» »

Pametni števci elektrike - zasebnost?

Pametni števci elektrike - zasebnost?

«
1
2

Ribič ::

Spoštovani,

Zanima me kako je pri nas v Sloveniji oz. na splošno v EU s temi modernimi "pametnimi" števci za porabo elektrike v stanovanju. Vidim, da se analogni števci počasi poslavljajo in jih nadomeščajo novejši, ki so sposobni samostojno sporočati porabo na centralo (naj bo to preko GSM omrežja ali pa direkt preko omrežne napeljave).

Ali kdo ve slučajno kako pogosto ti števci kličejo domov in sporočojo porabo? Ker sem našel kup video posnetkov na youtube, ki razlagajo kako lahko ti števci s preveč pogostimi meritvami resno posegajo v zasebnost uporabnikov. Npr. glede na zgodovino porabe je moč sklepati kdaj zjutraj vstanemo, kdaj gremo spati, kdaj gremo v službo oz. pridemo domov, kdaj peremo perilo, kdaj kuhamo kosilo, gledamo televizijo, itd. Skratka tako lahko beležijo vzorce našega "zasebnega" življenja v lastnem domu. po potrebi se pa teh podatkov lahko polasti tudi policija...



Doma imamo za enkrat še star analogni števec, vendar pa bo kmalu potrebno izvesti prenovo elektroinštalaciji. Bojim, da nam bodo poskušali vsiliti takšen "pametni" števec, ki si ga še tako zelo močno ne želim. Kako je pri nas z zakonodajo glede tega? ali ima uporabnik pravico zahtevati analogni števec?

lp

šernk ::

Glede nato da je števec v njihovi lasti imaš pravico zahtevat le da te odklopijo od elektrike. Po mojem mnenju moraš pomojem podpisat kakšen obrazec, da lahko oni odčitujejo števec daljinsko in tam bi moralo tudi pisat kolikokrat mesečno se podatek prenese.

BTW še eno dobro vprašanje, kako je možno da nimam pravice dostopa do omarice, ki je vgrajena v moji hiši?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

radmannsdorf ::

pri meni so letos vgradili smart meter, ki pa v sloveniji jasno ne dela tega kar bi moral. vsak mesec 1. javljam porabo preko spleta/telefona :)

Robi :P ::

Mi smo delal recimo 2 leti nazaj in smo dobil digitalen števc ampak ne pametnega hehe :D
@šrenk Vgrajena je v tvoji hiši vendar je last podjetja ki ti daje elektriko in on je odgovoren za stanje tam not zato ti ne moreš posegat tja

francek1 ::

Mene pa zanima, če lahko daljinsko odčitujejo tudi napetost na priključku. Če je temu tako, lahko dejansko zelo dobro zasledujejo tvoje navade in pri tem gre nedvomno za vdor v zasebnost.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

radmannsdorf ::

sevanje smart metrov

Ribič ::

Poglejte si še tole obsežno presentacijo!
Res vredno ogleda za bolj tehnično podkovane ljudi:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ribič ()

mujek ::

Električni števci večino komunicirajo preko PLC (power line communication) protokola. Podatkovni koncentratorji so v transformatorskih centralah od kjer so potem povezane na "oblak". Tudi če imate doma "pametni merilnik električne porabe" ne bo od njega nobene "pameti" če ni povezan na koncentrator. Ali pa če ponudnik energije ne zahteva (plača?) informacije o porabi od distributera. Podatki bi se naj zbirali na 15 minut (kako je v praksi ne vem).
Sistem drugače funkcionira in po mojih informacijah je v Sloveniji recimo 10% vseh merilnikov energije pametnih in povezanih na tak način.

Brezžični merilniki (električne energije (v Slo jih še nisem videl), porabe vode, delilniki porabe toplotne energije, ...) pa so zgodba za sebe. Načinov delovanja je ogromno (trenutni, dnevni, tedenski, mesečni,... podatki), frekvenca pošiljanja informacije je tudi zelo različna (2 min, ... 4 ure). Za skrivanje podatkov, in avtentifikacijo je bilo zelo slabo poskrbljeno. Trenutno se situacija izboljšuje (na nivoju standardov) in v kratkem bo dosti bolj varno. Vendar stari merilniki so še zmeraj odzunaj...

Kako je s privatnostjo? Je potrebno zaupati distrubuteru (oz ponudniku energije), da je priden in ne koristi napačno teh podatkov. Enako kot ponudniku mobilnih storitev (oz vsem).

pegasus ::

Ribič je izjavil:

Ker sem našel kup video posnetkov na youtube, ki razlagajo kako lahko ti števci s preveč pogostimi meritvami resno posegajo v zasebnost uporabnikov.
Kolikor poznam naše štromarje, so vrh glave zaposleni z enim odčitkom na mesec od enega odjemnega mesta, če bi jim dali dva na mesec bi se že utopili v delu. Odčitek na 15min? Sanjaj. Mogoče čez 15 let ...

...:TOMI:... ::

Odčitava se vsako sekundo,mlahko dobiš celotni diagram, vendar stane veliko denarja.

Načeloma pa v 15 minutnih intervalih. Seveda se meri tudi napetost, saj la tako lahko izmerijo trenutno moč.

