» »

Učenci premlatili sošolca, ker je tujec!

Učenci premlatili sošolca, ker je tujec!

«
1
2 3

shadeX ::

Pozdrav,

Že nekaj dni v medijih sledim zgodbi dečka ki obiskuje peti razred OŠ v Desklah. Deček je tujec, ki sta se z mamo (letos poleti) priselila v Slovenijo k očetu, (ki ima tukaj zaposlitev) v upanju na boljše življenje. Dečka v šoli pretepajo (domov hodi poln modric), ga zmerjajo (prokleti bosanec, nimaš za hrano,..).

Deček si sedaj ne upa hoditi v šolo ali pa ga spremlja mama. Kakor sem razumel je trenutno doma zaradi poškodb. Če zgodbi niste še sledili, lahko preberite tukaj kaj se je vse dogajalo.

Sedaj pa k bistvu. In sicer veliko stvari me moti. Naj prvo strogo poudarim: TO SE NE BI SMELO DOGAJATI NE GLEDE NA NACIONALNOST ČLOVEKA. Nacionalne nestrpnosti ne toleriram in če bi bilo v moji moči bi jo strogo kaznoval!

Čudim se da v prispevku 24ur mečejo celotno krivdo na ravnatelja šole, da je on odgovoren za učence, on pa krivi starše, ker niso prav vzgojili otrok. Kar je podčrtano, lahko samo rečem WTF. SEVEDA, da je krivda na starših, to je neizpodbitno dejstvo. V prispevku povejo da ima ravnatelj sestanek s starši PROBLEMATIČNIH otrok. Zakaj pa so problematični v prvi vrsti? Vzgoja.. vzgoja..

Zakaj morajo zaradi neke "interne" zadeve delati cel pomp po Sloveniji. Zakaj interne? Zato ker mislim da bi ravnatelj pri takih problemih MORAL reagirati že PREJ. Ne sedaj. A veste koliko nasilja in diskriminacije sem JAZ doživel med šolanjem?? Začelo se je z malo šolo, malo je potihnilo v osnovni šoli, nadeljevalo se je v srednji šoli, ter na zabavah. Že v mali šoli so se dobili trije, štrije "najjači" , me pospremili do WC-ja kjer ni noben videl kaj se dogaja, ter mi vsak dan potisnili glavo v školjko ter potegnili vodo. Seveda so bili to TUJCI z balkana seveda. Na vprašanje zakaj to delajo, mi niso nikoli odgovorili. Je pa res da sem bil vedno edini brez backup-a in majhen. Kot nalašč za se spravit nekoga in ga prebutat za zabavo. Ne bom opisoval mojih dogodkov, ampak sem dobil še kar nekaj batin (vedno s strani južnih bratov). Uglavnem VEDNO sem bil tiho glede tega. Mogoče sem si sam kriv, ker bi moral obvestiti ravnatelja oz. odgovornega.

Še nekaj mi ni jasno in sicer, mati pripelje sina v Slovenijo brez kančna znanja slovenščine in ga pošlje direktno v šolo? Kako bo pa pri razlagi sploh kaj razumel?? In pa seveda da so ga sošolci zajebavali. Bil je šibek člen ker ni razumel Slovensko. Kako bo tak otrok sploh naredil šolo?

Bulling je v današnjem času velik problem. Največ se mi zdi da je v Ameriki tega, ampak tudi pri nas ni zanemarljivo. Seveda pa so po mojem mnenju največ krivi starši, ker otroka niso znali pravilno vzgojiti in jih podučiti kako se obnaša do drugih (ras, verstev, spolne usmerjenosti..).

Bottom line: Po ogledu prispevka sem bil resnično šokiran ker ne morem verjeti kakšen pomp se dela zaradi tega. To VEDNO bo. Zadevo lahko zmanjšamo tako da otroke pravilno vzgojimo, ter če pride do tega je za to zadolžen ravnatelj da zadevo reši interno. Pa ta deček in jaz najbrž nisva bila edina in koliko jih še bo. Zej pa cela reč glede tega..uf.

Tisti ki boste komentirali prosim da se držite odgovorov na nivoju.

chucki ::

Ni prav, ampak to se dnevno dogaja tudi nad Slovenci, ki jim južni bratje grozijo,tepejo,ponižujejo, vsak dan. Pa nikoli članka o tem?
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

black ice ::

Kaj bi naj mati storila, zadržala sina doma, dokler ne bi dosegel native speaker nivoja znanja slovenščine? Strinjam se s chuckijem.

Zaradi ignoriranja problem res ne bo izginil, a včasih pomaga, če za odtenek manj spremljaš rumene medije.

particle ::

Ko sem jaz odraščal je bilo tega tudi veliko. Sem jih tudi sam kar nekajkrat dobil brez razloga od "južnih bratov". Žepnino mi je pa redno odtujeval 3 leta starejši čistokrvni Slovenec. Seveda sem bil tudi sam takrat tiho, ker nisem hotel še dodatnih težav. Sedaj ima pa vsak telefon, vse se da posneti, poslikati... Zato tudi te stvari veliko hitreje pridejo v javnost. Osebno sem kar mnenja, da je to del odraščanja, ne glede na to, če se s tem strinjam ali ne.

Arctander ::

Medvrstniško nasilje (tako fizično, kot verbalno, kot passive-agressive behavior) lahko pusti hude psihične posledice na žrtvi, in/ali vpliva na njegov psiho-socialni razvoj, zato bi morala obstajati ničelna toleranca do takšnih pojavov.

IMO bi bilo treba sprejeti pravno podlago, da se v primeru ponavljajočega se medvrstniškega nasilja storilca in njegove starše vključi v obvezen program delavnic in izobraževanja na to temo. Če obstaja utemeljen razlog bi se moralo storilca tudi začasno umakniti iz šolskega okolja. Ne da se dogaja kot zdaj, da se mora žrtev umakniti oz. prepisati na drugo šolo, če se želi rešiti naslja.

