Forum » Loža » Firma v tujini
Firma v tujini
primanavis ::
Zdravo
To bi morda bolj bilo vprasanje za s.p.-jevce in podjetnike, vendar je vsako mnenje dobrodoslo.
Namrec v UK prezivim 8 mesec na leto (tako bo 4 leta) in zanima me sledece: Rad bi v UK odprl biznis kot sole-trader, to je v bistvu angleski s.p. in me zanima, kako bi slovenski uradi prisli do informacije, da sem jaz registriral podjetje v drugi drzavi v primeru, da jim je osebno ne posredujem? Kako bi, recimo sklad za stipendije oz kaj podobnega, izvedeli da imam firmo v tujini? Kaksne so moznosti za to?
Hvala za odgovore
To bi morda bolj bilo vprasanje za s.p.-jevce in podjetnike, vendar je vsako mnenje dobrodoslo.
Namrec v UK prezivim 8 mesec na leto (tako bo 4 leta) in zanima me sledece: Rad bi v UK odprl biznis kot sole-trader, to je v bistvu angleski s.p. in me zanima, kako bi slovenski uradi prisli do informacije, da sem jaz registriral podjetje v drugi drzavi v primeru, da jim je osebno ne posredujem? Kako bi, recimo sklad za stipendije oz kaj podobnega, izvedeli da imam firmo v tujini? Kaksne so moznosti za to?
Hvala za odgovore
- zaklenil: Mavrik ()
Invictus ::
Skoraj nikakršne če ne boš eden od tistih kretenov ki si bo nakazoval denar na slovenski račun. Sicer si pa lahko odpreš račun izven EU. Pa firmo tudi ...
Čeprav bo v prihodnosti zaživel sistem FACTA, kjer si bodo članice EU izmenjevale podatke o lastnikih bančnih računov.
Čeprav bo v prihodnosti zaživel sistem FACTA, kjer si bodo članice EU izmenjevale podatke o lastnikih bančnih računov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Skoraj nikakršne če ne boš eden od tistih kretenov ki si bo nakazoval denar na slovenski račun.
Ne ne, en bancni racun imam ze na otoku, tak da bodo dinarcki kar lepo v funtih ostali. Tako ali tako pa se ne mislim se preselit nazaj v slovenijo tak da velikih vsot Eurotov ne potrebujem
BlaY0 ::
Jah ne vem... čigav rezident pa si oziroma misliš biti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Hayabusa ::
Imaš še kaj v Slo (trr, avto, hišo, stalni naslov) ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
primanavis je izjavil:
Skoraj nikakršne če ne boš eden od tistih kretenov ki si bo nakazoval denar na slovenski račun.
Ne ne, en bancni racun imam ze na otoku, tak da bodo dinarcki kar lepo v funtih ostali. Tako ali tako pa se ne mislim se preselit nazaj v slovenijo tak da velikih vsot Eurotov ne potrebujem
Če se ne misliš selit, potem uredi davčno rezidentstvo.
Samo potem mu prenehajo pravice iz naslova naših socialnih transferjev, kar štipendija je...
Zgodovina sprememb…
St235 ::
Edino kar moraš pazit je, da DURS lahko te zadeve kontrolira naslednjih 10 let in če se bo v tem času začelo sistematično poročanje znotraj EU imaš lahko probleme. IMO pa se s tem ne bodo ukvarjal za nazaj razen če gre za večje zneske.
Matek ::
Če je issue to, da ne bi več dobil štipendije oz. bi jo morda moral vračati, potem ti najbrž pomagamo kršiti zakon in je vprašanje, če ta tema ne krši pravil.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matek ()
Jah ne vem... čigav rezident pa si oziroma misliš biti?
Trenutno mam stalne prebialisce se v SLO, zacasno pa v UK.
Mam 3 odprte racune v SLO (kot posameznik, ne s.p.). Rezident UK ne mislim postat ker bom tukaj max 4 leta, predvidevam, da pa bom vecino casa v prihodnosti prezivel v tujini tako da bom stalno prebivalisce prenesel drugam. Vec ali manj se gre samo zato ker hocem odpreti spletno trgovino in na zacetku pokrivati EU. V SLO ne mislim odpreti s.p.-ja ker seveda nisem neumen. Firma bi bila odprta le kasno leto ali 2, potlej je nebi potreboval, sam tak da je pristranski zasluzek, da se lazje pride cez mesec. Poteka pa tukaj vse tako, da imas National Insurance Number, da sploh lahko delas obcasno (part-time) kot tudi full-time, za s.p. pa samo izpolnes papir in ga posles uradu. Prakticno nic dela. In sedaj me zanima, ce je tukaj vse tako enostavno (z slovensko mentaliteto bi kar reku da je malo "kobajagi" vse skupaj), kako bi lahko katerikoli urad v sloveniji prisel do te informacije? Ker iz moje perspektive bi bila stvar popolnoma identicna kot ce bi se zaposlil part-time (kot npr. natakar al neki podobnega pa delu 20 ur na mesec).
