» »

Smo dolzni skrbeti za svoje (ostarele) starse?

Smo dolzni skrbeti za svoje (ostarele) starse?

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4

imagodei ::

francek1 je izjavil:

imagodei je izjavil:

francek1> "Pa zelo hitro pozabijo, kdo jim je omogočil brezskrbno mladost in šolanje"

Beh, jaz bom plačeval svojim otrokom, oni svojim - what's your point?

...pa nate bodo tudi pozabili, ko boš star in potreben pomoči, a ne?

Nekako me ne mika, da bi me moji otroci morali kopati in previjati, ter pri tem preštevati, koliko sramnih dlak mi je pri 80. letih še ostalo, do kam mi visijo jajca in koliko vnetih hemoroidov imam. Se raje dam oskrbovat poklicni negovalki, sam pa ohranim vsaj zadnjo trohico dostojanstva - če pak že ne bom mogel kontrolirat sline, ki mi bo tekla iz ust in smradu, ki se bo širil iz moje plenice, ko se bom posral.

Če ti želiš s tem obremenjevat svoje otroke - ubogi reveži.
- Hoc est qui sumus -

Vajenc ::

imagodei je izjavil:

Nekako me ne mika, da bi me moji otroci morali kopati in previjati, ter pri tem preštevati, koliko sramnih dlak mi je pri 80. letih še ostalo, do kam mi visijo jajca in koliko vnetih hemoroidov imam. Se raje dam oskrbovat poklicni negovalki, sam pa ohranim vsaj zadnjo trohico dostojanstva - če pak že ne bom mogel kontrolirat sline, ki mi bo tekla iz ust in smradu, ki se bo širil iz moje plenice, ko se bom posral.

A misliš, da je dojenčkom fajn, ki jim starš svečko v rit tlač? Po moje ne, je pa odgovorno od starša, da jo.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

mn ::

Ampak obstaja visoka verjetnost, da si tega ne boš mogel privoščiti. Sploh veš koliko stane takšna oskrba?

Mufasa ::

Se prav otroci naložba v brezskrben penzion. Zgradit velko bajto in jih par prepričat da jo dozidajo/poselijo in šele potem ko jim bom dovolj zamoril življenje, mi bojo pa doplačeval dom. Več ko jih je, manj bojo plačval per capita.

Seems legit
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Tilen ::

Dokler se ne spremeni zakon.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

francek1 ::

imagodei je izjavil:

francek1 je izjavil:

imagodei je izjavil:

francek1> "Pa zelo hitro pozabijo, kdo jim je omogočil brezskrbno mladost in šolanje"

Beh, jaz bom plačeval svojim otrokom, oni svojim - what's your point?

...pa nate bodo tudi pozabili, ko boš star in potreben pomoči, a ne?

Aha, torej se izogibaš realnosti...tipičen produkt današnjega časa. Bi dal svoje najbližje v roke popolnim tujcem, ker tebi to pač smrdi. Lepo si se opisal....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

shmandi ::

Odgovorni ljudje bi si morali za časa aktivnega življenja sami zagotoviti sredstva za starost. Saj to je bilo sicer mišljeno s pokojninskim sistemom, pa ne bi o tem...
Primerjava, da so starši skrbeli za svoje otroke, zdaj so jim pa otroci dolžni vračat, nikakor ni na mestu. Starši imajo svoje otroke zaradi svojega zadovoljstva, sreče... nikakor jih noben v to ne sili. Otrok si pa noben ni sam izbral, da bo imel starše in bo nekoč za njih skrbel.
Verjetno pa koga tudi to veseli ali pa jim celo starši vsiljujejo to odgovornost, če ne celo krivdo, da so oni zdaj takšni, ker so vse zapravili (zdravje, energijo in denar) za skrb za otroke.
Drugače pa seveda, omogočit jim čimbolj dostojno starost, pa tudi če jim morajo otroci kaj doplačevati ali kdaj kaj pomagati. Problemi pa res nastanejo pri hudo bolnih, dementnih...

mn je izjavil:

Ampak obstaja visoka verjetnost, da si tega ne boš mogel privoščiti. Sploh veš koliko stane takšna oskrba?

Za Avstrijo (in čez toliko in toliko let, ko pridemo mi na vrsto, bo to realnost tu) ti lahko iz prve roke povem da od 2000 do 5000 €; in zdaj bo nekdo pametoval, da ima ta denar, he, he, he...