Meizu ::

Juzni bratje so cigavi bratje tocno? Moji niso. Pravzaprav moj brat ni noben drugi kot le in samo moj dejanski brat. Balkanci so zame le se en narod. Narod za katerega ravno tako veljajo pravila, kot za vse ostale. Nekateri juzni veselo nabijajo srbohrvasko se 10 let po priselitvi. Kaj se bom ucil slovenscino, narod kuzi sta pricam bre, jel?

V avstriji sem moral pred pricetkom studija predloziti ustrezen certifikat znanja nemscine, stopnja b2. Ni dosti, nekaj pa je le.

Tudi tegale mulca bi morali cimprej poslati na dodatno intenzivno ucenje slovenscine.

Ce pa hocejo tile pacienti dejansko dobit drzavljanstvo bi pa definitivno morali predloziti neko potrdilo o zelo zadovoljivem znanju tamkajsnjega jezika. In to velja za vse ne samo za balkance. Zivis v sloveniji? Potem se vsaj trudi govorit slovensko.

Edit: typo jebiga pisem sa tableta razmes pa nemogu ja da stoput uvek tacno spisem stavak jel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

dottor ::

To je tako, dokler pride v trgovino, reče: kilo leba, in dobi kar je vprašal. Naj prova v Avstriji, Nemčiji, Italiji ali kateri koli drugi ne EX-YUGO državi rečt: kilo leba... nekdo bo lačen šou spat ;((
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Meizu ::

Korekt, na zivce mi gre koliko delavcev imamo v sloveniji ki niso sposobni spregovorit vec kot pet besed slovensko, zivijo pa tu ze desetletja.

Nekateri so celo delovne vodje, pazi.

PrihajaNodi ::

Arctander je izjavil:

Medvrstniško nasilje (tako fizično, kot verbalno, kot passive-agressive behavior) lahko pusti hude psihične posledice na žrtvi, in/ali vpliva na njegov psiho-socialni razvoj, zato bi morala obstajati ničelna toleranca do takšnih pojavov.

IMO bi bilo treba sprejeti pravno podlago, da se v primeru ponavljajočega se medvrstniškega nasilja storilca in njegove starše vključi v obvezen program delavnic in izobraževanja na to temo. Če obstaja utemeljen razlog bi se moralo storilca tudi začasno umakniti iz šolskega okolja. Ne da se dogaja kot zdaj, da se mora žrtev umakniti oz. prepisati na drugo šolo, če se želi rešiti naslja.



pajade, pa še test starštevstva, preden se revni odločijo imeti otroke. Sicer se nisem imel namen vključiti v debato pa vseeno.

In samo zato ker je deček iz Bosne ne bi smeli zganjati trušča.

shadeX ::

Najbrž ni edini deček iz bivše juge ki obiskuje OŠ v celi Sloveniji, že 20+ let. Zakaj po tolikih letih tak vik in krik.. zakaj prav zdaj. Zakaj prav on ?

PrihajaNodi ::

Pač medijska jajca, da se zadeva prodaja. Tako kot učitelj, ki seksa. In potem vsi govorijo o tem.

Arctander ::

Starost, narodnost, znanje jezika, premoženjsko stanje staršev ... nima veze. Vsak človek ima pravico, da ni podvržen nasilju.

Prav je, da se o tem govori na glas. Kar me moti pa je, da se javno izpostavlja osebne okoliščine otroka, na podlagi katerih ga je mogoče identificirati, saj se mu s tem dela še večja škoda.

jype ::

Meizu> V avstriji sem moral pred pricetkom studija predloziti ustrezen certifikat znanja nemscine, stopnja b2. Ni dosti, nekaj pa je le.

Mhm, star si bil pa 9 let in nemščine prej še nisi nikoli niti slišal.

Meizu> Nekateri juzni veselo nabijajo srbohrvasko se 10 let po priselitvi.

Kul, pretepanje otroka je torej popolnoma upravičeno oziroma celo zaželeno!

Meizu> Ce pa hocejo tile pacienti dejansko dobit drzavljanstvo

No, pacient baje še ni, ker je doma, ampak prej ali slej ga bodo spravili v bolnišnico, pa bo postal pacient. Državljanstva seveda ne sme dobiti, pravzaprav nima kaj iskati tukaj, naj nanj pazi babica v Bosni, če jo ima, sicer pa naj se njegova mama ne seli za očetovo službo, baba zmešana!

Srčno upam, da te naslednjič, ko boš v Avstriji nakupoval, prefukajo ko prasca, ker si narobe izgovoril ö, pederčina balkanska.

Če ga pretepajo, naj se kaznuje starše, ker so ti odgovorni za početje svojih otrok.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: thramos ()

Phantomeye ::

heh, sem mislil, da komentarji tu ne bodo šli v smeri 24 ur (kjer je bilo grozno, vključno s komentarji o tisti afričanki, ki ima sestro v sloveniji).


also,

bulling ni vedno večji problem, zadeva je prisotna od nekdaj. razlika je le v pokritosti. včasih so se bolj nagibali k 'boys will be boys' oz. se še dandanes.

Meizu ::

Heh vidis to je narobe jype. Najprej naj povdarim, moj komentar se sploh ni nanasal na nasilje v soli. Ni moj problem, naj interno resijo zadevo.

Moj komentar se nanasa izkjucno na balkanizacijo slovenije. O citno vsem dol visi, sej jih razumemo kaj govorijo ane. Nekateri se se ponosno bahate z znanjem cirilice. Jah, fajn za vas. Ne pomeni pa tega, da lahko taksne zadeve toleriramo.

P.s.: v avstriji te kot 9 letnega mulca prekleto hitro navadijo sprehat nemsko, sploh pa je pri nas situacija toliko lazja. Slovenscino primerjat z bosanscino je drugo kot pa z nemscino. Sam ja, uglavnem avstrijci problem znajo efektivno resit, mi pa tule spet prodajamo jajca po forumu.

