» »

Piratstvo v Sloveniji - nekoč

Piratstvo v Sloveniji - nekoč

1
2
»

BladE_ ::

EDIT: Sem šel gledat in imamo še nekaj teh kaset, bo treba spet za foro videorekorder priklopit... :))


Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

Tody ::

hehe, me prov zanima če še delajo :) Ta kasete so imele neke jezičke, k si jih polomil če nisi hotel da so jih presnemaval... Še bolj smešen je blo to k smo mogl kasete prevrtavart preden si jih odnesu nazaj :D

GregiB ::

In vaša prva piratija? Zame "Jetpac" za Spectruma (48K)..iz leta 1983!!!. Posnet na kaseti od Avsenikov... So bile ceneje, kot od TDK... Čeprav mi njihova muzka nikoli ni bila všeč (pretiho)... Hehe
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

The Player ::

Tody je izjavil:

hehe, me prov zanima če še delajo :)


Delajo k špica :)

magnetni trak itak zdrži 70 let, sam pa imam doma 20 let stare kasete in delajo čist OK.

bambam20 ::

Tody je izjavil:

Še bolj smešen je blo to k smo mogl kasete prevrtavart preden si jih odnesu nazaj :D


Tistemu, ki je za teboj dobil kaseto ni bilo smešno, ko je moral najprej previjat :))...

Tody ::

Ma ja to je bil kot en obred ko si končal s filmom si ga moral prevertet :D

GregiB ::

bambam20 je izjavil:


Tistemu, ki je za teboj dobil kaseto ni bilo smešno, ko je moral najprej previjat :))...

Hja, zato so pa zadevo ob vrnitvi v videoteki pregledali, in če nisi bil priden, si moral plačati penale....
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

vorantz ::

be kind rewind!

Duncaneo ::

Da, da, to so bili časi ko smo Ramboja, z srbskimi podnapisi vrteli na kasetah da se je kadilo :D
Pa z disketami, posebno veselje, ko je ena od 12ih crknila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Duncaneo ()

bambam20 ::

Duncaneo je izjavil:


Pa z disketami, posebno veselje, ko je ena od 12ih crknila.


Zadnja. :))

Yohan del Sud ::

Filmski krožek sredi 80-ih v OŠ.

Nekdo prinese Predatorja, Mini TV (takrat povprečnih 51cm) in VHS naprava ki je delala BŽŽŽŽŽ, medtem, ko je Arnie v ozadju trobezjal "uhaua, žnššš, whamasuckerr." Šicanje nevidneža po večini v temi in enotno zeleni džungli ni doprineslo kaj dosti k občutku, da vemo kaj približno gledamo, saj je analogni šum po ene petih kopiranjih bil grozen.

Ampak bilo je pa kul bit v filmskem krožku.
www.strancar.com

driver_x ::

Jaz sem si pred kratkim zavrtel en film z originalne VHS kasete. Najprej sem 10 minut menjaval kable ter šele nato ugotovil, da s povezavo ni nič narobe ampak sem se pri gledanju 1080 posnetkov tako razvadil, da sem pri VHS kvaliteti mislil, da je kaj narobe z opremo.

Phantomeye ::

meni je res dogajalo, ko sem prvič videl, da lahko z interneta potegneš katerikoli film si želiš. To je blo zame nepredstavljivo. Ni ti bilo treba čakat, da je film prišel na tv in ni ti bilo treba it v videoteko.

Potem sem pa kmalu našel razne oglase, ki so prodajali razno razne cdje. In sem doma predlagal kot alternativo videotekam. Pa je bil fotr skeptičen... in je tipa v videoteki vprašal, če se splača.

itak je bil odgovor jasen... lol. glede na to, da je ravno internet potem v naslednjih nekaj letih uničil njegov posel.

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

http://web.archive.org/web/200306020454...

Samo najstarejši snapshot ki ga najdem je 2000. Pa vem, da sem stran uporabljal že precej prej. Ko je bila še bolj pinki barve.

