» »

DAB stanje pri nas

DAB stanje pri nas

««
71 / 73
»»

Okapi ::

Ne, to je isto, kot če rečeš mobilna telefonija, ko v pogovoru ni pomemben konkreten standard.

Spc ::

gb39 je izjavil:

Spc je izjavil:

gb39 je izjavil:

Mogoče zato, ker je boljši? 5G tudi ne rabimo, sj je 2G čist dovolj. No, naj bo vsaj 3G.

Točno tako.
V takem primeru je DAB/DAB+ obsolete, standard iz leta 1995.

DAB ja, DAB+ pa ne. DAB in DAB+ metat v isti kos je isto kot če rečeš, da je 3G isto kot 5G.

To je čisto isto kot da bi na 3G zamenjal samo audio kodek, 3G pa bi še vedno uporabljali ampak z "boljšim" audio kodekom.

5G je DAB2.

gb39 ::

Torej 3G in H+ ali 4G in 4G+. Še vedno ni isto.

Juneau ::

Spc je izjavil:

cekr je izjavil:

Zato bi pa morali Antene in zveze odstranit iz RTV.
Naj posluje kot svoja firma, brez odlagališča za "uspešne" kadre.

Sej druge države delajo še slabše.

Recimo Rock FM Austria DAB+ ima 48kbit/s stereo.

LoungeFM DAB+ austria, 40kbit/s stereo:

Aha, če imajo v Avstriji tako, bomo v Sloveniji tudi? Zakaj se tokrat ne bi zgledovali po Hrvatih, ki oddajajo minimalni DAB+ standard (96 kbit/s)? Velika Britanija, Japonska, Avstralija ... so tudi bolj napredne države od Slovenije in vozijo po levi strani. Zakaj ne bi tudi v Sloveniji zamenjali vozni pas?

starfotr ::

Vidim, da je tale digitalizacija lajna. Ali pa znucana LP. Skoz isto.

Spc ::

gb39 je izjavil:

Torej 3G in H+ ali 4G in 4G+. Še vedno ni isto.

V DAB-u smo menjali samo kodek, vse drugo je ostalo enako, tako da tukaj o novem "+" standardu ne moremo govoriti.

In kot sem za primer dal bi bilo enako če bi na 3G menali audio / voice kodek in bi rekli ja sedaj pa je to 5G omrežje.

Juneau je izjavil:

Zakaj se tokrat ne bi zgledovali po Hrvatih, ki oddajajo minimalni DAB+ standard (96 kbit/s)?

Ne vem, če bi se. Otvoreni, kolikor vem, na veliko protestira kar se njihove DAB+ ureditve tiče. Dvomim, da si ne želijo oddajat. HRT tudi ne oddaja vseh svojih programov. V čem je potem poanta? Spet nekaj na pol... Pa pokritost je na nivoju Avstrije. Meh.

clio24v je izjavil:

https://www.akos-rs.si/javna-posvetovan...

Agencija ob tem dodaja, da je trenutno odprt tudi razpis za podelitev štiriindvajsetih (24) pravic razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije. Radijski programi, ki bodo pridobili pravice v okviru tega razpisa, bodo lahko svoj program vključili prav v novi omrežji multipleks R4 oziroma R5 in tako razširjali program na celotnem ozemlju države.

Rok za oddajo ponudb je do 3. septembra 2024, do 12. ure.

No, danes je ta famozni 3.september. >:D

Supr, zdan pa čakamo še 2 meseca, da bodo te ponudbe pregledal in potem še 2, da bodo izbral srečne dobitnike. Za letos imajo na AKOS-u dovolj dela

https://www.srdf.si/novice/novica/zapis...
Točka 5.1 - je to mišljeno preostale proste kapavitete ali je bilo premalo prijav? Jaz slutim na to zadnje.

gb39 je izjavil:

https://www.srdf.si/novice/novica/zapis...
Točka 5.1 - je to mišljeno preostale proste kapavitete ali je bilo premalo prijav? Jaz slutim na to zadnje.

Mišljene so preostale proste kapacitete.
Svet za radiodifuzijo agencijo poziva k pripravi dodatnega javnega razpisa za podelitev pravic razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije, ki naj bo objavljen do konca leta 2024.