Gradbenistvo v avstriji je polno juga, pa jih nisem se slisal masovno govoriti v srbohrvascini. Prevladuje kar nemscina. Pri nas pa ne ves al si v budvi, sarajevu, kosovu al novem sadu.

P.s.: hvalabogu (glede na vzorec balkanskega obnasanja namrec) nisem balkanec, pa tudi ce bosanec ohrani tisti trdi l me ne bi motilo, ce le vidim da se trudi govorit slovensko. Taksne ljudi zelo spostujem (glede na tvoje naslanjanje na ö).

jype ::

Meizu> Najprej naj povdarim, moj komentar se sploh ni nanasal na nasilje v soli.

Nepomembno. V temi o tem, kako nekega otroka, katerega nacionalnost je popolnoma nepomembna, pretepajo sošolci, si zapisal, da "ti pa že nisi iz bosne".

Meizu> Gradbenistvo v avstriji je polno juga, pa jih nisem se slisal masovno govoriti v srbohrvascini. Prevladuje kar nemscina. Pri nas pa ne ves al si v budvi, sarajevu, kosovu al novem sadu.

Spet en bedast ksenofobno-rasistični izpad. Očitno bistveno premalo hodiš po Avstriji, pa potem pač še nisi slišal, kako tam govorijo v srbohrvaščini točno toliko masovno, kot bi glede na njihov delež na gradbišču pričakoval. Za razliko od tebe so olikani in govorijo jezik, ki ga razumejo vsi, na katere se sporočilo nanaša. V Sloveniji je to srbohrvaščina, v Avstriji pa nemščina.

Meizu> pa tudi ce bosanec ohrani tisti trdi l me ne bi motilo, ce le vidim da se trudi govorit slovensko.

Tebe nima kaj motit, ker je Slovenija _moja_ dežela, ne tvoja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

PrihajaNodi ::

Phantomeye je izjavil:

heh, sem mislil, da komentarji tu ne bodo šli v smeri 24 ur (kjer je bilo grozno, vključno s komentarji o tisti afričanki, ki ima sestro v sloveniji).


also,

bulling ni vedno večji problem, zadeva je prisotna od nekdaj. razlika je le v pokritosti. včasih so se bolj nagibali k 'boys will be boys' oz. se še dandanes.



Tako nekako. Čeprav je tega veliko manj kot včasih, FB generacije to počno preko FB. No če se rececesija poveča pa znajo bullyi gnavit za žepnino.

Brane22 ::


P.s.: hvalabogu (glede na vzorec balkanskega obnasanja namrec) nisem balkanec, pa tudi ce bosanec ohrani tisti trdi l me ne bi motilo, ce le vidim da se trudi govorit slovensko. Taksne ljudi zelo spostujem (glede na tvoje naslanjanje na ö).


In zaradi tega sranja komaj čakam, da se prime angleščina.

Smo sredi deponije človeškega mesa, ki misli da mu neka narodna pripadnost daje poseben, božji sij.

Če nisi član "kluba", si vreden toliko kot je vrredno to, kar imaš v rokah.

Če si "insajder" pa imaš neko inherentno vrednost. Toliko bolj zabavno bo gledati topljenje te "države" - vztrajanje na mehkosti "i"jev in podoben bullshit, medtem ko najboljši odhajajo ven trenirat ô,? etc.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Meizu ::

jype je izjavil:

Meizu> Najprej naj povdarim, moj komentar se sploh ni nanasal na nasilje v soli.

Nepomembno. V temi o tem, kako nekega otroka, katerega nacionalnost je popolnoma nepomembna, pretepajo sošolci, si zapisal, da "ti pa že nisi iz bosne".

Meizu> Gradbenistvo v avstriji je polno juga, pa jih nisem se slisal masovno govoriti v srbohrvascini. Prevladuje kar nemscina. Pri nas pa ne ves al si v budvi, sarajevu, kosovu al novem sadu.

Spet en bedast ksenofobno-rasistični izpad. Očitno bistveno premalo hodiš po Avstriji, pa potem pač še nisi slišal, kako tam govorijo v srbohrvaščini točno toliko masovno, kot bi glede na njihov delež na gradbišču pričakoval. Za razliko od tebe so olikani in govorijo jezik, ki ga razumejo vsi, na katere se sporočilo nanaša. V Sloveniji je to srbohrvaščina, v Avstriji pa nemščina.

Meizu> pa tudi ce bosanec ohrani tisti trdi l me ne bi motilo, ce le vidim da se trudi govorit slovensko.

Tebe nima kaj motit, ker je Slovenija _moja_ dežela, ne tvoja.


Rasisticni izpad? Ne nabijaj kjer se ti trenutno utrze. Da, v avsrriji se sporocilo nanasa na avstrijce torej nemscina, pri nas pa na slovence, torej slovenscina. Ne vidim jaz tule nobene srbohrvascine. Vidis jo samo ti, ker si ocitno ostal ujet v neskoncnem casovnem ex jugo loopu. Iz tega razloga tvojih mnenj o tej debati ze prvotno nisem mislil jemati resno. Pravzaprav mi je cisto jasno, da je namen tvojega komentiranja zopet pravzaprav provokativne narave.

Kaj ljudje govorijo na ulici ali za stirimi stenami me ne briga, na uradnem delu naj govorijo pa uraden jezik kot se pac spodobi.

In ja, slovenija je moja dezela, ne tvoja mas prav. Mam pravico do svobodnega mnenja. Kje vidis ti rasizem mi pa ni jasno. Lahko pa svobodno citiras stavek, ki se nanasa na doloceno raso, da vidiva skupaj v cem je problem.

Ce ti pa moje osebno mnenje (mnenje marsikoga v tej dezeli) ne pase, potem pa v kot pa jokat, nimas druge jype.

