» »

Kje/kako ste se naučili programiranja?

Kje/kako ste se naučili programiranja?

1 2 3
4
5

johnnyyy ::

Moj prvi korak k programiranju je bil nekje v sredini osnovne šole, ko sem imel 386ko na kateri je bil Windows 3.11, Norton commander in Fritz2 (igrica - šah). Z NC sem lahko .exe datoteko odprl za urejanje in nekje v sredini sem našel besede, ki so bile v menijih. Na ta način sem šel prevajat to igrico, nevedoč, da v bistvu popravljam .data sekcijo programa (to je bolj hekanje).

Čez nekaj let sem po naklučju našel HTML IDE in takrat sem se začel igrati s HTMLjem. Nisem imel veliko od tega, ampak mi je bilo zadovoljstvo, ko so se prikazovale slike, text in sem lahko prehajal med stranmi, čeprav interneta takrat še nisem imel. Z internetom sem pa tudi svoje znanje poglobil tako, da sem ob koncu OŠ začel programirati JS in PHP.

Skozi SŠ sem programiral predvsem PHP in JS, poleg tega pa sem delal tudi SCADA sistemih (Citect) ter PLKjih (Moeller, Omron). Tam doživiš drugo dimenzijo programiranja. Ja lepo je, ko se ti na monitorju prikaže slika, gumb itd. Ampak, ko lahko z računalnikom prižgeš luč, vidiš temperaturo itd. pa je čisto drug občutek.
V prvem letniku (FE) faxa smo se učili HTML, JS in C. HTML in JS sta bila zame bolj, kot ne poglobitev znanja (pač tam pa tam kej novega zveš). C pa je bil malce drugačen svet. Prevajanje, konzolske aplikacije, kazalci, hm včasih sem se že vprašal čemu bi to sploh imel. Seveda sem še naprej vztrajal na PHP, poleg tega pa sem začel delati z JQuery in MySQL. Tekom ostalih letnikov sta prevladovala Matlab in Octave. Ko delaš matematične analize pač ne začneš programirati vseh algoritmov, ampak vzameš jezik, ki te algoritme že ima.

Tekom faxa sem se spet vrnil na SCADA sisteme (Iconics) in PLK (Motorola) - kot energetik sem dobil takšno službo. Na faksu pa smo potem v zadnjih 2 letnikih spoznali še Embeded sisteme (C, Assembler). Poleg tega pa smo spoznali tudi OS GNU/Linux ter Bash. Ugotovil sem, da lahko preko LPT porta Atmelove 8-bitnike programiram z nekim programom, ki je bil na GNU/Linux OS (nisem rabil programatorja). Tako sem začel programirati mikrokrmilnike, iz Windows sistema pa sem prešel na GNU/Linux. Med delom na drugem OS sem še poglobil znanje Bash-a tako sem si potem pisal skripte za vsak drek (skripta za pošiljanje SMSjev, skripta za prijavo na laboratorijske vaje - zmeraj sem imel najboljši termin, itd.). Proti koncu faxa sem še programiral v Javi, Python-u in Prologu. Prologa nisem najbolj razumel, nekako nisem uspel reševati probleme z njegove perspektive (razen kaj enostavnega).

Potem pa služba in Bash, C, GNU/Linux, omrežje in administracija sistemov, potem še en projekt na Fortranu 77. Nato sem zamenjal službo in sem se še bolj poglobljeno vrgel v Embeded sisteme ter C (kar sem že doma v prostem času programiral). Zraven še C# za enostavne demo aplikacije.

Trenutno programiram v C (tudi ARM Assembler) za embeded sisteme in za GNU/Linux. Poleg tega pa še v Bashu in Octave-u.


Sam nikoli nisem programiral, ker bi rad znal programirat, ampak vedno ker bi rad nek problem rešil oz. nekaj dosegel. In na ta način sem izbiral tudi programske jezike. Sicer se mi na faxu ni zdelo zgrešeno učenje JS pred Cjem. Zato bi sam priporočal to pot (ne pravim da je najboljša, ni pa slaba).