Tam sem ~98 downloadal WarCraft 2(nekih 150mb) z 28.8k modemom in GetRight softwarom, ki je omogočal download resume. :'D

Pa '99, ko smo našli Audiogalaxy @ Wikipedia . Nikoli po tem ni več bilo music servica s tako izbiro komadov.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Alfa Dog ::

Jaz sem imel C64 in Turbo modul II. Pa seveda šraufciger za nastavljanje glave :D
Igre pa sem naročal od Beosofta iz Beograda, vem da so poslali kasete po pošti, glede plačila se pa ne spomnim kako je bilo urejeno.

krneki0001 ::

Plačilo je bilo po povzetju.

Še malo pa bo 30 let od mojega prvega srečanja z računalnikom. Avgusta 1984 sem dobil v roke ZX81 z 3.5mhz procesorjem in 8k rama. Od takrat naprej pa smo z računalniki neločljivi (bi reku, da je od žene lažja ločitev, čeprav ne mislim sprobat).

Sprobal smo BBS-e, 2400, 4800, 9600, 14400, 28800, 56k in potem ISDN modeme. Mrežo še z koaks kablom med večimi računalniki (command & conquer, duke nukem,... v mreži), sestavljanje računalnikov kot služba (delo serviserja), programiranje kot služba (to še danes počnem),...

Velik smo dali čez, ampak stari piratski časi so pa bili odlični. So komaj čakal, da dobiš tiste diskete, potem si pa nalagal na svojo mašino, pa potem so vsi sosedje prišli pogledat najnovejšo igrco in podobne norije.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

V SLO je bil malo po osamosvojitvi popularen DECnet prek katerega se je povezovalo večina faksov. Potem je "prišel" ARNES, ki je bil z eno nogo v internetu z drugo pa v DECnetu. Takrat je imel najhitrejšo povezavo v svet pri nas (1 Mbps). Poleg ARNESovega stenarja, je bilo še par VAX strojev z eno nogo v internetu na katerih se je dalo tako ali drugače dobiti shell account. Account na teh strojih si dobil, če si bil priden (delal na kakšnih projektih) ali pa ti ga je šeral prfoks, ki ni še točno vedel kaj bi z njim počel. Takrat se je warez zaradi počasnih in nezanesljivih mednarodnih povezav pretakal predvsem prek FSP-ja. Trajalo je pač par dni, da si dobil nek program na "našo" stran. ARNESov stenar je imel kvoto na shell accountih ravno za eno disketo, zato je bilo treba tja "poexportati" diskovje z ostalih VAX mašin, kjer si imel accounte (po možnosti brez kvote). Skompajlal si si par orodij (FSP, FTP, IRC, screen...) zalaufal in pustil en teden, da se je kaj nabralo. Potem si nabrano zvlekel domov prek SIPAXa na 9600 bps. Account na SIPAXu je imela praktično vsaka šola za potrebe COBISSa, username in password pa sta bila največkrat napisana kar na terminalu v knjižnici. Prek SIPAXa si lahko splezal na stenarjev shell account, od tam si pa domov vlekel prek zmodem protokola. Potem so prišli hitrejši modemi in večji programi in SIPAX je bil zadosti samo še za e-mail ter IRC, warez pa se je vlačil dol ponoči, ker si od 19h do 7h v isti coni plačal samo en impulz. Jaz nisem imel te sreče. Potem so se začeli že prvi poizkusi z raznimi slirpi in kasneje slipi. Leta 1994/95 je imelo nekaj srednjih šol že svoje najete linije večinoma 256 kbps. Tu se je že dalo kaj potegnit dol, če si v knjižnico uspel pretihotapiti kakšno Linux kišto pod pretvezo, da gre za raziskovalni projekt, še ppp server si si lahko postavil gor. Potem si pa plezal na to mašino prek stenarja in poganjal ppp, ko je 99% takrat internetno ozaveščenega folka uporabljalo zgolj terminalski dostop. Takrat so se tudi pojavili prvi CD-R pekači za avdio CDje, ki pa so jih nekateri izkoriščali tudi za peko podatkov. Zadeva je bila kar tricky. 1995 se je v Ljubljani pojavil tudi prvi internet cafe in sicer v KUDu FP v Ljubljani. Tam se spomnim sem vlekel dol in snemal na 23 disket Windows 95 beta. Ko sem vse skupaj prinesel domov, je bilo 5 disket FOO. Pa prvi lan party-ji so se tam odvijali, igralo se je pa Doom. Enkrat 1996 se mi zdi so na ARNESu šele zalaufali dial-up ppp. Takrat se je v SLO že dalo nabaviti prve CD-Rje, komad je koštal okrog 100 DEM. Par srednjih šol je že imelo 512 kbps najete linije, CD pekači so bili še eksotika. Filmi so prišli šele par let zatem...