> "A misliš, da je dojenčkom fajn, ki jim starš svečko v rit tlač? Po moje ne, je pa odgovorno od starša, da jo. "

Eh, nadaljevanje rase in skrb za potomstvo je hardcoded v genih. Strganje dreka iz riti otroka je nekaj naravnega. Otrok ne čuti niti sramu niti se za to ne sekira. Primerjat to s previjanjem odrasle osebe, ki je bila še pred nekaj meseci/leti v dobri formi in sposobna skrbeti zase, je bizarno, no. Sploh, če je ta oseba sicer pri zavesti in ni dementna.

Meni bi bilo nerodno previjat mojega fotra, njemu pa nerodno, da ga previjam jaz.

>"Ampak obstaja visoka verjetnost, da si tega ne boš mogel privoščiti. Sploh veš koliko stane takšna oskrba? "

Res je, smo zjebane generacije - tranzicija marsikoga ni pravočasno naučila, da mora že v mladosti šparat za starost. Ljudje, ki so se upokojili tja nekje do leta 1995, 2000, imajo po večini solidne penzije, njim je fino. Upamo, da bo našim otrokom v starosti tudi lažje, ker se bodo učili iz naših napak. Samo tranzicijske generacije smo v zosu, ko ne moreš kaj dosti privarčevat (ja vem, par vas je über iznajdljivih in super sposobnih, nismo pa vsi taki), ko je treba pomagat staršem, ki so se upokojili z nizko penzijo, ker jim je delodajalec plačeval najnižje prispevke, ipd...

Anyway, vse kar nam preostane v tem Brave New World, ki se nam nakazuje v prihodnosti je, da varčujemo za svojo starost.
- Hoc est qui sumus -

SuperVeloce ::

Se strinjam. Starši morajo premisliti, če so finančno in psihično sposobni poskrbeti za otrokovo mladost, prav tako pa ga ne obremenjevati finančno kasneje. Ti otroci bodo imeli namreč svoje otroke (predvidoma).

Seveda se mi zdi normalno, da nekdo poskrbi za svoje starše, če si to lahko privošči. Tudi jaz bi/bom po mojih zmožnostih. Seveda pa te to da so starši, še nič ne veže, zato se zgodi, da nekdo namesto za starše raje poskrbi za koga drugega, kateri mu je zares pozitivno vplival na življenje (stare starše, brate, prijatelje, ...). Nekaterim se to zdi čudno, meni povsem normalno. Poskrbeti za nekoga, ki je skrbel zate v življenju ja, vendar ne samo zato, ker je tvoj krvni sorodnik ali karkoli.

Utk ::

Ne, otroci ne rabijo nič doplačevat. Samo bajturini staršev se morajo odpovedat, ali pa kešu na računu. Ampak tega nočejo ponavadi.
Če pa starši niso nič ustvarili v življenju, jim nisi dolžan niti kaj dost plačevat. Ampak to bo večji problem naslednje generacije, tistih, ki ne bojo nič naredili.

Tilen ::

Če pa starši niso nič ustvarili v življenju, jim nisi dolžan niti kaj dost plačevat.

Ne drži. Starš je kralj. Kot kupec v trgovini!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

imagodei je izjavil:

>Meni bi bilo nerodno previjat mojega fotra, njemu pa nerodno, da ga previjam jaz.

Zastopim. Plačaš negovalko ali pa kar dom, pa je. Če nimaš denarja pa je v vsakem primeru bolje, da očeta umiješ. Rdečica v licih je v takem primeru postranskega pomena.
Woody Allen

BigWhale ::

imagodei je izjavil:

Primerjat to s previjanjem odrasle osebe, ki je bila še pred nekaj meseci/leti v dobri formi in sposobna skrbeti zase, je bizarno, no. Sploh, če je ta oseba sicer pri zavesti in ni dementna.

Ne pred nekaj meseci ali leti. Vceraj. Taksna stvar se ti lahko zgodi cez noc. Vceraj ti je ritni sfinkter delal, danes ti ne dela vec, ker te je kap, ki ti je ohromila del telesa. Razumsko si pa se vedno tak kot si bil.

Vajenc je izjavil:

imagodei je izjavil:

>Meni bi bilo nerodno previjat mojega fotra, njemu pa nerodno, da ga previjam jaz.