DarKel ::

DarKel je izjavil:


Jaz bi predlagal tako: če si že kdaj prej programiral in, če imaš vsaj nekaj izkušenj s procesom prevajanja, povezovanja in razhroščevanja, potem vzemi C in se z njim uči o osnovnih algoritmih in podatkovnih strukturah.

Če se ti bo preveč zatikalo, odloži in vzemi Python preden boš nad vsem skupaj obupal. Zagotovo bo nekaj zatikanja, zato ne obupaj takoj. Včasih pomaga, če problem malo prespiš in se vrneš nazaj spočit. Če pa se bo to začelo vleči, "cut the losses" in menjaj orodje. Vedno se boš lahko vrnil nazaj.

Če nimaš nekih izkušenj s programiranjem od prej, potem vzemi Python in in v njemu predeluj osnovne algoritme in podatkovne strukture, pa boš s časom videl če te ta smer dejansko vleče. Če te, potem začni raziskovati kaj se dogaja pod havbo - vrni se na C/C++.

Moj prvi programski jezik je bil dejansko Pascal (Turbo Pascal), skoraj takoj za tem (leto kasneje) je sledil C oz. Turbo C++. Vse ostalo je izhajalo iz te osnove. Tako navzdol (x86 asm) kot navzgor (VB, Java, C#, Eiffel, Go, ...) in levo (Turbo Prolog).

In da ne bo pomote, nisem se rodil kot kakšen genij. Prvi teden v C sem porabil za ugotavljanje zakaj mi printf() ničesar ne izpiše ali pa izpisuje neko naključno smetje. Potem je pa počasi šlo naprej.




Hvala za nasvet bom pomoje ga kr upošteval, in se začel učiti C, če mi nebo šlo bom pa prešaltal na Python..zanima me sam ali maš kakšn dobr internetni vir za C tko, da bi malo šu ćez vse pojme?:)

alexa-lol ::

Če se boš učil C probaj z http://www.amazon.com/The-Programming-L... , sem pa naletel nekje na dobro skripto o C-ju ki jo imajo na FE. Knjiga Programiranje in algoritmi od Divjaka (od Kononenka nima o Cju) je uredu ker imaš na koncu tudi malo o Cju. Tole so pa prosojnice od predmeta Programiranje in algoritmi od Divjaka http://lgm.fri.uni-lj.si/PA/pa.pdf .

PS celo nekaj video posnetkov videokonferenc na temo predavanj je gor http://lgm.fri.uni-lj.si/PA/ .. ql

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

DarKel ::

hvala bom kr verjetno naročil potem knjigo..

m0LN4r ::

https://www.youtube.com/user/m0LN4r

kobilica ::

Self-learned @ 13 year C++, learned it for 2 years.

Vegova, microC + C++, self-learning C# for 4 years.

2 years latter, still learning C# and new languages like F#, Python, Scheme..

gumby ::

Hmm... računalniški krožek v 8. razredu OŠ, kjer smo se igrali z Simons' BASIC na C64. Naprej v srednji šoli pa Amiga, Azetec C in slovenski prevod biblije. Samouk seveda, ker je bil C preveč perverzen za takratno SŠ :))
my brain hurts

driver_x ::

DarKel ::

Zanimiv,da je Java najbolj priljubljena.. nekak se bolj nagibam na c/C# kašna je pa razlika med tem dvema jezikoma

driver_x ::

C# je Microsoftova verzija Jave, sam C pa je namenjen bolj nizkonivojskim zadevam. Jezik si izberi glede na probleme, ki jih misliš reševati. Če pa bi se rad učil programiranja na splošno, je pa že zgoraj vse razloženo, čeprav se s 3/4 predlaganih pristopov ne strinjam.

