» »

Nisem dobil plačila za delo, ki sem ga opravil

Nisem dobil plačila za delo, ki sem ga opravil

1
2
3 4

menjalnik ::

*update:

Denarja še vedno ni od nikoder. Včeraj sem se oglasil na študentskem servisu in vprašal kako je s tem in je rekla, da mu vzame točno 5 minut, da vse uredi prek računalnika zame, ne pa par tednov in da ji ravno tako, kot meni v računalniku piše, da napotnica ni vrnjena! Na delo še vedno hodim in se je še več nabralo. Saj bi pustil vse skupaj in počakal dokler ne dobim denarja, vendar vem da bo našel zamenjavo, jaz pa bom izgubil zelo dobro "plačano delo":8)

Počakal bom še do konca avgusta(takrat tudi poteče napotnica) nato pa bom šel na lep način izsilit denar in ga tudi prijavil na portal neplačniki, s tožbo se nima smisla ukvarjat, ker bom zapravil več kot sem zaslužil.

Mavrik ::

jaz pa bom izgubil zelo dobro "plačano delo":8)

Kako je lahko 0EUR/uro dobro plačano delo?
The truth is rarely pure and never simple.

Blinder ::

zato ker dobiva izkušnje :D programerski sindrom, 0€/h je super plača
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

menjalnik ::

Saj sem dal v narekovaje:D

s6c-gEL ::

Na delo še vedno hodim in se je še več nabralo. Saj bi pustil vse skupaj in počakal dokler ne dobim denarja, vendar vem da bo našel zamenjavo, jaz pa bom izgubil zelo dobro "plačano delo

Take imajo radi.

Nummy ::

Tole plačilo lahko kar pozabiš...

Daj napiši kje delaš, da mu lahko ostali izognejo v velikem loku.

ZaphodBB ::

menjalnik je izjavil:

Saj sem dal v narekovaje:D

A veš zakaj te nategujejo? Ker te lahko.

fosil ::

Če ti človek v obraz laže, kaj misliš da lahko pričakuješ od takega človeka?
Pošteno plačilo sigurno ne.
Tako je!

Massacra ::

menjalnik je izjavil:

*update:

Počakal bom še do konca avgusta(takrat tudi poteče napotnica) nato pa bom šel na lep način izsilit denar in ga tudi prijavil na portal neplačniki, s tožbo se nima smisla ukvarjat, ker bom zapravil več kot sem zaslužil.

Če obstaja realna možnost, da tožbo dobiš, in jo tudi (recimo) boš dobil, bo stroške plačal tisti, ki ji bo zgubil.

Ponavadi je tako, da velikokrat "zaleže" že dopis odvetnika, pa se kršitelj kaj hitro odloči, v izogib tožbi, da poravna svoje obveznosti.

spirit ::

pa kej beležiš svoje delo? imaš dokaze da delaš? malo se poslikaj tam, pa če imaš kakšno knjigo kjer vpisuješ svoje prihode in to (pa če ni samo tvoja ampak da so še drugi ki delajo tam) tudi to poslikaj, potem pa ja malo k odvetniku in tako naprej.

harmony ::

@menjalnik
Sorry, ampak ti si idiot! Mislim do kdaj pa mislis delati zastonj. Pa hebes tako delo, ce nimas placano wtfff.

Invictus ::

Svojemu šefu daj vsak dan podpisat listek da si prišel v službo in delal N ur.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Furbo ::

Jaz bi zagrabil kaj vrednega in odnesel domov začasno.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Boone ::

Malo verjetno, ampak vseeno. Mogoče pa šefe ne ve, da lahko napotnico tudi prej "vrne" in ni treba čakati do konca veljavnosti? Mogoče bi mu to razložil?

Smurf ::

Furbo je izjavil:

Jaz bi pa potem poklical policijo.

Kradi ne ker lahko ti slabše čez prideš, le poskrbi, da boš pustil več kot dvolj dokazov da si delal tam potem pa po pravni poti dalje :)

Furbo ::

Smurf je izjavil:

Furbo je izjavil:

Jaz bi pa potem poklical policijo.

Pa kaj?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Aston_11 ::

Sodna praksa je pred leti pravila, da lahko delavec vzame stvari, če ni bil plačan

Smurf ::

@Furbo nic dobil bil stvar nazaj, ti bi pa placal kazen.