Meni pametni števec ne predstavlja posega v zasebnost. Ne vem, zakaj ste tako paranoični.


Jaz imam pametni merilnik že 6 let in dela super. Imel je eno porodno težavo in sicer, ni preklapljal med tarifama. To so uredili, dali dobropis in zadeva neprekinjeno dela kot je treba. Plusi so mesečni račun po porabi, brez sporočanja stanja, realna ura za nizko/visoko tarifo, nizko tarifo imam tudi med prazniki, ki so čez teden, kar pri analogni uri ni mogoče.

Glede na to, da stane celotni diagram celo premoženje, dvomim, da si kdo privošči to. Elektro podjetja imajo druge težave, kot pa prodajo podatkov. Telekomunikacijska podjetja vedo VELIKO VELIKO VEČ podatkov, pa še vedno uporabljate internet in telefon, gledate TV, sploh IPTV ima toliko podatkov o uporabniku, da že kar smrdi.

Da ne omenjam lokacije in vseh ostalih podatkov, ki jih ve mobilni operater.
Tomi

int47 ::

Zakaj moram plačat števec in izpis podatkov?
Zakaj je za mesečni račun treba pošiljat podatke na 15 minut?
OK, če naročnik zahteva detaljni izpis.
Če ne, bi bilo dovolj pošiljanje ob zamenjavi tarife, ali 1x mesečno.
Verjetno je samo vprašanje časa, kdaj se bo začelo gospodinjstvom zaračunavat konice, jalovo energijo in še kaj drugega.

...:TOMI:... ::

Zakaj moraš plačat? Zato, ker nič ni zastonj na tem svetu.

Ko vam pa telekomunikacijski operaterji zaračunavajo minutni interval in 64 k interval za podatke, pa nobeden ne mrdne.

Pri elektriki boš prej videl prispevek po tem in tem členu, kot pa meritev jalove energije in peak-a.
Tomi

int47 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Zakaj moraš plačat? Zato, ker nič ni zastonj na tem svetu.

Se strinjam.
Enako kot večina ostalih normalnih podjetij, naj si elektro sam kupi potrebno opremo za opravljanje svoje dejavnosti.

k4vz0024 ::

In kaj je narobe s tem, da uporabniki mesečno sporočajo podatke?

Kako pa je pri vodovodnih števcih in zaščito, da ne more vsakdo brati podatke?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

...:TOMI:... ::

Nič ni narobe, če sami sporočajo. V bistvu jim sploh ni treba sporočat ničesar. Če imaš nov števec ti to delo opravlja števec, ni treba tebi nič odčitavat, niti sporočat. Pri odčitavanju vsak mesec, nimaš poračuna, česar se mnogi bojijo, ne vem zakaj, kot da bodo več plačali ob koncu leta? Plačaš vedno isto, to je po ceniku.

Podatkov pri števcih za vodo ni, ker so še analogni in ničesar ne oddajajo od sebe, razen, če imaš kako high tech vodovodno podjetje.

Saj elektro si je kupil sam, z našim denarjem.
Tomi

k4vz0024 ::

In zakaj ne bi pustil svobodno odločitev uporabniku, da sam sporoča podatke, če meni da telemetrija posega v njegovo zasebnost?

Kaj pa če sem Mormon in ne maram tehnike;)

Pri nas imamo telemetrični vodovodni števec. Nihče nas ni vprašal ali ga hočemo ali ne.

Od tedaj si prizadevamo, da se ga odstrani, a neuspešno.

Kje imajo pr. podlago za to, na vodovodnem podjetju ne znajo pojasniti.

IP meni, da to ni noben poseg v zasebnost. Isto za telemetrične števce. Sem govoril z njo osebno, pa ženska ne razume statistike in vzorcev, ki se pojavljajo s spremljanjem porabe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

...:TOMI:... ::

Kdo te pa sili, da si priklopljen na vodovod in električno omrežje?

Oni so s tem posegom učinkovito porabili tvoj denar. Nudijo ti več, kot pa kaka druga firma, komunala. Sebi so pa znižali stroške, saj imajo vse črno na belem, z minimalno možnostjo napak pri odčitavanju, pa še odčitavanje je zate "neboleče", ker ni treba popisovalcu vstopati v prostore, če imaš slučajno števec v objektu in ne izven njega. Tudi motenje posesti nimaš, ker če imaš števec na parceli nekje, mora dostopat delavec do njega.

Škoda edino, da so naši še vedno tako za luno. Nemci imajo merilne omare, v kateri so vsi merilniki, plinski števec, vodomer, električni števec, kalorimeter... Karkoli. Odčitava ena firma, recimo elektro, pri nas pa vsak svoje...

Vodomer lahko odstraniš sam, brez težav. Za morebitne posledice tega dejanja pa jaz ne odgovarjam.

Prizadevate si za odstranitev... OMG, s čim se ukvarjate. Raje nameni čas za razmislek, kako narediti te števce manj sporne.
Tomi

k4vz0024 ::

El. energija in voda, zlasti slednja, je temeljna človekova pravica. Dokler plačujem račune mi nihče nima pravice vsiliti pogojev odčitavanj, ki krši mojo, oz. naš pravico do zasebnosti. Če bi odgovoril na vpr. kot si ga ti zastavil, ad personam, bi bil ti užaljen. Pa ne bom, ker se ne spodobi.