Zastopim. Plačaš negovalko ali pa kar dom, pa je. Če nimaš denarja pa je v vsakem primeru bolje, da očeta umiješ. Rdečica v licih je v takem primeru postranskega pomena.

True. Problem je v tem, da se nam je sesul pokojninski sistem oz. sistem medgeneracijske solidarnosti. Če bi naši starši pred 30-40 leti vedeli, da morajo varčevat za starost, bi to počeli in marsikaj postorili drugače. Mi smo sedaj pahnjeni v situacijo, kjer - če nimaš za negovalko, peri rit svojim staršem sam.

Normalno, če v življenju sprejemaš napačne odločitve, če nimaš denarja dovolj denarja, če starši nimajo (prevelikih) nepremičnin, potem jih prodaj ali pa se odpovej dedovanju. Ampak - problem je, da mnogi danes te izbire niti nimajo, ker s(m)o bili pahnjeni v situacijo, kjer se je pokojninski sistem sesul, pokojnine nikdar ne bodo več tako visoke, kot so bile in bo za vsakršno oskrbo staršev treba plačevat iz svojega žepa (namesto da bi varčeval za svojo starost).

Krog je tako zaključen in iz njega se bodo izkopali morda šele naši vnuki.
- Hoc est qui sumus -

mzakelj ::

Noben starš ni popolen. Ampak vsi si zaslužijo da otroci poskrbijo za njih v starosti. To je nekako meni samouvmevno, ne vem zakaj ne bi. Če pa bi v mladosti slabo ravnali z mano ( bili pijanci, me pretepali nonstop, bil večkrat lačen kot sit ) potem pa bi se itak preselil in prekinil stike z njimi, ali po domače : ko jih jebe, vi meni jebal lajf, zdej pa jest vam.
V kolikor pa so te imeli le malo radi in ti dali kolikor toliko normalno otroštvo, je tvoja moralna dolžnost da jim to v starosti vrneš kolikor se le da.

BigWhale> "Vceraj ti je ritni sfinkter delal,"

Čeprav tema ni niti približno smešna, me je pa tale izbira besed vsaj malo nasmejala... :)
- Hoc est qui sumus -

Meni bi bilo nerodno previjat mojega fotra, njemu pa nerodno, da ga previjam jaz.

Tudi nama je bilo. Ampak ko moraš, pač moraš. In ni problem v sramu, problem je v tem, da človek ne more poskrbeti niti sam zase. In lažje se star človek spopada s tem če je obkrožen z ljudmi ki jim zaupa kot pa nekimi neznanci. Če pa sam izrazi željo, da to dela nekdo drug bi pa seveda razumel.

tranzicija marsikoga ni pravočasno naučila, da mora že v mladosti šparat za starost. Ljudje, ki so se upokojili tja nekje do leta 1995, 2000, imajo po večini solidne penzije, njim je fino.

Te več ali manj solidne penzije niti pod razno niso dovolj visoke da bi zagotavljale polno oskrbo za bolnika.

Za Avstrijo (in čez toliko in toliko let, ko pridemo mi na vrsto, bo to realnost tu) ti lahko iz prve roke povem da od 2000 do 5000 €; in zdaj bo nekdo pametoval, da ima ta denar, he, he, he...

No pri nas še ni toliko. Ampak 1000€ je pa premalo. Mesečno da ne bo kdo narobe razumel.

francek1 je izjavil:

Ja, eni sploh nimajo več moralnih vrednot. Pa zelo hitro pozabijo, kdo jim je omogočil brezskrbno mladost in šolanje...obenem pa pozabljajo, da bodo tudi oni nekoč stari in potrebni pomoči.

Kruta, ampak pomembna razlika - nasih starsev ni prav nihce silil v to, da nas imajo.

To, da stars rece otroku: 'jaz sem zate tolk casa skrbel, zdaj bos pa ti zame' je eno navadno custveno izsiljevanje in veliko pove o sami sposobnosti starsev imeti otroke. Ce se kot stars nisi pripravljen 'raztrgat' za svojega otroka, da bi mu nudil vse kar mu lahko nudis (pod pogojem, da ga ne spremenis v razvajenga nesposobneza), potem ne imej otrok. Ce stars od otrok zahteva skrb na stara leta, je popolnoma zavozil zadevo. Stars mora otroku omogociti zivljenje, ne pa ga ovirati.

Ce imate radi svoje otroke, potem varcujte ze danes, da na stara leta ne boste na grbi svojih otrok. Resno.

