» »

Prodaja avta in nateg z garancijo (fizična oseba - fizična oseba)

Prodaja avta in nateg z garancijo (fizična oseba - fizična oseba)

Temo vidijo: vsi
1
2
3

webmojsterrr ::

Par dni nazaj. Mislim pa, da ni minilo niti 3 ure od trenutka, ko je avto odpeljal in me je že klical, da ima avto kao malo morje napak (pa čeprav sem se jaz čudežno z njim vozil par let brez večjih težav in ob prodaji ni bilo izpisano niti eno opozorilo o kakršnikoli napaki in jasno je avto dodobra pred nakupom pregledal njegov mehanik - kar dvakrat).

Zgodovina sprememb…

Engineer_ ::

v celoti citirano iz strani: http://www.informiran.si/portal.aspx?co...
Nakup avtomobila od fizične osebe
Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo "videno-kupljeno". To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima.

Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Vendar pa to ne velja pri napakah, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal. Prav tako ne velja za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila.

Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da motor ne deluje pravilno.

Tudi če kupec pri pregledu napako ugotovi, a mu prodajalec zagotovi da avtomobil deluje pravilno in kupec kasneje ugotovi, da temu ni tako, lahko uveljavlja stvarno napako.

Klavzula "videno-kupljeno" prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.

Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Engineer_ ()

Chev ::

Konec debate, ne sekiraj se, živi dalje. Nimaš obligacij do kupca.

shadeX ::

first_line zadrži se takih komentarjev ker ne poznaš ozadja te zgodbe. Je OP lepo povedal da je kupec pripeljal mehanika kar je potrdil da je avto ok, zato ga je kupec kupil. Strinjala sta se tudi da ga pelje na tester kar ga takrat ni. Plus to da mu je kupec podtaknil neko pogodbo s sumljivo garancijo?? (wtf) kar čisto namiguje na to da je kupec hotel oškodovati OP-ja.

Videno kupljeno. Jaz bi kupca odje*al na vse možne načine. :) Garancijo pa naj si nekam vtakne, pa še poiskal mu bi številko kakšnega odvetnika :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

first_line ::

Kaj mu je podtaknil sumljivo pogodbo? Če v zakonu piše da imaš 8 dni, nima bogi bogi prodajalec kaj jokati. Kupec ga je klical 3 ure po nakupu, torej na poti domov je opazil kakšne čudne zadeve z avtom in takoj peljal preklopit na računalnik.

Vrne naj denar in rešeno. Kot pošten človek se ne bo sedaj kaj izmikal.

Videno kupljeno je zrastlo ravno v zeljnikih naših poštenih prodajalcev in s tem že od pamtiveka grozijo da kupec nima kaj sikat, če mu 10s po predaji denarja odpade karter, zlepljen s Čungalungo. Zakon seveda pravi drugače.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: sensei ()

Glodko ::

Če je bilo z avtom nekaj tako katastrofalnega narobe da je to kupec opazil po 3 urah, zakaj potem 2x pregled mehanika ni nakazal nobene večje napake? Vprašanje če ni ta izpis dobil pri kakem šušmarju. Potem bi bilo pa fajn da bi to pogledal še nekdo ki sploh ve kaj gleda.

M-XXXX ::

Piše ČE JE PRODAJALEC VEDEL za napake. Če ni je teh 9 dni irelevantnih.

Uglavnem enostavno zignoriraj vse skupaj, če bo še kaj težil, je pa na njemu, da si vedel za napako da dokaže. Good luck with that.

Smurf ::

first_line je izjavil:

Kaj mu je podtaknil sumljivo pogodbo? Če v zakonu piše da imaš 8 dni, nima bogi bogi prodajalec kaj jokati.

Ne pise.

first_line je izjavil:

Kaj mu je podtaknil sumljivo pogodbo? Če v zakonu piše da imaš 8 dni, nima bogi bogi prodajalec kaj jokati. Kupec ga je klical 3 ure po nakupu, torej na poti domov je opazil kakšne čudne zadeve z avtom in takoj peljal preklopit na računalnik.

Vrne naj denar in rešeno. Kot pošten človek se ne bo sedaj kaj izmikal.

Ne, na poti domov 100% ni opazil nobenih čudnih zadev, ker nima kaj opaziti! To jasno tudi ni omenil. Avto je brezhiben kar se vožnje in kakršnihkoli opozoril o napakah tiče (vsaj kar se računalnika v avtu tiče)! Napake mu je kao izpisal nek verjetno no-name kitajski tester.

