» »

Nobelova nagrada za mir 2014

Nobelova nagrada za mir 2014

Nobelove nagrade - Teden razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad se kot je že v navadi zaključuje z nagrado za mir. To prejmeta pakistanska aktivistka Malala Jusafzaj in indijski borec za pravice otrok Kajlaš Satjarti za svoj boj proti zatiranju otrok in mladostnikov in za boj za pravico vseh otrok do izobrazbe.

Malala Jusafzaj se je rodila pred 17 leti v Pakistanu in je najmlajša prejemnica katerekoli Nobelove nagrade v zgodovini (doslej je bil rekorder Lawrence Bragg, ki je pri 25 letih skupaj z očetom prejel nagrado za postopke določevanje kristalne strukture z rentgensko difrakcijo). Leta 2009 je pod psevdonimom Gul Makai začela pisati blog za BBC, v katerem je razkrivala življenje v rodni dolini Swat, kjer so nadzor prevzemali talibani, ki so nasprotovali izobraževanju deklet. Leta 2010 je novinar New York Timesa posnel dokumentarni film o njenem življenju, kar je povečalo njeno prepoznavnost v Pakistanu.

Pred dvema letoma pa so talibani napadli avtobus, s katerim je potovala v šolo, in jo trikrat ustrelili, od tega enkrat v glavo. Po napadu je bila v kritičnem stanju in operirana v pakistanski vojaški bolnišnici, kasneje pa so jo premestili v bolnišnico v Birmingham, kjer je okrevala. Čeprav talibani njej in njenemu očetu še vedno grozijo s smrtjo zaradi promoviranja sekularnega izobraževanja, Jusafzajeva ostaja aktivistka in borka za pravice deklet do izobrazbe. Lani je govorila v Združenih narodih, kjer je navdušila z mislijo, da "en otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet", njen oče pa je predaval na dogodku TED. Revija TIME jo je lani razglasila za eno najbolj vplivnih ljudi na svetu. Za pravico deklet do izobrazbe deluje sklad Malala, ki je aktiven zlasti v Pakistanu, Nigeriji, Jordaniji in Keniji.

Kajlaš Satjarti se v Indiji bori za pravice otrok in nasprotuje otroškemu delu. Leta 1980 je na klin obesil poklic učitelja in ustanovil gibanje Bachpan Bachao Andolan (Rešimo otroštvo), ki je pred izkoriščanjem zavarovalo že več kot 80.000 otrok. Ustanovil je znamko Rugmark (Goodweave), s katero proizvajalci preprog v južni Aziji dokazujejo, da pri proizvodnji ne sodelujejo otroci. Satjarti je vodil številne akcije, kampanje, demonstracije in proteste - vse miroljubne - s katerimi je opozarjal na problematiko otroškega dela. Danes je tudi član številnih organizacij in odborov, med drugim Unesca, Global Partnership for Education, Center for Victims of Torture in Internationa Labor Rights Fund ter je zaslužen za sprejem številnih konvencij o pravicah otrok.

Izobrazba je dandanes laže dostopa kot kadarkoli v zgodovini, a stanje še vedno ni zadovoljivo. Prav tako je na svetu še vedno 168 milijonov otrok, ki so prisiljeni delati, kar pa je za tretjino manj kot pred petnajstimi leti. Ključno je izboljšanje razmer v deželah v razvoju, kjer je danes 60 odstotkov mladega prebivalstva, saj kršenje njihovih pravic pomeni prenos slabih vzorcev in nasilja iz generacije v generacijo, so zapisali v obrazložitvi nagrade. Simbolika je tudi v tem, da sta prejemnika nagrade hindujec in muslimanka, Indijec in Pakistanka.

Odbor je letos prejel 278 nominacij za Nobelovo nagrado za mir, od tega 47 za organizacije. Nominacije lahko predlagajo člani parlamentov in vlad, mednarodnih sodišč, rektorji univerz in direktorjih nekaterih inštitutov, profesorji družboslovja, pretekli prejemniki nagrad ter člani odbora. Letos so prejeli največ nominacij v zgodovini, a bodo imena ostala zapečatena vsaj 50 let, kot velevajo pravila. Edward Snowden, ki je bil med nominiranimi zaradi razkritja prisluškovanja na svetovni ravni, za zdaj ostaja brez nagrade.

2 komentarja

Jupito ::

Vse lepo in prav, ampak če hočemo zares pomagati otrokom, moramo scenzurirati te grde internete v nulo! (O teh dveh doslej nisem slišal skoraj nič (no, vsaj o tem stricu ne), o hudobnih internetih pa veliko!) :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

mtosev ::

jaz sn bil presenečen, da Malala ni dobila te nagrade že prejšnje leto. fajn da jo je dobila letos
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrada za mir "za zedinjenje celine" Evropski uniji

Oddelek: Loža
495555 (4598) Utk
»

Ruski milijarder ustanovil in podelil nove nagrade za fiziko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
389905 (7369) nekikr
»

Tehnološka 'Nobelova nagrada' Torvaldsu in Yamanaki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63744 (2941) fosil
»

Nobelova nagrada za mir 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53883 (3119) terryww
»

Nobelova nagrada za mir 2010

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3614105 (12565) kitaj

Več podobnih tem