> "V kolikor pa so te imeli le malo radi in ti dali kolikor toliko normalno otroštvo, je tvoja moralna dolžnost da jim to v starosti vrneš kolikor se le da."

Mislim, da sploh ni vprašanja, da staršem pomagaš. Vprašanje je samo, kje zarisati mejo med tem, ko gre še za znosno pomoč in tem, ko ti to že močno obremenjuje življenje ter vpliva tudi na kvaliteto odnosov s tvojim partnerjem in potomci.

Ter, ali je prepustit starše v oskrbi doma za starostnike ravno tako skrb, ali pa si moraš resno komplicirat življenje s preoblačenjem plenic, prenašanjem nepokretne matere iz točke A do točke B in spet nazaj...
- Hoc est qui sumus -

thramos ::

Ravno zato, ker so bile včeraj se čile, je tem osebam še težje. Ker so ti te osebe najbližje, narediš kar se le da, da bi jim bilo čim lažje. Če je očeta grozno sram, bo verjetno z veseljem sam odšel v dom. Če ga je morda sram prav tega, pa ne.

Ukvarjanje s starejšimi je bilo do pred nekaj desetletij prav tako naravno kot z najmlajšimi. Ali se jih je kar puščalo umreti?

BigWhale je izjavil:

To, da stars rece otroku: 'jaz sem zate tolk casa skrbel, zdaj bos pa ti zame' je eno navadno custveno izsiljevanje in veliko pove o sami sposobnosti starsev imeti otroke.

Če mu mora to reči, je že nekaj narobe. Ljudje za najbližje, ki jih imajo najrajši, poskrbijo brez da jih oni izsiljujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Če bi naši starši pred 30-40 leti vedeli, da morajo varčevat za starost, bi to počeli in marsikaj postorili drugače.

Pa saj so varčevali. Koliko misliš, da so tisti prihranki danes vredni? Vsa ta leta inflacije. V čem bi sploh varčeval? Bančne vloge? Še devizne niso pokrile inflacije. Koliko bi s tisto revščino ki so jo zaslužili sploh lahko privarčevali? Še okoli leta 2000 je bilo 1000 DEM par plač.

mzakelj je izjavil:

V kolikor pa so te imeli le malo radi in ti dali kolikor toliko normalno otroštvo, je tvoja moralna dolžnost da jim to v starosti vrneš kolikor se le da.

Koliko pa je to: 'kolikor se le da'?

Je prav, da zaradi svojih starsev zanemarjas svoje otroke? Namesto prezivetega popoldneva z otrokom, prezivis popoldne s starsem, ker moras skrbeti zanj, tvoj otrok pa prezivi popoldne pri televiziji. Je to se sprejemljivo?

thramos je izjavil:

BigWhale je izjavil:

To, da stars rece otroku: 'jaz sem zate tolk casa skrbel, zdaj bos pa ti zame' je eno navadno custveno izsiljevanje in veliko pove o sami sposobnosti starsev imeti otroke.

Če mu mora to reči, je že nekaj narobe. Ljudje za najbližje, ki jih imajo najrajši, poskrbijo brez da jih oni izsiljujejo.

Saj ravno to. Pri danasnji vzgoji je to precej pogosto. Zacne se pa ze v mladih letih: 'moras it na obisk k babici, ker babica te ima rada!'.

:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

imagodei je izjavil:

Ampak - problem je, da mnogi danes te izbire niti nimajo, ker s(m)o bili pahnjeni v situacijo, kjer se je pokojninski sistem sesul, pokojnine nikdar ne bodo več tako visoke, kot so bile in bo za vsakršno oskrbo staršev treba plačevat iz svojega žepa (namesto da bi varčeval za svojo starost).

Tko, da so onemoglim staršem družinski člani rit prali velja od nekdaj. Zagotovljen dom na račun države aka pokojninskega zavarovanja je delovalo le par let morda desetletij.

BigWhale je izjavil:

Ce imate radi svoje otroke, potem varcujte ze danes, da na stara leta ne boste na grbi svojih otrok. Resno.

Magar na račun otrok? Resno? Raje razmišljam, da po svojih zmožnostih zagotovim otroku vse za najboljši razvoj in hkrati pričakujem od otroka, da zagotovi, po svojih zmožnostih ofc, onemoglemu očetu človeka dostojno čakanje smrti. Če tega ne bo, sem nekje zajebal.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

BigWhale, imam občutek, da se ti bo tole kruto vrnilo v tvoji starosti.

