» »

Nostalgija v računalništvu

Nostalgija v računalništvu

1
2
»

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

Space invaderse in še mnogo igrc si dobil ob nedeljah, ko so na radiu študent spustil kaseto z igrco v eter.
Ja, par let po tistem, ko so prišli prvi Spectrumi. Pred tem smo pa na roke tipkali programe, ker so bile tudi piratske kasete še redkost. Pa RŠ tega ni počel samo v nedeljo, ampak vsak dan pred in po koncu oddajanja.


Jaz sem samo ob nedeljah uspel to narest, ker drugače sem bil zaseden. Jaz sem si svojo 48 kupil šele takrat enkrat. Do takrat sem imel Z81.

Jerry000 ::

Cjeee zlati cajti ko sem še dobival CDje iz revij (PC format, SW power, Joker,...) in ko si dobil demote not od iger...to se je preigralo še pa še :). Takrat sploh nisem pogrešal celotnega špila, razen nekaterih katere smo pol kupili tudi celotno igro ko sem preigral demo in sem videl da je hud špil. Spomnim se tudi onega modema, sem imel omejitev 1h na dan oziroma na 2 dni (ne spomnem se točno). Pa tisti zvok od win98, pa ko si hotel imeti igro i plačal takratnih 500 tolarjev frendu ko je mel pekač, pa ko sem v knjižnici si sposojal špile - road rash itd...ah, to so bli zame zlati časi računalništva in gejminga :)

harmony ::

Cas, ko sem imel prvi v razredu USB kljub, a se zmeraj doma pocasen internet. Potem sem pa po pouku ostajal v knjiznici in brskal warez stuff in kopiral programe na usb...

Potem pa doma testiranje...pac vedno je bilo najbolj pomembno, da imam vse programe up2date.

In pa seveda peka cd-jev, pa printanje ovitkov...ufff

c3p0 ::

Kopiranje kaset in štelanje glave z izvijačem... ufff :)

harmony ::

c3p0 je izjavil:

Kopiranje kaset in štelanje glave z izvijačem... ufff :)

Ufff, poznano ja. Na koncu je stvar tud delala.

gendale2018 ::

harmony je izjavil:


In pa seveda peka cd-jev, pa printanje ovitkov...ufff

nisem vedel da je to dejansko kdo počel (razen piratov če si od njih kupil kaj), jst sem vedno samo z alkoholcem napisal gor (pa še to ponavadi samo kratico)
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

videc ::

gendale2018 je izjavil:

harmony je izjavil:


In pa seveda peka cd-jev, pa printanje ovitkov...ufff

nisem vedel da je to dejansko kdo počel (razen piratov če si od njih kupil kaj), jst sem vedno samo z alkoholcem napisal gor (pa še to ponavadi samo kratico)
In potem so vsi delali tako kot ti, a ne?

FTad ::

Pa ko sem se pocutil kot najvecji mojster, ko sem scrackal igrico oz kopiral exe iz Crack mape na cdju v direktorij igrice :)

harmony ::

FTad je izjavil:

Pa ko sem se pocutil kot najvecji mojster, ko sem scrackal igrico oz kopiral exe iz Crack mape na cdju v direktorij igrice :)

Jaz sem "dejansko krekal2 po nekih navodilih iz interneta. Ne vem ze ker program je bil, sam vem da se je odpru exe in potem sem po navodilih spreminjal neko kodo in potem je kar delovalo.

Egidij88 ::

Nostalgija v računalništvu

Nope, no such thing pri meni. Internet je samoumeven, vse na temu svetu je dosegljivo v 3 sekundah, smartphone je švicarski nož tehnologije, večina naprav je dozorelo in jih ne menjaš kar tako, seamless updejti, za dosti zadev imamo trivialne rešitve. It just works. Ne zabijaš časa v neke obskurne stvari, razen seveda če te to veseli.

tikitoki ::

harmony je izjavil:

Že nekaj časa razmišljam o zgodovini računalništva katero primerjam z sedanjostjo in moram povedati, da imam resnično nostalgijo po nekaterih stvareh. Tisto kar me najbolj "muči", da je danes postalo vse na doseg roke.

Spomnim se svojega prvega USB 128Mb ključka za katerega sem kar nekaj časa šparal (takrat sem dal lepih 11.000 tolarjev zanj). Danes so pa te stvari resnično dostopne vsakomur, ravno kakšen mesec dni nazaj sem kupil 32Gb ključ za slabih 15€.

Spomnim se tudi časov, ko sem imel doma 56k modemski internet s katerim nisem "smel" preveč snemati dol z interneta, zato sem skoraj vsako drugo popoldne preživel v knjižnici in iskal neke nove programe, jih testiral potem doma, potem časi ko sem komaj čakal revijo Moj Mikro in njihov CD...