Koliko ponudb je prispelo do danes opoldne in komu je uspelo, se bo šele izvedelo, ko bo odpiranje ponudb. Potem pa do konec leta še en razpis, da se bosta zapolnila MUX-a.

Ampak, glede na to, če bo podeljenih po 12 pravic za vsaki MUX, bi morala biti po vseh pravilih oba polna.
12 RA programov s 96 kbit/s, pa je MUX poln.

Ampak tega ne bomo vedeli, dokler programi ne začnejo oddajat, kar pa bo šele drugo leto. Na podlagi česa bodo oni določali proste kapacitete?

gb39 je izjavil:

Ampak tega ne bomo vedeli, dokler programi ne začnejo oddajat, kar pa bo šele drugo leto. Na podlagi česa bodo oni določali proste kapacitete?

Saj bodo lahko pričeli prej z oddajanjem, če bodo le oddajniki za R4 in R5 nameščeni. Prihodnjo pomlad je skrajni (zadnji) rok, da morajo oddajniki delovati. lahko pa že tudi prej.

Na podlagi do včeraj prispelih ponudb. Zdaj bodo pregledali prispele ponudbe, če vse ustrezajo razpisnim pogojem. In potem se bo videlo, koliko je še prostora v MUX-ih.

Bomo videli. Jutri je odpiranje ponudb. Upam, da pride tudi do manjše prerazporeditve programov, ki že oddajajo. Radio Študent iz R1, pa Antena, Bob in Best FM iz R2.

gb39 je izjavil:

Bomo videli. Jutri je odpiranje ponudb. Upam, da pride tudi do manjše prerazporeditve programov, ki že oddajajo. Radio Študent iz R1, pa Antena, Bob in Best FM iz R2.

Zdaj je vse odvisno od operaterja (RTV) kako hitro bodo nabavili in zagnali DAB+ oddajnike. Čas imajo do sredine Aprila 2025.

V iskalnik napiši:

RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA javni zavod, Ljubljana

https://www.enarocanje.si/#/pregled-obj...

In boš videl, da so marsikaj že naročili. Tehnično gledano bo vse urejeno, saj je treba ulovit ugodno vreme za montažo in testiranje. Bolj dolgotrajno tu je birokracija in dovoljenja.

Lightning5 ::

Mogoče lahko uporabijo celo oddajnike iz multipleksa C

Lightning5 je izjavil:

Mogoče lahko uporabijo celo oddajnike iz multipleksa C

Ne.
DAB+ je na VHF (175 MHz - 230 MHz), DVB-T MUX-C je pa bil na UHF (475 MHz - 700 MHz)

Glavno vprašanje je, zakaj operater RTV ne oddaja z 5 kW ali 10 kW oddajniki? Sredi Dunaja (Avstrija) imajo 12,5 kW odajnik za DAB+. Ja, prav ste prebrali. https://www.ors.at/fileadmin/user_uploa... V središču Dunaja oddajnik izseva 12,5 kW moči. Poleg tega imajo še 3, ki izsevajo po 7 kW. Zakaj v Sloveniji AKOS dovoljuje oddajnike le po 500 W izsevane moči?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Juneau ()

OK.d ::

AKOS itak nima pojma o nobeni stvari, zato pa lahko operater varčuje na oddajni moči - manjši račun za elektriko.
LPOK.d

OK.d je izjavil:

AKOS itak nima pojma o nobeni stvari, zato pa lahko operater varčuje na oddajni moči - manjši račun za elektriko.

Ja. Te puhlice, da imajo omejitve naj si AKOS nekam zatakne. Kot sem že pred časom napisal. Tudi, če bi vsak slovenski DAB+ oddajnik izseval po 500 kW moči ne bi bilo nič narobe.