Brane22 je izjavil:


P.s.: hvalabogu (glede na vzorec balkanskega obnasanja namrec) nisem balkanec, pa tudi ce bosanec ohrani tisti trdi l me ne bi motilo, ce le vidim da se trudi govorit slovensko. Taksne ljudi zelo spostujem (glede na tvoje naslanjanje na ö).


In zaradi tega sranja komaj čakam, da se prime angleščina.

Smo sredi deponije človeškega mesa, ki misli da mu neka narodna pripadnost daje poseben, božji sij.

Če nisi član "kluba", si vreden toliko kot je vrredno to, kar imaš v rokah.

Če si "insajder" pa imaš neko inherentno vrednost. Toliko bolj zabavno bo gledati topljenje te "države" - vztrajanje na mehkosti "i"jev in podoben bullshit, medtem ko najboljši odhajajo ven trenirat ô,? etc.


Hvala, tudi sam cakam tole. Namrec, multilingualna ureditev evropskih narodov mi do sedaj ni prinesla cisto nic koristnega.

In cisto mimogrede: ne povelicujem sebe zato ker nisem balkanec, ravno nasprotno, se mar mi ni. Odgovarjam le na jypetovo izjavo, kjer me je okategoriziral kot balkansko pedercino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jype ::

Meizu> Ne vidim jaz tule nobene srbohrvascine.

Ravno en prispevek nazaj si zapisal, da jo vidiš ves čas.

Meizu> na uradnem delu

What? Uradnik ti je v srbohrvaščini poskušal podaljšati vozniško dovoljenje? Si poslal nekaj za vpisat v zemljiško knjigo, pa si dobil odgovor v srbohrvaščini?

Al kaj je tvoj problem, če ni ksenofobija?

Meizu> Kje vidis ti rasizem mi pa ni jasno.

V tem, da ljudi ločiš na podlagi osebne okoliščine, na katero nimajo popolnoma nikakršnega vpliva, kot se za vsakega klenega rasista spodobi.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Meizu ()

Meizu ::

jype je izjavil:

Meizu> Ne vidim jaz tule nobene srbohrvascine.

Ravno en prispevek nazaj si zapisal, da jo vidiš ves čas.

Meizu> na uradnem delu

What? Uradnik ti je v srbohrvaščini poskušal podaljšati vozniško dovoljenje? Si poslal nekaj za vpisat v zemljiško knjigo, pa si dobil odgovor v srbohrvaščini?

Al kaj je tvoj problem, če ni ksenofobija?

Meizu> Kje vidis ti rasizem mi pa ni jasno.

V tem, da ljudi ločiš na podlagi osebne okoliščine, na katero nimajo popolnoma nikakršnega vpliva, kot se za vsakega klenega rasista spodobi.


Torej, tocno s to tvojo solato bom pravkar zakljucil dialog s tabo. Kdo tebe zdrzi v resnicnem zivljenju mi pa ni jasno. Zal, najdi koga drugega, ki ga bos takole provociral, sam nimam case se zate.

jype ::

Tudi najčistokrvnejšega arijskega Slovenca ne preneseš.

Nekaj mora biti narobe s tabo.

Brane22 ::

BTW, ob tem sem se spomnil neke velike prednosti Srbov ( vasj kot jih jaz pomnim), ki je začuda priplavala na površje v neki mislim ga oddaji Real Time ( Bill Maher), ko so debatirali o ameriških vrednostih in primerjavi z Evropo.

Takrat je nekdo pripomnil, da ima Amerika velika prednost. Ko dobiš papirje, SI američan. Ja, delijo se, ampak niti približno tako kot tu. Kot je tip reku "You can go living in France, but you will never really be French, while America is full of oriental kids that are 100% american.

To je kakor pomnim, vedno bilo Srbom v naravi. Lahko bi padla Klingonska ekspedicija sred Šumadije. Preživeli bi od tistega trenutka dalje bili Srbi - rahlo "specifični", ampak vsekakor "naši".

jype ::

Mnja, sam še geje morajo posvojit, pa bodo vsi postali tudi evropejci.

Brane22 ::

Dobro, kor pravi stara orientalna modrost iz vznožij Šumadije, vsak Batlef ( piši kao što govoriš) ima dve rezili. ;o)

Meizu ::

jype je izjavil:

Tudi najčistokrvnejšega arijskega Slovenca ne preneseš.

Nekaj mora biti narobe s tabo.


Edina stvar ki je tuke ne prenesem so samooklicani intelektualci, jype.

Nisi sposoben normalne debate zal. Namesto da bi predstavil svoje realne proti argumente, se sprenevedas in se z mano igras besedno igro. Nismo vsi na dopustu\brezposelni, da bi se imeli cas s tem ukvarjat. Glede na to da je vse skupaj offtopic itak nima veze.

Ce pa ze hoces sodelovat v nekem pogovoru se pa vsaj necemu primerno pogovorno obnasaj ali pa se spelji ven iz teme, precej enostavno.

Kako zanimivo, da si ravno ti v veliki vecini tem eden glavnih povodov za masovne pobrise, celo zaklepe tem.

PrihajaNodi ::

Kdor je prišel v Rim se je obnašal tako kot rimljan, če se je lahko in ni bil suženj. Sam se bolj dronov bojim kot bosancev.

Itak teži vse proti enemu. Narodi ne obstajajo, to je zgolj naša domišljija, imamo pa vsi radi denar oziroma ameriške sanje.