Sem pa tudi skoraj 100%, da kupec (preprodajalec) niti pod razno avta ne bi želel vrniti.

Zgodovina sprememb…

Drug teden bo pa OP objavil temo, kako so ga nategnili pri nakupu rabljenega avtomobila :)

http://www.informiran.si/portal.aspx?co...

8 dni po ugotovitvi, drugače ima pol leta časa:

Nakup avtomobila od fizične osebe
Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo "videno-kupljeno". To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima.

Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Vendar pa to ne velja pri napakah, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal. Prav tako ne velja za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila.

Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da motor ne deluje pravilno.

Tudi če kupec pri pregledu napako ugotovi, a mu prodajalec zagotovi da avtomobil deluje pravilno in kupec kasneje ugotovi, da temu ni tako, lahko uveljavlja stvarno napako.

Klavzula "videno-kupljeno" prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.

Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

Kaj lahko stori kupec avtomobila v tem primeru?
V primeru, da gre za stvarno ali skrito napako, mora kupec o tem obvestiti prodajalca.

V primeru stvarne napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po podpisu pogodbe.

V primeru skrite napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku 6. mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: sensei ()

anko ::

webmojsterrr je izjavil:

Sem pa tudi skoraj 100%, da kupec (preprodajalec) niti pod razno avta ne bi želel vrniti.

Predlagaj mu, pa boš hitro videl kje si. Če ga bo vrnil potem je "pošten", drugače pa ribari za popuste.

No name kitajski tester imam jaz sam. Ni mogoče da bi katrikoli tester izpisal napako ki ne obstaja. Napake beleži avto sam, tester je v bistvu samo kabel (oziroma wifi v mojem primeru). Vsaj o osnovnih zadevah se pozanimaj preden pišeš takšne traparije :/

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: mihec87 ()

Smurf ::

@first_line
Veliko srece z dokazovanjem, da je prodajalec nekaj prikrival.

anko je izjavil:

webmojsterrr je izjavil:

Predlagaj mu, pa boš hitro videl kje si. Če ga bo vrnil potem je "pošten", drugače pa ribari za popuste.

Če me pokliče, mu bom res. Samo je vseeno riziko, tip naj bi bil preprodajalec in če mi je že poskusil nategniti z garancijo nikol ne veš kaj vse lahko pobere/zamenja iz avtomobila. Očitno pozna kr dost mehanikov tko da je riziko še toliko večji.

St235 ::

In seveda ne pozabit, da garacija če je zapisana v pogodbi obstaja in je zavezujoča za oba.

Čimprej prestavi komunikacijo na papir drugače se zna res zgodit da boš najebal. In pri tem je popolnoma irelavantno ali gre za nategovanje ali ne.

Če so napake res prisotne in jih je kupec zmožen dejansko dokazat, potem te garancije še kako zavezuje.

DarwiN ::

@first_line, jaz imam občutek, kot bi ti bil ta nategovalski kupec?... Ne vidim namreč drugega razloga, zakaj bi se tako zavzeto in arogantno postavil na njegovo stran, ko pa je vendar jasno (vsaj glede na podane informacije), kdo je tukaj črna ovca..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Aston_11 ::

mene moti, da vsebina garancije ni definirana, kar bi pomenilo, ali da je na vse ali pa da je ni. Po nekem načelu sorazmernosti bi bilo bolj smiselno drugo.

Kupec je dal avto na uradni tester, zato pa mu je izpisalo napake, ki jih nek generični tester ne odkrije.

Ti si npr. napake pred prodajo pobrisal (preko ECU ali pa z odklopom akumolatorja), zato na armaturi ni svetila nobena lučka. Po recimo 100 prevoženih km, pa je avto spet zaznal napake. Folk to redno počne (pred tehničnim ali pa prodajo).

Zgodovina sprememb…

DarwiN je izjavil:

@first_line, jaz imam občutek, kot bi ti bil ta nategovalski kupec?... Ne vidim namreč drugega razloga, zakaj bi se tako zavzeto in arogantno postavil na njegovo stran, ko pa je vendar jasno (vsaj glede na podane informacije), kdo je tukaj črna ovca..

Samo preziram nategunske prodajalce. Poznam kar nekaj podobnih zgodb.