DarKel ::

ja veliko je povedanega zgoraj kar po eni strani je dobro po drugi pa tudi ni ker se hitro zmedeš..najprej bi se rad naučil programske jezike... kasneje pa se loteval problemov, ker iskreno nimam jih še definiranih :)

driver_x ::

Jaz bi v tem primeru začel z osnovami, kjer se boš naučil o razredih, objektih, metodah, vmesnikih, .... se pravi, osnovne principe predmetnega programiranja (npr, kakšen C# ali Java), ki jih lahko pozneje po potrebi nadgradiš z zadevami, kot so kazalci, alociranje pomnilnika in podobno, kar ti nudita C/C++. Vse to so precej spolšni in univerzalni jeziki, iz katerih lahko potem prehajaš na praktično karkoli, razen na kakšne jezike tipa Prolog ali kakšno eksotiko, pri katerih pa je itak precej malo možnosti, da jih boš kdaj potreboval.
C# ti nudi precej možnosti programiranja v Microsoftovem vesolju, prav tako z Javo pokrivaš širok spekter uporabe. Prednost Jave je še v tem, da imaš razvojna okolja na voljo za vse platforme in nisi vezan le na Windows (če ti je to pomembno).
Vzporedno s praktičnim učenjem vzemi v roko še knjigo ali dve na temo programskega jezika, ki ga boš spoznaval.

DarKel ::

nekak me bolj vleče na C# ker ga že poznam in potem takem mi je to kar najboljša izbira.. začel bom pa s C nadaljeval pa s C# ali bolj da obratno

driver_x ::

Če ga že poznaš, potem je vsekakor najboljša izbira. Jaz bi ti predlagal začetek v C#, zgoraj pa imaš obratne predloge. Prav veliko ne boš zgrešil v nobenem primeru.

DarKel ::

Hvala za nasvet pa za mnenje.. Sem mislu, da bom na veliko napadan iz strani uporabnikov ker sm pač nevešč v tem in z veliko vprašanj ampak sem dobil kar nekaj primernih predlogov

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Nummy ::

Fajn je da začneš na kakem simple jeziku ala Java ali C#. Čeprav je Java še bolj simple kot C#. Ko obvladaš objektno programiranje lahko probaš tudi C++. Če te zanima bolj poglobljeno znanje algoritmov in manj ukvarjanja z memory managementom priporočam kak prolog. Na faxu smo imeli prolog in pri temu predmetu sem se naučil ogromno, od rekurzije do sprehajanja po različnih drevesih, iskanja in drugih kompleksnih algoritmov. Potem obstajajo tudi vizualni programski jeziki ala Orange, ki so tudi zanimivi in rešijo nekatere probleme zelo enostavno in elegantneje kot katerikoli drug jezik.

DarKel ::

vidiš za prolog sploh nisem vedel.. vsekakor bi bilo dobro zraven kode, obnoviti oziroma naučiti tudi algoritme..

Nummy ::

DarKel je izjavil:

vidiš za prolog sploh nisem vedel.. vsekakor bi bilo dobro zraven kode, obnoviti oziroma naučiti tudi algoritme..

Sej obstajajo tudi drugi jeziki, ki so podobni kot prolog, jaz sem delal s tem in lahko rečem da za določene fore je res top-sh*t zadevca. Je pa čist odvisno kaj delaš in za kaj rabiš.

k--p ::

Poglej po video tutorialih na lynda.com. Imaš kar nekah tečajev o programiranju, ki se ne nanašajo na konkreten jezik -introduction to object oriented design še posebej priporočam -> zveš o objektih, razredih, dedovanju, polimorfizmu, enkapsulaciju in vzorcih, kar je skupno vsem objektno orientiranim jezikom (kot npr. Java, C#, C++).
Podobno imaš tudi za baze, web service, načrtovanju itd ...

DarKel ::

pomoje, da seem že obiskal to stran pa je plačljiva an?

k--p ::

A filme tudi vse kupiš? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: k--p ()

DarKel ::

nobenega :D

o3n3o ::

Nekje 13-15 let:
MIRC, lepotni hacki in obračanje kode Gemini kviza :D
V istem obdobju pa še PHP.