In v glavi nimam nekih zneskov v 10.000ih eurih. med 100-300 na mesec
Za 100 - 300 EUR se ti sploh ne splača zajebavat. Nikjer. Sploh ne v Sloveniji ker ti to ne bo pokrilo niti socialnih prispevkov.
Dobi si normalen job v UK, pa boš dobil vsaj jurja ... Za ne 8 urni delovnik.
Drugače imaš v Sloveniji AJPES in eVem točko. Urediš vse v enem obisku, oz. celo preko neta ...
Dobi si normalen job v UK, pa boš dobil vsaj jurja ... Za ne 8 urni delovnik.
Drugače imaš v Sloveniji AJPES in eVem točko. Urediš vse v enem obisku, oz. celo preko neta ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Glej, glede na to, da boš ostal slovenski rezident, plačuješ davke (dohodnino v Sloveniji). DURS-u si dolžan na podlagi naše zakonodaje prijaviti vse račune v tujini (sam od sebe), prihodki na njih pa je prav tako potrebno upoštevati pri napovedi za dohodnino. Na podlagi te napovedi za dohodnino ti lahko odvzamejo štipendijo pa še za nazaj jo boš moral vrniti.
Zdaj če želiš, lahko raskiraš in ne prijaviš računov in dohodkov v tujini in upaš, da naslednja štiri leta podatki iz UK ne bodo prišli do naših dacarjev. Če pa bodo, pa boš moral vrniti štipendijo, plačati vse davke za nazaj pa še kazen za utajo pa še globo ker nisi računov prijavil...
Zdaj če želiš, lahko raskiraš in ne prijaviš računov in dohodkov v tujini in upaš, da naslednja štiri leta podatki iz UK ne bodo prišli do naših dacarjev. Če pa bodo, pa boš moral vrniti štipendijo, plačati vse davke za nazaj pa še kazen za utajo pa še globo ker nisi računov prijavil...
Zgodovina sprememb…
Tukaj imaš nekaj informacij o mednarodnem sodelovanju in izmenjavi informacij na področju davkov:
http://www.durs.gov.si/si/delovna_podro...
Pod črto sistem izmenjave obstaja in tudi deluje. ŠE najbolj šepa izmenjava informacij o stanju na računih, če pa boš imel v UK odprto firmo pa bo naš durs to skoraj zagotovo izvedel.
http://www.durs.gov.si/si/delovna_podro...
Pod črto sistem izmenjave obstaja in tudi deluje. ŠE najbolj šepa izmenjava informacij o stanju na računih, če pa boš imel v UK odprto firmo pa bo naš durs to skoraj zagotovo izvedel.
...če pa boš imel v UK odprto firmo pa bo naš durs to skoraj zagotovo izvedel.
Definitivno.
Edino kar lahko narediš je pač to da se zavedaš, da boš v končni fazi štipendijo izgubil in enostavno čakaš, kdaj bo ta čas prišel in upaš, da čim kasneje. Če to vzameš v zakup, jo lahko smatraš kot ene vrste kredit. Kot je Invictus omenil se nima smisla opirati na našo štipendijo, če je zaslužek tam lahko tudi 10x višji.
Zgodovina sprememb…
Dobr, fair enough..(seveda, probi sam s SLO stipendijo prezivet, sam to seveda nobenega urada ne zanima -.- ). Hvala za odgovore.
Sam, ce pa prav razumem bi po tej logiki moral prijaviti tudi zasluzek iz morebitnega part-time joba alpa placanega internshipa? Oziroma, ce bi kot tujec sodeloval pri ustanovitvi international start up-a bi me DURS in Slovenija potem tudi na enak nacin "kaznovala". Kako lahko kdorkoli pricakuje, da nekdo sploh se kdaj pride nazaj?
Sam, ce pa prav razumem bi po tej logiki moral prijaviti tudi zasluzek iz morebitnega part-time joba alpa placanega internshipa? Oziroma, ce bi kot tujec sodeloval pri ustanovitvi international start up-a bi me DURS in Slovenija potem tudi na enak nacin "kaznovala". Kako lahko kdorkoli pricakuje, da nekdo sploh se kdaj pride nazaj?
black ice ::
Vsi dohodki se štejejo v dohodnino. Poskusi preživet brez štipendije, nimajo vsi te sreče.
predlagam, da čim prej nehaš na davke gledat kot na kazen. Kjerkoli boš živel in delal ti bo tako precej lažje.