Zgodovina sprememb…

first_line je izjavil:

Kupec je dal avto na uradni tester, zato pa mu je izpisalo napake, ki jih nek generični tester ne odkrije.

Ti si npr. napake pred prodajo pobrisal (preko ECU ali pa z odklopom akumolatorja), zato na armaturi ni svetila nobena lučka. Po recimo 100 prevoženih km, pa je avto spet zaznal napake. Folk to redno počne (pred tehničnim ali pa prodajo).

Zanima me kakšne dokaze imaš da vse to lahko trdiš?

Aston_11 je izjavil:

mene moti, da vsebina garancije ni definirana, kar bi pomenilo, ali da je na vse ali pa da je ni. Po nekem načelu sorazmernosti bi bilo bolj smiselno drugo.

Vsebina garancije je definirana z zakonom in se smiselno uporabi tudi v primeru prostovoljne garancije.

Ob nakupu ni na armaturi svetila nobena lučka, torej so bile napake pobrisane, ali pa pobrane ven lučke.

Zgodovina sprememb…

Ali pa dejansko ni napak in ga kupec poskuša nategnit. Oba scenarija sta možna. Samo je to za to temo popolnoma irelavantno.

DarwiN ::

Samo preziram nategunske prodajalce. Poznam kar nekaj podobnih zgodb.

Če že kaj, potem gre tukaj k večjemu za naivnega prodajalca, oziroma takšnega, ki ima zaupanje v ta svet... Naivnega zato, ker avta ne prodaja vsak dan, ampak je to počel mogoče le ~2x v življenju..

Nategovalski faktor zato išči pri preprodajalcu...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

first_line je izjavil:

Močno dvomim, da je to na bmw sploh možno. Da bi dal akumulator ven in ti potem čudežno ne bi več kazalo opozoril o napakah? WTF? Saj to ni neka Lada! Računalnik vse napake preveri takoj po vžigu avtomobila al ne? Crkne žarnica in ti opozorilo TAKOJ izpiše.

Močno dvomim, da je to na bmw sploh možno. Da bi dal akumulator ven in ti potem čudežno ne bi več kazalo opozoril o napakah? WTF? Saj to ni neka Lada! Računalnik vse napake preveri takoj po vžigu avtomobila al ne? Crkne žarnica in ti opozorilo TAKOJ izpiše.

Odvisno od napake. Recimo žarnice, premalo vode v posodi za pranje stekel, itd napake izpiše takoj in reset ni možen.

Sem pa pri audiju imel napako nekega EGR ventila. Prikazala se je lučka ( v obliki motorja ). Peljem k mehaniku in mi izbriše lučko. Po 100km se je posvetila nazaj.

first_line je izjavil:

Ob nakupu ni na armaturi svetila nobena lučka, torej so bile napake pobrisane, ali pa pobrane ven lučke.

Pa kakšne pobrisane napake?! Pa, a je to sploh možno?! Pa ni tu nobenih lučk. Saj sem omenil, da ima avto velik zaslon (veliko navigacijo), na katerem takoj izpiše napako za vse živo.

Ne vem no, gre se za BMW ne neko Zastavo in da bi bilo na takšnem avtomobilu možno, da se napake izbrišejo, če daš akumulator ven... ma dj ne ga srat, no.

Kako bo računalnik takoj po vžigu zaznal napako na O2 senzorju? Ali pa ABS?

Ko ti paše se hvališ kako nisi strokovnjak in nisi mogel opozoriti kupca na napake, sedaj bi rad pa kar učil kako deluje ECU. Mal mi smrdi tole.

Stari avti so praktično vsi pozabili napake, ko si jim snel akumolator.
Današnji avti pa pozabijo še kaj ekstra zraven, zato se jih tudi nikoli ne izklaplja s štroma (med menjavo akumolatorja mora biti obvezno zunanje napajan).

Zgodovina sprememb…

Nisem zasledil če si omenil, ampak za kateri BMW se gre in za koliko si ga prodal?

ja, napake je seveda možno brisat in ne dignostika ni nujno, da jih zazna ob zagonu motorja (sploh okvare senzorjev). Tako, da bolj kot se delaš nevednega več podlage daješ first_linu.

shadeX je izjavil:

Sem pa pri audiju imel napako nekega EGR ventila. Prikazala se je lučka ( v obliki motorja ). Peljem k mehaniku in mi izbriše lučko. Po 100km se je posvetila nazaj.