To, da so oni zmanjšali sebi stroške in od tega nimamo koristi uporabniki, v pravu imenujemo nepošteni poslovni pogoji poslovanja.

Zakaj bi se moral odpovedati zasebnosti v zameno za tako rekoč nič, razen možnosti zlorabe? Poleg tega podjetja nimajo pravice, da odklonijo pravice, da ti ne priklopijo vode in elektrike, ker je to temeljna človekova pravica. O tem se je izreklo tudi US. Skratka objekt, ki ima vsa dovoljenja ima pravico do priključka za vodo in elektriko.

Kako napraviti, da bi bili te števci manj sporni? Enostavno, kdor se odloči za telemetrijo ima popust na porabo. Potem ne bi bilo nikogar siliti, da sprejme telemetrijo, če je noče. Ustrezno z protokoli in šifriranimi povezavami zaščititi prenos podatkov, da jih ni mogoče kljub prestrezanju dešifrirati in določiti protokol, da se podatke lahko zbira enkrat mesečno in ne sproti. Zbirati bi semoralo zgolj kumulirane podatke in ne trenutne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

Aston_11 ::

k4vz0024 je izjavil:

Pa ne bom, ker se ne spodobi.
Kulski razlog.

...:TOMI:... ::

Dosti bedni razlogi razlogi.

Kakšno tržno moč imajo tvoji trenutni podatki o porabi vode/elektrike?

Povej mi, komu bodo te podatki koristili? Danes je vedno več naprav "pametnih" in lahko recimo vklopiš zamik panja itd. Medtem greš v gledališče. Tebe ni doma in kaj ima tvoj elektro distributer in vodovodno podjetje od tega? Kaj vidi? Kateremu trgovcu lahko proda te podatke? Kako jih lahko sam uporabi?

Pri nas peak-i ne pridejo v poštev, ker itak plačujemo omrežnino in moč. Pri elektriki imaš glavne varovalke, pri vodi imaš premer cevi. Že s tem je omejena maksimalna trenutna poraba.

Voda je pravica, nima pa uporabnik pravice nekaj jambrat, dokler je storitev zaračunana po ceniku in dokelr je storitev znotraj mej, ki zagotavljajo kakovost storitve/dobrine. Ostali podatki so za uporabnika irelavantni.

Sicer pa ni nujno, da si priklopljen na javni vodovod. Imaš vso možnost, da si izvrtaš vrtnino, lahko tudi montiraš solarne panele na streho, vse to lahko narediš. Potrebuješ nekaj papirjev, kar jih pa rabiš tudi za priklop na javno omrežje.

Lahko pa tudi zajebeš sistem in samo 1x na dan natočiš dnevno zalogo vodo v nek zbiralnik in jim ne bo nič jasno, ko boš zajebal sistem.
Tomi

SeMiNeSanja ::

Hmmm.... sam nekaj pa je res... po zakonu o varstvu osebnih podatkov, naj bi vsak imel dostop do podatkov, ki jih zbirajo 'o tebi'. Tu ti pa elektro ne momogoča tega dostopa, če jim ga ne plačaš. Torej to pomeni, da se podatki o porabi elektrike ne smatrajo za osebne podatke?

Kaj pa če bi meni bilo bolj všeč imeti tak pametni števec, ki mi lokalno zbira podatke in nudi vpogled vanje? Bom moral tak števec postaviti dodatno izza onega od elektra in podvajati celo zadevo?

Pa ne da bi me bilo strah, da bo nekdo na elektru vedel, kateri film ravnokar gledam na TV. Morda bi rad imel bolj podrobne podatke, kot jih elektro ponuja - brez mesečne naročnine na neko kvazi uslugo dostopanja do lastnih podatkov. Ups - očitno se ne gre za moje podatke ampak podatke odjemnega mesta, ki je v lasti elektra in potemtakem tudi 'njihovih' podatkov?

k4vz0024 ::

Dejansko gre za prvovrstna pr. vpr., ki se pri tem odpirajo.

Danes nadzor nad internetom, drugič nadzor nad temeljnimi človekovimi dobrinami. V prihodnosti nad porabo zraka itd.

In še enkrat, to niso nepomembni podatki. Gledati je treba širšo sliko, kaj to pomeni ob segregaciji oz. akumulaciji raznih podatkov. Snowden je lepo pokazal kam teži država in velekoropracije. Vodi le v eno, nadzor in še enkrat v možnost zlorabe.

Skratka tvoja argumentacija z raznimi oznakami, so v bistvu pod nivojem, da bi ti odgovarja ad personam. Zato prosim, da svoje nasvete, kako obiti sistem, obdržiš zase.

Iz sprotnega snemanja stanja s telemetrijo se da nedvomno razbrati vzorec obnašanja neke družine, še bolj pa posameznika.

Podatki s katerim se okoristijo je ta, da bodo podražili el. energijo v času konic. Drugič, vzorec kaže na to, da si šel v gledališče in v rokah nepridipravov si tarča za vlom v tvoje stanovanje itd.

Pred časom so vlomilci v enem od zaselkov na robu Lj odčitavali števce in ugotovili koga ni doma med dopusti. Njihov uspeh je bil zagotovljen.