BigWhale je izjavil:

Koliko pa je to: 'kolikor se le da'?

Je prav, da zaradi svojih starsev zanemarjas svoje otroke? Namesto prezivetega popoldneva z otrokom, prezivis popoldne s starsem, ker moras skrbeti zanj, tvoj otrok pa prezivi popoldne pri televiziji. Je to se sprejemljivo?

Če gremo v ekstreme, ali pustiš svojega starša umirati v lastni nesnagi, da tvoj otrok ne bo preživel popoldneva pred televizijo?

WarpedGone ::

Ter, ali je prepustit starše v oskrbi doma za starostnike ravno tako skrb, ali pa si moraš resno komplicirat življenje s preoblačenjem plenic, prenašanjem nepokretne matere iz točke A do točke B in spet nazaj...

Tle je ključni "zlom". Prehitro se "skrb za starše" tiho razume kot "lastnoročna skrb za starše" i.e. lastnoročno pomivanje, kuhanje, peglanje, čiščenje, higiena, itd, itn.
A smo sploh "sposobni" to počet? Ne obstaja poklic "negovalka" za brezveze, o celi zadevi je treba tut kej vedet, poznat, imet izkušnje .... Bol ko je zdravje na psu, zahtevnejše je vse skup.

"Skrb za starše" je povsem ustrezno "izpolnjena" če otroci staršem priskrbijo ustrezno pomoč na tak al drugačen način in če hkrati ne ignorirajo njihovih čustvenih potreb v nekih razumskih okvirih : ni treba viset na obisku dvakrat na dan, več kot dvakrat letno se pa vseeno "spodobi".
Pod črto so reči zelo enostavne, dokler se iskreno pogovoriš sam s sabo. Odgovornost do staršev ne izvira iz poslovnega odnosa, zato to reč kakšne zamere iz preteklkosti ne poradirajo. Definicija "odraslosti" vklučuje tudi sposobnost tehtanja.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone je izjavil:

Tle je ključni "zlom". Prehitro se "skrb za starše" tiho razume kot "lastnoročna skrb za starše" i.e. lastnoročno pomivanje, kuhanje, peglanje, čiščenje, higiena, itd, itn.
A smo sploh "sposobni" to počet? Ne obstaja poklic "negovalka" za brezveze, o celi zadevi je treba tut kej vedet, poznat, imet izkušnje .... Bol ko je zdravje na psu, zahtevnejše je vse skup.

"Skrb za starše" je povsem ustrezno "izpolnjena" če otroci staršem priskrbijo ustrezno pomoč na tak al drugačen način in če hkrati ne ignorirajo njihovih čustvenih potreb v nekih razumskih okvirih : ni treba viset na obisku dvakrat na dan, več kot dvakrat letno se pa vseeno "spodobi".
Pod črto so reči zelo enostavne, dokler se iskreno pogovoriš sam s sabo. Odgovornost do staršev ne izvira iz poslovnega odnosa, zato to reč kakšne zamere iz preteklkosti ne poradirajo. Definicija "odraslosti" vklučuje tudi sposobnost tehtanja.

Daleč najboljši prispevek v tej temi.

klemenSLO ::

Imagode in Markezii sta že za lepo napisala. Gre za težke odločitve. Mejo, kdaj kdo v dom, je tudi lahko zelo različna. Pri nas je bilo tako, da je za starega očeta skrbela njegova žena, dokler je le mogla. Njeni otroci so pomagali kakor so mogli/imeli čas. In težko jo je bilo razumeti, ko je vedno razlagala kako težko je z njim. Saj si to (beri:pomaganje pri oblačenju, pranje/pucanje posranih oblačil/površin... in psihično malteretiranje itd) težko predstavljaš če ne živiš pod isto streho. Večja kot je navezanost, več si pripravljen žrtvovati. VEndar ima vse svojo mejo...ki pa jo je težko začrtati. Ko pa moraš nekoga hraniti in voziti na wc.. si jo pa pomojem že našel....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Mehmed ::

Aston_11 je izjavil:

Sem srečal družino, kjer jih je pet otrok, od tega bi morda en od njih zmogel doplačevati dom, 4 od njih pa ne, ker še zase nimajo. CSD-ja to ne zanima preveč. Ata se je odločil, vi boste pa doplačevali, good luck.