Kaj misliš, da Britanci ne bodo pričakovali da plačaš davke? Ali preverjali če imaš dohodke tudi v drugih državah?
Kako lahko kdorkoli pricakuje, da nekdo sploh se kdaj pride nazaj?
Kaj misliš, da Britanci ne bodo pričakovali da plačaš davke? Ali preverjali če imaš dohodke tudi v drugih državah?
Vsi dohodki se štejejo v dohodnino. Poskusi preživet brez štipendije, nimajo vsi te sreče.Nebi o stipendijah, in pravicnosti zneska in vsega, ker to niti malo ni stvar srece.
"Kaj misliš, da Britanci ne bodo pričakovali da plačaš davke? Ali preverjali če imaš dohodke tudi v drugih državah?"
Tudi ce delam part-time placujem prispevke UK ter davke in vse ostalo. V kolikor imas NIS (nacional insurance number) placujes prispevke v primeru, da delas. To je logicno in vsak v VB bi to bil pripravljen z veseljem placevat.
Prispevek za socialno varnost nima veze z dvakom, ki ga je treba tudi plačati če delaš. Kakšen je "cenzus" da se ne kvalificiraš za plačilo davka je odvisno od zakonodaje kjer delaš pa tudi države kjer si rezident. Lahko sta ful različna ampak na koncu vedno plačaš davka najmanj toliko, kot ti ga predpiše država v kateri si rezident. To je recimo butnilo ven z novim letom, ko so ukinili olajšavo za naše rezidente ki delajo v tujini.
Zgodovina sprememb…
primanavis je izjavil:
Vsi dohodki se štejejo v dohodnino. Poskusi preživet brez štipendije, nimajo vsi te sreče.Nebi o stipendijah, in pravicnosti zneska in vsega, ker to niti malo ni stvar srece.
Če nisi zmožen prebrati med vrsticami sem mislil na to, da obstaja veliko ljudi, ki tudi živijo v finančni stiski in jim niso odobrili štipendije ergo nimajo niti te sreče, da bi dobili štipendijo. Kadrovska ali državna, nima veze.
spajdrmen ::
primanavis je izjavil:
Če nisi zmožen prebrati med vrsticami sem mislil na to, da obstaja veliko ljudi, ki tudi živijo v finančni stiski in jim niso odobrili štipendije ergo nimajo niti te sreče, da bi dobili štipendijo. Kadrovska ali državna, nima veze.
Ja in? A on bi se pa zdej mogel odpovedati svoje štipendije zaradi njih? Odpovej se ti, pa daji takim študentom štipendije, ker ti jih je tolk žal... taki reveži majo boljši izhod - DELO, ampak o tem ne bomo zdaj.
Avotrju teme svetujem, da kar proba to kar je hotel, ker tukaj med g33ki strokovnih odgovorov ne boš dobil, kvčejemu te bodo "kurcali" in ti bili fovž... Pomojem to nebi smel biti problem, poznam ljudi, ki so na zavodu in so zaposleni v Švici in Nemčiji... pozanimaj se pri strokovnjakih za to, tlele pa sprašuj sam za hard diske pa grafične, ker to pa res znajo svetovat
Lej, lahko poznaš tam enega in tle drugega, tega ti nihče ne more oporekati. Zakoni so takšni, da ti nalagajo določene obveznosti. Če pristojni organov zakonov ne izvajajo, to ne pomeni da ne veljajo. V vsakem primeru si s takim početjem v prekršku, tvoja odločitev pa je ali boš raskiral ali ne.
Zgodovina sprememb…
Da, zakoni so eno, praksa pa drugo... Če pokličeš na DURS, ti zagotovo ne bodo rekli "delaj gor ni panike nas to ne zanima", ampak če poznaš koga, ki se s tem leta okvarja in pozna pot kako se temu izogniti, ti pa lahko pomaga. Treba je najti pravega človeka, ki ti lahko da nasvet, in pri tem ni zaposlen na DURS-u
Eh, vidim, da ste vsi trigger happy. Mogoče sem tudi nerodno zapisal. FYI, da me naslednjič ne boš kurcal - nimam štipendije, niti je nikdar nisem imel.
Kar se pa tiče utaje davka - kar OP-a očitno zanima - ne jamrat, da je vse nekje, kamor sonce nikdar ne posije, ko boste poskušali koristiti državne storitve. Leti na vse tiste, ki zagovarjate to dejanje. Začuda tukaj vse štima, v temi o dnevnih migrantih v Avstriji pa imate vsi kontra mnenja.