@Aston_11 link?

@menjalnik: ti si mokre sanje marsikaterega slovenskega wannabe podjetnika. Človek, ki ga lahko odprto nateguješ, pa bo naslednji dan še vedno prišel v službo. OK, še vedno obstaja upanje, da tip ne nateguje, ampak je samo malo nevešč v teh stvareh (čeprov je upanje minimalno).

Zberi čimveč dokazov, da si delal. Nevem kakšen je položaj tvojega šefa (ali je to direktor/lastnik podjetja, ali je šef enega oddelka znotraj večjega podjetja), ampak če se njemu jebe za nategovanje, mogoče se pa njegovemu šefu/direktorju/lastniku ne bo. Tako da tudi če dokazi ne bi bili uporabni v nekem sodnem sporu, mogoče bodo zalegli pri njegovih nadrejenih, če jih seveda ima.

iz povedanega sklepam da jih nima, če se motim potem je Booneov pristop prva opcija, drguače pa ot je bilo rečeno z dokazi greš do enega odvetnika, in ga prsiš da spiše dopis za zahetvo o plačilu minulih obveznosti, za kar boš seveda nekaj malega plačal, potem pa greš do ''šefa'' in mu daš to pismo in nekaj dokazov da si delal pod nos, če ne pomaga pa na sodišpče, če imaš dokazila o delu in ne plačilu potem se ne bi smel česa bati, ko izgubi pa sodne stroške itak on krije.

solatko ::

Ti si uradno zaposlen na črno. Če obvestiš inšpekcijo za delo, bo inšpektor zahteval pogodbe za vse ki so takrat, ko pride, v delovnem razmerju pri tem delodajalcu. Ob ugotovitvi, da zate ni nikakršne veljavne pogodbe, bo dobil kar visoko kazen.
Če pa bo pokazal študentsko napotnico, se tvoj status takoj spremeni, saj boš imel osnovo za terjatev, na kakršenkoli način.
V takem primeru, bo tudi prisiljen vrnit napotnico z vsemi podatki ŠS.

V vsakem primeru bo ob tvojem pravilnem pristopu, za delodajalca najceneje, da ti opravljeno delo, čim prej plača. Z inšpektoratom za delo se v primerih nepravilne zaposlitve, ni za igrat, saj mu strošek lahko naraste za nekaj 10x vrednosti tvojega dela.
Delo krepa človeka

GupeM ::

solatko je izjavil:

Ti si uradno zaposlen na črno. Če obvestiš inšpekcijo za delo, bo inšpektor zahteval pogodbe za vse ki so takrat, ko pride, v delovnem razmerju pri tem delodajalcu. Ob ugotovitvi, da zate ni nikakršne veljavne pogodbe, bo dobil kar visoko kazen.
Če pa bo pokazal študentsko napotnico, se tvoj status takoj spremeni, saj boš imel osnovo za terjatev, na kakršenkoli način.

V vsakem primeru bo ob tvojem pravilnem pristopu, za delodajalca najceneje, da ti opravljeno delo, čim prej plača. Z inšpektoratom za delo se v primerih nepravilne zaposlitve, ni za igrat, saj mu strošek lahko naraste za nekaj 10x vrednosti tvojega dela.

Če ima delodajalec napotnico, še ne pomeni da je on tam delal. Sam imam pri enem podjetju stalno napotnico, čeprav sem tam delal samo 3 mesece. Kadarkoli do konca septembra lahko grem nazaj v to podjetje povsem legalno delat.

Poznam tudi primer, ko je imel delodajalec napotnico od nekega delavca, pa ni napotnice niti enkrat vrnil, ker je bilo plačilo izvedeno na roke. Napotnica je bila tam samo zaradi inšpekcije. V primeru da bi prišla inšpekcija, bi delodajalec pokazal napotnico in za tisti dan/teden/mesec nakazal preko napotnice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

FTad ::

GupeM je izjavil:

solatko je izjavil:

Če ima delodajalec napotnico, še ne pomeni da je on tam delal. Sam imam pri enem podjetju stalno napotnico, čeprav sem tam delal samo 3 mesece. Kadarkoli do konca septembra lahko grem nazaj v to podjetje povsem legalno delat.