Meni so se tisti časi bolj zdeli nekako zanimivi.
Meni se zdi dandanes vsega nekako preveč. Se mi zdi, da je včeraj izšel Windows 7, a sedaj je že 10tka zunaj, podobno tudi s strežniki, mobilnimi telefoni, tableti...dejansko sem vsega tega nekako naveličan in mi ne predstavlja recimo sedaj neko veselje nakup novega mobilnega telefona ali tableta, tv-ja...

Kako vi vidite celotno zadevo razvoja tehnologije?


Nostalgija po visokih cenah, nedosegljivosti stvari,....? A ti to resno?

Jerry000 ::

Uf...ko sem imel 200mHz PC, in miško na kroglo in v OŠ hodil na "tečaj" računalništva. Sweet 95 :)

Invictus ::

Ni nostalgije...

Ni preveč ponudbe...

Če imaš dovolj dela, kupiš pač tisto kar rabiš. Pa čeprav je to Novi MacBook Pro za 8k EUR.

Drugače pa pogrešam NeXT računalnike. Sem jih poskušal kupit, dobit, karkoli. Neuspešno...

Za vso ostalo so že simulacije... (spectrum, C64, Amiga,...)
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Jerry000 je izjavil:

Uf...ko sem imel 200mHz PC, in miško na kroglo in v OŠ hodil na "tečaj" računalništva. Sweet 95 :)

Jaz sem imel 133Mhz katero sem "navil" na 166Mhz in se potem cudil hitrosti, ceprav ni bilo IMO nic hitrejse. Al pa PC, katerega sem ugasnil in prizgal na monitorju.

Sheteentz ::

rahel offtopic: doma sem našel en 286 z original tipkovnico in geniusovo miško in gledam oglase na bolhi in ljudje dejansko kupujejo te stare kište.
http://www.bolha.com/racunalnistvo/nami...
http://www.bolha.com/racunalnistvo/nami...

sploh ne vem kakšno ceno naj mu ponudim, da ne bom izpadel prevelik idiot :D

jype ::

harmony je izjavil:

Jaz sem "dejansko krekal2 po nekih navodilih iz interneta.
Interneta? You must be young.

POKE 59252,4
RUN

kixs ::

Ce nisi poganjal disassemblerja, nisi naredil nic ;)

mikhail ::

Ja nostalgija v računalništvu je pri meni tudi zelo močna, je tudi v kontekstu lepših časov in iskrenega navdušenja nad stvarmi.

Kljub temu, da smo si kupili prve računalnike, smo še vedno najmanj pol dneva preživeli zunaj na igrišču ali v gozdu in dostikrat 'igrali' igre v živo, ali pa se pogovarjali o zgodbah v igri in kako so igre narejene in kako bi lahko bile še boljše.

Ko smo prvič napeli 40 metrov BNC kabla in povezali 3 računalnike in 1 linux 386 server, ki je imel gor dedicated quake server in file sharing preko sambe in mailing preko sendmail... ko sem šparal tisto švoh žepnino in si naskrivaj kupil half-life 1 in kako zelo me je zgodba potegnila v domišljijo.

In imel sem kvoto koliko interneta na dan lahko 'porabim', zato sem šel na Nasa web page odpret čimveč linkov, da sem jih potem lahko offline bral. In animiran Netscape logo med delovanjem povezave je bil sploh čaroben zame.

Kako sem fotru sesul njegovo 386-tko, ki jo je imel samo za pisanje knjig ker sem na vsak način hotel razumet kako deluje DOS in kaj vse lahko najdeš zakopano v teh direktorijih in gor namestit windows...

Ali ko sem pri sosedu prvič zagledal C&C Tiberian Sun, Grim Fandango in Monkey Island.
Kako sva se s sosedom prijavila na NajGajmer tekmovanje, ki ga je organizirala PCGamer revija, brez neke vidne uvrstitve, just for fun.

ja, good times.

Zimonem ::

Nostalgij sta sharp84 in appleII

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Jaz pa vsake tolko cajta mojega bogega Sinclair QL-a pogledam... Mu že vsaj 28 let novo tipkovnico delam... Pa imam Cherry tipke, ki pašejo po QL pokrovčke, samo tiskano vezje bi moral naredit, jih prilotat pa zadevo sestavit... Se mi zdi, da bo zadeva do penzije počakala...

Grem zdaj Manic Minerja na emulator od spektruma špilat :))

Lp

Jože

fm13 ::

Evo, nostalgiki, stare revije: http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/y...

