» »

Brezpilotna letala v Sloveniji

Brezpilotna letala v Sloveniji

Ribič ::

Živjo,

Ne vem točno kam bi tole temo uvrstil, zato bom vprašal kar pod rubriko znanost in tehnologija. Skratka resno sem se začel zanimati za izdelavo, ukvarjanje in razvoj strojne ter programske opreme oz. aplikaciji za brezpilotna leteča vozila. Pa da ne bo pomote, ker s tem ne mislim tistih vojaških letal, ki jih uporabljajo v ZDA, da bombandirajo talibane. V mislih imam manjša brezpilotna letala na propelerje, kot so "quadcopter-ji" in podobno. Interesira me sama izdelava zadev, programiranje, krmiljenje, vodenje in še posebej avtonomnost (algoritmi za detekcijo in izogibanje ovir). Videl sem nekaj posnetkov na TV in na youtube, kjer ima quadcopter montirano video kamero, ki snema okolico in s pomočjo analize videa sproti generira 3D sliko okolice oz. oblak točk, ki predstavljajo ovire.


Za enkrat v svoji bližnji okolici ne poznam nikogar, ki bi ga te stvari interesirale, zato sem na področju sam. Zanima me pa ali imamo v Sloveniji kakšno skupino oz. kljub ali kaj podobnega, ki se ukvarja z razvojem omenjenih brezpilotnih letal in kamor bi se dalo včlaniti ali pridružiti. Ponavadi imajo kakšne univerze te projekte čez. Spomnim se, ko sem nekaj let nazaj v Ljubljani na avtobusni postaji čakal na trolo. Pa vidim na drugi strani zaloške ceste nekega malo starejšega fanta, ki je krmilil svoj copter dron na prostem. Zadeva je počasi lebdela sem ter tja in se npr. ustavila, ko je pred seboj detektirala hišo.

Žal mi je, da se nisem takrat pozanimal.


Primeri, ki mi dajejo navdih:
  • spremenil: Ribič ()

bluefish ::

Dokaj živahen slovenski forum: http://forum.modelarji.com/viewforum.ph...

pegasus ::

Da, poleg modelarskega foruma imamo tudi c-astral.com, ki zadeve izdeluje profesionalno. Imamo tudi nekaj specializiranih trgovin, ki dobavljajo te zadeve predvsem za foto&video namene. Imamo tudi že kar nekaj podjetij, ki ponujajo foto/video storitve na ta način. Upam, da se na kaki fakulteti kak laboratorij ukvarja z algoritmi, primernimi za te zadeve ... so akademsko kar zanimive, a dostopne nadarjenemu posamezniku, saj je kolega za svojega quada softver spisal iz nule sam.
Če te zanima športno udejstvovanje s tovrstnimi letalniki, imam namen sodelovati v FAI delovni skupini, ki si bo izmislila, kako naj bi šport z njimi sploh izgledal :)

snow ::

Definitivno zelo zanimivo in aktivno področje.
Sam si lastim dva quadcopterja, za katera želim, da sta neumna :) Vozim ju popolnoma sam v takoimenovanem "arco" načinu, kjer se uporablja samo žiroskop (angl. "gyroscope"), ki daje informacijo o hitrosti vrtenja.

Kot glavno krmilno elektroniko uporabljam Naze32, ki jo izdeluje en ljubitelj iz Japonske in jo prodaja zelo poceni - http://abusemark.com/store/index.php?ma...

Osnovna verzija Naze32 Acro ima poleg 32bit mikrokrmilnika (stm32f) le en senzor (mpu6050), ki pa vsebuje tako žiroskop kot tudi pospeškomer. Zadeva je tako poceni, da niti za pomisliti ni, da bi zadevo izdeloval sam, saj pride s poštnino ~ 20 eur. Sem omenil, da je made in Japan?

Opensource firmware: https://code.google.com/p/afrodevices/w...
Dobra koda za učit oziroma modificirat.
Če imaš kakšno boljšo varianto pa jo kar povej.

Prva dva videa, ki si jih dal, mislim da prihajta iz skupine iz Švice (ETH Zurich). Mislim, da tam uporabljajo zunanje kamere za zaznavno pozicije quadcopterja.

Real time obdelava videa pa dvomim, da že kje poteka na samem quadcopterju, saj za to rabiš dosti procesorske moči.

Mogoče še kot zanimivost. Letos sem šel pogledat robotska tekmovanja na Dunaju - robotchallenge. Tam je bil tudi tekmovanje v takšnih robotih, ki jih opisuješ. Se pravi avtonomni leteči stvori. Naloga za ta "Air Race" je bila vožnja osmice okoli dveh stebrov. Poleg tega je moral robot ves čas držati določeno višino. Nekaj rešitev je bilo narejenih z zunanjimi Kinect kamerami... in seveda zunanjim PC za analizo.