Okapi ::

V SLO je bil malo po osamosvojitvi popularen DECnet prek katerega se je povezovalo večina faksov.
Tudi pred njo. V svet pa smo hodili prek Bitneta.

Prvi program za Spectruma sem pa na roke pretipkal iz revije.
Računalniške revije so bile takrat polne takšnih listingov.;)



O.

krneki0001 ::

BlaY0 je izjavil:

Enkrat 1996 .... Takrat se je v SLO že dalo nabaviti prve CD-Rje, komad je koštal okrog 100 DEM. Par srednjih šol je že imelo 512 kbps najete linije, CD pekači so bili še eksotika. Filmi so prišli šele par let zatem...


Leta 1997 so bili prvi filmi in prvi cdr-ji, ki si si jih lahko privoščil. Eden mojih prvih filmov je bil Stargate, še v dat formatu.

Leta 1998 sredi poletja sem si kupil pa prvi DVD-ROM in MPEG2 kartico v takratnem KEFO-tu, ko so še računalnike prodajal.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

chironex ::

GregiB je izjavil:

Mogoče je bilo zakonito po sistemu "Vse, kar ni prepovedano je dovoljeno". Kolikor se spomnim, zakonodaja ni bila urejena, ne pa da bi bilo zakonito.


Ne da zakonodaja ni bila neurejena, bila je urejena v skladu s socializmom, vsi delajo za dobro vseh se pravi se ne more posameznik prilepiti na neko delo in ga drugim mastno zaračunavati, sam pa pridobivati finančno prednost pred ostalimi. Zaradi tega je bila v YU prakticno odsotna avtorska zakonodaja in zato je piratsvo prosperiralo do kupovanja kaset s 30 igrami za ceno enega stripa ali dveh, na boljšjem trgu na štantih. Enako je bilo še precej kasneje z poslovnimi programi. In imelo je odlicen vpliv na razvoj računalništva pri nas, na vseh nivojih.

Ampak to ni nič posebnega za trge v razvoju, poglejte si npr. zakaj se je Hollywood pravzaprav razvil. Je zanimivo videti, da ravno iz piratiziranja, ce se prav spomnim patentov na filmsko tehniko, ki se jih v Kaliforniji ni bilo treba držati. Toliko o tem, kdo se sedaj pritožuje nad kršenjem avtorskih pravic...

Bistvo cele zgode pa je: "vsi delajo za dobro vseh", cesar bi se lahko kapitalisticni sprano-možgančki spet naučili, v kolikor nočejo še kakšne krvave revolucije za časa trajanja njihovih življenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chironex ()

chironex ::

Okapi je izjavil:

Računalniške revije so bile takrat polne takšnih listingov.;)



Bom jutri napopal nekaj piratskih oglasov in taksnih listingov iz Mojega Mikra. Zdajle je ze malo prepozna ura :)

meho7 ::

Se kdo spomni Tartariusa ?

Isotropic ::

pijavka je izjavil:

Zanimivo. Kako je pa z internetno povezavo? ADSL je k nam prišel 2002. So uporabljali t.i. "najete linije"?

mislim, da so razni klubi študentov itd. imeli že pred 2002 flat-rate. samo ne vem pa, če adsl. vsaj tam sem ga uporabljal jaz no.