Sem 100%, da se mu na zaslonu ni (in se mu po moje v kratkem tudi ne bo) prikazala nobeno opozorilo o kakršnikoli napaki. Pa lahk nardi par 1000km. Zakaj to trdim? Ker sem pač mnenja, da je avto super! Sicer pa tudi on ni omenil, da se mu je na zaslonu pokazala kakršnakoli napaka. Izpisal jih je samo tester... pa ne samo eno ampak baje malo morje. Wtf?

lej, nakladata v tri dni. Za to temo je popolnoma irelavatno merjenje dolžine episenisa okrog tega ali napake so ali jih ni. Noben od nas avta ni videl niti ga ne bo.

Hotel je nasvet okrog garancije in ga je tudi dobil.

1. da garancija je zavezujoča.
2. obstoj napake ti mora kupec dokazat, oziroma ti omogočit, da sam preveriš njegove trditve.
3. pogoje garancije določa obligacijsi zakonik in smiselno zakon o varstvu potrošnikov.
4. vsa komunikacija med tabo in kupcem naj bo pisna.
5. pri garanciji je na prodajalcu, da določa kako bo napaka opravljena (popravilo, znižanje kupnine, prekinitev pgodbe)
6. takoj in brezpogojno ti mora prodajalec vrnit vozilo in nato imaš 45 dni da vidiš kaj je narobe. Dlje kot je avto pri kucu več časa ima da dejansko kaj zamenja. ČE prodajalec v razumenm roku ne bo pripeljal vozila je to vsekakor razlog za zavrnitev garancije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

še 100x: to nima popolnoma nobene veze s temo in tvojim osnovnim vprašanjem. Nihče od nas niti približno nima dovolj informacij, da bi vedel kdo od vaju poskuša koga nategnit.

šernk ::

@Lakotnik29: ali ni pogoj za garancijo tudi izdaja garancijskega lista?

še vedno dvomim da lahko določilo v pogodbi videno-kupljeno razveljavi naknadni dopis o garanciji, razen če ni točno tako napisano.

za skrito napako mora pa dokazat kupec, da je prodajalec za napake vedel. S tem pa veliko sreče, brisanje napak mislim da ne ostane nikjer zapisano in razen če ne dobiš mehanika, ki je napake brisal in njegovo priznanje bo težka.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Avto beleži priklope na računalnik. Sploh BMW. Zato da si proizvajalec krije hrbet, ne ker bi jih brigalo kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tomaz- ()

šernk je izjavil:

še vedno dvomim da lahko določilo v pogodbi videno-kupljeno razveljavi naknadni dopis o garanciji, razen če ni točno tako napisano.

za skrito napako mora pa dokazat kupec, da je prodajalec za napake vedel. S tem pa veliko sreče, brisanje napak mislim da ne ostane nikjer zapisano in razen če ne dobiš mehanika, ki je napake brisal in njegovo priznanje bo težka.

Tule got je en napisal (da ne bo spet first_line prišel na teorijo, da imam doktorat iz mehanike), da če napako pobrišeš, se bo ta (vsaj tako je baje na Audiu) pojavila po cca. 100km. Sem prepričan, da če bo z mojim avtom naredil vsaj 1000km, da se mu na računalniku ne bo izpisala niti ena napaka! Zakaj to trdim? Ker na avtu v zadnjem letu pač ni bilo nobenih napak in res dvomim, da se mu bo ravno zdaj, ko ga je kupil, kar neakrat kakšna "čudežno" prikazala. Pa ne samo ena, na testerju jih je baje malo morje...

Ne. Odsotnost garancijske lista je sicer kršitev s strani prodajalce, nikakor pa ne izniči dogovora o garanciji.

Določilo videno kpuljeno je brezvezena fraza. Garancija je jasno določen zakonsko priznan termin.

sandmat ::

first_line je izjavil:

Današnji avti pa pozabijo še kaj ekstra zraven, zato se jih tudi nikoli ne izklaplja s štroma (med menjavo akumolatorja mora biti obvezno zunanje napajan).