No teorija zarote pač pravi da je lažje nadzorovati razdeljene in butaste množice.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Meizu...se pravi ti bi tlele bosance še naprej uvažal in jim plačeval tako kot jim plačujejo. 20 eur na roko pa kakšna 100tka vsake toliko časa...spijo naj v samskem domu ene 6-15 ljudi skupaj, domov itak ne morejo, ker nimajo niti denarja za nazaj kaj šele, da bi prinesli tisti denar o katerem so sanjali...in nekje med tem stradanjem in delom(delom, ki ga opravljajo za plačilo med tem, ko "pošteni" slovenci molzejo socialno) naj se še tekoče naučijo slovenskega jezika.
Oziroma naj se trudijo, da jih boš ti spoštoval med tem, ko zbirajo skupaj par eurov za hlebec kruha pa 20 dag salame?
Za "koji k*rac"? Jezika se bo naučil za pošteno plačo. Zato gasterjabjterji govorijo nemško. Ker se je vredno tega naučiti. Ker majo na koncu dneva celo kaj za pokazat.

Kar se pa mulca tiče pa komentarja o zadrževanju doma. Ja kam hudiča se pa ponavadi pošlje otroka naučit jezika? Kokr se jst spomnim v ŠOLO.
Če bi ga želeli učiti borilnih veščin (UFC pa te fore) potem bi mogoče še razumel, da bi se moral veselit batin ne pa da si drznejo zadevo prijavljat inšpekcijam.
Pa a veš eno je če te namlatijo, ker te pač namlatijo. Drugo je pa to, da te namlatijo, ker so jih doma naučili ksenofobije.
ENO je pač krut del odraščanja, drugo je pa nekaj česar se ne sme tolerirat.
Ker a veš...če se to tolerira v TVOJI Sloveniji potem bi moralo biti čisto sprejemljivo, če bi tebe nalomili kot psa na počitnicah v Franciji. Pa ni a ne. In tud nočemo, da bi te nekdo nalomil zgolj zato, ker mu ni všeč tvoja slovenščina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

jype ::

Meizu> Namesto da bi predstavil svoje realne proti argumente

OK, tule so realni protiargumenti (pravzaprav samo dva, ker je reč sila preprosta):

- Od nikogar, vključno s slovenskimi državljani, nihče ne sme zahtevat, da naj uporabljajo katerikoli jezik. Nekateri uporabljajo slovenščino, nekateri pa z vso pravico druge jezike. To garantira 62. člen Ustave republike Slovenije.

- Pogosta uporaba srbohrvaščine v Sloveniji je moteča izključno za ksenofobne slaboumneže, enako kot je uporaba turškega jezika v znatnem delu Nemčije problematična izključno za tamkajšnje neonaciste.

Looooooka ::

Brane22 je izjavil:

BTW, ob tem sem se spomnil neke velike prednosti Srbov ( vasj kot jih jaz pomnim), ki je začuda priplavala na površje v neki mislim ga oddaji Real Time ( Bill Maher), ko so debatirali o ameriških vrednostih in primerjavi z Evropo.

Takrat je nekdo pripomnil, da ima Amerika velika prednost. Ko dobiš papirje, SI američan. Ja, delijo se, ampak niti približno tako kot tu. Kot je tip reku "You can go living in France, but you will never really be French, while America is full of oriental kids that are 100% american.

To je kakor pomnim, vedno bilo Srbom v naravi. Lahko bi padla Klingonska ekspedicija sred Šumadije. Preživeli bi od tistega trenutka dalje bili Srbi - rahlo "specifični", ampak vsekakor "naši".

Sm glih zadnjič gledal eno debato na enmu forumu.
Ko so se američani kregal kdo je "ta prav" američan.
Pa nekak niso mogl pridt do datuma, do katerega bi se moral njihov rod že nahajati na ameriški celini, da bi bil "ta prav" američan.
Se je vedno najdu nekdo, ki je bil tam vsaj par let prej kot najbolj glasen gun fanatic pa je iz nekega čudnega razloga mel vse za američane. Trolov, ki so lajnal tist "give me your tired, your poor..." tud ni manjkal.
Tko, da majo oni čist iste probleme kot evropejci :)

jype je izjavil:

Meizu> Namesto da bi predstavil svoje realne proti argumente

OK, tule so realni protiargumenti (pravzaprav samo dva, ker je reč sila preprosta):

- Od nikogar, vključno s slovenskimi državljani, nihče ne sme zahtevat, da naj uporabljajo katerikoli jezik. Nekateri uporabljajo slovenščino, nekateri pa z vso pravico druge jezike. To garantira 62. člen Ustave republike Slovenije.

- Pogosta uporaba srbohrvaščine v Sloveniji je moteča izključno za ksenofobne slaboumneže, enako kot je uporaba turškega jezika v znatnem delu Nemčije problematična izključno za tamkajšnje neonaciste.

No razen če ma on JugoDar in točno začuti kdaj ima opravka z bosancem, ki je v Sloveniji šele par dni oziroma bosancem, ki je tu že 20 let in se zanalašč izogiba Toporošiču.
Mogoče ni kr tko jezen na čist vsazga bosanca na cesti. Maybe he knows stuff we don't.
Oops. Angleščina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Meizu ::

Oziroma naj se trudijo, da jih boš ti spoštoval med tem, ko zbirajo skupaj par eurov za hlebec kruha pa 20 dag salame?
Za "koji k*rac"? Jezika se bo naučil za pošteno plačo. Zato gasterjabjterji govorijo nemško. Ker se je vredno tega naučiti. Ker majo na koncu dneva celo kaj za pokazat


Ja kje pa to pise? A na tvoji njivi mogoce? Torej ce jim placa ne pase naj grejo pa v nemcijo ali avstrijo delat ane. Bo dejansko vec dela tukaj za nas.

A ti znas srbohrvasko zato ker majo tam dobre place? Jaz jo znam zato ker imam ogromno stevilo dobrih prijatelkev iz hrvaske in bosne npr.