Pa '99, ko smo našli Audiogalaxy @ Wikipedia . Nikoli po tem ni več bilo music servica s tako izbiro komadov.
zakon, sploh ker si imel povezane komade tut. zal sem ga odkril tik pred crkotom.

Zgodovina sprememb…

chironex ::

Moj mikro:



driver_x ::

V tistem času smo v spectrume na veliko vgrajevali reset tipke, "profesionalne" tipkovnice (ena taka se je imenovala INES) ter na napajalnike nameščali regulatorje napetosti ali pa celo odvili nekaj navojev transformatorske tuljave, da se je potem spectrum manj pregreval.

Kar pa se tiče piratiziranja se spominjam, da je firma ob nekem času omejila dostop do p2p protokolov, klasičnih strani z warezom pa takrat tudi ni bilo več. Na firmi smo takrat robo na veliko pretakali iz USENET skupin (alt.binaries.warez....) s posebnimi programi, mislim da se je eden imenoval Newsgrabber.

Matako ::

Kopiranje in javna distribucija (c) vsebin (vkl. radio) so bili vedno prepovedani, kar se jaz spomnim. Celo v osemdesetih se je na veliko debatiralo predvsem o tem, ali naj revije pustijo male oglase raznoraznih "softov", ki so bili pomemben vir prihodka - Moj Mikro je bir recimo eden prvih, ki se je začel nekaj samooomejevati, ostali so bili bolj "jbg. kriza je, še za papir nimamo pa naj se zdaj zmrdujemo". Rahel podton v Jugi je bil tudi, da itak niso domače vsebine, torej gre za robinhoodovstvo - v glavnem, toleriralo se je in kasneje v devetdesetih je bil kar velik projekt spremeniti odnos ljudi do softvera - predvsem v službi - saj so nekateri ponotranjili gusarstvo.

Ko smo že pri "softih"...
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/y...

Eden vidnejših je bilo vedno "malo poduzeće" Satansoft v katerem je pridno obračal kasete nihče drug kot Jonas Ž. :D

V bistvu, če malo pomislite, koliko navdušenih gusarskih likov iz tistih časov je potem šlo v javno življenje in seveda tudi politiko so v bistvu vse stranke po malo... piratske stranke. :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

driver_x ::

V začetku 90ih so bili članki v Mojem Mikru kar dobro plačani, spominjam se, da sem takrat za posamezen članek dobil honorar, ki je presegal vsoto od nekajtedenskega počitniškega dela v proizvodnji.

Matako ::

Ja saj to je hec... potem je celo Jonas prešaltal na ta kruh - imel je redne članke in recenzije (softver, hardver, dogodki). Članki so bili super in čisto koristni, na nivoju. Skupaj z ministrom Žigabajtom , Mazzinijem in ostalimi asi. Prišel je celo na naslovnico:



Ok, in še naprej je menjal EPROME z nabori znakov na tiskalnikih, tiso je bil tudi kar dober posel za pet minut dela.

Zanimivo, ko smo že pri Jonasu in gusarstvu - v enem intervjuju sicer o njem piše:
Bil je recimo eden izmed takratnih kraljev bolšjaka, kjer je prodajal piratske kompilacije igric za ZX Spectrum - takrat še povsem legalno, saj pri nas preprosto še ni bilo nobene tovrstne zakonodaje.

http://www.mladina.si/104310/od-satanso...

... ampak kot rečeno to je bila takrat kar velika debata in zgornji argument (ni "tovrstne zakonodaje") je bil le ena njena stran. Druga je bila da je jugoslovanski zakon o avtorskih pravicah ščitil tudi softver, ker se je menda nanašal na vsa "avtorska dela". Kakorkoli, ker je bila večina avtorjev iz širnega sveta bi se jim bila zdela ideja iskanja pravice na jugoslovanskih sodiščih rahlo... eksotična.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

driver_x ::

Ampak piratizirale so se tudi domače igre, npr. oba Kontrabanta, Zodiac strip in podobne.