Začetnikom pa bi priporočil, kar pogumni skok v izdelovanje spletnih strani (HTML+Javascript). Je najbolj zabavno. Za začetek pa opusti knjige, ker te bo minilo in še časovno potratne so... codeacademy ali pa lynda sta kul.

ragezor ::

Ko sem prisel na FRI, torej pri starosti 21 let.

Vedel sem kaj je if, for, while ze od prej, ker sem si poletje pred zacetkom faksa malo pogledal kaj je programiranje in resil prve tri naloge na project euler. To je izgledalo tako, da sem si prebral nek tutorial od pythona in potem probal resiti naloge na eulerju.

Na faksu smo potem zaceli delati v javi. Medtem, ko je vecina mojih sosolcev prekopirala zacetne primere, sem jaz vse pretipkal in ko cesa nisem vedel kaj pomeni sem pogooglal ali gnjavil asistentu.

Najprej tudi nisem bil najbolj vesten student (se zdaj nisem) in sem dosti casa zapravil za alkohol in world of warcraft. Potem sem pa zacel bolj spremljati python subreddit, pa gledati talke in podobno in me je zamikalo, da bi tudi jaz bil tak frajer, ki dosti ve in lahko pise pametne bloge in predava ljudem.

No takrat sem zacel se bolj gledati talke, brati bloge, knjige, jemati spletne course na edx.org in podobne zadeve.

Tole se vedno delam in vec kot vem lazje spoznavam nove (in tezje) koncepte in se hitreje ucim.

RatedR ::

ragezor je izjavil:


Vedel sem kaj je if, for, while ze od prej, ker sem si poletje pred zacetkom faksa malo pogledal kaj je programiranje in resil prve tri naloge na project euler. To je izgledalo tako, da sem si prebral nek tutorial od pythona in potem probal resiti naloge na eulerju.

Torej si znal le te male osnove pa si zdelal letnik?

ragezor ::

da, med drugim sem v gimnaziji imel povprecno oceno matematike priblizno 2.2 skozi vsa leta. pa potem sem dve leti studiral pravo, kjer nisem imel nic stika s tehnicnimi stvarmi.

bolj kot predznanje se gre za pristop k stvari.

ce cesa ne razumes gres in preberes na netu. dandanes je toliko tutorialov in vsega, da komot najdes tistega, ki je napisan za "tvojo glavo". ali pa vprasas koga, ce res ne dojames. ampak ne v stilu, daj mi to razlozi. s vprasanjem moras povedati svoj miselni proces, da te lahko popravijo takoj, ko vsekas mimo. pa recimo pri programiranju je tudi ena fajna stvar, da se lahko vprasas, kaj pa ce naredim to? kaj pa ce naredim tisto? kaj pa ce spremenim na tak nacin? in potem gres in sprobas in glede na rezultate dobis obcutek kako se zadeva obnasa. in potem iz tega obcutka ni vec dalec, da popolnoma pogruntas zadevo. vcasih pa tudi ne rabis popolnoma razumet in rabis samo obcutek.

RatedR ::

ragezor je izjavil:

da, med drugim sem v gimnaziji imel povprecno oceno matematike priblizno 2.2 skozi vsa leta. pa potem sem dve leti studiral pravo, kjer nisem imel nic stika s tehnicnimi stvarmi.

No pri meni je štos tak, sem 3.letnik računalniške sš, znam malo več kot si znal ti takrat, matematka in fizika mi ne gresta, programiranje mam pa ene 3.