Toliko. Pa naj ostali povedo, ali so to res nepomembne stvari.

petrusko ::

Res ne morem več brat takšnih nebuloz ... najbolje, da še svojim možganom preprečimo z zakonom zbiranje statistike o količini kisika v krvi, ker je to šeranje podatkov med možgani in pljuči, čist prehud poseg v zasebnost. In kaj če policija ugotovi, da sem zjutraj še živ? Buuuuuuuuuu.

Ziga Dolhar ::

...:TOMI:... je izjavil:

Dosti bedni razlogi razlogi.

Kakšno tržno moč imajo tvoji trenutni podatki o porabi vode/elektrike?

Povej mi, komu bodo te podatki koristili? Danes je vedno več naprav "pametnih" in lahko recimo vklopiš zamik panja itd. Medtem greš v gledališče. Tebe ni doma in kaj ima tvoj elektro distributer in vodovodno podjetje od tega? Kaj vidi? Kateremu trgovcu lahko proda te podatke? Kako jih lahko sam uporabi?


Če so ti podatki ničvredni in neuporabni, pa naj jih ne zbirajo.

Ampak jih zbirajo. Ker imajo od tega neko korist. Če pa nimajo koristi, kot praviš, so pa res trapasti, da jih zbirajo, in jih je treba nabrcati v mehko meso, da s tem nehajo in nehajo povečevati svoje stroške, ki jih nato pokrivamo uporabniki.
https://dolhar.si/

Mavrik ::

Ziga Dolhar je izjavil:


Ampak jih zbirajo. Ker imajo od tega neko korist. Če pa nimajo koristi, kot praviš, so pa res trapasti, da jih zbirajo, in jih je treba nabrcati v mehko meso, da s tem nehajo in nehajo povečevati svoje stroške, ki jih nato pokrivamo uporabniki.


Saj mogoče je mal smešen odgovor, sam mogoče zbirajo podatke zato, da ti potem lahko točno zaračunajo porabo energije, kot to piše v pogodbi? :P
The truth is rarely pure and never simple.

bluefish ::

Ampak za kaj takega zadošča mesečno odčitavanje, ki ga navsezadnje lahko izvede tudi porabnik.

...:TOMI:... ::

Ceneje je, da jih zbirajo, kot da jih ne zbirajo. Odčitavanje enega samega števca nekje bogu za hrbtom stane kar precej denarja in tudi časa.

Odčitavanje števcev s strani vlomilcev se lahko zgodi že sedaj, ko imaš analogen števec. Celo lažje je, saj imaš pri analognem števcu 2 številčnici, pri digitalnem števcu pa imaš en display, neveden vlomilec-popisovalec pa ne ve, kaj je odčital.

Poraba elektrike je zelo subjektivna, nekateri imajo recimo zelo potratno skrinjo ali kaj podobnega, in sploh ne moreš glede na odčitek ugotoviti ali je nekdo doma ali ne.

Lahko ima neka družina tudi 100 % različno porabo in znesek za plačilo. Poraba ni nujno, da je odraz tega tega, če je nekdo doma ali ni.

Prejšnji primer z gledališčem nakazuje ravno na to, da ko te ni doma, poraba pa še vedno je. Tako elektrike kot vode.

Me prav zanima, če vi paranoiki uporabljate fb, gmail, dropbox... Kar je dosti hujši poseg v zasebnost.

Ali IPTV pustite čez noč na kakem kanalu, kjer 24/7 vrtijo TV prodajo, da jim malo uničite statistiko gledanosti, oziroma da ne vedo, kaj gledate? Uporabljate slučajno časovni zamik? Ne tega počet, s tem še bolj točno vedo kaj gledate, kaj imate radi, česa ne marate...
Tomi

Mavrik ::

bluefish je izjavil:

Ampak za kaj takega zadošča mesečno odčitavanje, ki ga navsezadnje lahko izvede tudi porabnik.


Torej v 21. stoletju si boš nakopal problem ločenega zbiranja podatkov (kar vključuje uslužbenca, ki se mora voziti od hiše do hiše, preprečevanje goljufij odjemalcev, klicni center za sporočanje številk in celotni informacijski sistem), namesto da imaš vse to avtomatizirano. In zakaj? Zato da skrivaš pred podjetjem, ki ti dostavlja energijo, podatke, ki jih oni itak imajo direktno, ker so tisti, ki ti to energijo DOSTAVIJO.

Za analogijo: ti bi rad z deklaracije zbrisal težo pošiljke, zato da poštar (ki ti jo prinese po stopnicah) ne bi vedel koliko ta pošiljka tehta :) Silly. Distributer itak mora vedeti koliko energije se porablja kje od minute do minute zaradi zagotavljanja delovanja omrežja. To da ti na enem koncu probaš skriti podatke, ki jih oni z drugega konca vidijo je nekoliko nesmiselno.

Z zasebnostjo ni problema, samo obstaja pa precej meja smiselnosti v teh primerih no :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

...:TOMI:... ::

bluefish je izjavil:

Ampak za kaj takega zadošča mesečno odčitavanje, ki ga navsezadnje lahko izvede tudi porabnik.



