Forum » Šola » Prenost toplote (tema za inzinerja)
Prenost toplote (tema za inzinerja)
marljiv ::
Pozdravljeni!
Tole sicer ni povezano z racunalnikom pa me vseeno zanima ce zna kdo izracunati slednji primer.
Imamo 2 steni z razlicnimi temperaturami. Na eni steni na hitro zelo povecamo temperaturo (npr. 300 C), druga stena je npr 40 C. Med tema stenama je plastika (prevodnost in lastnosti si lahko izmislite). Zanima me kako bi izracunali profil temperature skozi plastiko, obe steni po segretju se ohlajata (recimo na 40 c).
Zanima me temperaturni profil filma v odvisnosti od casa. Ce se kaksen podatek manjka prosim povejte, vendar pa si jih lahko izmislite, saj me zanima le formula.
Lp, M.
Tole sicer ni povezano z racunalnikom pa me vseeno zanima ce zna kdo izracunati slednji primer.
Imamo 2 steni z razlicnimi temperaturami. Na eni steni na hitro zelo povecamo temperaturo (npr. 300 C), druga stena je npr 40 C. Med tema stenama je plastika (prevodnost in lastnosti si lahko izmislite). Zanima me kako bi izracunali profil temperature skozi plastiko, obe steni po segretju se ohlajata (recimo na 40 c).
Zanima me temperaturni profil filma v odvisnosti od casa. Ce se kaksen podatek manjka prosim povejte, vendar pa si jih lahko izmislite, saj me zanima le formula.
Lp, M.
- premaknil iz Pomoč in nasveti: bluefish ()
first_line ::
V odvisnosti od časa? Ponavadi računamo T na neki 'globini' ko se že vzpostavi ravnovesje. Brez upoštevanja izgub (sevanje).
Če prav razumem, pa tebe zanima kolikšna bi bila temperatura 10cm globoko v steni, če jo na 0cm 10s greješ z brenarjem?
Ta T je odvisna od materiala stene (konvekcijski koeficient) in se v betonu ne bi spremenila, v bakru pa.
Če prav razumem, pa tebe zanima kolikšna bi bila temperatura 10cm globoko v steni, če jo na 0cm 10s greješ z brenarjem?
Ta T je odvisna od materiala stene (konvekcijski koeficient) in se v betonu ne bi spremenila, v bakru pa.
to ni tema za inžinirje, ampak je to čista srednješolska fizika.
kaksna je pa potem enacba?
first line - Ne, mene zanima da imas npr. 2 steni iz recimo jekla, vmes pa imas plast plastike. Ena stena je segreta na recimo 30 C, druga pa se v nekem trenutku segreje na recimo 300 C (to se zgodi takoj, in kasneje izvora toplote ni vec, torej se temperatura niza), seveda se bo toplota prenasala od toplejse stene k hladnejsi (toplota pa se bo prenasala skozi plastiko ki je med stenama). Zanima pa me temperaturni profil plastike skozi cas, torej pri 0 s, do recimo 10 s. Zanima pa me na celotni debelini plastike, ne samo na doloceni razdalji.
glede koeficientov in vseh ostalih podatkov, pa kot pravim enacba je za vse materiale enaka, spreminjajo se le koeficienti ki jih vstavljas. Torej si lahko koeficiente in podatke izmislite.
Lp, M.
Pro_moted ::
To bi rad videl rešeno s srednješolko fiziko, me res zanima.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
Ok, hvala za odgovore :) se bom zdej cez vikend mal poglobil v knjige z prenosom toplote ipd.
alexa-lol ::
Fora je da si tako prepričan v svoje znanje in enačbe da se sploh ne zavedaš globine problema.
Parcialne enačbe so tukaj mus...
Tisto kar imaš ti za znanje je samo primer rešitve te parcialne enačbe v stacionarnih pogojih menda... če imam prav v glavi je ideja da če preko obeh površin teče enak toplotni tok se enkrat v neskončnosti v mediju vzpostavi neko ravnovesno temperaturno stanje, ki je sorazmerno (linearno) po globini in je odvisno od koeficienta toplotne prehodnosti lambda.
Naj me kdo popravi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izdelava ledu (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8268 (7064) | Magic1 |
» | Izolacija stene z notranje straniOddelek: Loža | 13742 (12276) | kljuc |
» | Fizika 9. razredOddelek: Loža | 3982 (3502) | Smurf |
» | Vprasanje - fizikaOddelek: Loža | 1235 (1062) | gzibret |
» | O pnevmatikah, zavorni razdalji in oprijemu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31545 (29651) | energetik |