Poznam tudi primer, ko je imel delodajalec napotnico od nekega delavca, pa ni napotnice niti enkrat vrnil, ker je bilo plačilo izvedeno na roke. Napotnica je bila tam samo zaradi inšpekcije. V primeru da bi prišla inšpekcija, bi delodajalec pokazal napotnico in za tisti dan/teden/mesec nakazal preko napotnice.

V tvojem primeru je bila napotnica že vrnjena na študentski servis in je dokaz, da si tam delal. V OP-jevem primeru pa le-ta ni bila. Mislim, da je dobra ideja, da bi prišel inšpektor. V tem primeru bo delodajalec prisiljen vrniti napotnico in bo dobil plačano vsaj tisto kar je delal in potem OP odide iz tega podjetja....

Blinder ::

pr nas v firmi smo tudi vsaj dva delali tako brez dobit plačila. taki nategi so praksa v računalništvu
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

FTad je izjavil:

V tvojem primeru je bila napotnica že vrnjena na študentski servis in je dokaz, da si tam delal. V OP-jevem primeru pa le-ta ni bila. Mislim, da je dobra ideja, da bi prišel inšpektor. V tem primeru bo delodajalec prisiljen vrniti napotnico in bo dobil plačano vsaj tisto kar je delal in potem OP odide iz tega podjetja....

Seveda je bila napotnica vrnjena za 3 mesece in sem tudi dobil plačano. Napotnica, ki velja tudi za ostale mesece pa ni bila vrnjena. Torej bi se jaz lahko izmislil de sem tam delal tudi julija, ker podjetje ima napotnico, jaz pa tam nisem delal.

Problem pri OP je, da delodajalec NI vrnil napotnice, jo pa ima pri sebi in v primeru inšpekcije pokaže napotnico ki jo ima tam. Poleg tega lahko reče da je to njegov prvi delovni dan in nakaže tistih nekaj 10€ za ta njegov "prvi dan".

Delodajalčeva obveza je tudi vodenje delovnega časa in prisotnosti na delu. Če je napotnica od 1.6. ne more rečt da je prvi dan, saj lahko op. ob prijavi na inšpekcijo napiše vse dneve, ko je delal. Delodajalec mora dokazat, da to ni res, če pa nima evidence prisotnosti, bo pa še za to plačal globo.
Inšpektorji namreč delodajalcem, zaradi vseh kršitev delovne zakonodaje, ne verjamejo več kaj dosti.
Ob začetku dela, mora biti urejena tudi vsa papirologija in tiste fore, saj je danes začel, ne gredo več skozi.
Delo krepa človeka

Nummy ::

solatko je izjavil:

Če bo inšpektor videl, da dela na črno, bo dobil kazen delodajalec in delavec! Sicer pa delodajalec samo pokaže, da ima napotnico študentskega servisa in po možnosti zabeležene vse ure in mu lahko inšpektor samo potegne surlo tam.

@Nummy, inšpektor bo že imel surlo, samo menjalnik bo pa tudi imel nek konkreten dokaz, da je tam delal, a ne?

solatko je izjavil:

Delodajalčeva obveza je tudi vodenje delovnega časa in prisotnosti na delu. Če je napotnica od 1.6. ne more rečt da je prvi dan, saj lahko op. ob prijavi na inšpekcijo napiše vse dneve, ko je delal. Delodajalec mora dokazat, da to ni res, če pa nima evidence prisotnosti, bo pa še za to plačal globo.
Inšpektorji namreč delodajalcem, zaradi vseh kršitev delovne zakonodaje, ne verjamejo več kaj dosti.
Ob začetku dela, mora biti urejena tudi vsa papirologija in tiste fore, saj je danes začel, ne gredo več skozi.

Če je napotnica od 1.6. še vedno lahko reče, da je to prvi dan. Jaz lahko napotnico pošljem (oz. jo pošlje študentski servis zame) na poljubno število podjetji, pa tam nikoli ne bom in nisem delal.

Edino kar ga lahko reši je evidenca prisotnosti, če je res obvezna. Tukaj bi inpšektor lahko videl, da je delavec prisoten, ni pa evidentiran, kar bi vzbudilo sum da se je to dogajalo tudi pred obiskom inšpektorja.