Uporabnik pozabi, je nezanesljiv, ne vidi dobro... Potem pa je ogenj v strehi, ko je nekaj preveč zaračunano. In spet ima reklamacijska služba neupravičeno dodatno sizifovo delo.
Tomi

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Mavrik je izjavil:

Torej v 21. stoletju si boš nakopal problem ločenega zbiranja podatkov (kar vključuje uslužbenca, ki se mora voziti od hiše do hiše, preprečevanje goljufij odjemalcev, klicni center za sporočanje številk in celotni informacijski sistem), namesto da imaš vse to avtomatizirano.
Brez skrbi, sem za avtomatizirano odčitavanje, samo se mi zdijo nekateri omenjeni intervali glupost, če od tega tako elektro kot tudi odjemalec nimata koristi.

Mavrik ::

bluefish je izjavil:

Brez skrbi, sem za avtomatizirano odčitavanje, samo se mi zdijo nekateri omenjeni intervali glupost, če od tega tako elektro kot tudi odjemalec nimata koristi.


Mam grd občutek da je to pač privzeta nastavitev merilnikov in "tako to pač je" :P
The truth is rarely pure and never simple.

SeMiNeSanja ::

Najbolj fino bo, ko bomo imeli vsi te fancy digitalne števce in nam bodo začeli zaračunavati elektriko glede na konice porabe. Čeprav nekaj takega podobnega nam že zdaj zaračunavajo, glede na jakost glavne varovalke.

Ziga Dolhar ::

...:TOMI:... je izjavil:

Ceneje je, da jih zbirajo, kot da jih ne zbirajo. Odčitavanje enega samega števca nekje bogu za hrbtom stane kar precej denarja in tudi časa.


Non sequitur, in slamnati mož. Kritiziramo, da bi podatke zbirali bolj pogosto kot je potrebno za izvrševanje pravic iz pogodbe - obračun porabe.

...:TOMI:... je izjavil:

Odčitavanje števcev s strani vlomilcev se lahko zgodi že sedaj, ko imaš analogen števec. Celo lažje je, saj imaš pri analognem števcu 2 številčnici, pri digitalnem števcu pa imaš en display, neveden vlomilec-popisovalec pa ne ve, kaj je odčital.


Slamnati mož.

...:TOMI:... je izjavil:

Poraba elektrike je zelo subjektivna, nekateri imajo recimo zelo potratno skrinjo ali kaj podobnega, in sploh ne moreš glede na odčitek ugotoviti ali je nekdo doma ali ne.


Fejl. Za analizo ni merodajna absolutna poraba v nekem trenutku, ampak njeno nihanje v času. Kar omogoča ravno redno beleženje in sprotno odčitavanje porabe.

...:TOMI:... je izjavil:

Lahko ima neka družina tudi 100 % različno porabo in znesek za plačilo. Poraba ni nujno, da je odraz tega tega, če je nekdo doma ali ni.


Ni treba, da bi bila poraba odraz česarkoli zasebnega. Če podatka ne potrebujejo za izpolnjevanje svojih obveznosti in pravic po pogodbi, ga nimajo kej imet.

...:TOMI:... je izjavil:

Prejšnji primer z gledališčem nakazuje ravno na to, da ko te ni doma, poraba pa še vedno je. Tako elektrike kot vode.


Ja pa naj bo, ane. Za njihovo opravljanje storitev zadošča, da vedo, kolikšna je skupna poraba vseh odjemalcev v določenem trenutku, in koliko je posamezni odjemalec porabil v določenem obračunskem obdobju.

...:TOMI:... je izjavil:

Me prav zanima, če vi paranoiki uporabljate fb, gmail, dropbox... Kar je dosti hujši poseg v zasebnost.


Me prav zanima, če ti v prostem času izobražuješ črnske otročke v Afriki, kar bi bil mnogo koristnejši prispevek k družbi kot sodelovanje tule.

Da, totalen non sequitur.

...:TOMI:... je izjavil:

Ali IPTV pustite čez noč na kakem kanalu, kjer 24/7 vrtijo TV prodajo, da jim malo uničite statistiko gledanosti, oziroma da ne vedo, kaj gledate? Uporabljate slučajno časovni zamik? Ne tega počet, s tem še bolj točno vedo kaj gledate, kaj imate radi, česa ne marate...


Lepo te prosim, da konkretno navedeš, kateri ponudnik IPTV v Sloveniji zbira te podatke, da preverimo skladnost te obdelave s pogodbenimi določili in po potrebi ukrepamo. Hvala.

Mavrik je izjavil:

bluefish je izjavil:

Ampak za kaj takega zadošča mesečno odčitavanje, ki ga navsezadnje lahko izvede tudi porabnik.


Torej v 21. stoletju si boš nakopal problem ločenega zbiranja podatkov (kar vključuje uslužbenca, ki se mora voziti od hiše do hiše, preprečevanje goljufij odjemalcev, klicni center za sporočanje številk in celotni informacijski sistem), namesto da imaš vse to avtomatizirano. In zakaj? Zato da skrivaš pred podjetjem, ki ti dostavlja energijo, podatke, ki jih oni itak imajo direktno, ker so tisti, ki ti to energijo DOSTAVIJO.


Če se lahko beleži podatek o porabi za vsakih petnajst minut, se lahko beleži tudi podatek za obračunsko obdobje.

