Forum » Loža » Nostalgija v računalništvu
Nostalgija v računalništvu
PluribusUnum ::
Večkratni poskus programiranja samega sebe je lahko spremenljivka vršiček hmelja. Vedno je isto, neglede na število spremenljivk se pojavi vprašanje: kaj je egodriver.
razor1911 ::
Jaz sem bolj nostalgičen po časih, ko je bilo programiranje še umetnost in ga še nihče ni spremenil v delo za tekočim
trakom z raznimi trapastimi metodologijami (katerih namen je popraviti napake zaposlovanja in kadrovske službe) oz. si
več programiral, kot se spotikal čez frameworke in trapaste environmente (cloud).
Tole se pa strinjam, sam sploh ne kupujem več novih stvari, dokler ne crknejo stare, če pa malo smrdijo po naročnini, pa sploh
ne kupim. Ni več fore, telefon izpred 5 let je čisto dovolj sposoben, zakaj bi kupoval novega. Enako TV. In vse ostalo.
Pa ne vem, če bi temu rekel nostalgija. Bolj, omanjkanje inovacije in res malo stvari, ki so dejansko nove - večinoma gre za
"enako sranje, drugačna embalaža", verjetno malo izboljšano ampak premalo, da bi naredilo razliko, gor pa obešenega na tone
marketinga, ki se dobesdno dela norce iz uporabnika.
Aja, a žnj megapixlov ima? Kaj pa, če bi mi raje dal nazaj preprosto izmenljivo baterijo, megapixle si pa nekam zatakni.
trakom z raznimi trapastimi metodologijami (katerih namen je popraviti napake zaposlovanja in kadrovske službe) oz. si
več programiral, kot se spotikal čez frameworke in trapaste environmente (cloud).
mi ne predstavlja recimo sedaj neko veselje nakup novega mobilnega telefona ali tableta, tv-ja...
Tole se pa strinjam, sam sploh ne kupujem več novih stvari, dokler ne crknejo stare, če pa malo smrdijo po naročnini, pa sploh
ne kupim. Ni več fore, telefon izpred 5 let je čisto dovolj sposoben, zakaj bi kupoval novega. Enako TV. In vse ostalo.
Pa ne vem, če bi temu rekel nostalgija. Bolj, omanjkanje inovacije in res malo stvari, ki so dejansko nove - večinoma gre za
"enako sranje, drugačna embalaža", verjetno malo izboljšano ampak premalo, da bi naredilo razliko, gor pa obešenega na tone
marketinga, ki se dobesdno dela norce iz uporabnika.
Aja, a žnj megapixlov ima? Kaj pa, če bi mi raje dal nazaj preprosto izmenljivo baterijo, megapixle si pa nekam zatakni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
tony1 ::
Ne vem, če je prava tema, saj bi verjetno bolj spadala v igre, pa vendar ...
Kupovanje iger v Veliki Britaniji v Virgin Megastore leta 1993 (video in računalniške igre, Nintendo, SEGA, Atari, IBM PC in kompatibilni idr.)
Na posnteku lahko med drugim vidite tudi škatle spodnjih dveh iger:
Tornado (1993)
Flashback (1992)
Izjemno zanimiv posnetek, kapo dol
Vidimo lahko še škatle DOSa 5, pa Wing Commanderja I, pa King's Questa VI in Return of the Phantom...
FireSnake ::
Wing Commanderja sem si vedno želel igrati a v tistem času nisem imel denarja, da bi si kupil ustrezen PC.
-------------------------
Drugače iz preteklosti kako sem jaz to videl....
486tko navil iz 60MHz na 80MHz ampak ni bilo tako opazno kot kasneje Celeron A, ko je ob overclockanju znorel.
Nikoli ne bom pozabil, ko sem Celerona A iz 300 MHz navil na 450.
Samo FSB sem na Abit BH6 dvignil iz 66 na 100MHz.
Zadeva je poletela!
Vse to si lahko naredil iz BIOSa, kar je danes normalno. Si pa moral pred BH6 še prestavljati jumperje.
Nikoli tudi ne bom pozabil igre Diablo 1.