P.s. nikjer nisem napisal da toleriram taksne izpade kot je tale pretep. Pravim pa, da je to interna zadeva in naj resujejo to sami. Naslov novice se pravzaprav prav nic ne razlikuje od naslova "v os pretepli ucenca iz zgornnega dupleka ker je reven". Bullying kot so ze nekateri zapisali se je dogajal od vedno. A tebe niso nikoli na "choperja" peljali? Pa zaradi tega nissm bil po novicah.

jype je izjavil:

Meizu> Namesto da bi predstavil svoje realne proti argumente

OK, tule so realni protiargumenti (pravzaprav samo dva, ker je reč sila preprosta):

- Od nikogar, vključno s slovenskimi državljani, nihče ne sme zahtevat, da naj uporabljajo katerikoli jezik. Nekateri uporabljajo slovenščino, nekateri pa z vso pravico druge jezike. To garantira 62. člen Ustave republike Slovenije.

- Pogosta uporaba srbohrvaščine v Sloveniji je moteča izključno za ksenofobne slaboumneže, enako kot je uporaba turškega jezika v znatnem delu Nemčije problematična izključno za tamkajšnje neonaciste.


Tudi v avstriji imam vso pravico govorit slovenscino kjer hocem, kadar hocem. Noben me ne bo v cuzo spravu zaradi tega. Me ne bo pa ziva dusa zaposlila dokler ne bom znal funkcionalne (!!!) Nemscine. Kar je logicno kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

PrihajaNodi ::

Tudi v avstriji imam vso pravico govorit slovenscino kjer hocem, kadar hocem. Noben me ne bo v cuzo spravu zaradi tega. Me ne bo pa ziva dusa zaposlila dokler ne bom znal funkcionalne (!!!) Nemscine. Kar je logicno kaj?


Ce znaš turško lahko Donner kebab odpreš. Ali tam delaš.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Meizu> Bo dejansko vec dela tukaj za nas.

Iz koga ti briješ norce? Kdo bo pa delal, če že danes gradbeniki ne morejo dobit nikogar, ki bil pripravljen dejansko delat, ne samo bit zaposlen?

A ti misliš, da ljudi iz bivših republik uvažamo zato, ker bi radi več brezposelnih Slovencev? Ali pa morda predlagaš, da bi brezposelni Slovenci morali sprejeti vsako delo, ki je prosto, ali pa bi bili kaznovani? Ker to je edini način, da zagotoviš zapolnitev delovnih mest, ki jih danes večinoma zasedajo cenejši delavci, praviloma iz tujine, ne pa vedno.

Meizu> Tudi v avstriji imam vso pravico govorit slovenscino kjer hocem, kadar hocem. Noben me ne bo v cuzo spravu zaradi tega. Me ne bo pa ziva dusa zaposlila dokler ne bom znal funkcionalne (!!!) Nemscine. Kar je logicno kaj?

Ne, ni logično, pa tudi res ni. Poleg tega, da večina visoko kvalificiranih tujcev, zaposlenih v Avstriji govori le angleško in morda še kitajsko, korejsko, afrikanščino ali pa ruščino, tudi večina fizikalcev zaposlenih v gradbeništvu nemščino obvlada slabše, kot fizični delavci pri nas obvladajo slovenščino.

Delodajalcem je vseeno, ker je pomembno samo, da zna slediti navodilom in da je poceni. Tebi pa ni vseeno, ker si slabo vzgojen, žal mi je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Meizu ::

Zadnje case se dogaja tudi to, da veliko srbohrvaskih posnetkov na rtv1 "pozabijo prevesti". Zakaj se to nikoli ne zgodi s posnetki v drugih jezikih?

Okapi ::

Brane22 je izjavil:


Takrat je nekdo pripomnil, da ima Amerika velika prednost. Ko dobiš papirje, SI američan. Ja, delijo se, ampak niti približno tako kot tu.
To te je en fejst nasral. Imajo tam nekateri že 200 let papirje, pa so še vedno manjvredni zamorci, ali hispanosi, ali indijanci, ali ta rumeni s poševnimi očmi. Pa še ta beli se delijo na ta bele in one z rdečim vratom.

Meizu je izjavil:

Zadnje case se dogaja tudi to, da veliko srbohrvaskih posnetkov na rtv1 "pozabijo prevesti". Zakaj se to nikoli ne zgodi s posnetki v drugih jezikih?
Zato da jezijo male rasistke, kot si ti, evo zakaj.;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Meizu ::

Ne, ni logično, pa tudi res ni. Poleg tega, da večina visoko kvalificiranih tujcev, zaposlenih v Avstriji govori le angleško in morda še kitajsko, korejsko, afrikanščino ali pa ruščino, tudi večina fizikalcev zaposlenih v gradbeništvu nemščino obvlada slabše, kot fizični delavci pri nas obvladajo slovenščino.

Delodajalcem je vseeno, ker je pomembno samo, da zna slediti navodilom in da je poceni. Tebi pa ni vseeno, ker si slabo vzgojen, žal mi je


Dej jype, ne nabijaj. A to je tako v tvoji avstriji v tvoji lastni dimenziji? Ne se slepit in ne pametnjari kjer nimas pojma. Sklepas le in samo iz lastnega posla, torej programckanja, kjer se igrate tam v pisarni in se greste teamwork. Ja, tam verjetno res ni nujno znanje nemscine (pa se to odvisno!). Vse ostale sluzbe oz. Kakrsenkoli stik z javnostjo (od kebab makerja dalje) pa zahteva znanje nemscine. Ne budali.

Zato da jezijo male rasistke, kot si ti, evo zakaj.;((


Res je, zdej pa pejdi spat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jype ::

Meizu> Kakrsenkoli stik z javnostjo (od kebab makerja dalje) pa zahteva znanje nemscine. Ne budali.

A, zato znam jaz nemško precej bolje od tistega, ki mi v Salzburgu proda sendvič.

Meizu ::

Sicer pa ne vem v cem je problem, ce bi se v sloveniji rad pogovarjal slovensko. Ne stekam kje je tule rasizem. Ne etiketiram ljudi na siptarje, crne, bele... Vse kar bi si zelel je funkcionalno znanje slovenscine iz strani priseljencev, ne pa popolna ignoranca do nove drzave, ki ti daje kruh. A je to tezko razumet? Za vas ocitno ja, zgleda vi hodite na delo v vietnam, govoritena delu slovensko in vsi vas razumejo kaj pa kako.

jype je izjavil:

Meizu> Kakrsenkoli stik z javnostjo (od kebab makerja dalje) pa zahteva znanje nemscine. Ne budali.

