Forum » Šola » verjetnost
verjetnost
eXoo ::
Razstavljenih je 13 slik. 9 jih je črnobelih, ostale so barvne. Kupimo 3 naključne slike. Kolikšna je verjetnost:
a.) da kupimo 1 barvno sliko
b.) da kupimo 2 barvni sliki
c.) da kupimo 3 barvne slike
d.) da kupimo vsaj dve barvni sliki.
Uspelo mi je izračunati samo c.) 4/13 * 3/12 * 2/11 = 0.14
Ni mi jasno kako izračunamo ostale.
za a.) sem poskušal 4/13, vendar to velja samo takrat če bi izbirali 1 sliko ne pa treh... Nekak mi ne preklopi, da bi prišel do pravilnega odgovora.
Lp.
a.) da kupimo 1 barvno sliko
b.) da kupimo 2 barvni sliki
c.) da kupimo 3 barvne slike
d.) da kupimo vsaj dve barvni sliki.
Uspelo mi je izračunati samo c.) 4/13 * 3/12 * 2/11 = 0.14
Ni mi jasno kako izračunamo ostale.
za a.) sem poskušal 4/13, vendar to velja samo takrat če bi izbirali 1 sliko ne pa treh... Nekak mi ne preklopi, da bi prišel do pravilnega odgovora.
Lp.
jernejl ::
Včasih komu pomaga, če si vizualizira drevo.
Npr. za izbiro treh slik imamo takšno drevo možnosti (Č-črnobela, B-barvna):
Pri vsaki povezavi pripišeš verjetnost za ta dogodek.
Npr. verjetnost za prvi Č je 9/13, zatem verjetnost za drugi Č 8/12 in za tretjega 7/11. Verjetnost za to, da kupimo tri črnobele slike, je produkt teh verjetnosti (9/13 * 8/12 * 7/11).
Enak princip lahko ubereš, če te zanima verjetnost za izbor ene barvne slike. S to razliko, da je tam možnih poti več (ČČB, ČBČ, BČČ) - katerih verjetnosti je treba sešteti.
Še en možni pristop je štetje kombinacij.
- najprej se vprašaš, koliko je vseh možnih kombinacij za izbor treh slik izmed trinajstih (pomoč: binomski koeficient)
- potem se vprašaš, koliko je "pravih" kombinacij - tistih, ki te zanimajo (npr. pri b: koliko je kombinacij za izbor dveh barvnih slik izmed štirih (recimo tej vrednosti A), ter koliko je kombinacij za izbor ene črnobele slike izmed devetih (recimo tej vrednosti B); število pravih kombinacij je potem A*B)
- rezultat - verjetnost je koeficient med drugo alinejo (števec) in prvo alinejo (imenovalec ulomka).
Torej: število pravih kombinacij / število vseh kombinacij
Npr. za izbiro treh slik imamo takšno drevo možnosti (Č-črnobela, B-barvna):
začetek / \ / \ Č B / \ / \ Č B Č B /\ /\ /\ /\ Č B Č B Č B Č B
Pri vsaki povezavi pripišeš verjetnost za ta dogodek.
Npr. verjetnost za prvi Č je 9/13, zatem verjetnost za drugi Č 8/12 in za tretjega 7/11. Verjetnost za to, da kupimo tri črnobele slike, je produkt teh verjetnosti (9/13 * 8/12 * 7/11).
Enak princip lahko ubereš, če te zanima verjetnost za izbor ene barvne slike. S to razliko, da je tam možnih poti več (ČČB, ČBČ, BČČ) - katerih verjetnosti je treba sešteti.
Še en možni pristop je štetje kombinacij.
- najprej se vprašaš, koliko je vseh možnih kombinacij za izbor treh slik izmed trinajstih (pomoč: binomski koeficient)
- potem se vprašaš, koliko je "pravih" kombinacij - tistih, ki te zanimajo (npr. pri b: koliko je kombinacij za izbor dveh barvnih slik izmed štirih (recimo tej vrednosti A), ter koliko je kombinacij za izbor ene črnobele slike izmed devetih (recimo tej vrednosti B); število pravih kombinacij je potem A*B)
- rezultat - verjetnost je koeficient med drugo alinejo (števec) in prvo alinejo (imenovalec ulomka).
Torej: število pravih kombinacij / število vseh kombinacij
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Črnobelo kdaj pač ni lepoOddelek: Zvok in slika | 1679 (1451) | Zeratrem |
» | Verjetnostne uganke (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 6416 (4847) | SavoKovac |
» | Kateri scannerOddelek: Kaj kupiti | 1487 (1265) | ChiefThunder |
» | tv out= čb slikaOddelek: Zvok in slika | 3332 (2865) | romario |
» | kozji test (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 7146 (6253) | jeti |