A ni normalen scenarij vzame se kolikor lahko? Se pravi ce si na socialni neki simbolicnega?

Aston_11 ::

Mehmed je izjavil:

Aston_11 je izjavil:

Sem srečal družino, kjer jih je pet otrok, od tega bi morda en od njih zmogel doplačevati dom, 4 od njih pa ne, ker še zase nimajo. CSD-ja to ne zanima preveč. Ata se je odločil, vi boste pa doplačevali, good luck.

A ni normalen scenarij vzame se kolikor lahko? Se pravi ce si na socialni neki simbolicnega?

Normalen scenarij po njihovo je bil tak, da so eni od hčerk rekli, da bo morala dajati 100 EUR mesečno. Ima brezposelnega moža, sina, ki se šola, ona pa dela sezonsko. Tam se je jokala ob njihovem normalnem scenariju. Mami s penzijo 300 EUR, od katere prvega v mesecu za položnice porabi 200 EUR, so ji tudi omenili, da bo morala plačevati.... ker vse verjame, je tudi to, čeprav ji ne bi imeli kaj vzeti alias rubiti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Aston_11 ()

Ne morejo te prisliti, da se zapufas. Lahko te pa pustijo verjet, da se moras pa se gres. Verjetno se to grejo.

Vajenc je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Magar na račun otrok? Resno? Raje razmišljam, da po svojih zmožnostih zagotovim otroku vse za najboljši razvoj in hkrati pričakujem od otroka, da zagotovi, po svojih zmožnostih ofc, onemoglemu očetu človeka dostojno čakanje smrti. Če tega ne bo, sem nekje zajebal.

Ce pomeni 'na racun otrok' to, da otrok ne dobi vsake verzije novega ipada in iphone-a, potem ja. Ce pa to pomeni, da moras otroku odpovedati malico v soli, potem pa ne. Jasno.

Od otroka pricakovati, da bo na stara leta skrbel zate je sebicno.

Dejmo nehat s tem kako je kdo dolzen skrbeti. Ker je kup scenarijev kjer ena stran ni vredna ali pa ena ne zmore. Ta puhlica jih pa ne uposteva.

Tastari so vseen imeli celo zivljenje plus par mesecev nosecnosti casa, da se odlocijo a bodo skrbeli zate. Ti po tem scenariju nimas nobene moznosti odlocanja.
Za njih je casovna omejitev kako dolgo naj bi skrbeli, zate ni.
Tastarim tudi ne mores reci se enkrat te vidim pit pa ne smes vn en mesec. Ali pa vrgu te bom vn ko bos osemn... amm sto.
Ko oni skrbijo zate imajo iz leta v leto manj dela, ker se ti razvija samostojnost. Tuki je pa ravno obratno. Tudi nekih vrtcev za starce kamor bi jih odvrgel med 8-15 ni ravno.

Spodobi se je taprav izraz. Dolzan si ni, ker ti jemlje izbiro, ene univerzalne utemeljitve zakaj pa nimas.

Mehmed je izjavil:

Tastari so vseen imeli celo zivljenje plus par mesecev nosecnosti casa, da se odlocijo a bodo skrbeli zate. Ti po tem scenariju nimas nobene moznosti odlocanja.
Za njih je casovna omejitev kako dolgo naj bi skrbeli, zate ni.
Tastarim tudi ne mores reci se enkrat te vidim pit pa ne smes vn en mesec. Ali pa vrgu te bom vn ko bos osemn... amm sto.
Ko oni skrbijo zate imajo iz leta v leto manj dela, ker se ti razvija samostojnost. Tuki je pa ravno obratno. Tudi nekih vrtcev za starce kamor bi jih odvrgel med 8-15 ni ravno.

In zaradi takšnih razlogov svojim najbližjim ne pomagaš, ko so potrebni pomoči?

Dolzan si ni, ker ti jemlje izbiro

Pravzaprav si. Kdo jim bo, če jim ne boš ti?

Nisem rekel, da jim ne pomagas. Pravim da je oni so skrbeli zate zdej moras pa ti zanje en posran argument iz prej omenjenih razlogov.

Berserker ::

Če je starš zdravo živel bo z njim zelo malo dela na stara leta. Imam sorodnico, staro 85 let, še vedno energično zmožno domačih opravil, res pa je tip človeka, ki ji je delo predstavljalo največjo vrednoto in dosti je starešjih ljudi ki ne marajo da so nepokretni in nezmožni skrbet zase. Navsezadnje nihče ni kriv da se stara ali pa bi si to želel.