Oberyn ::

Kolk ste čudni. Jaz od starih časov pogrešam samo to, da sem vstal od mize brez škripanja v kolenih, da sem se usral brez bolečin in krvi in da sem prišel iz Vrat na Triglav v švoh 3 urah. Računalniškega krapa od takrat pa ne pogrešam niti za piko in sem čisto zadovoljen z 16 core proci, titan ipd. grafikami, 64 GB rami, 1 TB M.2 SSD-ji za drobiž in podobno. CD pogon za 1000 nemških mark me res ne rajca več, pa čeprav je moje jamarsko ime 486. Tudi višek iger me ne moti, saj me nihče ne sili, da odigram čisto vse, komot si izberem samo par všečnih komadov in v čem je potem razlika od 30 let nazaj, ko jih je bilo malo? Zadnji Quake sem igral 1 mesec, res ga ni treba obrniti v 2 urah, kot so ga nekateri, pa še hvalili so se s tem.

kixs ::

Vsak ima svoj fetish ;)

~Panter~ ::

Uh ja, nostalgija :) Spectrum ZX, 386ka, celeroni, naviti seveda, pa Voodo 2 :))
Največ pa to, ka smo se družil. Od Spctruma dalje, pa joysticke uničeval na zimski in poletni olimpijadi 8-)
Pa ko smo s sosedi urejal brezično mrežno, ki nikakor ni hotla delovat takrat ko bi mogla. Zanimi in luštni časi!
Ne rečem, je tud sedaj zanimivo, pa tudi sedaj se da mariskaj sam narest doma, kar poglejte koliko razlićnih projektov se da narest naprimer s pomočjo raspberya. Tisti, ki ima malo raziskovalne ali radovedne žilice ima tudi sedaj neomejeno možnosti. Kar je super.

Bo pa treba tavelkim dvema mulcema doma počasi razkazat lepote večigralnih iger. Samo naštimat si bo treba Bombermana, Wormse, ...
Pogum ni odsotnost strahu, je le sodba, da je nekaj drugega pomembneje od strahu

Okapi ::

Moj prvi računalnik je bil videti takole;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

jype ::

Na kašn detail pa loh crysis špilaš gor?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Jype, Okapi je prikazal strogo namenski kos hardvera, če se ne motim, namenjenega ekonomistom. Chrysis tu gor ne laufa, gre pa mogoče kak Railroad Tycoon. Imam podobnega, rahlo prestižnega tehničnega od Faber-Castell-a 8-)...

Evo, takega:



Lp

Jože

jype ::

Pri nas doma v garaži je tudi enkrat bil en... Morda je še vedno, ampak mene ni več tam. Impresivna reč, vsekakor.

Barbarpapa2 ::

Na srednji šoli smo imeli profesorja elektrotehnike, Polak se je pisal, ki je bil s tem neverjetno hiter. Dijaki ga na naših mlinčkih (večinoma so to bili Texas Instruments TI30) niti približno nismo mogli dohajati. Res pa je, da je on računal samo na dve decimalki natančno :P...

Netrunner ::

harmony je izjavil:

Spomnim se svojega prvega USB 128Mb ključka


:) USB ključ ... Moj prvi HDD je bil velik 85 Mb in sem počasi zbiral denar da sem si povečal količino rama iz 2mb na 4mb

Pred tem pa je C64 lepo služil svojemu namenu. Takrat so bile edine nadgradnje stalna menjava joystickov.

Kar se opreme tiče nisem nostalgičen, pogrešam pa igre iz tistega obdobja.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Netrunner ()

Unknown_001 ::

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Jype, Okapi je prikazal strogo namenski kos hardvera, če se ne motim, namenjenega ekonomistom. Chrysis tu gor ne laufa, gre pa mogoče kak Railroad Tycoon. Imam podobnega, rahlo prestižnega tehničnega od Faber-Castell-a 8-)...

Evo, takega:



Lp

Jože

Uuuuu
Rehnenšiber imamo tudi mi nekje na podstrehi založen. Napram kalkulatorju je to cela mala umetnost. Ampak... rutina naredi svoje in se človek navadi.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Daliborg ::

Računalništvo me spremlja od leta 1989...
- snemanje iger iz radia študent za c64/z80 in "štelanje glave"
- Turbo Pascal
- Logo
- Dodajanje Ram-a(512kb ali 1 mb) na grafičnih karticah (S3, Diamond, Ati ..)
- 90+ 3.5" disket za igro Screamer2
- Recovery/boot disketa
- Norton Commander
- Free Internet (volja.net, telekomhax)
...ah nostalgija, lahko bi kar našteval....8-)
Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Okapi ::

Spectrumi in C64 so bili za otroke, prava stvar so bili Vaxi, DecNet, BitNet, Cobol, luknjane kartice ... Evo, kako sem začel;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

looser ::

imam še po N letih vedno c64c+trafo, na razstavi in kot spomin na prve korake v karieri, ki ni bila povsem predvidena :)
vprašanje, če še dela... če pa hočem spomin osvežiti, uporabim vice ali pa frodo...
se spomnim enega demota (se kdo spomni imena, da pogledam), ko so neki človečki potiskali foreground, se držali za rob, skočili na tla, itd.

kixs ::

Okapi je izjavil:

Spectrumi in C64 so bili za otroke, prava stvar so bili Vaxi, DecNet, BitNet, Cobol, luknjane kartice ... Evo, kako sem začel;)



Ker si to imel doma in te daje nostalgija za Vaxi... :lol:

c3p0 ::

OpenVMS je bil zelo všečen OS, skoraj nemogoč za sesut.