O kateri papirologiji pa govoriš pa nimam pojma. Vse kar sem kadarkoli rabil je bila napotnica in varstvo pri delu. Oboje ima delodajalec lahko, brez da bi jaz kadarkoli tam delal.

Predvsem kakršna koli pogodba o delu, da se od začetka ve, da si tam v nekem delovnem razmerju in ne na črno.
Delo krepa človeka

Gandalfar ::

Za napotnice sklepas pogodbe o delu?

solatko je izjavil:

Predvsem kakršna koli pogodba o delu, da se od začetka ve, da si tam v nekem delovnem razmerju in ne na črno.

Za študentsko delo ne potrebuješ nobene pogodbe o delu, ker se namesto tega uporablja študentska napotnica.

To je ena od oblik papirologije, ki jo mora imeti urejeno delodajalec ob nastopu zaposlitve - napotnica, podjemna pogodba, pogodba o delovnem razmerju, avtorska.......
Delo krepa človeka

Okej... Očitno se ti ne da dopovedati, da napotnica, ki jo ima delodajalec, še ne pomeni da je delojemalec (študent) tam karkoli delal. Napotnica niti ne določa kdaj in koliko mora delojemalec delati. Napotnica je samo dovoljenje da ti tam LAHKO delaš, če se delodajalec s tem strinja seveda. Nekaj podobnega kot vozniško dovoljenje. Lahko ga imaš, vendar to ne pomeni da tudi voziš. Medtem ko brez vozniškega dovoljenja NE SMEŠ voziti, ravno tako kot brez napotnice NE SMEŠ delati.

Ne primerjaj napotnice z podjemno/avtorsko pogodbo in pogodbo o delovnem razmerju, ker je v slednjih točno določeno kaj, koliko in do kdaj naj bi delavec nekaj naredil. Pri napotnici lahko študent prosto po prešernu reče danes ob 12:34 in 13 sekund neham delat in me ne bo več. Ravno tako lahko delodajalec reče danes ob 12:34 in 13 sekund nehaj delati in ne hodi več sem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Nummy je izjavil:

Če bo inšpektor videl, da dela na črno, bo dobil kazen delodajalec in delavec! Sicer pa delodajalec samo pokaže, da ima napotnico študentskega servisa in po možnosti zabeležene vse ure in mu lahko inšpektor samo potegne surlo tam.

Delavec ne dela na črno, saj je prinesel napotnico. če je delodajalec ni vrnil, to ni njegov problem. oz. je ker mu ne plača.

Inšpekcija, prijava zaradi dela na črno.

Napotnico se vrne po končanem delu oz. na koncu meseca ali kakorkoli se pač dogovoriš z delodajalcem. V primeru stalne napotnice lahko delodajalec vsak dan posebej "vrne" napotnico in bo nakazoval denar vsak dan, lahko pa po treh mesecih "vrne" eno napotnico in z njo plača naenkrat za 3 mesece (u bistvu povsem stvar dogovora med delodajalcem in študentom). Če je napotnica pri delodajalcu, to ni delo na črno, niti delodajalec ni v nobenem prekršku ker (še) ni vrnil napotnice.

Edina stvar ki ga lahko reši je dokaz da je tam res delal, napotnica pa to ni.

Kera zajebancija za nekoga, ki na koncu itak ne bo plačal. A ni lažje delat za poštene ljudi?

GupeM - Tebi se ne da dopovedat, da je napotnica za inšpektorja veljavna, kot vsaka druga pogodba, zapisnik o ugotovljenem stanju pa bo dokazilo OP, da je pri tem izkoriščevalcu dejansko delal. Poleg napotnice mora imeti še evidenco prisotnosti, ki naj bi se vsaj približno skladala z evidenco ur OP.
V primeru spora in nepopolne evidence, bodo na sodišču upoštevali evidenco delavca (po navadi si študentje točno vodijo evidenco opravljenih ur, kar za delodajalce ni vedno veljavno).
Dejstvo je, da mora biti prisotni delavec ob obisku inšpektorja zaveden v eni od veljavnih listin o zaposlitvi, sicer je zaposlen na črno.
Na črno zaposlen študent v takem primeru ni predmet postopka, saj je on z oddajo napotnice delodajalcu, zadostil zakonskim zahtevam.
Delo krepa človeka

an3333 ::