Pixy222 ::

Seveda moraš skrbeti za svoje starše, vendar sem tudi sam mnenja, da obstajajo neke razumne meje. Vsaj zame. V primeru, da si starši vsake 3 leta zapufajo za nov avtomobil in potem v starosti nimajo nič privarčevanega, se mi zdi navaden BS, da jim potem jaz plačujem dom za ostarale. Če pa so živeli po svojih zmožnostih in pač na koncu ni dovolj denarja, je pa logično, da jim pomagaš po svojih finančnih in časovnih močeh. To sem dal zelo plastičen primer vendar se vidi kam ciljam.
Menim tudi, da JE pomembna razlika v relaciji starš->otrok ali otrok->starš. Oni so se zavestno odločili imeti otroke in se po mojem zavestno spustili v dolžnost preskrbe otroka do 26 leta starosti. Otrok pa tu nima nobene izbire in je 'prisiljen' v preskrbo staršev. Pa tudi otroci bodo imeli svoje otroke in tako je krog sklenjen. Vsak skrbi za svoje otroke in varčuje za svojo starost. Se strinjam z nekaterimi predhodniki da je logika, jaz sem skrbel zate ko si bil otrok, ti boš pa zame ko bo ostarel popolnoma zgrešena. Seveda je prav da se najprej črpa iz financ ali nepremičnin, ki jih imajo starši, eni si narobe predstavljajo, vzeli bi hišo od staršev nebi jim pa plačali doma za ostarele.
Nočem da me kdo anrobe razume, sem za pomoč staršev, vendar ne na račun njihove nesposobnosti in neumnosti.

Magic1 ::

BigWhale je izjavil:

francek1 je izjavil:

Ja, eni sploh nimajo več moralnih vrednot. Pa zelo hitro pozabijo, kdo jim je omogočil brezskrbno mladost in šolanje...obenem pa pozabljajo, da bodo tudi oni nekoč stari in potrebni pomoči.

Kruta, ampak pomembna razlika - nasih starsev ni prav nihce silil v to, da nas imajo.

To, da stars rece otroku: 'jaz sem zate tolk casa skrbel, zdaj bos pa ti zame' je eno navadno custveno izsiljevanje in veliko pove o sami sposobnosti starsev imeti otroke. Ce se kot stars nisi pripravljen 'raztrgat' za svojega otroka, da bi mu nudil vse kar mu lahko nudis (pod pogojem, da ga ne spremenis v razvajenga nesposobneza), potem ne imej otrok. Ce stars od otrok zahteva skrb na stara leta, je popolnoma zavozil zadevo. Stars mora otroku omogociti zivljenje, ne pa ga ovirati.

Varčuj kako? Kakršnakoli pokojninska varčevanja so nateg. Denar v štunfu ali na banki je zelo riskanten na zelo dolgi rok... Je treba kar 'aktivno' upravljat svoje premoženje, da bo kaj na stara leta.
Magic

first_line ::

Kaj pa homoseksualni pari, ki ne morejo imeti otrok? A za njih vam je pa vseeno a? Sami homofobi ste na tem forumu, najraje bi vas nekam prijavil, ker kolikor vem, je tako obrekovanje kaznivo.

Smurf ::

Magic1 je izjavil:

Varčuj kako? Kakršnakoli pokojninska varčevanja so nateg. Denar v štunfu ali na banki je zelo riskanten na zelo dolgi rok... Je treba kar 'aktivno' upravljat svoje premoženje, da bo kaj na stara leta.

Zakaj bi bil pa denar na banki riskanten? Sedaj ti ta denar garantira se celo Evropska Centralna Banka.

Spodobi se je taprav izraz. Dolzan si ni, ker ti jemlje izbiro, ene univerzalne utemeljitve zakaj pa nimas.

Od kje ti ideja, da imaš pravico do izbire v vsakem primeru? Marsikaj enostavno moraš.

jype ::

Smurf> Zakaj bi bil pa denar na banki riskanten?

Ker ti ga v 20 letih polovico požre inflacija.

first_line> Kaj pa homoseksualni pari, ki ne morejo imeti otrok?