Če se lahko odčita vsakih petnajst minut, se lahko odčita tudi enkrat mesečno.

Če se lahko odčita elektronsko vsakih petnajst minut, ni potrebe, da bi se odčitek obračunskega meseca opravljal osebno in ne elektronsko.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Ziga Dolhar je izjavil:


Če se lahko beleži podatek o porabi za vsakih petnajst minut, se lahko beleži tudi podatek za obračunsko obdobje.

Če se lahko odčita vsakih petnajst minut, se lahko odčita tudi enkrat mesečno.

Če se lahko odčita elektronsko vsakih petnajst minut, ni potrebe, da bi se odčitek obračunskega meseca opravljal osebno in ne elektronsko.


Am, ni mi čisto jasno kaj bi to pomenilo oz. kaj je point?
The truth is rarely pure and never simple.

...:TOMI:... ::

IPTV že kot sistem omogoča statistiko. Verjamem, da beležijo podatke vsi IPTV ponudniki, saj je to najbolj točno merjenje. Te podatki so mnogo dragocenejši, kot pa podatki kabelskih operaterjev, ki ne vidijo nič, kaj trrenutno gledaš.

Na podlagi česa se odločajo, kateri program bo recimo imel časovni zamik? Na podlagi gledanosti. Kako to vedo? Imajo statistiko. To statistiko kupijo od podjetij, ki se ukvarjajo z analizami? Ne, imajo svoje podatke, saj imajo vsi zadostno število ljudi, da dobijo ven neke relavantne podatke.

Zakaj prestavljajo programe iz cenejših shem v dražje?

Očitno ne poznaš elektro sistema. Niti vodovodnega. Vse veje/transformatorji/črpališča/območja/ulice itd. imajo svoje števce. S temi števci se ugotavlja tudi, če kje kaj pušča itd. Vsako pretirano odstopanje je nek alarm. S trenutno porabo lahko alarme eliminiraš ali pa ugotoviš krivca takoj.

Zavedati se je treba, da imamo vsega v izobilju. Pametna omrežja so pred vrati, ravno tako električni avti. Nove elektrarne stanejo zelo veliko denarja (khm, TEŠ 6), novih elektrarn si ne želi nihče pred vrati. Ko boš polnil avto, ti bo elektro dal signal, kdaj lahko polneš, da ne bo prišlo do kolapsa. Kot verjetno veš, hitro polnjeneje zahteva zelo velik tok, nekaj uporabnikov v tvoji soseski bi pa polnilo avto. Treba bo v realnem času sporočiti dostopnost/nedostopnost omrežja za nov velik porabnik (polnjenje vozila).

Predstavljaj si pajkovo mrežo. V enem vogalu se jo dotakneš in zaniha cela mreža. In še kar niha nekaj časa. Tudi če živiš v neki mali vasi, čisto nepomembni, lahko zanihaš kar velik del omrežja, na državni ravni, če izvajaš kake take zadeve. Si predstavljaš, 100 hiš, 150 avtov, vsi na enkrat hočejo tok iz omrežja ob 16h. Ne bo šlo.
Tomi

k4vz0024 ::

Point je v tem, da prepogosto odčitavanje nima smisla. Lahko pa poseže v zasebnost.

Ziga Dolhar ::

Da to, da se podatek s števca odčitava redkeje, kot omogoča tehnologija, a vseeno dovolj pogosto, da omogoča sprotno in natančno obračunavanje porabe, ne pomeni, da zapuščamo 21. stoletje :).

AFAIK (popravi me če se motim), brez ustrezne terminalske opreme pri porabniku (=števca), dobavitelj ali SODO nimata podatka o tem, koliko elektrike iz omrežja v danem trenutku cuza konkretni odjemalec. (Z izjemo tistih odjemalcev, tipično velikih industrijskih, ki imajo individualen kabel in bi lahko SODO postavil "števec" tudi neposredno v svoji lokalni omarici.)
https://dolhar.si/

...:TOMI:... ::

Tako je.

Industrijski odjemalci imajo zakupljene količine, če jih presežejo plačajo zelo mastne denarje, zato imajo velika podjetja oddelke, ki se ukvarjajo samo z nadzorom moči.
Tomi

k4vz0024 ::

Itak se porabo v el. in vodovodnem omrežju načrtujejo na letno porabo in ne na porabo vsakega posameznika. To dejansko ne predstavlja faktor pri načrtovanju dobave. Torej trenutno odčitavanje nima nekega smisla oz. poročanje neposredno naprej. Sistem mora biti fleksebilno zasnovan, da ima rezerve. Trenutna uporaba posameznika nima takšnega vpliva, da bi morali za vsak trenutek vedeti koliko porabi.

Ziga Dolhar ::

...:TOMI:... je izjavil:

Očitno ne poznaš elektro sistema. Niti vodovodnega. Vse veje/transformatorji/črpališča/območja/ulice itd. imajo svoje števce. S temi števci se ugotavlja tudi, če kje kaj pušča itd. Vsako pretirano odstopanje je nek alarm. S trenutno porabo lahko alarme eliminiraš ali pa ugotoviš krivca takoj.