še enkrat se pogovori z direktorjem, ob sebi imej kakih 5 100kg+ tipov... boš videl kako hitro bo plačal, pa ne pozabi računati obresti

an3333 je izjavil:

še enkrat se pogovori z direktorjem, ob sebi imej kakih 5 100kg+ tipov... boš videl kako hitro bo plačal, pa ne pozabi računati obresti

To pomaga.

lahko pa mu tudi reče da so ti tipi odkupili njegov dolg in da ga bodo terjali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

an3333 ::

ja to vsekakor, recimo originalni znesek je 200e, obresti so še 200e, stroški izterjave še enih 500e in to se zaokroži na 1000e

še vedno ceneje od novih zob

dice7 ::

Zagrozi mu, druga ne vela, če te pa ne upošteva pa najprej avto porajsi al pa kr k hiši mi neki razbit. Njemu se ne j*be za tebe in ti tistega denarja na lep način ne boš nikoli dobil. Žalostno ampak resnično

predno se lotiš vsega tega, se poslužuj legalnih poti k smo jih našteli.

mojsterleo ::

Nisem bral te teme čisto v celoti, samo op-ove (original posterjeve) poste.

Bi pa rad povedal, da delam v firmi, kjer žal za upravo so študenti cenena delovna sila, in jih niso pripravljeni plačevat (še nas delavcev ne redno). Ponavadi vsak študent odide iz firme nekje v roku 2-3 mesecev ko jim je dovolj nategovanja.
Stvar je pa takšna, da ure obračunat še gre (ponavadi to naredi naše tajništvo, nekje med 5 in 15 v mesecu), firma pa potem ne plača računa, ki ga izstavi šs, in študent seveda ne dobi denarja. šs pa itak zalagajo samo za firme - redne plačnike. Dobra novica za op-a pa je ta, da študenti običajno s pomočjo šs uspejo s sodno izterjavo dolgovanega zneska, kar traja cca 1 leto... Sem izvedel, da je ravno v času mojega dopusta en študent izterjal 1700 eur.
Če ti delodajalec noče obračunati ur, potem je to zelo alarmantno oz. Se čimprej posvetuj s kom na šs oz. Delovni inšpekciji, ker drugače zastojn delaš, oz. Boš moral dokazovati, da si te ure dejansko opravil.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: Mavrik ()

Če bodo študentje tako neumni da kljub obračunanim uram ne tožijo podjetij, potem so si sami krivi ...

mojsterleo ::

Invictus je izjavil:

Če bodo študentje tako neumni da kljub obračunanim uram ne tožijo podjetij, potem so si sami krivi ...

večina študentov nima izkušenj s tem.
so pa tudi študentski servisi tudi sami krivi oz. slabo organizirani, ker recimo naša firma kljub stalnim kršitvam lahko da oglas na katerikoli ŠS, potem pa ko študent že pride k nam delat, ga iz neke druge pisarne ŠS obvestijo, da mu ne bodo izstavili napotnice za delo pri nas, ker smo neplačniki.
potem se stvar rešuje tako, da študent dela v firmi na lastno odgovornost, oz. mu svetujejo, da pridobi izjavo delodajalca, da bo njegovo delo redno plačeval (mislim da adecco to zahteva in ima za to kar obrazec ... ).

vsekakor so ti postopki tudi za nas kot tiste, ki vodimo delo, nadležni, naj študentu takoj povejo, da pač gre na lastno odgovornost v delo, ne pa čez 3 dni... študentom seveda upade motivacija, slabše delajo, skos telefonarijo.

Zgodovina sprememb…

Kar se tiče plače so v zahodnem svetu na boljšem, plača je vsak teden, če vidiš da te nategujejo greš stran.

Ne, tam so kruti kapitalisti, ki žrejo delavce.
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delal in ostal brez denarja

Oddelek: Loža
446938 (4179) jalovec09
»

Zagotovitev plačila pri študentskem delu

122351 (1881) m0LN4r
»

Alternativa študentski napotnici (strani: 1 2 )

6220963 (18685) Furbo
»

Študentsko delo - garancija za izplačilo?

245040 (4179) murmur
»

Malo delo - referendum (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Problemi človeštva
1466207976 (179340) Mipe

Več podobnih tem