Matako ::

driver_x je izjavil:

Ampak piratizirale so se tudi domače igre, npr. oba Kontrabanta, Zodiac strip in podobne.


Ja saj. Mislim, da je to dalo zagon antigusarskemu gibanju v revijah. Ampak v resnici je to sceno ukinila sprememba tehnologije. In razni... zunanji faktorji. Primer: težko se greš nekega leet kurirja, če moraš recimo bežati pred snajperji po Sarajevu. To je moteč dejavnik! In podobno.

EDIT: oglasi so se v SLoveniji v devetdesetih sicer preselili v Salamonca, kjer je scena furala dalje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

driver_x ::

Če se prav spomnim, takrat sami oglasi niso kršili zakonodaje, ampak jih je Moj Mikro ukinil, ker kot ozaveščena računalniška revija niso želeli spodbujati piratstva, ki je takrat začelo dobivati negativen prizvok. Kasneje je Moj Mikro postal poln oglasov za firme, ki so računalniške komponente prodajale tik za državnimi mejami in jih nato v Sloveniji sestavljale. Spomnim se, da je Mazzini, ki je takrat že pisal za Monitor, v eni kolumni Moj Mikro imenoval kar Moj Mlakar.

Phantomeye ::

jah juga je bla vcasih nekaj takega kot je kitajska danes.

ampak prov spoštujem dejstvo, koliko logistike je blo potrebne, da je piratstvo teklo, danes je slednje lažje

[D]emon ::

Brez piratstva v Jugi se tudi Iskra Racunalniki ne bi postavili tako prominentno na sceni kot so se. (Spiratizirani dizajni procesorjev, nelegalno preveden CP/M itd.)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

B-Stard ::

Z Jonasom smo hodil po kasete v Trst, samo TDK :)

msjr ::

Jest sem dobil "po vezi" testno serijo 5 minutnih kaset Kovinoplastike Lož, glih 2 igri za C64 sta šli gor (jasno s turbotejpom - še pomnite ←L, tovariši)

mihagr ::

[D]emon
Spiratizirani dizajni procesorjev ... Ali mi lahko prosim razložiš kaj to pomeni?
In kdo, kje so to delali.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mihagr ()

hojnikb ::

Verjetno je bil PCB layout spiratiziran, da bi šli delat svoj piratiziran procesor pa _močno_ dvomim.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

ZaphodBB ::

Prvič, procesor ni nujno eno integrirano vezje. Prvi "procesorji" so bili sestavljeni iz povsem standardnih 74XXXX komponent.

Drugič, še ni deset let kar se je SOC (System On Chip) zdel kot znanstvena fantastika.

hojnikb ::

ja, ampak če so oni kupl off the shelf čipovje, pa ne morm ravno govorit o piratstvu :)
#brezpodpisa

ZaphodBB ::

hojnikb je izjavil:

ja, ampak če so oni kupl off the shelf čipovje, pa ne morm ravno govorit o piratstvu :)

Če "kopiram" off the shelf bite, pa ne morm ravno govorit o piratstvu?

Drugače kolikor vem o Iskri so kupovali Motorola mikroprocesorje, vendar je bil celoten design končnega računala klon Ameriških računal.

Mislim, da je Cervantes pisal o tem - da so Iskra računalnike rusi kupovali predvsem zaradi mikroprocesorjev, katerih sami niso mogli uvažat od Amerov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nostalgija v računalništvu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9812864 (6596) harmony

Torrenti, ISP-ji in zakonodaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9924200 (22482) OmegaBlue
»

ACTA in SOPA se vračata (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13940005 (30673) kronik
»

commodore 64 igre

Oddelek: Igre
263321 (2769) direstrait
»

Three-strikes protipiratski sistem na Irskem poražen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12230210 (26062) poweroff

Več podobnih tem