Prvič slišim to o današnjih avtomobilih. Po mojih izkušnjah avto ugotovi, da je bil izklopljen iz štroma in naredi daljši 30 sekundni test ABS senzorjev, ESP in še par malenkosti (vsaj tako izpiše na armaturki. Lahko navedeš recimo pri katerem avtomobilu je nujno zunanje napajanje pri menjavi akumulatorja? Na AMZSju tega ne počnejo.

webmojsterrr je izjavil:

šernk je izjavil:

Tule got je en napisal (da ne bo spet first_line prišel na teorijo, da imam doktorat iz mehanike), da če napako pobrišeš, se bo ta (vsaj tako je baje na Audiu) pojavila po cca. 100km. Sem prepričan, da če bo z mojim avtom naredil vsaj 1000km, da se mu na računalniku ne bo izpisala niti ena napaka! Zakaj to trdim? Ker na avtu v zadnjem letu pač ni bilo nobenih napak in res dvomim, da se mu bo ravno zdaj, ko ga je kupil, kar neakrat kakšna "čudežno" prikazala. Pa ne samo ena, na testerju jih je baje malo morje...

in? kako vezo ima tole nakladanje in pregovarjanje, ki se ga greš z first_line, s temo in tvojim vprašanjem o garanciji?

St235 je izjavil:

Ne. Odsotnost garancijske lista je sicer kršitev s strani prodajalce, nikakor pa ne izniči dogovora o garanciji.

Določilo videno kpuljeno je brezvezena fraza. Garancija je jasno določen zakonsko priznan termin.

Če me misli zajebavati, bom avto jasno vzel nazaj (kar dvomim, da si želi). Se mi pa zdi čudno, da bi zapisan termin "garancija" veljal na DZS kupoprodajni pogodbi in to zapisan kar pod alinejo "dodatna oprema".

sandmat je izjavil:

first_line je izjavil:

Prvič slišim to o današnjih avtomobilih. Po mojih izkušnjah avto ugotovi, da je bil izklopljen iz štroma in naredi daljši 30 sekundni test ABS senzorjev, ESP in še par malenkosti (vsaj tako izpiše na armaturki. Lahko navedeš recimo pri katerem avtomobilu je nujno zunanje napajanje pri menjavi akumulatorja? Na AMZSju tega ne počnejo.

Je napisano v service manualu pri avtih kjer ne smeš odklopit s štroma. Ima veliko veze z alarmi in raznimi avto radii...
Pri katerih avtih je to početje obvezno, pa bo Google povedal.

Kar naši servisi delajo, me niti ne zanima.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tomaz- ()

first_line je izjavil:

Je napisano v service manualu pri avtih kjer ne smeš odklopit s štroma. Ima veliko veze z alarmi in raznimi avto radii...
Pri katerih avtih je to početje obvezno, pa bo Google povedal.

Kar naši servisi delajo, me niti ne zanima.

Lahko prosim definiraš "današnji avti" in "kateri avti" in s čim ima to "veliko veze"? Pa ne preveč na plitvo opisovat delovanja elektronike in EEPROMa, ker si boš samo še večjo jamo skopal.

Takšno bluzenje je v določenih državah ob petkih prepovedano :)

St235 je izjavil:

webmojsterrr je izjavil:

šernk je izjavil:

in? kako vezo ima tole nakladanje in pregovarjanje, ki se ga greš z first_line, s temo in tvojim vprašanjem o garanciji?

Ne prav dosti samo, če me first_line zmerja z goljufom, prevarantom, da sm brisal napake pa ne vem kakšne laži vse še pač ne mislim to kar tako lepo požreti!

Zgodovina sprememb…

webmojsterrr je izjavil:

Ne prav dosti samo, če me first_line zmerja z goljufom, prevarantom, da sm brisal napake pa ne vem kaj še vse pač ne mislim to kar tako lepo požreti!

Ne sekiraj se glede njega in naredi, kar so ti ostali svetovali. Komunikacija na papir in pokliči svojega odvetnika, ker bo najbolje vedel v čem si (verjetno bo tudi želel videt vsebino pogodbe).

šernk ::

Tule got je en napisal (da ne bo spet first_line prišel na teorijo, da imam doktorat iz mehanike), da če napako pobrišeš, se bo ta (vsaj tako je baje na Audiu) pojavila po cca. 100km.

ima prav in nima prav. Če je napaka na kakšni elektroniki ali cevi je lahko napaka naključna in ko se jo zbriše se jo en čas lahko čaka, da se ponovno pojavi. Po drugi strani pa napaka, ki je prisotna bo tam prisotna in tudi če jo izbrišeš se ne bo pojavila čez 100km ampak takoj ko bo napaka prisotna.

