» »

Bluetooth 5 prispel

Bluetooth 5 prispel

Slo-Tech - Pol leta po napovedi končne verzije standarda Bluetooth 5 je skupina Bluetooth SIG (Special Interest Group), ki je zadolžena za pripravo standarda Bluetooth, sporočila, da je tehnologija nared. Bluetooth 5 je sprejet, tako da je sedaj žogica na strani proizvajalcev, od katerih z začetkom prihodnjega leta pričakujemo prve naprave s podporo Bluetooth 5.

Glavne novosti, ki jih nova inačica prinaša, so višja hitrost, povečan domet ter izboljšana komunikacija z napravami pred sparjenjem. Tako bo imel v primerjavi s 4.2 novi standard štirikrat večji domet (v ekstremnih primerih celo kakšen kilometer), ne da bi naprave porabljale več energije. V praksi pa to pomeni, da se bo mogoče sprehajati po celem stanovanju, ne da bi povezava Bluetooth mrknila.

Prav tako bo prenos hitrejši, saj bo mogoče podatke v optimalnem primeru prenašati s hitrostjo 2 MB/s (doslej 1 MB/s). Bluetooth 5 je narejen prav z mislijo na internet naprav (IoT) in podpira na primer connectionless mode. Ta bo poskrbel za manjšo porabo energije, kar je uporabno za različne senzorje, detektorje in podobne na pol pasivne naprave, ki morajo delovati dolgo, njihova naloga pa je preprosta. Ali pa pametne ure, ki tudi želijo nezahtevno povezavo s pametnimi telefoni. V praksi ga bomo lahko preizkusili v prvi polovici prihodnjega leta.

7 komentarjev

MrStein ::

Ideja prenosa preko 801.11 je mrtva? e sploh kdaj delovala? (v BT v4.x)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

Tisto še dela, ampak zahteva še ločen WiFi čip, torej je krog uporabnosti precej makhen.

Kar bolj nujno rabimo je bolši standard za bluetooth audio!

Markoff ::

Ne razumem, zakaj bi si želeli podaljševati domet za povezovanje - BT ni razvit za industrijsko uporabo (s čimer bi npr. zmanjšal stroške, če bi moral slediti napravam na malce širšem območju) - ima pa vsekakor varnostne implikacije. War driving kmalu ne bo več potreben, šli se bomo war couching. Bring-Your-Own-Device through Internet of Things to my Home Couch ™!

Povečevanje prenosa, kul. Povečevanje kakovosti signala, kul. Poenostavljanje povezovanja (če s tem ne mislimo izločanje varnostnih protokolov), kul.

Domet - not kul.

PS: govorim o dometu pri BT, torej consumer produktih. Ne gre mešati z Wi-Fi in "GSM", ki jih ponujajo ISPji in ponudniki mobilne telefonije.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

novaa ::

Zdaj pa počakam na Rasphberija z blututekom 5 in je to to :D

Lonsarg ::

@Maroff pa ravno domet je THE thing. Pri mojih doma je server na podstrešju, ki je hkrati PC za mojo mamo doma v dnevni na TVju.

Sliko je rešil 20m HDMI, miško in tipkovnico sm pa rabil kompliciran drag ethernet podalšek USBja si zrihtat. Bluetooth z daljšim dometom bi rešil ta problem, pa še veliko drugih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

kow ::

Ze tako je varnost in zasebnost najvecji problem v IT-ju. Zadnja rec, ki bi si jo zelel je vecji domet - ce bi sploh uporabljal BT.

Lonsarg ::

Kot prvo Bluetooth pairing ni nikoli enostranski in kot tak IMO veliko manj suseptibilen na napade kot večina protokolov.

Kot drugo manjši domet ni nobena varnost. Dajmo potem LTEju pa WiFiju zmašat domet da bosta bolj varna, absurd.

Kot tretje, če Bluetooth preveč hendikapiramo z dometom potem bodo vse IoT naprave direktno povezane v WiFi, torej smo izpostavljenost poslabšali, ne pa izboljšali. Trenutni domet BT4 je pač malce prekratek za resen deploy IoTja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vatikan z e-rožnim vencem vstopa na trg gadgetov

Oddelek: Novice / Ostale najave
193908 (1303) jype
»

Bluetooth 5 bo podvojil domet in početveril hitrost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
86520 (4401) roli
»

Potrjen standard Bluetooth 4.1

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
1810187 (6890) antonija
»

Bluetooth 4.0 uradno potrjen

Oddelek: Novice / Diski
95220 (4347) MrStein
»

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Oddelek: Novice / Diski
144153 (3588) zaj_tam

Več podobnih tem