Ko pa gledam vse te teme o vpisu na FRI, pa programiranjein matematika tam, me kar mine da bi šel na računalniški faks ker vidim da je tam stroga selekcija in da jih ogromno pade v prvem letniku in da nas vse posilijo z nalogami ki si jih ne moremo zamislit

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RatedR ()

Yacked2 ::

RatedR je izjavil:

ragezor je izjavil:

da, med drugim sem v gimnaziji imel povprecno oceno matematike priblizno 2.2 skozi vsa leta. pa potem sem dve leti studiral pravo, kjer nisem imel nic stika s tehnicnimi stvarmi.

No pri meni je štos tak, sem 3.letnik računalniške sš, znam malo več kot si znal ti takrat, matematka in fizika mi ne gresta, programiranje mam pa ene 3.

Ko pa gledam vse te teme o vpisu na FRI, pa programiranjein matematika tam, me kar mine da bi šel na računalniški faks ker vidim da je tam stroga selekcija in da jih ogromno pade v prvem letniku in da nas vse posilijo z nalogami ki si jih ne moremo zamislit


Brez predznanja programiranja gre, brez znanja matematike pa ne.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Isotropic ::

RatedR je izjavil:

ragezor je izjavil:

da, med drugim sem v gimnaziji imel povprecno oceno matematike priblizno 2.2 skozi vsa leta. pa potem sem dve leti studiral pravo, kjer nisem imel nic stika s tehnicnimi stvarmi.

No pri meni je štos tak, sem 3.letnik računalniške sš, znam malo več kot si znal ti takrat, matematka in fizika mi ne gresta, programiranje mam pa ene 3.

Ko pa gledam vse te teme o vpisu na FRI, pa programiranjein matematika tam, me kar mine da bi šel na računalniški faks ker vidim da je tam stroga selekcija in da jih ogromno pade v prvem letniku in da nas vse posilijo z nalogami ki si jih ne moremo zamislit

pejt na vsš

shadeX ::

Brez predznanja programiranja gre, brez znanja matematike pa ne.


Matematiko se lahko naknadno naučiš - po potrebi kar potrebuješ.

ragezor ::

Za matematiko in fiziko sem dosti stvari pogledal na khan academy. Mocno si zelim, da bi bil boljsi matematik. Pa ne zaradi ocen na faksu, ampak zaradi strojnega ucenja, umetne inteligence in podobno. Se, da cisto brez matematike, ampak je dosti lazje z matematiko. Predvsem statistika je carska zadeva, ce znas matematiko. Ali pa computer vision, ali pa obdelava signalov, al pa... No, kot sem rekel, skoraj vse je kasneje v matematiki. To je, ce se hoces poglobiti. Drugace se da uporabljati algoritme in jih razumeti tudi brez poglobljenega znanja.

driver_x ::

RatedR je izjavil:

No pri meni je štos tak, sem 3.letnik računalniške sš, znam malo več kot si znal ti takrat, matematka in fizika mi ne gresta, programiranje mam pa ene 3.


Predznanje programiranja je na FRIju irelevantno. Pomembno je, da znaš po programersko razmišljati. Predvsem pa si na FRIju ne predstavljaj, da zaradi računalniške SŠ znaš kaj več in da ti zaradi tega ni treba delati pri določenih predmetih.

RatedR ::

Tako je no, če bi imel za test matematike ene 2 ure, bi rešil, enako z programiranjem kjer pišemo preverjanja na liste pa maš pol cel kup neumnih napak ker moraš hitet, torej oceno imam 2 a vendar odnesem več kot 2, ker znam a le hitim na testih pa si živčen itd.

Profesor nam pravi da smo vsi sposobni naredit računalniški faks a se moti, nima vsak ta dar za programersko logiko ne?
Sem pa vsekakor optimističen da mi bo šlo, za kakšne nasvete bom pa pisal drugo leto.

shadeX ::

nima vsak ta dar za programersko logiko ne?


Kakor vzameš. Lahko nimaš tega dara ampak se ga lahko tudi priučiš (moraš imeti voljo in željo po tem).

amacar ::

Dar gor al dol, če nimaš volje še FDV ne boš anredil, kaj šele FRI(FERI), ki zahteva še veliko več truda.