Saj jih imajo lahko. Homofobno je trditi, da jih ne morejo imeti samo zato, ker katoliška večina z zakonodajo zagotavlja, da otroci niso njihovi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

BigWhale je izjavil:

Verjetno bi se v težkem obdobju tudi vi obrnili najprej na svoje najbližje, kar otroci definitivno so. Vsak ima svoje specifike, npr. snaho, ki ne pusti možu pomagati svojim staršem, revščino, čez lužo preseljene otroke..., ampak v osnovi in dobrih odnosih so starši še vedno družina, tudi ko imaš svoje otroke in ženo.
Woody Allen

Invictus ::

Smurf je izjavil:

Zakaj bi bil pa denar na banki riskanten? Sedaj ti ta denar garantira se celo Evropska Centralna Banka.

Priporočajo do 100.000 EUR. Države se lahko za to odločijo ali pa ne. Ampak kaj ko država rabi denar, pa te preprosto razlasti ... Kot v primeru NKBM ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk je izjavil:

Od kje ti ideja, da imaš pravico do izbire v vsakem primeru? Marsikaj enostavno moraš.

Hmmm, potencialni stars ima izbiro ne narediti otroka. Ce ga naredi ga ima moznost splaviti. Pa tudi kasneje ga lahko odda v posvojitev.
Koliko izbire ima pa druga stran? Ce so dolzni ocitno nic.

Vajenc je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Verjetno bi se v težkem obdobju tudi vi obrnili najprej na svoje najbližje, kar otroci definitivno so. Vsak ima svoje specifike, npr. snaho, ki ne pusti možu pomagati svojim staršem, revščino, čez lužo preseljene otroke..., ampak v osnovi in dobrih odnosih so starši še vedno družina, tudi ko imaš svoje otroke in ženo.

Seveda, za pomoc zaprosis tistega, ki ti je najblizji oziroma tistega, ki ti lahko pomaga. Vsekakor. In povsem clovesko je, ce potem pomoc tudi dobis. S tem ni prav nic narobe. Ampak, da moras nekomu pomagati samo zato, ker je tvoj stars, je pa bizarno. In taksna vzgoja se zacne ze od malih nog.

"Na obisk k babici moras iti."
"Zakaj?"
"Zato, ker te ima rada!"

Mehmed je izjavil:

Utk je izjavil:

Hmmm, potencialni stars ima izbiro ne narediti otroka. Ce ga naredi ga ima moznost splaviti. Pa tudi kasneje ga lahko odda v posvojitev.
Koliko izbire ima pa druga stran? Ce so dolzni ocitno nic.

Če ti je žal, da si se rodil, imaš možnosti...jih kar nekaj to možnost izkoristi vsako leto. Če ti ni žal, pa nimaš izbire, imaš starše. Spet so različne možnosti, ampak ti tudi najbrž ne bi ble všeč.

"Na obisk k babici moras iti."
"Zakaj?"
"Zato, ker te ima rada!"

Ja, gremo otroke spraševat, če grejo k babici ali ne. Pa če bojo jedli solato ali ne. Pa če si bi blagovolili umiti zobe ali ne. Ni čudno, da imajo pol take probleme, ko pa stare pobere, se brati med seboj tožarijo dokler itak bajte ne dobijo odvetniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Če ti je žal, da si se rodil, imaš možnosti...jih kar nekaj to možnost izkoristi vsako leto. Če ti ni žal, pa nimaš izbire, imaš starše. Spet so različne možnosti, ampak ti tudi najbrž ne bi ble všeč.

Se pravi oni imajo izbire, tvoj edini izhod je pa samomor/umor.

Zveni kot postena resitev.

Pa kaj si se včeraj rodil, da misliš, da imaš pri vsem izbiro? Ali si samo tako faking razvajen? Rodit se moraš, drugače te ne bi blo, davke moraš plačevat, umret boš moral enkrat. Pa tudi starše moraš imet, dokler jih pač imaš. Če ti kaj ni všeč pri tem, se lahko pritožiš kakšnemu fiziku, da ti zakoni narave niso všeč. Pomagalo pa ne bo.
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izplačilo denarja od Hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6510132 (8146) Arzen28
»

Skrb za starše (strani: 1 2 )

678597 (5771) gruntfürmich
»

Eni slotechovci se pa staramo (strani: 1 2 )

509746 (7513) jalovec09
»

Potrebujem nasvet pravnika oz. kogarkoli (strani: 1 2 )

5217200 (12234) fikus_
»

Kaj je otrok dolžan staršem?

186912 (6034) jrtjtejtt

Več podobnih tem