» »

Arduino Yun ali Raspberry-pi

Arduino Yun ali Raspberry-pi

J.McLane ::

Ker se podajam v malo neraziskane vode, me zanima katera rešitev bi bila bolj elegantna.

Naredil bi data logger temperature, ki bi zajemal temperature iz dveh ožičenih senzorjev (bojler, centralna) in večih poceni brezžičnih senzorjev (več sob in zunaj), ki jih lahko do kupuješ za klasične vremenske postaje. Protokol in navodila kako ujeti te podatke sem našel tule. Nato bi dodal še en rele za vklop in izklop ogrevanja. Torej en pametnejši sobni termostat, ki bi upošteval temperature večih sob. Fizičnega krmilnika nebi bilo, bi bil samo nek http vmesnik, preko katerega bi se dalo vse spremljati in nadzorovati, mora pa biti WiFi.

Raspberry je smešno poceni, vendar bi moral dokupit WiFi dongle in Pi-Face (ga rabim?) tako da pridem na podobno ceno kot Arduino Yun.

Torej kako je s prijaznostjo programiranja in ali bo podhranjenost Arduina za tak projekt problem (http server)?

GnuceLee ::

Sam sem naredil na RPiju nekaj zalo podobnega temu, kar želiš ti. Imam malo bolj pametno stikalno uro, ki prižiga TČ za ogrevanje sanitarne vode. Upošteva MT ali VT tarifo, temperaturo vode v kotlu, dopuste in nivo vode v posodi, kjer se nabira kondenz TČ. Osnovne podake prikazuje tudi web server na RPiju (Tomcat, frontend je v GWT), glavna nadzorna aplikacija (prav tako GWT) in MySQL pa tečeta na pravem strežniku (ki ga imam tudi brez tega), saj aplikacija omogoča tudi risanje grafov za poljubno obdobje, tega pa RPi pri nekaj milijonih zapisov ne zmore.

Periferija je priključena na GPIO brez kakšnih dodatnih razširitev. Pazljivost je potrebna le pri napravah, ki uporabljajo 5V0 signale, saj so GPIO pini na 3V3. Zadeva je enostavno rešljiva s kakšnim level converterjem za nekaj evrov.

jype ::

J.McLane> Raspberry je smešno poceni, vendar bi moral dokupit WiFi dongle in Pi-Face (ga rabim?) tako da pridem na podobno ceno kot Arduino Yun.

RPi je znatno močnejši in omogoča delo z veliko prijaznejšimi knjižnicami in jeziki (z GPIO lahko delaš kar iz Pythona, na primer) kot arduino. Jaz bi se odločil zanj.

J.McLane ::

Hvala za mnenja, bom res šel po RPi poti, dobil sem tudi točna navodila kako zvezati 433 MHz reciver za zajem podatkov iz brezžičnih senzorjev:
http://www.disk91.com/2013/technology/h...

... samo tole zna trajat kake pol leta, da skup spacam :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi (strani: 1 2 3 488 89 90 91 )

Oddelek: Strojna oprema
4538788726 (25853) Kurzweil
»

Na voljo je Raspberry Pi 4 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14228967 (19958) PrimozR
»

Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Oddelek: Novice / Procesorji
4712888 (10234) TESKAn
»

Bi pivo ali računalnik Raspberry Pi Zero?

Oddelek: Novice / Procesorji
4515915 (10751) nikjozo
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8825743 (20640) hojnikb

Več podobnih tem