Toliko zaenkrat, z veseljem še rečemo kakšno o senzorjih merjenja razdalje.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

jype ::

Jaz imam namen (ne pa tudi časa, haha) eventuelno dokončati model brezpilotnega jadralnega letala (ASW 28, 2.6kg, 3m) z avtonomijo okoli 6 ur. "Projektni cilj" je bil spodoben ortofoto z višine okoli 500m, ampak je tako majhna oprema za dovolj kvalitetno fotografiranje veliko predraga, tako da je zdaj namen samo še slediti v google maps naklikanim točkam (in se varno vrniti na domač travnik in samodejno pristati).

Iz tegale sem pobral znanje za radarske oči, ki bi jih morala krmiliti dva Raspberry Pija. Če mi uspe, se bo reč znala izogibati oviram.

Drugi zanimiv predlagan projekt je bilo sledenje kolesarja z radijskim oddajnikom v hrbtnem žepu majice na dolgi turi (npr. Maraton Franja) s spodobne (200-300m) višine in (npr gopro hero) kamero s 5 stopinjskim telefoto objektivom na gimbalu.

mzakelj ::

jype pazi, ker z modeli se lahko leti do 300m visoko. Potem si že ne v prekršku ampak v kaznivem dejanju motenju zračnega prostora.


Drugače pa na modelarje.com seveda. Se razvija iz dneva v dan v boljše zadeve.

jype ::

mzakelj> jype pazi, ker z modeli se lahko leti do 300m visoko.

V resnici se severno od Ljubljane sploh ne sme:

http://www.sffa.org/index.php/zracnipro...

TESKAn ::

Oho, nisem edini, ki se s tem ukvarja :). Par let nazaj sem si naredil elektroniko za krmiljenje (STM32F407, 8 vhodov, 12 izhodov, 5V/5A DC/DC konverter, vsi možni senzorji), trenutno pa kronično primanjkuje časa, da bi zraven določanja orientacije dal zraven še kak kos kode, ki bi dejansko krmilil servo motorje. Zraven pa čaka še X8 z ~1500W BLDCjem, rPIjem za kamero in video oddajnikom...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

pegasus ::

jype je izjavil:

Drugi zanimiv predlagan projekt je bilo sledenje kolesarja z radijskim oddajnikom v hrbtnem žepu majice na dolgi turi
Če te zanima, to ima en kolega iz izraela že narejeno, sledi vizualno (razpoznavanje slike), sledi vozilu na cesti.

SeMiNeSanja ::

Same igračkarije... da bi pa en opremil takle quadkopter z lavinsko žolno in ga s pritiskom na gumb poslal na avtonomno pregledovanje območja snežnega plazu, kjer bi poiskal zasute in označil njihovo pozicijo, se pa nobeden še ni lotil?

Quadkopter bi območje plazu lahko preiskal mnogo hitreje kot to zmorejo danes reševalci z lavinskimi psi - pa še bistveno bolj varno bi bilo tako iskanje. Tam kjer šteje vsaka minuta, bi bil tak pripomoček lahko zlata vreden.

pegasus ::

Mhm, takih aplikacij je še kar nekaj ... a do splošno razširjene uporabe (da bo gorski reševalec imel tako reč s seboj "v žepu") bo preteklo še nekaj vode.

SeMiNeSanja ::

pegasus je izjavil:

Mhm, takih aplikacij je še kar nekaj ... a do splošno razširjene uporabe (da bo gorski reševalec imel tako reč s seboj "v žepu") bo preteklo še nekaj vode.

Če bi imel ORTOVOX ali podoben znan proizvajalec kaj takega v prodaji za kakšnih 100.000€+, bi to že zdavnaj imeli lično spakirano v kovčku, pripravljeno, da se s helikoptrom odpelje na mesto reševalne akcije. Pa še usposobljenih reševalcev se nebi manjkalo.

Če pa kaj takega 'spaca' en entuziast v domači garaži za prgišče fičnkov, pa zadeva ne bo zanimiva.....

jype ::

pegasus> Če te zanima, to ima en kolega iz izraela že narejeno, sledi vizualno (razpoznavanje slike), sledi vozilu na cesti.

Kolk pa štroma vleče? :)

Ker computer vision je kar potraten špas.

SeMiNeSanja> Same igračkarije...

Sine, ko se boš ti znal igrat s takimi rečmi, bomo mi že na Marsu.