čuhalev ::

Programiranje ni talent, saj do sedaj še nihče ni prišel na šov "Slovenija ima talent" programirat. Programiranja se naučiš tako kot matematike v osnovni šoli. To, da je 1 + 1 enako 2 je priučeno. Nihče ni tako talentiran, da bi sam od sebe ugotovil, koliko je 4 + 5, razen če ima hudičevo srečo in ugane.

Isotropic ::

shadeX je izjavil:

nima vsak ta dar za programersko logiko ne?


Kakor vzameš. Lahko nimaš tega dara ampak se ga lahko tudi priučiš (moraš imeti voljo in željo po tem).

osnove logike majo tut na študiju filozofije, sam tko.
pa večinoma je nezainteresiranost za mato ipd. problem lenobe in slabih učiteljev, manjka motivacije kot pa "naravni dar" ali "eni so rojeni za to".

z razlogom rabiš 10k ur, da si mojster, dar gor ali dol.

Yacked2 ::

RatedR je izjavil:

Tako je no, če bi imel za test matematike ene 2 ure, bi rešil, enako z programiranjem kjer pišemo preverjanja na liste pa maš pol cel kup neumnih napak ker moraš hitet, torej oceno imam 2 a vendar odnesem več kot 2, ker znam a le hitim na testih pa si živčen itd.

Profesor nam pravi da smo vsi sposobni naredit računalniški faks a se moti, nima vsak ta dar za programersko logiko ne?
Sem pa vsekakor optimističen da mi bo šlo, za kakšne nasvete bom pa pisal drugo leto.


Drži, a zato veliko ljudi, ki konča faks nima pojma in jamrajo, da je programerjev preveč, da ne najdejo službe.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Isotropic ::

zanimivo tut, da veliko mata vsš diplomantov nima službe :O
mogoce kdo ve zakaj (iz prve, druge roke)?

urli ::

RatedR je izjavil:

Tako je no, če bi imel za test matematike ene 2 ure, bi rešil, enako z programiranjem kjer pišemo preverjanja na liste pa maš pol cel kup neumnih napak ker moraš hitet, torej oceno imam 2 a vendar odnesem več kot 2, ker znam a le hitim na testih pa si živčen itd.

Profesor nam pravi da smo vsi sposobni naredit računalniški faks a se moti, nima vsak ta dar za programersko logiko ne?
Sem pa vsekakor optimističen da mi bo šlo, za kakšne nasvete bom pa pisal drugo leto.


Čas je denar in tisti, ki nalogo dobro premislijo, jo naredijo hitro in v prvo pravilno so pač v prednosti in zaslužijo boljšo oceno. Pa ti nočem soliti pameti ampak pač delaj na tem, da boš zmanjšal živčnost (jo imamo do neke mere vsi), da boš naloge dobro premislil in jih v prvo naredil pravilno in hitro.

kunigunda ::

Zacel v 1.letniku srednje, basic/assembler (spectrum,comodore,atari), nato pascal,fortran,prolog pa clipper, v 4.letniku sm pol ucil racunalnistvo (takrat so ucitelje tehnike dali na tecaje da so nou predmet lahko ucili v 80tih), potem pa C, PL/1 in Cobol na mainfraimih dolga leta.
Kasneje se perl,jscript in php. Zadnjih 10+ let pa vecinoma java/c++.
Se spomnm, da na zacetku knjig niti blo ni, vse je blo probavanje in ucenje na napakah.
Je pa tko da ko enkrat razmisljas kot programer, ti ni problem migrirati na drug jezik ce rabis.
Tud sam bi za zacetek predlagal kak "lep" objektni jezik ala java oz. c#, vse ostalo pride pa s cajtom - kilometrina :)

noraguta ::

Eh za začetek kak javascript . Pol pa kej funkcijskeposkrbelia low plevel č. Na konc pa uno kuhano plažovno od objektnih frameworkov
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Nummy ::

noraguta je izjavil:

Eh za začetek kak javascript . Pol pa kej funkcijskeposkrbelia low plevel č. Na konc pa uno kuhano plažovno od objektnih frameworkov

Ravno javascript je najbolj beden jezik za učenje, ker potem folk na zagrabi osnovnih konceptov programiranja. Na koncu folk nima pojma kwa so tipi spremenljivk ne vedo niti kaj so točno objekti, protokoli, vmesniki ne ničesar jim ni jasno.
Za začetek je najbolje kaka Java, python, C#, Swift ali C++, potem pa na težje jezike in ostale.

