga ne izkorišča, kjer je njegova največja prednost. In to na vseh področjih.

To ni problem tehnologije ampak problem implementacije. Ampak očitno dovolj, da se ljudje ne pritožujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

Morali bi narediti nov standard, z višjo modulacijo recimo DAB2.
Ker bi bila podprta višja modulacija bi recimo v en mux šlo noter 100mbit/s.
Potem pa se zadeva komot reši z 320kbit/s radiji.

Spc je izjavil:

Morali bi narediti nov standard, z višjo modulacijo recimo DAB2.
Ker bi bila podprta višja modulacija bi recimo v en mux šlo noter 100mbit/s.
Potem pa se zadeva komot reši z 320kbit/s radiji.

Potem je problem, da ob vsaki manjsi oviri so izgube visje, posledicno bo doseg 10-20x manjsi? Pa prenizke frekvence so za visjo modulacijo, izjema L pas, pa se ta je v ZDA prepovedan.
Edino kar lahko spremenijo, je kodek, kar so ze naredili iz dab na dab+. Ampak to ne bojo, mogoce ko bo v celoti zazivel dab+ pol se lahko racuna na nadgradnje.

Tukaj tudi ne razumem razmisljanje posameznikov, kot tudi rtvja ne, ampak nekdo v rtvju vidi profit. Ukinejo naj fm, privatniki naj si postavijo svoje dab oddajnike, tako kot so si za fm in naj placujejo za antene in omarice, na zvezah kot so do zdaj. Tukaj pa rtv postavlja celo nove nacionalne multiplexe in grejo na roko vsem tem "privat" postajam. Vec kot ocitno je, da odlazek in njemu podobni diktirajo drzavi.

S tem se pa strinjam. Nekako sem tudi pričakoval, da se kdo drug kandidiral za muxa R4 in R5. Niti ne vem, od kod tak interes RTV Slo, da bodo vzdrževali vse te muxe.

starfotr je izjavil:

Zakaj?

Zato, da se se postavi realne cene, realne zahteve do radijskih postaj, nobenega izsiljevanja.
Rtv je radijski ponudnik, ki ne plačuje najemnine za svoje oddajanje ampak gre iz skupnega kupa, ki ga polnimo vsi z davkom na rtv. S tem me avtomatsko silijo, da še sofinanciram Odlazkovo hobotnico. Naj vsi plačajo realne cene s fiksno minimalno zahtevo 80 kb/s. Da se danes pogovarjamo o Stereo, je malo bolano. To bi moralo biti že najmanj 50 let samoumevno.

Če so vsilili popolni monopol enega ponudnika, naj se država do njega tudi tako vede.
Je treba biti skrajno pazljiv pri polnih monopolih. Po državi imamo polno takšnih monopolov, kjer nimaš izbire(npr. komunala).
Striktno določit cene in preprečit sočasno zasedanje mux-a s postajami s popolnoma identično vsebino.
S tem se samo omejuje konkurenco, ker ne more do svojega oddajnega pasu.

Pa nehat s temi lokalnimi mux-i.
Radijskih postaj ni toliko, da ne bi mogle biti pokrite po celi državi.
Izgovori, da npr. Radio Murska nima kaj delat na Gorenjskem ali ob morju je bullshit.
Tudi Prekmurec(ali kdorkoli drug) bi rad poslušal svojo postajo od doma do morja.

Na koncu pa: a sploh kdo kontrolira, koliko se plača odškodnin za predvajanje glasbe?
In kam ta denar sploh gre. Če bi bilo vse čisto, ne bi imeli toliko postaj.
Avstrija jih niti približno nima toliko.

Scorpy84 je izjavil:

Potem je problem, da ob vsaki manjsi oviri so izgube visje, posledicno bo doseg 10-20x manjsi? Pa prenizke frekvence so za visjo modulacijo, izjema L pas, pa se ta je v ZDA prepovedan.
Edino kar lahko spremenijo, je kodek, kar so ze naredili iz dab na dab+. Ampak to ne bojo, mogoce ko bo v celoti zazivel dab+ pol se lahko racuna na nadgradnje.