Avto beleži priklope na računalnik. Sploh BMW. Zato da si proizvajalec krije hrbet, ne ker bi jih brigalo kaj drugega.

priklop ni enako brisanju! Pa tudi brez vedet točnega modela avta je brezveze o tem debatirat kaj shranjuje in kaj ne.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Da ne bo pomote. Zgoraj sem napisal da se mi je lučka posvetila po cca 100km. No ker je bil mehanik nesposoben, je resetiral računalnik in izbrisal lučko vsaj ene 4x, v upanju da se naslednjič ne bo pokazala. Enkrat mi je zasvetila po 10km, drugič po 100km, tretjič 50km. Čist random. Na koncu je menjal nek krmilnik nimam pojma kakšen ampak dost veze na delovanje avta ni imel. Sam da je kazalo tisto prekleto lučko zaradi katere sem izgubil dost živcev.

fujtajksel ::

first_line je izjavil:

No name kitajski tester imam jaz sam. Ni mogoče da bi katrikoli tester izpisal napako ki ne obstaja. Napake beleži avto sam, tester je v bistvu samo kabel (oziroma wifi v mojem primeru). Vsaj o osnovnih zadevah se pozanimaj preden pišeš takšne traparije :/

Ta poceni 10€ kitajski testerji lahko dostopajo samo do osnovnega računalnika in ne izpišejo vseh napak, opisi napak pa so precej generični in včasih v nasprotju s tipom vozila.

Potem imaš "univerzalce", ki pridejo do nekaj več sistemov pri večini znamk, še vedno ne čisto do vsega.

Na koncu pa še fabriške zadeve za specifično znamko (lahko tudi klonirane na kitajskem), ki res dostopajo do vseh sistemov.

Fabriška zadeva ti res lahko izpiše morje napak, npr ko sem kupoval je bilo izpisa pri mojem po treh letih za 10 strani, ker se hrani celotna zgodovina oz vsaj od zadnjega reseta. Večina tega je mogoče čist brez veze, npr 50x motorček od enega vzvratnega ogledala ki ima slab stik, pregorele žarnice. Kakšne napake pa naznanjajo okvare, ampak še niso tako resne, da bi te z opozorilom na displeju poslali na servis. To zgodovino je smiselno študirat samo v povezavi z debugiranjem nekih simptomov, ki se pojavljajo le občasno, na servisu pa se jih ne da demonstrirat. Sicer serviserji stare napake pobrišejo in pogledajo katere se potem na novo pojavijo.
Normalno da kupca ta zgodovina napak zanima, ampak preveč resno se je tudi ne sme jemat. Je neumno, da kupec ni zahteval pregleda z izpisom napak na uradnem servisu pred nakupom.
V glavnem, zahtevaj izpis napak od uradnega servisa (ne z "univerzalcem") in mnenje servisa o morebitnih okvarah. Kupec te gotovo lahko zahaklja, če zna dokazat, da si mu kakšne napake namenoma zamolčal ali prikril. Ne vem, kako je z morebitnimi skritimi napakami, za katere nisi vedel (za površnost pregleda si je kriv sam).

sensei ::

Od kdaj pa kupec prinese pogodbo v podpis? S takšnjo gamatjo se ne posluje. Pa zakaj bi dajal garancijo na rabljeno stvar, sploh če že tako ali tako prodajaš pod ceno? Lepo bi opico steral domov s tako pogodbo.

webmojsterrr je izjavil:

St235 je izjavil:

Če me misli zajebavati, bom avto jasno vzel nazaj (kar dvomim, da si želi). Se mi pa zdi čudno, da bi zapisan termin "garancija" veljal na DZS kupoprodajni pogodbi in to zapisan kar pod alinejo "dodatna oprema".

Zakaj točno ne bi smelo bit v kupoprodajni pogodbi določeno, da obstaja garancija?

Furbo ::

Počakaš še par dni, malce bluziš po telefonu, dokler se ta 'garancija' ne izteče, če ti ni poslal po pošti priporočeno, mu rečeš naj odjebe.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13420349 (9815) BadgerSkin
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

20637302 (25586) zobnik
»

Kako se proda avtomobil?

202604 (1626) zobnik
»

Garancija ob nakupu rabljenega avtomobila

175272 (4367) smacker
»

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )

5921091 (11528) bambam20

Več podobnih tem