» »

Prihaja Bluetooth 4.2

Prihaja Bluetooth 4.2

Bluetooth poznamo predvsem po prostoročnih slušalkah, a postaja bistveno pomembnejši, sploh s popularnostjo pametnih ur

vir: Wikipedia
Ars Technica - Druga nadgradnja standarda Bluetooth 4, verzija 4.2, je pravkar postala standardizirana. Prinaša novosti predvsem na področju povezovanja naprav na splet ter spremembe pri hitrosti prenosa podatkov. Glavna sprememba je podpora standardu IPv6, ki bo napravam, ki so skladne s standardom 4.2, omogočil neposredno povezovanje na splet. S tem ciljajo predvsem na prihajajoče male naprave, na t.i. Internet of Things, kjer se pričakuje, da bo na splet povezana praktično cela hiša (hladilnik, pralni stroj, sistem ogrevanja, ...), avtomobili in še kaj. To bo vsem tem malim napravam omogočalo pošiljanje raznoraznih podatkov v splet, kar bo izboljšalo različne usluge (in omogočilo NSA, da bo še bolje spoznala vaše prehranjevalne navade). Brezžičlna spletna povezljivost naj bi bila možna zahvaljujoč standardu 6LoWPAN ter brezžičnim omrežjem IEEE 802.15.4.

Poleg neposredne spletne povezljivosti Bluetooth 4.2 prinaša večje pakete pri prenosu podatkov, kar bi hitrost prenosa povišalo za približno 2,5-krat. Vse skupaj so podprli s še boljšimi omejitvami zasebnosti, kot primer uradna stran skupine Bluetooth navaja, da terminali za brezstično plačevanje ne bodo smeli slediti uporabnikovim napravam, brez da bi ta sledenje oz. povezovanje posebej dovolil. Nasploh trdijo, da bo težje prestrezati in prisluškovati brezžični komunikaciji med dvema napravama, ki bosta komunicirali prek Bluetooth 4.2. Boljša zasebnost se jasno navezuje tudi na neposredno spletno povezljivost.

Del standarda Bluetooth 4.2 bo očitno mogoče omogočiti tudi na starejših napravah, ki podpirajo vsaj Bluetooth 4.0. Govori se predvsem o nastavitvah, povezanih z zasebnostjo, medtem ko bo neposredna internetna povezljivost ter uporaba večjih paketov za prenos podatkov zahtevala spremembe v strojni opremi. Obenem ni še povsem jasno, kako bo sprememba firmwarea čipa za Bluetooth ugajala ameriškemu FCC-ju, če bo ta moral ponovno potrjevati vsako napravo, ki bo deležna nadgradnje, teh seveda ne bomo videli pretirano veliko.

3 komentarji

shubell ::

typo "amlim napravam"

Zmaj33 ::

Te novosti so vse super, a kaj ko jih je na 1 procentu telefonov itd...

PrimozR ::

shubell hvala.

Zmaj ma 4.0 je zdaj podprt že na celem kupu telefonov, tako da tudi na leto, dveh starih telefonih komot uporabljaš smartwatch. Za 4.2 bo še nekoliko trajalo, ampak glavne prednosti so itak mišljene za internet of things. Ko bo tole podpiral Arduino, bo zakon. Boš zlahka omrežil pametno hišo, brez da bi vse letelo prek WiFI pa brez da bi kuril obscene količine moči samo za to.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bluetooth 5 prispel

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
74711 (3019) Lonsarg
»

Bluetooth 5 bo podvojil domet in početveril hitrost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
86548 (4429) roli
»

Prispeli so Nexus 6, 9 in Player, Android 5.0 je Lollipop (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
13746112 (37636) amacar
»

Potrjen standard Bluetooth 4.1

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
1810251 (6954) antonija
»

Bluetooth 4.0

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
164002 (3565) antonija

Več podobnih tem