Tukaj tudi ne razumem razmisljanje posameznikov, kot tudi rtvja ne, ampak nekdo v rtvju vidi profit. Ukinejo naj fm, privatniki naj si postavijo svoje dab oddajnike, tako kot so si za fm in naj placujejo za antene in omarice, na zvezah kot so do zdaj. Tukaj pa rtv postavlja celo nove nacionalne multiplexe in grejo na roko vsem tem "privat" postajam. Vec kot ocitno je, da odlazek in njemu podobni diktirajo drzavi.

DAB standard je že zelo star.
Prvič je bil uporabljen leta 1995 od takrat smo samo audio codec menjali.

Tako da bi potrebovali nov standard, DAB2.

cekr je izjavil:

Zato, da se se postavi realne cene, realne zahteve do radijskih postaj, nobenega izsiljevanja.
Rtv je radijski ponudnik, ki ne plačuje najemnine za svoje oddajanje ampak gre iz skupnega kupa, ki ga polnimo vsi z davkom na rtv. S tem me avtomatsko silijo, da še sofinanciram Odlazkovo hobotnico. Naj vsi plačajo realne cene s fiksno minimalno zahtevo 80 kb/s. Da se danes pogovarjamo o Stereo, je malo bolano. To bi moralo biti že najmanj 50 let samoumevno.

Operater Muxov ne določa nobenih pogojev. Oni so samo operater. In še to morajo delat po navodilih AKOS-a. AKOS je tisti, ki določa moči oddajnikov, minimalne bitrate, razpisuje in izbira nove programe,... Operater samo vzdržuje in posodablja oddajnike.

Predstavljen in ne uporabljen.

Si predstavljas, da gres zdaj na novo tehnologijo a sedanja je sele par let obvezna za avtomobilske proizvajalce... no jaz si ne. Pa tudi spet si omejen na frekvenco, ze lte na 800mhz ima probleme, kaj sele za dab kjer rabis daljse razdalje

Scorpy84 je izjavil:

Si predstavljas, da gres zdaj na novo tehnologijo a sedanja je sele par let obvezna za avtomobilske proizvajalce... no jaz si ne.

Ne rabimo DAB2. Je sedanji DAB+ čist v redu. Le minimalni standard (96 kbit/s, STEREO, 48 kHz) naj oddajajo vse RA postaje, pa bo OK!

Juneau je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Si predstavljas, da gres zdaj na novo tehnologijo a sedanja je sele par let obvezna za avtomobilske proizvajalce... no jaz si ne.

Ne rabimo DAB2. Je sedanji DAB+ čist v redu. Le minimalni standard (96 kbit/s, STEREO, 48 kHz) naj oddajajo vse RA postaje, pa bo OK!

DVB-T2 tudi nismo rabili, pa so ga naredili in ne, niso samo kodek zamenjali za HEVC.

DVB-T2 mi ne rabimo, v tujini pa, kjer je tudi v uporabi.

Scorpy84 je izjavil:

Zakaj pa ga rabijo v tujini ? DVB-T ni dovolj dober ?

Mogoče zato, ker je boljši? 5G tudi ne rabimo, sj je 2G čist dovolj. No, naj bo vsaj 3G.

gb39 je izjavil:

Mogoče zato, ker je boljši? 5G tudi ne rabimo, sj je 2G čist dovolj. No, naj bo vsaj 3G.

Točno tako.
V takem primeru je DAB/DAB+ obsolete, standard iz leta 1995.

Spc je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Zakaj pa ga rabijo v tujini ? DVB-T ni dovolj dober ?

V njihovem primeru ne, ker je vec programov, vec prebivalstva pa se placljive programe imajo gor... pri nas se še to ni prijelo.

Spc je izjavil:

gb39 je izjavil:

Točno tako.
V takem primeru je DAB/DAB+ obsolete, standard iz leta 1995.

DAB ja, DAB+ pa ne. DAB in DAB+ metat v isti kos je isto kot če rečeš, da je 3G isto kot 5G.
««
70 / 73
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Frekvence radijskih postaj

Oddelek: Loža
355935 (4357) Scorpy84
»

Italijani drugi pokopavajo FM

Oddelek: Zvok in slika
386650 (3045) veso266
»

Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5412217 (7864) Juneau
»

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7330194 (26286) CyberPunk
»

Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?

Oddelek: Zvok in slika
4612866 (11223) Scorpia

Več podobnih tem