A, zato znam jaz nemško precej bolje od tistega, ki mi v Salzburgu proda sendvič.


Kaj ti znas in na katerem oxfordu si ti polagal nemscino me ne zanima. Zanima me to da se kot avstrijec (ce smo ze v avstriji kot primer) lahko pogovorim z kebabarjem v nemscini in se razumeva kaj zeliva drug od drugega. Funkcionalna nemscina, se enkrat povdarjam, ne pa nativno znanje. Isto bi sam pricakoval pri nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Okapi ::

A daješ ti komu kruh?

jype ::

Meizu> Sicer pa ne vem v cem je problem, ce bi se v sloveniji rad pogovarjal slovensko. Ne stekam kje je tule rasizem.

V tem, da se komot pogovarjaš slovensko z vsemi, ki znajo slovensko. S tistimi, ki ne znajo, se pa seveda ne moreš in s tem ni nič narobe.

Meizu> Ne stekam kje je tule rasizem.

Izključno v tem, da se ti zdi, da bi kdorkoli _moral_ s teboj govoriti slovensko samo zato, ker smo v Sloveniji.

Meizu> Vse kar bi si zelel je funkcionalno znanje slovenscine iz strani priseljencev, ne pa popolna ignoranca do nove drzave, ki ti daje kruh.

OK, očitno nisi samo ksenofob in rasist, si tudi zagrizen kolektivist, verjetno kar komunist. Nobena država ne daje nobenega kruha nikomur. Sem ljudje ne pridejo zaradi slovesa slovenske sociale, temveč zato, da za nas opravljajo delo, mi jih pa za opravljeno delo plačamo.

Meizu> A je to tezko razumet? Za vas ocitno ja, zgleda vi hodite na delo v vietnam, govoritena delu slovensko in vsi vas razumejo kaj pa kako.

Govorimo jezik, ki ga moramo, da nas sodelavci razumejo. Če delaš kot fizični delavec v Sloveniji je najbolje govoriti srbohrvaško, če v ZDA pa špansko.

Verjamem, da se kakšna slabo vzgojena opica (vidiš kako vljuden sem, sploh nisem napisal "pacient") zaradi tega jezi, ga pa malo naderemo, da naj se nauči olike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Meizu ::

Okapi je izjavil:

A daješ ti komu kruh?


Da.

jype ::

Meizu> Zanima me to da se kot avstrijec (ce smo ze v avstriji kot primer) lahko pogovorim z kebabarjem v nemscini in se razumeva kaj zeliva drug od drugega.

Ja, ampak v resnici ni nobenega predpisa, ki bi zahteval, da tisti, ki ti prodaja kebab, zna nemško. Delodajalec bo to seveda zelo verjetno zahteval od prodajalca, ker je to poslovno smiselno, pa precej manj verjetno od delavca na gradbišču, ker bi to bilo poslovno nesmiselno.

Meizu> Da.

Do njega lahko imaš skoraj poljubne zahteve, z majhno izjemo tistih, ki so z zakonom zavarovane. Komot ne zaposliš nikogar, ki ne obvlada slovenščine bolje kot povprečen srednješolski profesor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Meizu ::

jype je izjavil:

Meizu> Sicer pa ne vem v cem je problem, ce bi se v sloveniji rad pogovarjal slovensko. Ne stekam kje je tule rasizem.

V tem, da se komot pogovarjaš slovensko z vsemi, ki znajo slovensko. S tistimi, ki ne znajo, se pa seveda ne moreš in s tem ni nič narobe.

Meizu> Ne stekam kje je tule rasizem.

Izključno v tem, da se ti zdi, da bi kdorkoli _moral_ s teboj govoriti slovensko samo zato, ker smo v Sloveniji.

Meizu> Vse kar bi si zelel je funkcionalno znanje slovenscine iz strani priseljencev, ne pa popolna ignoranca do nove drzave, ki ti daje kruh.

OK, očitno nisi samo ksenofob in rasist, si tudi zagrizen kolektivist, verjetno kar komunist. Nobena država ne daje nobenega kruha nikomur. Sem ljudje ne pridejo zaradi slovesa slovenske sociale, temveč zato, da za nas opravljajo delo, mi jih pa za opravljeno delo plačamo.

Meizu> A je to tezko razumet? Za vas ocitno ja, zgleda vi hodite na delo v vietnam, govoritena delu slovensko in vsi vas razumejo kaj pa kako.

Govorimo jezik, ki ga moramo, da nas sodelavci razumejo. Če delaš kot fizični delavec v Sloveniji je najbolje govoriti srbohrvaško, če v ZDA pa špansko.

Verjamem, da se kakšna slabo vzgojena opica (vidiš kako vljuden sem, sploh nisem napisal "pacient") zaradi tega jezi, ga pa malo naderemo, da naj se nauči olike.


Zanimiv je tvoj kriterij slabe vzgoje. Pa tudi brat ne znas. Si pac internetni vseved, ki bi rad izpadel uber. Sej stekam, pa tvoji stalni spremljevalni vsevedni kolegi so tudi ze pomolili svoje prste vmes. Preberi se enkrat vse kar sem do sedaj napisal, kje da in kje ne govoriti slovensko. Precej logicno zapisano, razen seveda za slaboumne. Bos hitro ugotovil da moje razmisljanje nima nobene veze s clenom ustave ki si ga zgoraj omenil.

jype ::

Meizu> Bos hitro ugotovil da moje razmisljanje nima nobene veze s clenom ustave ki si ga zgoraj omenil.

