» »

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Eksperimentalni del

Teoretični izpit

Slovenska ekipa

Slo-Tech - V kazahstanskem glavnem mestu Astana se je zaključila 45. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila dve bronasti medalji in pohvalo, s čimer je izenačila lanski rezultati.

Na tekmovanju srednješolcev v poznavanju fizike s teoretičnega vidika in v eksperimentalnih veščinah je Slovenijo zastopalo pet tekmovalcev: Aljaž Draškovič-Bračun (Dvojezična srednja šola Lendava), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) in Žiga Nosan (Gimnazija Ledina). Najbolje sta se odrezala Žiga Krajnik (138. mesto, 16,95 točk) in Žiga Nosan (179. mesto, 14,25 točk), ki sta osvojila bronasti medalji. Blaž Karner je prejel pohvalo (220. mesto).

Letos je tekmovalo 374 tekmovalcev iz 83 držav, ki so reševali tri eksperimentalne naloge in teoretično polo, ki si jih lahko ogledate na uradni strani. Učni načrt tekmovanja, torej zahtevan obseg obvladane snovi, presega srednješolsko izobrazbo in terja poglobljene priprave, ki jih pri nas izvaja DMFA v sodelovanju z UL FMF.

Na tekmovanju, ki traja teden dni, sta dva tekmovalna dneva. V torek je na sporedu reševanje teoretičnih nalog, v četrtek pa eksperimentalni del tekmovanja. Ostale dni imajo tekmovalci organizirane družabne, športne in kulturne aktivnosti, kjer spoznavajo državo gostiteljico in sotekmovalce s celega sveta. Spremljevalci pa večino dni porabijo za oblikovanje dokončne različic nalog, njihov prevod, popravljanje izdelkov tekmovalcev in določitev mej za medalje. V grobem se vsako leto podeli 8 odstotkov zlatih medalj, do 25. odstotka srebrne medalje in do polovice tekmovalcev prejme bron.

Zmago je letos osvojil Xiaoyu Xu iz Kitajske, ki je osvojil 41,6 točke. Na prvih desetih mestih so se zvrstili predstavniki Kitajske, Tajvana, Koreje, Singapurja, Kazahstana in Avstrije. Prihodnje leto bo tekmovanje v Indiji.

10 komentarjev

Mufasa ::

Bravo.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

jype ::

Za državljane države, ki baje ne deluje, mnogi Slovenci dosegajo presenetljivo dobre rezultate. Čestitke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

fireice ::

Cestitke!

MrStein ::

jype, še posebej dobro pa deluje Kitajska!

PS: Je kdo uspel pogledati naloge in rezultate? Meni tisti link (menu Competition) ne dela.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Balaton ::

Objavite še za mednarodno matematično olimpijado! Iz JAR smo prinesli tudi dve bronasti medalji.

zmaugy ::

In kakšna je mednarodna teža tega tekmovanja? Med najboljšimi ni Nemcev, Američanov, Japoncev, Britancev, Francozov itd.

mojca ::

Kaj misliš z "mednarodno težo"? Za razliko od nekaterih lokalnih tekmovanj in medsebojnih zamer, kjer imamo "dve državni tekmovanji", obstaja ena sama mednarodna fizikalna olimpijada. Ena sama matematična. Ena sama kemijska. Torej je to "najelitnejše" tekmovanje med fiziki. (Po novem so sicer še neke "znanstvene olimpijade" z vsega po malo.)

Sicer je res, da je matematična olimpijada nekoliko "težja" in nima veze z učno snovjo v slovenskih gimnazijah, medtem ko dobro razumevanja srednješolske fizike povsem zadošča za reševanje nalog na fizikalni olimpijadi. Ampak to v ničemer ne spremeni dejstva, da gre za najelitnejše srednješolsko tekmovanje v fiziki na svetu.

Če Nemci zmagajo v nogometu, to ne pomeni, da morajo tudi v fiziki. Par let nazaj je npr. Nemka zmagala na matematični olimpijadi, vsako leto pa ne moreš pripeljati zmagovite ekipe, razen če si Kitajska, ki en razred dijakov izolira od kolegov in eno leto ne počnejo drugega, kot da se pripravljajo na olimpijado. ZDA so pobrale 3 zlate in 2 srebrni medalji, tudi ostale države na listi so se odrezale spodobne. Na vrhu pa ne morejo biti vsi. Sploh zato, ker je znaten delež udeležencev "čisto navadnih najstnikov", ki nimajo nujno niti omembe vrednega mentorja ali izdatnejših priprav na olimpijado. In imajo vsak še po sto drugih hobijev. (Nogometašem, košarkašem ipd. pa je šport "služba za polni delovni čas".)

Čestitke našim!

PaX_MaN ::

zmaugy je izjavil:

In kakšna je mednarodna teža tega tekmovanja? Med najboljšimi ni Nemcev, Američanov, Japoncev, Britancev, Francozov itd.

Očitno so ti najslabši.

Jst ::

In kje hodi v šolo ta Kitajec? V USA?

Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mojca ::

Hvala za tale super video. Ja, res je, pozabila sem pripomniti. Udeleženci iz ZDA imajo precej pogosto "rajžaste" oči :)) (Tako kot je večina košarkašev črnih.)

Recimo najboljši američan na letošnji olimpijadi je bil Calvin Huang.

Biti udeleženec kitajske ekipe dejansko pomeni, da si moral prestati "mesarsko klanje", da si se lahko uvrstil na olimpijado. Biti kitajec v ekipi ZDA je verjetno "otročje lahko" v primerjavi s tem. V Sloveniji pa imaš itak svojevrsten fenomen, da se kdaj pa kdaj kakšen dijak uvrsti kar na vse olimpijade hkrati :D, ker nas je premalo, da bi bila na vseh področjih huda konkurenca. OK. Imaš sicer tudi v tujini take, ki isto leto zmagajo na večih olimpijadah, npr. Reid W. Barton @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316350 (5225) jype
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53977 (3265) elfin
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167901 (7098) mojca
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167103 (6109) GoodSatanist
»

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168338 (7484) $%&/()

Več podobnih tem