GTX970 ::

shadeX je izjavil:

nima vsak ta dar za programersko logiko ne?


Kakor vzameš. Lahko nimaš tega dara ampak se ga lahko tudi priučiš (moraš imeti voljo in željo po tem).

Ko bodo dar za programiranje našli v dnk bom verjel, če dam primerjavo z jeziki, so oni, ki jim gredo take stvari malo hitreje v glavo, vendar je razlika cca 20% v primerjavi z onimi, ki jim ne gredo.

noraguta ::

Nummy je izjavil:

noraguta je izjavil:

Eh za začetek kak javascript . Pol pa kej funkcijskeposkrbelia low plevel č. Na konc pa uno kuhano plažovno od objektnih frameworkov

Ravno javascript je najbolj beden jezik za učenje, ker potem folk na zagrabi osnovnih konceptov programiranja. Na koncu folk nima pojma kwa so tipi spremenljivk ne vedo niti kaj so točno objekti, protokoli, vmesniki ne ničesar jim ni jasno.
Za začetek je najbolje kaka Java, python, C#, Swift ali C++, potem pa na težje jezike in ostale.

Ja si pokazu da ti izven pop ni jasno povsem ničesar. Klapaš skupaj kar ti ponuja sam framework in to je to. Če pišeš h vsaki sprejemlivki še vedno ne pomeni , da ti je karkoli jasno o tipih ampak le da si skrben računovodja. Pa na low level nivoju itak ni nobenih tipov. V funkcijskih jezikih so vsaj povečini uporabni, v objektnih jezikih ki jih navajš so pa samo berglami za avtocomlete
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

vostok_1 ::

Začel z C++, obupal, šel na python (grd ko satan), končal na C# (super straightforward). Priporočam slednjega, kljub tistim nekaj nevšečnostim. You get work done superfast. Saj vem, da je c++ alfa&omega in si ful cool, če ga znaš. Sam kaj, ki porabiš 3x več časa za opravit isto zadevo.

Python je tudi dokaj straightforward, sam ima meni odvratno sintakso.

x = 1
while True:
print "To infinity and beyond! We're getting close, on %d now!" % (x)
x += 1


Really?

ulong x = 0;
while(true)
{
Console.WriteLine("To infinity and beyond! We're getting close, on {0} now!", x);
x++;
if(x == ulong.MaxValue)
{
Console.WriteLine("Screw you guys! I'm going home.");
break;
}

}

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

SimplyMiha ::

Ali ste vedeli, da ST podpira prikaz kode?

vostok_1 ::

Sem sikal za to! How do i do it?

nvm. Že našu.

ulong x = 0;
while(true)
{
  Console.WriteLine("To infinity and beyond! We're getting close, on {0} now!", x);
  x++;
 if(x == ulong.MaxValue)
 {
   Console.WriteLine("Screw you guys! I'm going home.");
   break;
 }

} 


So pretty.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Jerry000 ::

Kako prideš do programerske logike/razmišlanja? Jaz sem nekajkrat že začel z učenjem in mi ni šlo...ne znam tko razmišljat

1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI

Oddelek: Šola
193932 (2946)          
»

Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14031173 (15029) Strato5
»

Programiranje nasplošno

Oddelek: Programiranje
417343 (5419) kunigunda
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9721543 (17120) def0r
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509650 (7979) videc

Več podobnih tem