Daliborg ::

Okapi je izjavil:

Spectrumi in C64 so bili za otroke, prava stvar so bili Vaxi, DecNet, BitNet, Cobol, luknjane kartice ... Evo, kako sem začel;)


ooooo "kapo dol deda" (brez zamere) :)
To si ti opravil 2 leti preden sem se jaz rodil :O , sicer pa ja jaz sem bil otrok 7 let takrat zato je C64 bil zame kar velik zalogaj in ker starša nista želela vložiti denar za 286/386 ki so bili pregrešno dragi okoli 2.500 -3.000Dem je bil celoten sestav top PC-ja takrat.
lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Mare2 ::

Se kdo spomni: Mirko Tipka Na Radirko?

https://cse.google.com/cse?q=mirko+tipk...

krneki0001 ::

c3p0 je izjavil:

OpenVMS je bil zelo všečen OS, skoraj nemogoč za sesut.


Z/OS je še vedno zelo všečen.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

imagodei ::

Mare2 je izjavil:

Se kdo spomni: Mirko Tipka Na Radirko?

https://cse.google.com/cse?q=mirko+tipk...

Tale še kako dobro: Žiga Turk @ Wikipedia

Drugač pa mislim, da vas bolj kot nostalgija po računalnikih daje nostalgija po otroštvu in zgodnjim najstniškim letom. Čarobna leta in to. Coming of age.
- Hoc est qui sumus -

Glugy ::

Se mi zdi da dons že vsak velik ve o računalništvu ; če pa ne ve ga pa ne zanima. Včasih se mi zdi da si lahko res debatiral pa zanimive stvari povedal k jih drugi niso vedel pa so te z zanimanjem poslušal; dons pa se mi zdi da je to bolj strogo ločeno; al naletiš nakoga k ga zanimajo računalniki pa mu nimaš nč novga kar že ne bi vedel za povedat ozirma zelo malo al pa ga kompi ne zanimajo preveč pa ga dolgočasiš ko mu začneš kej razlagat. Nevem a ima še kdo tak občutek?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Jerry000 ::

Čeprav pa se mi potem tudi dozdeva, da čedali več punc zanimajo računalniki pa programiranje ali igre...al sm edini? Čeprav nobene sam ne poznam :D

vostok_1 ::

Mlajše generacije, probably.

Sam sumim, da ne iz istega razloga.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

gendale2018 ::

Glugy je izjavil:

Se mi zdi da dons že vsak velik ve o računalništvu ; če pa ne ve ga pa ne zanima. Včasih se mi zdi da si lahko res debatiral pa zanimive stvari povedal k jih drugi niso vedel pa so te z zanimanjem poslušal; dons pa se mi zdi da je to bolj strogo ločeno; al naletiš nakoga k ga zanimajo računalniki pa mu nimaš nč novga kar že ne bi vedel za povedat ozirma zelo malo al pa ga kompi ne zanimajo preveč pa ga dolgočasiš ko mu začneš kej razlagat. Nevem a ima še kdo tak občutek?

men se bolj zdi da velik ljudi misli da vse ve

je pa končni učinek podoben, s takim se nimaš kaj za menit
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

BT52 ::

Okapi je izjavil:

Moj prvi računalnik je bil videti takole;)



Kak je že slovenski izraz za tale kalkulator?

gendale2018 ::

ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

Egidij88 ::

Jerry000 je izjavil:

Čeprav pa se mi potem tudi dozdeva, da čedali več punc zanimajo računalniki pa programiranje ali igre...al sm edini? Čeprav nobene sam ne poznam :D


Ja danes ima vsak komp doma. To ni več neka nerd scena, uporablja se na veliko.

dottor ::

Moj Am486 DX4-100 procesor je še vedno na računalniški mizi. To so bli začetki ko so preigravali igre v DOSu kot otroci.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

harmony ::

Vsekakor danes racunalnistvo ni nerd scena, ampak je bolj biznis scena in to je meni dolgcas.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali kdo igra 20 let stare igre? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Igre
736121647 (1726) GupeM
»

Katera je vaša najljubša igra vseh časov? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Igre
20536611 (14630) msms
»

Piratstvo v Sloveniji - nekoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8915113 (11644) ZaphodBB
»

commodore 64 igre

Oddelek: Igre
263319 (2767) direstrait
»

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
5619189 (14457) Jst

Več podobnih tem