Ko sem igro pognal in zaslišal prvi brenk kitare. Noro!
Igro nato igral tudi po 20 ur na dan.
Špil, ki mi je edini dal dvomiti ali bi šel na trening ali ne. No, na srečo je telesna aktivnost vedno prevladala.
Kasneje trenutek, ko sem kupil AMD Opterona, tisto je bilo že na AM2. Prvi dvo jedrni server procesor, ki si ga lahko gnal tudi za desktop. TDP nizek. Ta procesor mi je služil zelo dolgo.
Ko previjemo malo naprej pa trenutek, ko sem montiral prvi SSD. Nobena nadgradnja CPUja ali RAMa ni tako pohitrila sistema.
Ja, pogrešam kaj iz preteklosti
Mogoče to, da Hand of fate, Legend of Kyrandia nikoli nisem preigral do konca.
Tudi Dune 2 mi je dal nepozabne spomine.
Sem pa večkrat obrnil UFO-ta.
Zadnjič obrnil pred par leti. In ugotovil, da se vsak UFO vsede, ga ni treba dol klatit. Na ta način vedno dobiš polno porcijo resursov.
Za UFOta tudi ena anektoda: ko še nisem imel mind control-a razvitega se dol vsede Mothership (največja ladja v igri).
In, seveda, jaz zelenec tja pošljem 8 nenatreniranih vojačkov.
Ko stopim ven iz ladje so prevzeli nadzor nad vojačkom ali dvema in moji so se sami pobili med sabo.
Študiram, kaj bi. Rešitev je bila, da sem razpršil vojake po mapi, da so bili daleč med seboj. Ko so nad kom prevzeli nadzor sem ignoriral in igral naprej s tistimi, ki sem jih lahko nadziral. Ker pa so bili daleč drug od drugega niso mogli streljati drug na drugega.
Trajalo je dva ali tri dni shranjevanja in nalaganja, da sem to misijo obrnil.
Nora izkušnja, ki mi še danes nariše nasmeh na ustnice.
Če bi takrat vedel, bi si savegame shranil in delil z drugimi.
Kasneje, veliko kasneje prijeten pozitivni šok v Far Cry, ko sem se lahko skrival v travi. Neki poseben občutek
-------------------------
Drugače iz preteklosti kako sem jaz to videl....
486tko navil iz 60MHz na 80MHz ampak ni bilo tako opazno kot kasneje Celeron A, ko je ob overclockanju znorel.
Nikoli ne bom pozabil, ko sem Celerona A iz 300 MHz navil na 450.
Samo FSB sem na Abit BH6 dvignil iz 66 na 100MHz.
Zadeva je poletela!
Vse to si lahko naredil iz BIOSa, kar je danes normalno. Si pa moral pred BH6 še prestavljati jumperje.
Nikoli tudi ne bom pozabil igre Diablo 1.
Ko sem igro pognal in zaslišal prvi brenk kitare. Noro!
Igro nato igral tudi po 20 ur na dan.
Špil, ki mi je edini dal dvomiti ali bi šel na trening ali ne. No, na srečo je telesna aktivnost vedno prevladala.
Kasneje trenutek, ko sem kupil AMD Opterona, tisto je bilo že na AM2. Prvi dvo jedrni server procesor, ki si ga lahko gnal tudi za desktop. TDP nizek. Ta procesor mi je služil zelo dolgo.
Ko previjemo malo naprej pa trenutek, ko sem montiral prvi SSD. Nobena nadgradnja CPUja ali RAMa ni tako pohitrila sistema.
Ja, pogrešam kaj iz preteklosti
Mogoče to, da Hand of fate, Legend of Kyrandia nikoli nisem preigral do konca.
Tudi Dune 2 mi je dal nepozabne spomine.
Sem pa večkrat obrnil UFO-ta.
Zadnjič obrnil pred par leti. In ugotovil, da se vsak UFO vsede, ga ni treba dol klatit. Na ta način vedno dobiš polno porcijo resursov.
Za UFOta tudi ena anektoda: ko še nisem imel mind control-a razvitega se dol vsede Mothership (največja ladja v igri).