Zavedati se je treba, da imamo vsega v izobilju. Pametna omrežja so pred vrati, ravno tako električni avti. Nove elektrarne stanejo zelo veliko denarja (khm, TEŠ 6), novih elektrarn si ne želi nihče pred vrati. Ko boš polnil avto, ti bo elektro dal signal, kdaj lahko polneš, da ne bo prišlo do kolapsa. Kot verjetno veš, hitro polnjeneje zahteva zelo velik tok, nekaj uporabnikov v tvoji soseski bi pa polnilo avto. Treba bo v realnem času sporočiti dostopnost/nedostopnost omrežja za nov velik porabnik (polnjenje vozila).

Predstavljaj si pajkovo mrežo. V enem vogalu se jo dotakneš in zaniha cela mreža. In še kar niha nekaj časa. Tudi če živiš v neki mali vasi, čisto nepomembni, lahko zanihaš kar velik del omrežja, na državni ravni, če izvajaš kake take zadeve. Si predstavljaš, 100 hiš, 150 avtov, vsi na enkrat hočejo tok iz omrežja ob 16h. Ne bo šlo.


Za zgornje (načrtovanje predvidene porabe) ne potrebuješ podatka, koliko štroma ti ob posameznem 15-minutnem intervalu cuza posamezni odjemalec (ajde - če si tovarna aluminija, priznam izjemo :)), ampak celotno omrežje oziroma določen segment - lahko tudi na vsakih 15 minut ali pogosteje.
https://dolhar.si/

k4vz0024 ::

Točno tako. Posameznik je premajhen faktor, da bi zrušil sistem. Če pa posameznik s svojo porabo zruši sistem pa kaže na nepravilno zasnovo oz. sistem nima ustrezne rezerve za nihanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

Ziga Dolhar ::

k4vz0024 je izjavil:

Itak se porabo v el. in vodovodnem omrežju načrtujejo na letno porabo in ne na porabo vsakega posameznika. To dejansko ne predstavlja faktor pri načrtovanju dobave. Torej trenutno odčitavanje nima nekega smisla oz. poročanje neposredno naprej. Sistem mora biti fleksebilno zasnovan, da ima rezerve. Trenutna uporaba posameznika nima takšnega vpliva, da bi morali za vsak trenutek vedeti koliko porabi.


Drži, štrom se praviloma nakupuje vnaprej, s terminskimi pogodbami, za leto ali več. Za "buffer" pa AFAIK služi Šoštanj, štrom katerega SODO mastno zaračuna dobaviteljem, ki ga sami ne zagotovijo dovolj.
https://dolhar.si/

k4vz0024 ::

Torej zakaj ne podatke shranjevati za en mesec v bufferju števca in jim odvzeti časovno komponento in jih posredovati kot porabo na mesečni ravni?

S tem se ohrani zasebnost, podjetje pa še vedno dobiva podatke?

Odgovor je na dlani, zakaj bi sploh skrbeli za zasebnost posameznega gospodinjstva, če nam (podjetju) ni treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

...:TOMI:... ::

Odgovor je na dlani. Buffer pri elektriki ne pride v poštev, ker je trenutno zgenerirana elektrika točno enaka porabljeni. Ne moreš je porabit več, kot jo lahko proizvedeš, niti je ne moreš porabiti manj, od proizvedene.

Vodovod je pa drugo, tam ponoči načrpajo v vodohrane in se čez dan lepo praznijo. Nekateri vodohrani so zadosti veliki, da zdržijo tudi dan, 2 ali 3, nekateri se polnijo in praznejo 7x na dan.

To, kar imamo trenutno, pošiljanje trenutne moči in porabe je šele začetek. Počakajte na dvosmerno komunikacijo, ko bo elektro podjetje vklapljalo ali izklapljalo porabnike.
Tomi

SeMiNeSanja ::

@k4vz0024 - natančno odčitavanje ponuja cel kup 'pametnih' možnosti - poleg seveda tudi kakšne malo manj pametne, zaradi katere bi se lahko počutil ogroženega.

S to stverjo je tako, kot npr. z avtom - če hočeš njegove koristi (hitro in neodvisno od drugih priti od točke A do točke B), potem moraš tudi vzeti v zakup tveganja, ki so povezana s tem. Prepričan sem, da vsak dan sedeš v avto in si ne beliš glave glede tega, če boš morda že za prvim ovinkom imel tragično prometno nesrečo.

Ko pa se gre za en ušiv števec, se ti pa kolena tresejo od strahu? Ti boga, si res tak pomembnež, da se te splača zasledovati in študirati, koliko luči si kdaj prižgal, kdaj si prišel domov in kdaj si kako uro še posedal s kolegi na pivu?
Ali si doma ali ne, lahko vsak lopov pogrunta z opazovanjem in ne rabi detajliranih odčitkov tvojega elektro števca, da bo vedel, kdaj se pri tebi splača vlomiti.
Tudi vse ostale stvari, katere morda zanimajo kakšno tajno službo, se bistveno bolje izve z drugimi metodami, ti se pa treseš zaradi števca?

Predvidevam, da mobitel tudi izklopiš takoj po klicu, da te nebi kdo sledil, vsak teden pa nabaviš drug telefon 'za enkratno uporabo'?