Samo ena možna razlaga je za tvoje obnašanje (v temo o otroku, ki so ga pretepli, si začel stresat neonacistične floskule o pritepencih, ki da se nočejo naučiti tvojega jezika, čeprav naj bi ga morali obvladat, zato da se bo lahko vaša gnada udobno pogovarjala z njimi): Velike težave imaš s ksenofobijo.

Meizu ::

jype je izjavil:

Meizu> Zanima me to da se kot avstrijec (ce smo ze v avstriji kot primer) lahko pogovorim z kebabarjem v nemscini in se razumeva kaj zeliva drug od drugega.

Ja, ampak v resnici ni nobenega predpisa, ki bi zahteval, da tisti, ki ti prodaja kebab, zna nemško. Delodajalec bo to seveda zelo verjetno zahteval od prodajalca, ker je to poslovno smiselno, pa precej manj verjetno od delavca na gradbišču, ker bi to bilo poslovno nesmiselno.

Meizu> Da.

Do njega lahko imaš skoraj poljubne zahteve, z majhno izjemo tistih, ki so z zakonom zavarovane. Komot ne zaposliš nikogar, ki ne obvlada slovenščine bolje kot povprečen srednješolski profesor.

Torej, o tem govorim, bravo pa si le doumel. Ne rabi nikjer pisat, dejstvo je samo da v avstriji npr sluzbe brez znanja nemscine ne bos dobil oz izjemno tezko (skoraj izkljucno nad talentirane osebe), pa lahko mahas z vsemi papirji, ustavami. Nic rasisticnega ni tule. Sam skladno mnenje je da zelijo ljudje med seboj na delu komunicirati v enem jeziku, brez da rabijo poleg svojega dela cekirat se deset slovarjev, da se sploh sporazumejo.

Kaj in kako se pa ljudje sporazumevajo izven delovnega mesta, tudi avstrijce (kot tudi mene) ne zanima.

Okapi ::

Tvoje "razmišljanje" nima nobene zveze z ničemer, razen s tvojimi osebnimi predsodki.

Kako se pogovarjajo ljudje v službah, kjer nisi ti delodajalec ali delavec, te čisto nič ne briga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Meizu ::

jype je izjavil:

Meizu> Bos hitro ugotovil da moje razmisljanje nima nobene veze s clenom ustave ki si ga zgoraj omenil.

Samo ena možna razlaga je za tvoje obnašanje (v temo o otroku, ki so ga pretepli, si začel stresat neonacistične floskule o pritepencih, ki da se nočejo naučiti tvojega jezika, čeprav naj bi ga morali obvladat, zato da se bo lahko vaša gnada udobno pogovarjala z njimi): Velike težave imaš s ksenofobijo.


Nak.

Spet nabijas.

Okapi je izjavil:

Tvoje "razmišljanje" nima nobene zveze z ničemer, razen s tvojimi osebnimi predsodki.


Moje razmisljanje je realisticno razmisljanje, stvar, ki jo kot student (in delavec) v tujini dajem skozi, vi pa razmisljate na podlagi papirja in vam najljubse romanticne nanizanke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jype ::

Meizu> Moje razmisljanje je realisticno razmisljanje, stvar, ki jo kot student (in delavec) v tujini dajem skozi, vi pa razmisljate na podlagi papirja in vam najljubse romanticne nanizanke.

Tvoje razmišljanje je smrdljiva gomila predsodkov. Žal mi je, ampak to, da boš v Avstriji težko dobil službo brez znanja nemščine, je BS. Komot jo dobiš na celi vrsti področij, kjer znanje nemščine ni ključno, kar je seveda prav.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: GTX970 ()

Meizu ::

Se nikoli nisem nikomur rekel da nekje ni zazeljen. Bi mi bilo pa skrajno cudno, ce bi kot delodajalec imel 100 zaposlenih iz 100 drzav, brez skupnega jezika, nic. Tako firmo sam zapres. Resitve so torej dve - ali se vsi sporazumevamo v anglescini (ker je slucajno internacionalni jezik) ali pa slovenscina, ker smo pac na ozemlju slovenije. To so pac moje osebne preference. Nekdo od vas bi pac lahko predlagal kitajscino kot izhodisce. Nima veze.

jype je izjavil:

Meizu> Moje razmisljanje je realisticno razmisljanje, stvar, ki jo kot student (in delavec) v tujini dajem skozi, vi pa razmisljate na podlagi papirja in vam najljubse romanticne nanizanke.

Tvoje razmišljanje je smrdljiva gomila predsodkov. Žal mi je, ampak to, da boš v Avstriji težko dobil službo brez znanja nemščine, je BS. Komot jo dobiš na celi vrsti področij, kjer znanje nemščine ni ključno, kar je seveda prav.


Kjer znanje nemscine NI KLJUCNO. Sedaj mi pa nastej ta delovna mesta. Razen programiranja in tebi ljubega gradbenistva, pa se tam bos moral znat nemsko ker ti pac delovodja v slovenscini ne bo razlagal razen ce imas slucajno sreco in je avstrijski slovenec tudi sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

jype ::

Meizu> Sedaj mi pa nastej ta delovna mesta.

Čemu? Saj sam zelo dobro veš, da obstajajo, pa si vseeno težil s srbohrvaščino v Sloveniji in se potem nekako poskušal opravičevat s tem, da v Avstriji večina delodajalcev zahteva znanje nemščine. Big deal. Danski in švedski nacionalisti počnejo enako kot ti, v resnici pa en drugega super razumejo, če se minimalno potrudijo.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15099020 (21647) NewHope

Ljubljana - najlepše mesto Balkana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13926753 (24005) dzinks63
»

Francoščina ali Nemščina ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9214130 (12667) trancer01
»

Kapitulacija koroških Slovencev - dvojezični krajevni napisi (A)

Oddelek: Problemi človeštva
264578 (3905) Gregor P
»

Brezvizni režim BIH

Oddelek: Problemi človeštva
316092 (5310) guest #44

Več podobnih tem