Kar se pa tiče utaje davka - kar OP-a očitno zanima - ne jamrat, da je vse nekje, kamor sonce nikdar ne posije, ko boste poskušali koristiti državne storitve. Leti na vse tiste, ki zagovarjate to dejanje. Začuda tukaj vse štima, v temi o dnevnih migrantih v Avstriji pa imate vsi kontra mnenja.
Spet cel kup moraliziranja folka ...
Pa nobenega pametnega odgovora ...
Pa nobenega pametnega odgovora ...
Ja in? A on bi se pa zdej mogel odpovedati svoje štipendije zaradi njih?
torej je prav, da neupravičeno prejema štipendijo in na ta način neposredno krade vsem ostalim davkoplačevalcem?
Treba je najprej prebrati pogodbo o štipendiji. Niti ne vemo kako ima.
Če ima Zoisovo, lahko mirne volje dela. Jaz sem tudi včasih. Delo ni pogoj da se štipendijo vzame. Tudi socialno štipendijo dobiš za eno leto.
Je pač ne bo dobil naslednje leto ... Je pač priden in hoče zaslužit še kaj zraven ...
Če ima Zoisovo, lahko mirne volje dela. Jaz sem tudi včasih. Delo ni pogoj da se štipendijo vzame. Tudi socialno štipendijo dobiš za eno leto.
Je pač ne bo dobil naslednje leto ... Je pač priden in hoče zaslužit še kaj zraven ...
Da, zakoni so eno, praksa pa drugo... Če pokličeš na DURS, ti zagotovo ne bodo rekli "delaj gor ni panike nas to ne zanima", ampak če poznaš koga, ki se s tem leta okvarja in pozna pot kako se temu izogniti, ti pa lahko pomaga. Treba je najti pravega človeka, ki ti lahko da nasvet, in pri tem ni zaposlen na DURS-u
Se strinjam, da so zakoni eno, praksa pa drugo. Samo praksa se lahko hitro spremeni, če se kar naenkrat nek zakon tudi začne izvajati. Tukaj ti potem nič ne pomaga nasvet nekoga, ki je na tak in tak način 10 let kršil zakon brez posledic, če pa se recimo od jutri dalje to ne bo dalo več.
Zgodovina sprememb…
Ja in? A on bi se pa zdej mogel odpovedati svoje štipendije zaradi njih?
torej je prav, da neupravičeno prejema štipendijo in na ta način neposredno krade vsem ostalim davkoplačevalcem?
Da, saj je to edini način da zajebeš to prefuknjeno državo. Taki naj "vzemajo" od mojega davkoplačevalskega denarja, jih podpiram 100%. Vsak dan so novi davki, davki na use zivo in mrtvo, pa ze tako nimamo denarja za podstandardno zivljenje... in ce se lahko nekdo tako znajde, svaka cast... sam pac ne morem dobiti stipendije in iti v Anglijo... tud ce bi jo imel, mogoce nebi imel jajc iti gor
Zgodovina sprememb…
- spremenil: spajdrmen ()
Part-time bi uzel dosti casa. Drugace pa, s 280eu stipendije naj kdorkol proba prezivet v tujini, pa ga razglasim za Boga. Delat po vseh zakonih nebi smel, ce bi se ravnal tocno po pravilih slada in DURSA + z visanjem stardav je prakticno nemogoce vedt ali jo sploh se kdaj mel. Firma zgleda tut dobr na CV-ju pa se dodatno zasluzis. Ko bo drzava SLOVENIJA mela pogoje, bom z najvecjem veseljem mel tam firmo. Dokler je pa tako (in ja studiram financne trge + management, tak da se spoznam na markoekonomijo) pa DURS in celotna drzava nista vredna. Drzava kot sama je super, ljudje uredu ampak vodenje drzave je porazno, prov za jajca rezat.
sirov_burek ::
primanavis je izjavil:
Part-time bi uzel dosti casa. Drugace pa, s 280eu stipendije naj kdorkol proba prezivet v tujini, pa ga razglasim za Boga.
afrika, deli azije, ...
Mavrik ::
Torej, zanima te kako če/kako lahko utajaš davke. Ne na Slo-Techu.
The truth is rarely pure and never simple.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Štipendija (strani: 1 2 3 4 … 36 37 38 39 )Oddelek: Šola | 496052 (9794) | MIHAc27 |
» | Rubez premicnin zaradi neplacanih obveznosti (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8330 (5323) | St235 |
» | Remote programiranje - prejetje plačila (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 15241 (12591) | M.B. |
» | Nasvet, 19 let star pa 140€/mesec, prepuščen sebi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9794 (7905) | Unknown_001 |
» | Nakazovanje denarja iz CipraOddelek: Loža | 3433 (1849) | slovenec_89 |