Dajte bit že malo sorazmerni pri teh svojih strahovih prosim!

k4vz0024 ::

@Tomi: To ne drži. Saj imamo "višinske elektrarne" oz. akumulacijske elektrarne (ne vem če se jih tako strokovno imenuje, naj kdo popravi), ki v času cenejše elektrike črpajo vodo v jez. Potem pa po potrebi spustijo vodo in generirajo el. energijo.

@Seminesanja: Več, ko je podatkov, več je možnosti zlorabe.

Tveganja vsak razumen človek poskuša minimizirati.

Ostali napadi ad personam, kažejo na nesposobnost argumentacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

SeMiNeSanja ::

k4vz0024 je izjavil:


@Seminesanja: Več, ko je podatkov, več je možnosti zlorabe.

Tveganja vsak razumen človek poskuša minimizirati.

Lahko pojasniš, katere 'možnosti zlorabe' se tako zelo bojiš, da na noben način nočeš imeti digitalnega števca? KONKRETNO prosim!
Potem pa še obrazloži kako visoko ocenjuješ tveganje v primerjavi z 1km vožnje s kolesom skozi mesto (ali si zaradi strahu tudi kolo že spravil od bajte?).

k4vz0024 ::

Kot sem že povedal. Trenutno oz. sprotno odčitavanje dejansko pokaže vzorec vedenja posameznega gospodinjstva. To pa je podatek, ki je zasebne narave. Zakaj ne spoštujete zasebnosti s tem, da bi dali posameznemu gospodinjstvo možnost izbire?

Kolesarjenje skozi mesto je enkraten dogodek, ki se ne beleži in je v skladu z mojo prostovoljno odločitvijo, da grem skozi mesto po različnih poteh. Imam možnost izbire, da grem po tej ali oni cesti.

k4vz0024 ::

Z informacijskega stališča, samo kolesarjenje ne predstavlja tveganja visokega ranga. Drugo je prometna varnost, ampak na to itak ne morem kaj veliko vplivati. To vzamem v zakup.

Pri umetno generiranih nadzornih sistemih, pa moram imeti možnost izbire in kot subjekt civ. prava, sem enakovreden podjetjem, ki distribuirajo energijo.

Pri temeljnih dobrinah, kot je el. enregija in voda, nimajo kaj zbirati več podatkov kot jih potrebujejo. To kaže že sedanji sistem odčitavanja. In to je zadosti, da zbirajo podatke 1x mesečno. Če temu ne bi bilo tako, bi se sistem sesul. Ampak oni hočejo na račun zasebnosti ustvariti profit, ki jim ne pripada.

SeMiNeSanja ::

k4vz0024 je izjavil:

Kot sem že povedal. Trenutno oz. sprotno odčitavanje dejansko pokaže vzorec vedenja posameznega gospodinjstva. To pa je podatek, ki je zasebne narave. Zakaj ne spoštujete zasebnosti s tem, da bi dali posameznemu gospodinjstvo možnost izbire?

Kolesarjenje skozi mesto je enkraten dogodek, ki se ne beleži in je v skladu z mojo prostovoljno odločitvijo, da grem skozi mesto po različnih poteh. Imam možnost izbire, da grem po tej ali oni cesti.


Zgolj podatek o porabi elektrike v določenem trenutku sam za sebe še nič ne pomeni - dokler se kdo ne loti obdelave podatkov. Vendar tudi ko se loti obdelave, ne bo iz zbranih podatkov mogel izluščiti več, kot npr. admini na S-T, ki lahko vidijo iz logov, kdaj si bil na dopustu, kdaj si v službi, kdaj pa doma - če se v to zapičijo. Takšne sledi puščaš povsod in na vsakem koraku - ti si se pa zdaj zapičil v števec elektrike - ob tem da sploh ne veš NIČ o tem, kako elektro zbira te podatke, v kakšnem intervalu, kako so shranjeni in kako se obdelujejo. Zganjaš paniko, po drugi strani pa veselo uporabljaš brezžični router, ki veselo naokoli tuli podatke o tem, kje se ti po spletu sprehajaš in kakšne vsebine si ogleduješ.
Nobene sorazmernosti nimaš. Strah te je, da bi nekdo iz odčitka števca videl, kdaj si šel spat? Koliko krat na noč si šel še na WC? Kateri je tisti tako hudi poseg v tvojo zasebnost? Število nočnih pohodov nad hladilnik? Pa koga misliš, da ta informacija lahko potencialno zanima? Se bojiš, da boš naslednji dan dobil reklamo od Mercatorja, da ti lahko napolnijo hladilnik po ugodni ceni?
Ne vem, kakšen 'vzorec vedenja' ima vaša družina, ampak bistveno bolj od 'vzorca vedenja' na elektro števcu, bi me skrbel 'vzorec vedenja', ki ga za seboj puščaš po forumih, FB, twitterju, itd...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametni števec za elektriko res laže? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6011264 (7618) Pentium
»

Kako elektro podjetja zalotijo krajo elektrike? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6516548 (14581) Unknown_001
»

Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12854709 (34956) link_up
»

Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7130478 (16419) k4vz0024
»

Določanje uporabniških navad s pomočjo števca električne energije

Oddelek: Novice / Zasebnost
3710934 (9056) Jst

Več podobnih tem