Mipe ::

In kaj je narobe z baloni? Lahka folija, vžigalnik in ribiška vrvica.

pegasus ::

Tudi CIAM koordinatorja za balone sem spoznal. Zabaven dečko.
Vsekakor moraš bit za balone posebej zainteresiran ... less is more pa to.

Ribič ::

Zanimajo me pametni quadcopterji t.j. algoritmi za nadzor, krmiljenje, prepoznavo okolice, itd. Skratka avtonomnost teh letečih zadev. Torej, da quadcopterju daš neko navodilo in se ta potem po najboljši moči znajde sam. Na primer, daš mu lokacijo kamor naj poleti in on potem sam najde pot do cilja, pri čemer se izogiba oviram.

Zanimiv mi je tudi del, kjer ima zadeva montirano kamero in nato med letom s pomočjo analize videa sproti v spominu zgenerira 3D okolico prostora. Tako točno ve npr. koliko metrov lahko maksimalno poleti naprej, da se ne zadene v steno. Nato se obrne, poleti naprej in zgodbo ponovi dokler ne razišče celotnega prostora oz. najde pot skozi zgradbo. Vse to poteka avtonomno - torej brez vmešavanja pilota.

Takšne stvari me najbol zanimajo, ne pa tiste igračke na dalinca. Torej da, želim iti zraven na Mars :)

LuiIII ::

Trenutno mislim, da ima 5 posameznikov oz. podetij dovoljenje s strani slovenskega CAA za opravljanje dejavnosti s pomočjo UAV. Limiti, ki jih morajo upoštevati so predvsem: stalni vidni kontakt, višina mislim da pod 150m (ne me držat za besedo) in letenje nad nenaseljenimi predeli. Se pravi, da je velika večina dejanskih del ilegalna.

pegasus ::

Ribič je izjavil:

Zanimajo me pametni quadcopterji t.j. algoritmi za nadzor, krmiljenje, prepoznavo okolice, itd.
To ti predlagam, da začneš v dveh dimenzijah. Recimo oni robotski "nogomet" izgleda čisto simpatičen problem na to temo.
Tretja dimenzija in realna okolica povečajo problemski prostor v neslutene razsežnosti ... edin smiseln pristop je korak po koraku. Vsekakor pa je to perspektivno področje, poglej samo razvoj na avtomobilskem področju.

LJ4L ::

Evo vam enga tujega proizvajalca. http://ardrone2.parrot.com/ Tole sem v BTCju videl za tri stotake. To je mišljeno sicer bolj za tiste, ki se z DIY varjanto nočejo ukvarjati.
LP from LJ

BlackMaX ::

Kakšen mesec nazaj sem na YT zaseldil video o quadcopterjih in pisal uporabniku videa, na temo koliko stanejo deli za sestavo tega strojčka. Odgovoril mi je cca. 500 funtov.

mzakelj ::

Forum modelarji pika com pa imate gor multirotorji razdelek. Predlagam da tam začnete in ko boste prebrali vse skupaj vam bo mogoče malo bolj jasno kako kompleksne so te zadeve. Sam sem v tem že par let pa nekako nimam financ za kake resne projekte. Kar se pa fantje tam gor res lotevajo pa je za nekatere "igračkanje" za vse druge pa učenje. Ko bo nekdo fpv letel tako kot letijo fantje tam gor se lahko pridruži kakšnemu šinfanju zadev. Enostavno je ogromno časa in predvsem probavanja, da ne govorim denarja potrebno vložiti da take zadeve letijo brez problema. Samo da ti multirotor leti in brez gps-a drži nekako ravno v zraku "na miru" je potrebno ogromno znanja in dela. Meni je uspelo z enim modelom. Potem sem odnehal.

blackbfm ::

Torej, da quadcopterju daš neko navodilo in se ta potem po najboljši moči znajde sam. Na primer, daš mu lokacijo kamor naj poleti in on potem sam najde pot do cilja, pri čemer se izogiba oviram. Zanimiv mi je tudi del, kjer ima zadeva montirano kamero in nato med letom s pomočjo analize videa sproti v spominu zgenerira 3D okolico prostora.


Nočem ubijat veselja, ampak mislim da na neke realtime 3d analize lahko kar pozabiš. Za začetek se loh spraviš naredit nek enostaven kontroler za vzlet, lebdenje in pristajanje.

SeMiNeSanja ::

Zakaj mora pravzaprav vse biti 'onboard'?

Če se zadeva itak poveže preko WiFi, bi lahko imel na tleh zmogljiv prenosnik, ki bi prevzel vse tiste zahtevne kalkulacije in modeliranje prostora, droni vrnil podatke, ki jih potrebuje (3d zemljevid, ali 'načrt poleta'), pa naj leti....