Trenutni (večji) oddajniki ne oddajajo z močjo 500W, ampak precej več. Je pa res, da 10kW ne obstaja.
Razlog? Zakaj bi? Malo si poglej mreži oddajnikov v Avstriji in pri nas, pa ju primerjaj. Okolica Dunaja je ravnina. In ravnino ti lahko pokriješ z enim močnim oddajniko. Medtem je naša pakrajina zelo razgibana. Recimo signal iz Trdinovega vrha brez problema ujamem kjerkoli na gorenjskem, samo da se malo višje zapeljem. Isto na drugi strani signal s Krvavca. Pa ne oddaja z 10kW ali več. Torej zakaj bi?
Naša dežela potrebuje večje število manjših oddajnikov, da se pokrijejo vukuje*ine, če se lahko tako izrazim. Postavljat oddajnike z 10kW in več je pa skoraj nesmiselno, ker bomo signal oddajali še v lepe tri krasne v druge države, kjer nam nič ne koristi (čeprav je fajn, ko špila dol pri Krku). To energijo je bolj pametno preusmerit v druge oddajnike. En 10kW bo na našem reliefu pokril manj površine kot trije 3kW.
Pri nas je samo problem hitrost inmplementacije. R1 bi moral že zdavnaj pokrivat 99% države, a za to manjka še precej lokacij. R2 so tako pozabili, R3 je pač to, kar je. O predorih pa škoda zgubljat besede. Leta 2020 so se na polno hvalili, kako bo to njihova prioriteta, ista zgodba leto kasneje in tako dalje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

Alexius Heristalski ::

Ne treba je nažigati 10kW v goro.

lp, Juneau
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Oldi ::

Kako kaj lovite R2E Trdinov vrh od Kranja do Cerkelj. Kupil sem Aliexpres tranzistor pa me zanima, če res tako dobro lovi, kot ga hvaliji. Na balkonu (Velesovo 52) mi ga lovi, pred njim v smeri oddajnika ni ne vem kakih ovir, vmes pa mislimda tudi ne, ravna črta gre desno mimo Litije. V stanovanju pa ne, v mansardi za silo lovi R3.
Link na Alija
https://a.aliexpress.com/_EGp9wyp
Aku je 18650, traja ~1dan.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oldi ()

Jaz imam v svojem avtu naknadno vgrajen dab radio z anteno, mi je na vetrovranskem steklu nalimana. Lovi sem in tja. Še najbolje v Kranju na območju primskovega. Čim se pa zapeljem na kak hrib pa lovi brez problema. Ima pa kolega nov (3 leta star) avto, skrita antena bog ve kje, in lovi R2E v lj. kotlini skoraj povsod. Na območju Kranja in Cerkelj povsod brez prekinitev.
Tako da sprejem je zelo odvisen od sprejemnika.

Scorpy84 ::

Kupi si strešno anteno, sicer so dobre tam od 70-100€, če hočeš da lovi tako kot je treba.

Imam še eno staro cca 7 elementno yagico za VHF K5 do 12. Samo tranđotu moram dodelati konektor.
Samo čemu, a ne vrtijo vsi isti pop&rol šoder kot jst temu pravim, izjema sta samo Uršičeva programa in RŠ. Se motim? Radijsko smo kar ornk vukojebina.
Ne vem zakaj sem sploh kupil DAB radio, bolj zato, da sem tehnično in, prvi se mi je že davno pokvaril.

Zgodovina sprememb…

https://slo-tech.com/forum/t635308/p827...

To montiraj ali pa podobno.

A misliš kot Ursičev HSG, iz katerega se financira, ko oddaja FM/DAB+ prostor drugim firmam (Rock radio in Ekspres) - ker niso pridobili FM frekvenc/mesta v DAB+ (R1)?

https://www.akos-rs.si/registri/seznam-...

https://remk.ekultura.gov.si/razvid/med...

@starfotr ne vem kaj je to HSG, mislil sem na Rock in Retro Radio.

Glede anten sem se celo življenje za hobi ukvarjal z njimi in gumištrudli z ojačevalci na celi črti odpadejo. Za hrbtom imam Krvavec z R1 in FMom, ki že z obično palčko prekrmilita marsikateri sprejemnik. Rešitev je yagica, ki ojača Trdino in zaduši Krvavec.
https://www.blake-uk.com/5-element-astr...

Sem se spomnil čemu sem tudi kupil tranzistor, zaradi Radia Agora 105,5MHz, ki mi ga motijo polentarji. Samo kaj, ko ga ni v koroškem muxu.

