» »

Drugi teden sojenja v primeru Silk Road

Drugi teden sojenja v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen številnih kaznivih dejanj (od proizvodnje in prometa mamil, izsiljevanja do naročanja umorov), ki naj bi jih zagrešil kot ustanovitelj in vodja nezakonite spletne tržnice Silk Road. Medtem ko se prvi teden ukvarjali z vprašanje, ali je bil Ulbricht res skrbnik strani, so ta teden dokazovali, kako so ga identificirali in kaj je počel kot vodja strani.

Ponovno se je izkazalo, da so ljudje površni. Medtem ko je bil Silk Road varno skrit na anonimnem Toru, so Ulbrichta odkrili z enostavnim iskanjem po Googlu. Silk Road se je pač morala oglaševati tudi na navadnem delu interneta, da je sploh kdo prispel tja. In tako je agent ameriške davčne uprave pri iskanju terminov Silk Road in .onion (domena strani na Toru) odkril sporočila uporabnika forumov z vzdevkom altoid. Iskanje je omejil na čas pred zagonom Silk Roada, tj. 31. januarja 2011. Ta uporabnik je nekajkrat oglaševal Silk Road, poleg tega pa je pred tem novačil sposobne ljudi za delo v start-up podjetju, ki se ukvarja z bitcoinom. Prav tako je skrbel za blog na WordPressu, kjer so našli navodila za dostop do Silk Roada. Javno viden e-naslov, ki ga je uporabljal, je bil rossulbricht@gmail.com. S sodno odredbo so dobili dostop do vsebine predala, ki se je ujemala s tisto, ki so jo našli na računalniku, ki ga je imel Ulbricht ob sebi pri aretaciji in ki je imel odprto skrbniško stran na Silk Roadu.

Naslednji dan se je sojenje nadaljevalo s primerjamv vsebine računalnika in elektronskega predala, ki sta se ujemali. Ulbricht se je zanimal za pridobitev državljanstva Dominike. Pokazali so tudi, kako se je Ulbrichtovo zasebno življenje (potovanja) ujemalo s tistim, ki ga je bilo mogoče rekonstruirati iz zaseženega elektronskega predala.

V sredo je pričal Michael Duch, ki je na Silk Roadu prodajal drogo. Čeprav v resničnem življenju ni nikoli preprodajal, je na Silk Roadu hitro postal eden največjih preprodajalcev. Ducha so aretirali le nekaj dni za Ulbrichtom zaradi preprodaje heroina. Pojasnjeval je, kako se je začela njegova zasvojenost z opiati (v letih 2008-2009 ter po letu 2012). Na Silk Roadu je preprodajal, da je zmogel financirati lastno odvisnost. Na ulici je kupoval, na Silk Roadu je z visoko maržo prodajal. Obramba je seveda poizkušala sesuti njegovo kredibilnost z (resničnimi) očitki, da je heroin uporabljal vsak dan, torej ne more biti ravno zanesljiva priča.

Tožilstvo je predstavilo tudi dokaze o transakcijah z bitcoini, ki so pristali na Ulbrichtovem računu. Šlo naj bi za več kot 13 milijonov dolarjev (v tistem času, danes so vredni bistveno manj).

Sojenje se je nadaljevalo tudi s seciranjem Ulbrichtovega profila na strani OKCupid, bolj zanimivo pa je postalo, ko so začeli razvozlavati očitke o naročenih umorih. Posredi je bil seveda denar. Zapletati se je začelo, ko je prodajalec na Silk Roadu z imenom FriendlyChemist skrbniku strani (obtoženemu) zagrozil, da mu eden izmed prodajalcev z imenom lucydrops, s katerimi je sodeloval na Silk Roadu, dolguje 700.000 dolarjev in da se ga izogiba. Zagrozil je z razkritjem identitete nekaterih sodelujočih pri strani, če ne bo denarja, saj da je sam dolžan mafijski združbi iz Kanade.

Šef (DPR) je ugotovil, da je lucydrops zaprt. Pojavil se je človek z imenom RealLucyDrop, ki je trdil, da je FriendlyChemist posloval z nekdanjim partnerjem, medtem ko je bil RealLucyDrop zaprt. DPR se je odločil, da bo FriendlyChemistu zagrozil, zato je potreboval njegovo resnično identiteto. V zgodbo se je potem vmešal redandwhite, ki je DPR-ju dejal, da predstavlja pomembno kanadsko mamilarsko navezo in da FriendlyChemist prav njemu dolguje teh 700.000. DPR je bil zainteresiran za neposredno sodelovanje z redandwhite, hkrati pa je dejal, da nima nič proti, če FriendlyChemista ubijejo. Umorov v povezavi s Silk Road ni bilo (vsaj dokazov ni), zgodba pa se bo nadaljevala v ponedeljek.

2 komentarja

mAXTER ::

Cela drama :D

antonija ::

Tale ulbricht pa je en kekec... Ze ce se prijavis na torrent strani se uporabi nek random spam email account, ne pa ime_priimek@gmail.com. Ce imas pa v planu masovno dilanje horsa in cracka potem se pac posluzis hushmailov in podobnih jajc, ne pa svojega imena in priimka.

Ce rabijo toliko let da zaprejo take nesposobneze, potem ni nic cudnega da se lahko resni kriminalci se vedno prosto sprehajajo brez skrbi da bi jih kdo razkrinkal.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2510865 (7516) Jupito
»

FBI aretiral ustanovitelja Silk Roada in zasegel tri milijone evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7136136 (23834) Machete
»

Glavni moderator na Silk Roadu priznal krivdo

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2410270 (7067) St235
»

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Oddelek: Novice / Kriptovalute
56264 (4727) Iatromantis
»

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2410571 (7168) 3furious

Več podobnih tem