Takointako si omejen na vidno polje, to pa tudi WiFi lepo pokriva...

Ribič ::

http://liliputing.com/2013/12/allwinner...

Torej osem jeredni ARM procesor, 2GB RAM-a (max 8 GB), 8GB NAND Flash, WiFi, Bluetooth, itd. Če tole namestim na quadcopter, ne vidim nobenega razloga zakaj nebi bilo sposobno procesirati tudi video v realtime...

blindb ::

Ce bo koga zanimalo: https://www.edx.org/course/tumx/tumx-au...
Zacne se 6.5.2014.

Ribič je izjavil:

http://liliputing.com/2013/12/allwinner...

Torej osem jeredni ARM procesor, 2GB RAM-a (max 8 GB), 8GB NAND Flash, WiFi, Bluetooth, itd. Če tole namestim na quadcopter, ne vidim nobenega razloga zakaj nebi bilo sposobno procesirati tudi video v realtime...


Najbrz je pomemben podatek tudi poraba te zadeve in kaksna je poraba real time video procesiranja. Ne pozabi, da si omejen s kapaciteto baterij in njihovim stevilom (predvsem zaradi teze).
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blindb ()

Ribič ::

Zavedam se, da sem omejen s težo oz. kapaciteto, vendar kaj pa, če uporabim večje oz. močnejše motorje in hkrati tudi večje baterije oz. večji model quadcopterja?
Tole si bom očitno moral še pošteno prebrati na modelarji forumu...

Mavrik ::

LJ4L je izjavil:

Evo vam enga tujega proizvajalca. http://ardrone2.parrot.com/ Tole sem v BTCju videl za tri stotake. To je mišljeno sicer bolj za tiste, ki se z DIY varjanto nočejo ukvarjati.


Tale zadevica je v resnici ful fajn za učenje, ker komunicira s kontrolerjem (smartphone / tablica) preko Wifi protokola, ki je javno specificiran. Obenem pa streama direkten video (s sicer precej povprečne kamere), tako da se da kul CV stvari delat.

Je pa baterija dost omejena.
The truth is rarely pure and never simple.

DarkSite ::

bluefish ::

Mali muzičarji:

trenerkar ::

jype je izjavil:


Iz tegale sem pobral znanje za radarske oči, ki bi jih morala krmiliti dva Raspberry Pija. Če mi uspe, se bo reč znala izogibati oviram.

Ne bo ti uspelo: V nasprotju s SW tukaj ne gre zgolj s poznavanjem kombinacije tipk ctrl*(c+v). Sploh pa ne, če misliš, da imaš znanje zato ker si prebral spletno stran.
OK, saj osnovni princip je enostaven, samo pri detejlih se zaplete...

Zgodovina sprememb…

jype ::

trenerkar> Ne bo ti uspelo

Mi je že. Bom enkrat v kiberpipi predstavil. Pri tem celo precej uspešno filtrira odmeve med vzporednimi reflektivnimi površinami. RPi je kar močna reč.

trenerkar ::

Boš podkrepil s kakšno sliko RF dela?

jype ::

Ko pridem nazaj v Slovenijo, komot.

vostok_1 ::

Same here. Postaj kej infromacij.

trenerkar ::

Se mi je zdelo...

iggy ::

Fantje imate tukaj samo x-kopterje ali ima kdo tudi letalo. Sem lastnik letala se mi zdi bolj zanimivo zaradi premagovanja razdalj.
Zanima me, kašne imate kaj izkušnje in dogodivščine z brezpilotnimi letali?
Hey, you're fat!

TESKAn ::

Uh, je še v delu. X8 VTOL :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

mlavta1 ::

V Idriji se jih precej ukvarja z modelarstvom in tudi naš hexacopter je bil tam sestavljen. Evo, se pa da narediti takšne posnetke:



Uživajte. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mlavta1 ()

String ::

Zanimiva tematika, neomejene možnosti uporabe. Novo prevozno sredstvo? Ride like a Boss 8-).

link_up ::

kul...Vidmarjevo idejo sem tudi sam implementiral. Ideja je genialna! :)
In and Out

String ::

The third eye. Ne se čudit ko boste z ženami ali ljubicami posneti sredi akcije in dan na splet :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dron in zakonodaja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10821984 (3290) MacGyver141
»

Quadcopter (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
523113369 (23937) helonational
»

CES: prvi letalnik za potnike

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4812641 (10233) TESKAn
»

Kaj nam delate, slavisti(?)... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12433094 (29753) nejcek74
»

Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

Oddelek: Novice / Varnost
4212772 (9102) donthackme

Več podobnih tem