Zgodovina sprememb…

HSG je podjetje od Ursiča, ki prodaja to, kar mu je podelila država in sam ne uporablja, pac pa prodaja drugim radijskim firmam.

garfield1 ::

Rock radio je dobil pravico za oddajanje v R1.
Je pa enako s Salomonom, ki nikoli ni dobil pravic za R1 ali pa Best FM, ki nikoli ni dobil pravic ne za FM ne za DAB.

Če regulator to dovoljuje... sj uradno so spremenili samo ime programa. Radio Energija je tudi dobil dovoljenje za R3, ker naj bi bil radio namenjen dijakom in študentom. Pa v vseh letih oddajanja še beseda ni bila izrečena.

Internet pravi, da Učka (K11) in Dobrač (K6 Avstrija) oddadajata DVB, pri meni pa nekega resnega signala ni. V Kranju je vsaj pri TV uletel tudi Sljeme.
Ju kdo lovi?

duh1 ::

gb39 je izjavil:

Če regulator to dovoljuje... sj uradno so spremenili samo ime programa. Radio Energija je tudi dobil dovoljenje za R3, ker naj bi bil radio namenjen dijakom in študentom. Pa v vseh letih oddajanja še beseda ni bila izrečena.
Radio Energija je "kolateralna škoda" projekta "Radio Capris in Radio Hit". Podjetje Radio Obala d.o.o. je bilo ustanovljeno s ciljem prevzema Caprisa in Hita za Media24/Infonet. Na prvi pogled vse izgleda OK, samostojno, podjetje kandidira s programom Energija za R3, dobi pravice in začne oddajati. Poslušaš Energijo in zastrižeš z ušesi, ker je jingle posnel znan glas z Radia Antena. Hm... Ta radio ni tako "samostojen" kot se zdi. In potem vidiš, da je na licitaciji za Hit in Capris bil prisoten tudi Leo Oblak, ki je bil tam "samo iz radovednosti". ;) Radio Obala dobi 100% lastništvo. Lastnik Hita in Caprisa je podjetje bilo samo od 15.1.24 do 17.6.24. (manj kot pol leta). Potem pridejo neke spremembe lastništev in cilj je dosežen. Hit in Capris sta pod lastništvom Media24/Infonet.

Radio Obala d.o.o. ni več lastnik Hita in Caprisa. Še vedno pa oddaja Energijo brez oglasov (že 1 leto in pol).

Hit spada pod radijsko mrežo Infonet, Capris ne. Je pa povezano lastništvo, to pa drži. Se mi pa zdi, da Hit ne bo dolgo zdržal v tem formatu. Prej ali slej prihaja nekaj drugega. Kar sem ga jaz poslušal me zelo spominja na Radio 2, samo da brez dalmatinskega doprinosa.

Po podatkih Wikipedije ORF oddaja samo s 5,6kW ERP (K6A,B in D), FM s 100kW, razen Agora 10kW. Pri DAB je dodatni problem, da seva od 40 - 120° azimuta in da Agore ni na seznamu.
Še enkrat sem probal s spektralcem, tokrat z vklopljenim predojačevalcem. Signal je prisoten a preslab za sprejem, enako je s Hrvaško.

Hit bo "zdržal". Za Media24 je pomembno samo to, da je njihov in ne od koga drugega. Je pa Hit še ena od "playlist" postaj brez vodenega programa, enako kot Energija in Radio 1 Slo hiti. Enako damo zraven lahko Terminal, Retro in Enter (ti sicer imajo "voden" program, ampak posnet vnaprej. Tudi o "besednem zakladu" bi lahko kaj napisal).

Pri Media24/Infonet zaenkrat "tajijo" Capris ;).

So se pa v razvidu medijev pojavili novi 4 programi Glavana:
Trend radio
Narodni radio
Radio Dur
Info radio

OK.d ::

LPOK.d

Za AM radio potrebuješ dobesedno za prste ne roke komponent. Vsaka o njih pa stane nekaj centov.

https://www.circuitbasics.com/what-are-...

https://www.wikihow.com/Create-a-Simple...