In, seveda, jaz zelenec tja pošljem 8 nenatreniranih vojačkov.
Ko stopim ven iz ladje so prevzeli nadzor nad vojačkom ali dvema in moji so se sami pobili med sabo.
Študiram, kaj bi. Rešitev je bila, da sem razpršil vojake po mapi, da so bili daleč med seboj. Ko so nad kom prevzeli nadzor sem ignoriral in igral naprej s tistimi, ki sem jih lahko nadziral. Ker pa so bili daleč drug od drugega niso mogli streljati drug na drugega.
Trajalo je dva ali tri dni shranjevanja in nalaganja, da sem to misijo obrnil.
Nora izkušnja, ki mi še danes nariše nasmeh na ustnice.
Če bi takrat vedel, bi si savegame shranil in delil z drugimi.
Kasneje, veliko kasneje prijeten pozitivni šok v Far Cry, ko sem se lahko skrival v travi. Neki poseben občutek
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
razor1911 ::
Wing Commanderja sem si vedno želel igrati a v tistem času nisem imel denarja, da bi si kupil ustrezen PC.
Še je čas:
DOS emulator: https://www.dosbox.com/index.php
Wing Commander: https://www.abandonwaredos.com/abandonw...
tony1 ::
Tudi Hand of fate (v Jokerju je Sneti leta 1994 napisal: "za strastne pustolovce pa ni dileme. To igro morajo imeti!") je danes igrati zelo enostavno, v Geminija vpiši:
is hand of fate supported by scummvm
in dobil boš vsa navodila, naložiš scummvm in vanj igro in bo vse delalo iz prve, muzika in govor, vse.
Jaz sem ostal dolžnik še s Kyrandio 1, ki sem jo nazadnje igral nekje leta 2001 (2002?), ko sem bil zaradi gripe sredi šolskega leta dober teden doma, z Roland emulacijo na AWE64 (orodje AWEUTIL /EM:MT32) kar je tako slabo delalo, da se je špil razsul vsakih nekaj minut, dejansko se igre ni dalo normalno igrati...
Mimogrede, če si z AWE64 in komando AWEUTIL/EM:GM pogledate intro v Monkey Island 2 boste padli dol... Proti koncu ene note zinterpretira tako, da jih igra s flavto, kar je čisto drugače od "originala" in, za moj okus mnogo bolje izpade. Priporočam, če se komu da...
is hand of fate supported by scummvm
in dobil boš vsa navodila, naložiš scummvm in vanj igro in bo vse delalo iz prve, muzika in govor, vse.
Jaz sem ostal dolžnik še s Kyrandio 1, ki sem jo nazadnje igral nekje leta 2001 (2002?), ko sem bil zaradi gripe sredi šolskega leta dober teden doma, z Roland emulacijo na AWE64 (orodje AWEUTIL /EM:MT32) kar je tako slabo delalo, da se je špil razsul vsakih nekaj minut, dejansko se igre ni dalo normalno igrati...
Mimogrede, če si z AWE64 in komando AWEUTIL/EM:GM pogledate intro v Monkey Island 2 boste padli dol... Proti koncu ene note zinterpretira tako, da jih igra s flavto, kar je čisto drugače od "originala" in, za moj okus mnogo bolje izpade. Priporočam, če se komu da...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
bm1973 ::
Še je čas:
DOS emulator: https://www.dosbox.com/index.php
Wing Commander: https://www.abandonwaredos.com/abandonw...
Mene tudi še čaka, da ga še 1x preigram.
Vse verzije plus Privateer...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Ali kdo igra 20 let stare igre? (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Igre | 175179 (13010) | Jerry000 |
| » | commodore 64 igre (strani: 1 2 )Oddelek: Igre | 7539 (3242) | Legon |
| » | Revija Joker (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 55807 (27079) | Ganon |
| » | Katera je vaša najljubša igra vseh časov? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Igre | 48262 (26281) | msms |
| ⊘ | Revija Joker ne bo izsla avgusta (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Igre | 257599 (168705) | opeter |