OK.d je izjavil:

https://autonet.bug.hr/propisi/senat-u-...
;)

V ZDA so itak posebneži. Še zdaj imajo: galone, milje, Fahrenheit ... zakaj ne bi še leta 2024 zahtevali AM radio v avtomobilih. >:D

Poanta pri njih je v tem, da se radio posluša samo še na podeželju. Tam pa prevladuje AM. Novi avtomobili to tehnologijo opuščajo (le zakaj) in to tem ljudem povzroča težave. AM je zgodovina v vseh državah. Razen v tistih, kjer za merske enote uporabljajo vse razen metrični sistem.

gb39 je izjavil:

Poanta pri njih je v tem, da se radio posluša samo še na podeželju. Tam pa prevladuje AM. Novi avtomobili to tehnologijo opuščajo (le zakaj) in to tem ljudem povzroča težave. AM je zgodovina v vseh državah. Razen v tistih, kjer za merske enote uporabljajo vse razen metrični sistem.

:)

Še več. Poleg FM imajo še HD radio in celo satelitski tudi za avte (SiriusXM). Oni zahtevajo predpotopni AM. :D A ČB TV pa ne bi nazaj uvedli?! >:D

V Ameriki so območja pokritosti kar precej slaba. Zato hočejo ohranit AM.

Satelitski radio Sirius je pa plačljiva storitev. Ne da vsak 20 dolarjev na mesec, da lahko posluša radio.

starfotr je izjavil:

Satelitski radio Sirius je pa plačljiva storitev. Ne da vsak 20 dolarjev na mesec, da lahko posluša radio.

Tisti, ki živijo globoko v divjini imajo AM hišne RA. Ceste po ZDA so pa v 95% tako zgrajene, da ali so blizu večjih naselij in velemest, kje oddajniki dobro pokrivajo FM in HD Radio. Satelitski RA za avtomobile tudi v Evropi ne bi bila slaba zamisel. Tako kot satelitski telefon tudi satelitski RA povsod sprejema signal.

V tunelu ne. Vprašanje je tudi, kak je sprejem v mestih, kjer so visoke zgradbe.

starfotr je izjavil:

V Evropi si težko predstavljamo, kako velika država so ZDA, in redko naseljena. Tam imaš področja, velika za Slovenijo, ki niso pokrita z mobilno telefonijo. Enako velja za pokritost z FM. Poleg tega, tudi če je FM, je vprašanje, katero postajo boš lahko kje poslušal. In ravno zaradi tega je satelitski radio pravzaprav zaživel samo v ZDA.

In če hočeš, zaradi varnosti (ne nujno samo prometne), pokrivati celo državo, ne da bi moral nameščati na tisoče oddajnikov FM ali DAB, je AM pač edina praktična rešitev.

Okapi je izjavil:

V Evropi si težko predstavljamo, kako velika država so ZDA, in redko naseljena. Tam imaš področja, velika za Slovenijo, ki niso pokrita z mobilno telefonijo. Enako velja za pokritost z FM. Poleg tega, tudi če je FM, je vprašanje, katero postajo boš lahko kje poslušal. In ravno zaradi tega je satelitski radio pravzaprav zaživel samo v ZDA.

In če hočeš, zaradi varnosti (ne nujno samo prometne), pokrivati celo državo, ne da bi moral nameščati na tisoče oddajnikov FM ali DAB, je AM pač edina praktična rešitev.

Eno vprašanje. Si že bil kdaj v ZDA? Verjetno ne. Drugače ne bi pisal takih neumnosti. Malo večji problem s telefonskim in RA signalom imajo le na Aljaski. Tam so pa res razdalje kjer 500 km ne vidiš žive duše. ZDA so pa prav fajn pokrite z mobilnim in RA signalom.

Poglej si zemljevid pokritosti s signalom in se čudi.

V Evropi med pohodniki skoraj ne vidiš satelitskega komunikatorja, ker lahko praktično povsod s telefonom pokličeš na pomoč. V ZDA jih ima zelo veliko pohodnikov. Kaj misliš, zakaj?

Radio Bob se bo preimenoval v Radio 1 Rock FM.
««
71 / 73
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Frekvence radijskih postaj

Oddelek: Loža
355935 (4357) Scorpy84
»

Italijani drugi pokopavajo FM

Oddelek: Zvok in slika
386650 (3045) veso266
»

Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5412217 (7864) Juneau
»

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7330194 (26286) CyberPunk
»

Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?

Oddelek: Zvok in slika
4612866 (11223) Scorpia

Več podobnih tem